Mielipiteet

Lukijalta

Miten lisätä vaa­li­lau­ta­kun­tien kiin­nos­ta­vuut­ta?

Mielipiteet 30.5.2019 7:00
Seppo Jussila

Vaalilautakunnat ovat merkittävässä asemassa äänioikeuden ja demokratian varjelijana. Tänä keväänä on ollut kahdet tärkeät vaalit.

Julkisuudessa on esiintynyt näkemyksiä lautakuntien kokoamisen vaikeuksista. Niistä ovat kertoneet eri kunnallisjärjestöjen edustajat, joiden tehtävänä on ollut saada edustajia vaalilautakuntiin. Puoli vuosisataa työskentelyssä mukana olleena, olen miettinyt keinoja kiinnostuksen lisäämiseksi.

1. Kunnallisvaalien jälkeisessä tilanteessa voitaisiin, muiden luottamustehtävien ohella, valita henkilöt myös neljän vuoden aikana tulevien vaalien lautakuntiin. Koska jaettavia luottamuspaikkoja on nykyään entistä vähemmän, antaisi tämä samanaikainen valintatilanne useammalle asiasta kiinnostuneelle saada luottamustehtävän.

Aikanaan kunnallishallitukset sitten valitsevat varsinaisen vaalilautakunnan. Siihen saakka on mahdollista tehdä henkilövaihdoksia ”reservissä” olevaan lautakuntaan, jos tarvetta on.

2. Helpotetaan vaalilautakunnan paineita. Varsinkin suurissa vaalipiireissä työpäivä on raskas. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan päivän pituudeksi tulee helposti jopa 16 tuntia. Vaikka taukoja on lupa pitää, eivät ne paljon auta, kun asia on mielessä jatkuvasti.

Koska ennakkoäänestys on nykyään helppoa, voitaisiin varsinaista äänestysaikaa lyhentää kolmella tunnilla klo 12–20 väliseksi.

Toinen vaihtoehto olisi jakaa vaalipäivä kahdelle eri ryhmälle.

”Joka tapauksessa, ennen täysin sähköiseen järjestelmään siirtymistä, tarvitaan vaalilautakuntia ja toimia kansalaisten motivoimiseksi.”

On esitetty moitteita ikäihmisten ”tuppautumisesta” lautakuntiin. Totuus lienee se, että nuorempaa väkeä asia ei kiinnosta ja pitkään luottamustehtävissä olleet vanhemmat ikäluokat eivät kehtaa kieltäytyä.

Rahalla on kummallinen valta. Ehkäpä palkkioita olisi syytä korottaa? Joka tapauksessa, ennen täysin sähköiseen järjestelmään siirtymistä, tarvitaan vaalilautakuntia ja toimia kansalaisten motivoimiseksi.

Seppo Jussila

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Nykyinen vaalijärjestelmä on hyvä ja mahdoton manipuloida. Kun vaalilautakuntaan kuuluu jokaisen puolueen edustajia, he varsin pienellä palkkiolla valvovat toinen toisiaan. Vastustan sähköiseen äänestämiseen siirtymistä. Silloin äänestämistä ja tuloslaskentaa valvoo vain pieni digiosaajien joukko, ja koko järjestelmä on hyvin altis kaikenlaiselle peukaloinnille. Paperisia äänetyslippuja ei valvonnan alla kukaan pysty muuttamaan. Ei ole ollenkaan huono asia, jos ihminen joutuu ottamaan muutaman askeleen äänestämään mennessään. Ehkä siinä ajatukset vielä hiukan selkiytyvät. Mitähän siitäkin tulisi, jos ihmiset alkaisivat pikkutunneilla omalla koneellaan äänestellä kiukus-, huume- tai muuten vain päissään. Emme tarvitse nykyistä korkeampaa äänestysprosenttia hintaan mihin hyvänsä, mutta tarvitsemme laadukkaita ja tietäviä äänestäjiä. Siis sellaisia, jotka tietävät mitä äänestävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image