Mielipiteet

Lukijalta

Mitä jos alkaisimme työskennellä Euroopan met­sä­pää­kau­pun­ki Oulu -nimikkeellä?

Mielipiteet 10.2.2018 7:00
Jyrki Pesämaa

Pieni lisäys evp. metsänhoitaja Ari Juntusen kirjoitukseen (Kaleva 6.2./Lukijalta). Olen vain metsäharrastaja, mutta sekin antaa pohjan kyseenalaistaa päätös Sanginjoen metsäalueen suojelemisesta.

Sanginjoen metsä on nyt isolta osin suojeltu ja virallisella keskustelulla on piste. Yhteistä intoa ja halua kehittämiseen ja näkemystä tulevaisuuteen tällaiset päätökset eivät edusta.

Jatkuva taloudellinen ahdinko vaivaa meitä julkisen talouden kanssa, tuntuu, ettei valoa ole näkyvissä, vaikka yrittäjän perspektiivistä aika onkin hieman parempi kuin vielä pari vuotta takaperin. Kuitenkaan meillä ei ole näkyvää puutetta mistään, koska elämme velaksi, näin olen ymmärtänyt.

Yrittäjänä olen elänyt hyviä aikoja, mutta myös äärettömän tiukkoja jaksoja, joiden aikana monet realiteetit ovat tulleet hyvin selviksi. Julkinen sektori tarvitsee valtavasti rahaa yhteiskunnalle sälytettyjen vastuiden hoitamiseen. Lyhyellä tähtäimellä yhteiskunnan tuloja on helppo säätää, mutta pitkäjänteinen, tulevaisuuden ennakoiva varainkerääminen on hyvin vaikeaa, sillä muuttujia on paljon.

"Kun saadaan aseteltua päähämme tuo hattu, jossa lukee Euroopan metsäpääkaupunki Oulu, niin uskoisin yliopistolla ja ammattikorkeakoulussakin heräävän ajatuksia panostaa aiempaa enemmän kaikkeen metsään liittyvään."

Esiäitimme ja esi-isämme ovat eläneet metsässä, metsästä on tullut myös elanto ja hyvinvointi. Metsään on raivattu pellotkin, jotka ovat nyt osaltaan kulttuurimaisemaa. Metsästä on tuotu puutkin, joista Oulu on rakennettu.

Tervakaupunki Oulu oli aikansa edelläkävijä. Metsästä me saamme tälläkin hetkellä monen ihmisen toimeentulon ja oikealla tavalla hoidettuna toimeentulo voisi olla paljon enemmän kuin laskelmat osoittavat.

Olemme hakemassa kulttuuripääkaupungin arvonimeä. Tuon rinnalle oman esitykseni, joka ei millään tavalla sulje pois kulttuuripääkaupunkihanketta.

Metsä ja metsänhoito on myös meidän kulttuuriamme. Jokainen, joka on nähnyt Euroopan kaupunkeja ymmärtää, ettemme kilpaile samassa perinne- tai rakennuskulttuurisarjassa vanhojen kaupunkien kanssa. Meillä on kuitenkin vahvuutemme, joita kannattaa ja pitää hyödyntää.

Mitä jos alkaisimme työskennellä Euroopan metsäpääkaupunki Oulu -nimikkeellä? Kaupunki voisi toimia omine metsävarantoineen esimerkkinä ja aloittaa metsien systemaattisen kunnostuksen yhdessä alan toimijoiden kanssa.

Monet yksityiset metsänomistajat lähtisivät innolla mukaan. Alan ammattilaiset ymmärtävät millaisia hyötyjä ja säästöjä systemaattisuus toisi.

Kun saadaan aseteltua päähämme tuo hattu, jossa lukee Euroopan metsäpääkaupunki Oulu, niin uskoisin yliopistolla ja ammattikorkeakoulussakin heräävän ajatuksia panostaa aiempaa enemmän kaikkeen metsään liittyvään. Se taas voisi tuoda meidän alueellemme runsaasti kansainvälistäkin mielenkiintoa ja erilaisia intressiryhmiä tutustumaan metsäteknologian lisäksi kauniisiin ja hoidettuihin metsiimme.

Metsäyhtiötkään tuskin katselisivat tällaista hanketta toimettomina. Olosuhteemme ovat täydelliset metsäalan tuotekehitykselle ja tuotejalostukseen. Tartutaan vain hetkeen, niin kahdenkymmenen vuoden päästä meillä on osoittaa oululaisille näkyviä tuloksia.

Ennen kuin tyrmäät ajatuksen tehometsätalouden ylistyksenä, kehottaisin perehtymään metsien standardointisertifikaatteihin, joissa on otettu huomioon erinomaisella tavalla luonnon monimuotoisuus, suojelualueet. Vain hoitotoimenpiteiden oikealla ajoituksella saadaan sellaisia tuloksia, jotka näkyvät jokaiselle oululaiselle niin kauniina ja hyvinvoivana metsänä kuin metsäntuottona omistajalleen, meille. On valitettavaa, että monen asiaa tuntemattoman käsitys metsänhoidosta on avohakkuu.

Minulla on vankka usko, että tällainen hanke toisi mukanaan ihan oikeaa työtä ja työpaikkoja, ehkä enemmän kuin osaamme vielä edes ajatella.

Jyrki Pesämaa

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jojensuu on Maailman Metsäpääkaupunki. Oulussa ei ole osaamista eikä kulttuuria metsäkäänpääkaupungiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taasko Oulua ehdotellaan joksikin pääkaupungiksi. Oliskohan parempi pysytellä maanpinnalla katajikossa, eikä kurkotella kuuseen. Joillakin ajatukset leijuu pilvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelä-ja Keski-Suomeenkin verrattuna metsät ovat täällä kitukasvuisia. Kasvu on puolta hitaampaa kuin Etelässä. Maat ovat enimmäkseen soita ja rämeitä. Siitä huolimatta metsätalous on yllättävänkin elinvoimaista ja monipuolista. Ei kuitenkaan taida olla mahdollisuuksia Euroopan pääkaupungiksi eikä edes Skandinavian. Mutta olkaamme Laanaojan metropoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan metsäpääkaupunki on Joensuu. Siellä on mm yliopistolla metsänhoitajakoulutusta ja kansainvälisesti arvostettua metsäalan tutkimusta sekä Euroopan metsäinstituutin päämaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image