Mielipiteet

Lukijalta

Mitä kieliä Oulussa opiskellaan 2020?

Mielipiteet 19.1.2019 6:00
Jaana Chan, Anne Lukkar, iTanja Nyman, Katja Toivio, Riikka Vehkamäki

Oulun seudun kieltenopettajat ry:n hallitus on jo pidemmän aikaa ollut huolissaan kieltenopiskelun yksipuolistumisesta ja vapaavalintaisten kielten opiskelun vähenemisestä Oulun alueella.

Tällä hetkellä ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa 2. luokalla. A1-kieli on kaikissa kaupungin kouluissa englanti.

1.1.2020 alkaen ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa kaikilla ekaluokkalaisilla. Opetushallituksen tavoitteena on lisätä kielten tarjontaa niin, että yhä useampi lapsi valitsisi esimerkiksi ranskan, saksan, venäjän, espanjan tai kiinan ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen.

Tällä hetkellä Suomessa monipuolinen kielivalikoima keskittyy suuriin kaupunkeihin, lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen. Suomen viidenneksi suurimman kaupungin Oulun pitäisi mielestämme pystyä tarjoamaan A1-kielenä muitakin kieliä kuin englantia.

Esimerkiksi Tampereella on keväästä 2017 lähtien tarjottu A1-kielinä seitsemää eri kieltä. Tampereella suositellaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia, koska kielten opinnot kannattaa aloittaa rakenteellisesti vaativammalla kielellä. Tällöin lapsella on mahdollisuus harjoitella enemmän kieltä, jota harvemmin kuulee oppituntien ulkopuolella.

”Tampereella suositellaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia, koska kielten opinnot kannattaa aloittaa rakenteellisesti vaativammalla kielellä.”

Kyse ei ole englannin ja muiden vieraiden kielten vastakkainasettelusta eikä englannin kielen osaamisen väheksymisestä. Englannin kielen osaamista voidaan nykyään pitää kansalaistaitona ja vasta muiden kielten osaaminen on varsinaista vieraan kielen taitoa.

Lasten ja nuorten asenne englannin opiskeluun on yleisesti ottaen hyvä. Digitalisaatio, erilaiset sovellukset, pelit ja sovellusten mukanaan tuoma kommunikoinnin tarve netissä tuo englannin jo hyvin varhaisessa vaiheessa osaksi lapsen arkea, ja lapsi oppii sitä paljon koulun ulkopuolella.

Lapsella on luontainen kiinnostus oppia kaikkea uutta. Miksemme hyödyntäisi tätä arvokasta kielellistä herkkyysikää ja tarjoaisi lapselle mahdollisuutta oppia jotain muuta vierasta kieltä luottaen siihen, että lapsi kyllä ehtii omaksua englannin muutamaa vuotta myöhemmin?

Kielten opiskelu vaatii pitkäjänteistä työskentelyä, johon teini-ikäisen nuoren ilman kokemusta useamman kuin yhden kielen oppimisen tuomasta hyödystä, on vaikea sitoutua. Lapsi, joka jo pienenä on saanut onnistumisen kokemuksia kielten opiskelusta, kokee todennäköisemmin useamman kielen oppimisen merkityksellisenä.

Englannin kielen taito ei välttämättä riitä kaikissa kansainvälisissä yhteyksissä. Tällöin paikallisen kielen osaaminen on valtti.

Toivomme, että Oulun kaupunki näkisi kielivarannon laajentamisen ja monipuolistamisen omaa vetovoimaansa lisäävänä tekijänä. Lapselle pitää mielestämme tarjota mahdollisuus valita ensimmäinen vieras kieli ja häntä tulee rohkaista nykyistä monipuolisempiin kielivalintoihin.

Jaana Chan

Anne Lukkari

Tanja Nyman

Katja Toivio

Riikka Vehkamäki

Oulun seudun kieltenopettajat ry: puolesta

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Pelkästään ei kannata kielten opettajien olla huolissaan opetuksen aloituksesta tai kielivalikoimasta.
Kielten opettajien tulisi olla myös huolissaan siitä, että kielten opettajiksi ei ole tunkua. Saahan sitä aloittaa mitä kieliä tahansa, mutta kun ei ole päteviä opettajia. Ei luokanope 25 op sivuaineella ole mikään pätevä kielten opettaja.
Alakouluihin tarvitaan erityisesti PÄTEVIÄ kielten opettajia. On esim. ruotsi, jossa opettaja on tasolla " niio, tiio, elva, TOLVA,,,kas kun ei loppakorva" eikä kieliopista hajuakaan. Ei näin ja näillä opeilla opeteta kieliä eikä opita.
On meillä yläkoululla vääntäminen, kun yritetään näitä väärin opetettuja sitten ohjata oikealle tielle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsia oppii kaksikielisissä kunnissa kun vaan kuuntelee ja katselee ympärilleen. Ruotsinkielisissä kunnissa sen osaaminen on normi kansalaistaito, jota suotta koulussa opettamaan. Eikö koulussa pitäisikin keskittyä Suomen kielen opiskeluun, puhumiseen ja kirjoittamiseen. Myös kynää ja paperia käyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus vieraista kielistä, eikä tavuakaan väkisin tuputettavasta, täysin hyödyttömästä pakkoruotsista? Ainoa järkevä ratkaisu olisi laittaa pakkoruotsi valinnaiseksi isompien ja hyödyllisempien kielten rinnalle. Miksei tästä kirjoiteta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä opetan itse englantia ja ruotsia työkseni, mutta minustakin olisi parempi, että ruotsi olisi vapaaehtoinen/valinnainen. Ruotsin kieli on kyllä kaukana hyödyttömästä, ja sen valitsemista olisi sitten syytä tukea. Pakkoruotsia puolustavien kannanottojen vuoksi minä erosin koko Suomen Kieltenopettajien Liitosta joskus noin kymmenen vuotta sitten, koska en pystynyt niitä allekirjoittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että tätä asiaa pidetään Oulussa esillä. Toivottavasti Oulu laajentaa A1-kielien valikoimaa, nyt se on nolon suppea. A2-kieli (englanti) tulisi alkaa 3. luokalta, ei 5. luokalla kuten nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaen huomioon että Kiinasta on tulossa johtava mailmanvalta ellei jo se sitä jo nyt ole, niin kiinan kielen opiskelu olisi kannattavaa.

Ala-astella voitaisiin myös aloittaa arabian opetus varsinkin tytöille, kävisi sitten 4-luokalke ppäästyä kommunikointi netistä löytyneen miesystävän tai -ystävien kanssa helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lansi-euroopan kielet, myos parjattu ruotsi
ovat kaytannossa saman kielen murteita - kieliopit ja rakenteet samoja.

tanskalainen ja norjalainen ja ruotsalainen keskustelevat omilla kielillaan,
samoin hollanti, saksa, espanja, ranska, italia.

itse osaan kaikkia noita kielia, englannin,venajan, turkin ja kiinan lisaksi.
viidessa kielessa minua luullaan paikalliseksi, ts. olen syntyperaisen tasolla.
onhan mukana peritty kielipaa, mutta jo lapsena leikeissa opittu ruotsi oli avain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:23
Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa
15:17
Aarnion asianajaja Leppiniemi: "Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan", tuomio oli pettymys – Poliisi on ehtinyt etsintäkuuluttaa Aarnion
15:01
Liikennevaloja rakennetaan Bertel Jungin tiellä Tuirassa – työmaa aiheuttaa liikennehaittaa
14:55
Stora Enso suunnittelee Kiteen sahan sulkemista – 85 henkilötyövuoden vähennys
14:51
Gasum alkaa toimittaa nesteytettyä maakaasua Torniosta Ouluun Eastman Chemical Companylle
14:38
Aarnion istuttavaksi jää 10 vuoden tuomiosta noin 3 vuotta – Tuomio tuli hovioikeudessa 18 rikoksesta, osa syytteistä hylättiin
14:38
KaiCell Fibers etsii uutta toimitusjohtajaa – suunnattu osakeanti aloittaa uuden vaiheen Paltamon tehdashankkeessa
40
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
33
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
27
Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä – määrättiin vangittavaksi heti
25
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
24
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
17
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
14
Muhoksen kunnanhallitus irtisanoo hallinto- ja talousjohtajan – kunta jätti myös tutkintapyynnön poliisille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äly?laitteiden aiheuttama hiilijalanjälki.

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image