Mielipiteet

Lukijalta

Miten lisätä vaa­li­lau­ta­kun­tien kiin­nos­ta­vuut­ta?

Mielipiteet 30.5.2019 7:00
Seppo Jussila

Vaalilautakunnat ovat merkittävässä asemassa äänioikeuden ja demokratian varjelijana. Tänä keväänä on ollut kahdet tärkeät vaalit.

Julkisuudessa on esiintynyt näkemyksiä lautakuntien kokoamisen vaikeuksista. Niistä ovat kertoneet eri kunnallisjärjestöjen edustajat, joiden tehtävänä on ollut saada edustajia vaalilautakuntiin. Puoli vuosisataa työskentelyssä mukana olleena, olen miettinyt keinoja kiinnostuksen lisäämiseksi.

1. Kunnallisvaalien jälkeisessä tilanteessa voitaisiin, muiden luottamustehtävien ohella, valita henkilöt myös neljän vuoden aikana tulevien vaalien lautakuntiin. Koska jaettavia luottamuspaikkoja on nykyään entistä vähemmän, antaisi tämä samanaikainen valintatilanne useammalle asiasta kiinnostuneelle saada luottamustehtävän.

Aikanaan kunnallishallitukset sitten valitsevat varsinaisen vaalilautakunnan. Siihen saakka on mahdollista tehdä henkilövaihdoksia ”reservissä” olevaan lautakuntaan, jos tarvetta on.

2. Helpotetaan vaalilautakunnan paineita. Varsinkin suurissa vaalipiireissä työpäivä on raskas. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan päivän pituudeksi tulee helposti jopa 16 tuntia. Vaikka taukoja on lupa pitää, eivät ne paljon auta, kun asia on mielessä jatkuvasti.

Koska ennakkoäänestys on nykyään helppoa, voitaisiin varsinaista äänestysaikaa lyhentää kolmella tunnilla klo 12–20 väliseksi.

Toinen vaihtoehto olisi jakaa vaalipäivä kahdelle eri ryhmälle.

”Joka tapauksessa, ennen täysin sähköiseen järjestelmään siirtymistä, tarvitaan vaalilautakuntia ja toimia kansalaisten motivoimiseksi.”

On esitetty moitteita ikäihmisten ”tuppautumisesta” lautakuntiin. Totuus lienee se, että nuorempaa väkeä asia ei kiinnosta ja pitkään luottamustehtävissä olleet vanhemmat ikäluokat eivät kehtaa kieltäytyä.

Rahalla on kummallinen valta. Ehkäpä palkkioita olisi syytä korottaa? Joka tapauksessa, ennen täysin sähköiseen järjestelmään siirtymistä, tarvitaan vaalilautakuntia ja toimia kansalaisten motivoimiseksi.

Seppo Jussila

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Nykyinen vaalijärjestelmä on hyvä ja mahdoton manipuloida. Kun vaalilautakuntaan kuuluu jokaisen puolueen edustajia, he varsin pienellä palkkiolla valvovat toinen toisiaan. Vastustan sähköiseen äänestämiseen siirtymistä. Silloin äänestämistä ja tuloslaskentaa valvoo vain pieni digiosaajien joukko, ja koko järjestelmä on hyvin altis kaikenlaiselle peukaloinnille. Paperisia äänetyslippuja ei valvonnan alla kukaan pysty muuttamaan. Ei ole ollenkaan huono asia, jos ihminen joutuu ottamaan muutaman askeleen äänestämään mennessään. Ehkä siinä ajatukset vielä hiukan selkiytyvät. Mitähän siitäkin tulisi, jos ihmiset alkaisivat pikkutunneilla omalla koneellaan äänestellä kiukus-, huume- tai muuten vain päissään. Emme tarvitse nykyistä korkeampaa äänestysprosenttia hintaan mihin hyvänsä, mutta tarvitsemme laadukkaita ja tietäviä äänestäjiä. Siis sellaisia, jotka tietävät mitä äänestävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä
9:19
Haapaveteläinen Ari-Pekka Ruha valittiin Mr. Gay Finlandin 1. perintöprinssiksi
9:00
Vanhat kuvat: Rumputusta jo yli 50 vuotta – Oulun Päivillä on vuosien varrella nähty esityksiä, kulkueita ja vihitty silta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image