Mielipiteet

Lukijalta

Mitä kieliä Oulussa opiskellaan 2020?

Mielipiteet 19.1.2019 6:00
Jaana Chan, Anne Lukkar, iTanja Nyman, Katja Toivio, Riikka Vehkamäki

Oulun seudun kieltenopettajat ry:n hallitus on jo pidemmän aikaa ollut huolissaan kieltenopiskelun yksipuolistumisesta ja vapaavalintaisten kielten opiskelun vähenemisestä Oulun alueella.

Tällä hetkellä ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa 2. luokalla. A1-kieli on kaikissa kaupungin kouluissa englanti.

1.1.2020 alkaen ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa kaikilla ekaluokkalaisilla. Opetushallituksen tavoitteena on lisätä kielten tarjontaa niin, että yhä useampi lapsi valitsisi esimerkiksi ranskan, saksan, venäjän, espanjan tai kiinan ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen.

Tällä hetkellä Suomessa monipuolinen kielivalikoima keskittyy suuriin kaupunkeihin, lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen. Suomen viidenneksi suurimman kaupungin Oulun pitäisi mielestämme pystyä tarjoamaan A1-kielenä muitakin kieliä kuin englantia.

Esimerkiksi Tampereella on keväästä 2017 lähtien tarjottu A1-kielinä seitsemää eri kieltä. Tampereella suositellaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia, koska kielten opinnot kannattaa aloittaa rakenteellisesti vaativammalla kielellä. Tällöin lapsella on mahdollisuus harjoitella enemmän kieltä, jota harvemmin kuulee oppituntien ulkopuolella.

”Tampereella suositellaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia, koska kielten opinnot kannattaa aloittaa rakenteellisesti vaativammalla kielellä.”

Kyse ei ole englannin ja muiden vieraiden kielten vastakkainasettelusta eikä englannin kielen osaamisen väheksymisestä. Englannin kielen osaamista voidaan nykyään pitää kansalaistaitona ja vasta muiden kielten osaaminen on varsinaista vieraan kielen taitoa.

Lasten ja nuorten asenne englannin opiskeluun on yleisesti ottaen hyvä. Digitalisaatio, erilaiset sovellukset, pelit ja sovellusten mukanaan tuoma kommunikoinnin tarve netissä tuo englannin jo hyvin varhaisessa vaiheessa osaksi lapsen arkea, ja lapsi oppii sitä paljon koulun ulkopuolella.

Lapsella on luontainen kiinnostus oppia kaikkea uutta. Miksemme hyödyntäisi tätä arvokasta kielellistä herkkyysikää ja tarjoaisi lapselle mahdollisuutta oppia jotain muuta vierasta kieltä luottaen siihen, että lapsi kyllä ehtii omaksua englannin muutamaa vuotta myöhemmin?

Kielten opiskelu vaatii pitkäjänteistä työskentelyä, johon teini-ikäisen nuoren ilman kokemusta useamman kuin yhden kielen oppimisen tuomasta hyödystä, on vaikea sitoutua. Lapsi, joka jo pienenä on saanut onnistumisen kokemuksia kielten opiskelusta, kokee todennäköisemmin useamman kielen oppimisen merkityksellisenä.

Englannin kielen taito ei välttämättä riitä kaikissa kansainvälisissä yhteyksissä. Tällöin paikallisen kielen osaaminen on valtti.

Toivomme, että Oulun kaupunki näkisi kielivarannon laajentamisen ja monipuolistamisen omaa vetovoimaansa lisäävänä tekijänä. Lapselle pitää mielestämme tarjota mahdollisuus valita ensimmäinen vieras kieli ja häntä tulee rohkaista nykyistä monipuolisempiin kielivalintoihin.

Jaana Chan

Anne Lukkari

Tanja Nyman

Katja Toivio

Riikka Vehkamäki

Oulun seudun kieltenopettajat ry: puolesta

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Pelkästään ei kannata kielten opettajien olla huolissaan opetuksen aloituksesta tai kielivalikoimasta.
Kielten opettajien tulisi olla myös huolissaan siitä, että kielten opettajiksi ei ole tunkua. Saahan sitä aloittaa mitä kieliä tahansa, mutta kun ei ole päteviä opettajia. Ei luokanope 25 op sivuaineella ole mikään pätevä kielten opettaja.
Alakouluihin tarvitaan erityisesti PÄTEVIÄ kielten opettajia. On esim. ruotsi, jossa opettaja on tasolla " niio, tiio, elva, TOLVA,,,kas kun ei loppakorva" eikä kieliopista hajuakaan. Ei näin ja näillä opeilla opeteta kieliä eikä opita.
On meillä yläkoululla vääntäminen, kun yritetään näitä väärin opetettuja sitten ohjata oikealle tielle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsia oppii kaksikielisissä kunnissa kun vaan kuuntelee ja katselee ympärilleen. Ruotsinkielisissä kunnissa sen osaaminen on normi kansalaistaito, jota suotta koulussa opettamaan. Eikö koulussa pitäisikin keskittyä Suomen kielen opiskeluun, puhumiseen ja kirjoittamiseen. Myös kynää ja paperia käyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus vieraista kielistä, eikä tavuakaan väkisin tuputettavasta, täysin hyödyttömästä pakkoruotsista? Ainoa järkevä ratkaisu olisi laittaa pakkoruotsi valinnaiseksi isompien ja hyödyllisempien kielten rinnalle. Miksei tästä kirjoiteta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä opetan itse englantia ja ruotsia työkseni, mutta minustakin olisi parempi, että ruotsi olisi vapaaehtoinen/valinnainen. Ruotsin kieli on kyllä kaukana hyödyttömästä, ja sen valitsemista olisi sitten syytä tukea. Pakkoruotsia puolustavien kannanottojen vuoksi minä erosin koko Suomen Kieltenopettajien Liitosta joskus noin kymmenen vuotta sitten, koska en pystynyt niitä allekirjoittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että tätä asiaa pidetään Oulussa esillä. Toivottavasti Oulu laajentaa A1-kielien valikoimaa, nyt se on nolon suppea. A2-kieli (englanti) tulisi alkaa 3. luokalta, ei 5. luokalla kuten nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaen huomioon että Kiinasta on tulossa johtava mailmanvalta ellei jo se sitä jo nyt ole, niin kiinan kielen opiskelu olisi kannattavaa.

Ala-astella voitaisiin myös aloittaa arabian opetus varsinkin tytöille, kävisi sitten 4-luokalke ppäästyä kommunikointi netistä löytyneen miesystävän tai -ystävien kanssa helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lansi-euroopan kielet, myos parjattu ruotsi
ovat kaytannossa saman kielen murteita - kieliopit ja rakenteet samoja.

tanskalainen ja norjalainen ja ruotsalainen keskustelevat omilla kielillaan,
samoin hollanti, saksa, espanja, ranska, italia.

itse osaan kaikkia noita kielia, englannin,venajan, turkin ja kiinan lisaksi.
viidessa kielessa minua luullaan paikalliseksi, ts. olen syntyperaisen tasolla.
onhan mukana peritty kielipaa, mutta jo lapsena leikeissa opittu ruotsi oli avain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:32
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”
19:29
Lumo-festivaali levittäytyy keskustan ja Hupisaarten lisäksi viiteen eri kaupunginosaan
19:06
Oulun Vesi suunnittelee uutta vesilaitosta Oulujoen rantatörmälle – kesämökki, asuinrakennus ja asukastupa joutuisivat väistymään sen tieltä Tilaajille
18:32
Aluesyyttäjä selvittää poliisin kiinniottamien kuolemia Oulussa – toiseen henkilöön käytettiin etälamautinta ja toinen henkilö kuoli päivien päästä sairaalassa Tilaajille
18:26
Iivo Niskasen tavoitteena on normaalimatkojen maailmancup - "Fischer on kiistatta ykkösmerkki"
18:13
Ex-pääministeri Paavo Lipponen avautuu nyky-EU:sta ja tyrmää uusien jäsenien ottamisen: "Ensin täytyy saada asiat unionissa kuntoon"
17:33
Armeijan tiedusteluleirit ovat vaikuttaneet Anita Korvan treeniohjelmaan – kiiminkiläistaustaisen hiihtäjän katse on erityisesti sprinttikisoissa
107
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
51
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
40
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
35
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
29
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
26
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

Näinhän se on IRL, eli oikeassa elämässäkin. Mikäli tiedät jotain tarkempaa ja varsinkin nippelitietoa, niin varmasti sa... Lue lisää...
Käpysäkki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image