Mielipiteet

Lukijalta

Mo­bii­li­ää­nes­tä­mi­nen on tulevaisuutta - aika ja kehitys on mennyt erityisen vaalipäivän ohi

Mielipiteet 1.2.2018 9:00
Esa Paloniemi

Olin presidentinvaaleissa vaalitoimitsijana ja alan kallistua sille kannalle, että on tarpeetonta patistaa ihmisiä tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan äänestämään.

Äänestäminen kirkonmenojen jälkeen tai pitkien unien jälkeen iltapäivällä herättyä on monille vaalisunnuntain kohokohta, mutta aika ja kehitys on mennyt erityisen vaalipäivän ohi.

Suomi on korkeateknologian maa ja oli vielä muutama vuosi sitten teknologian edelläkävijä. Siitä syystä olisi aihetta kehittää vaalien äänestystäkin nykyaikaisemmaksi pioneerimaineemme palauttamiseksi.

Omalta tietokoneelta kotona äänestämisen aikakin on jo vanhentunutta ajattelua. Mobiilipalvelut sen sijaan ovat 2010-lukua ja ehdotan vaalien äänestyksen mahdollistamista kännykällä mobiilisti.

Äänestysprosenttikin nousisi, jos vaaleissa voisi esimerkiksi mobiilipankin tunnistautumista käyttämällä äänestää vaikkapa kotisohvalta, Pattayan Darksideltä tai bussissa matkalla Oulusta Inariin. Perinteinen lappuäänestäminen on tulossa tiensä päähän hyvin palveltuaan, mutta tosiasia on, että kehitys kehittyy entisestä ohi.

"Äänestysprosenttikin nousisi, jos vaaleissa voisi esimerkiksi mobiilipankin tunnistautumista käyttämällä äänestää vaikkapa kotisohvalta, Pattayan Darksideltä tai bussissa matkalla Oulusta Inariin."

Mikäli pankki- ja viranomaisasioitten hoito uskalletaan hoitaa mobiilisti kännykällä, niin kännyköillä tapahtuvan vaaliäänestyksen toteuttaminen lienee suomalaisille insinööreille kakunpala.

Lappu- ja uurna-äänestys voidaan jättää käyttöön mobiiliäänestyksen sivussa niille, jotka haluavat antaa äänensä kynällä paperille.

Esa Paloniemi

Kellon Kiviniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ihmisten, jotka käyttävät Googlea ja Facebookia on turha haikailla yksityisyyden perään. Ja jos omasta seksielämästä ja juoppoudesta ollaan valmiita puhumaan julkisesti, niin mikä ettei äänestyksistä?

Aika on mennyt vaalisalaisuuden ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiitos mobiili- ja nettiäänestyksille. Liikaa tietoturvariskejä ja huijausmahdollisuuksia. Esa Paloniemellä on saattanut olla äänestyspaikalla kovastikin hieno ajatus tyyliin "ei muuta kuin", mutta kannattaisi tutustua aihepiiriin hieman pintaa syvemmältä ennen tällaista kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkään äänestystä ei voi laittaa kaupallisen varmistajan. Siis pankin. Valtion on itse tuotettava ilmainen varmennepalvelu kansalaisille, joka ei ole riippuvainen kaupallisista toimijoista, pankkisuhteesta tai -kortista.
Mobiilivaihtoehto on vain nettiäänestyksen kylkiäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ajatus mobiiliäänestämisestä tuntuu aivan älyttömältä, koska vaalisalaisuuden turvaaminen olisi käytännössä mahdotonta. Vaalisalaisuus on välttämätöntä muun muassa äänten ostamisen ehkäisemiseksi ja sen vuoksi vaalilaki edellyttääkin äänestyksen järjestämistä siten, että vaalisalaisuus säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Superharvinaisten ääri-ilmiöiden perusteella argumentointi on jo niin vanha argumentti. Kukaan ei tule pitämään sivistysvaltiossa asetta ohimolla äänestystä suorittaessa, kirustämään, uhkailemaan tai muuten painostamaan. Suomen kaltaiseen maahan mobiiliäänestys vahvalla tunnistuksella sopisi täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image