Mielipiteet

Lukijalta

Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puis­to­met­säs­tä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen

Mielipiteet 29.2.2020 7:00
Pertti Veijola

Olen käynyt monta kertaa Hietasaaressa 1950-luvulla. Silloin ei Kansankentän läheisen vanhan männikön lisäksi ollut merenpuolella mäntymetsiä.

Palattuani 2010-luvulla Ouluun kävelen usein Kutterinkujan kautta. Hämmästyin, kun siellä oli komea männikkö. Vasta katsottuani sitä lähemmin totesin metsän olevan noin 60 vuotta vanha hyvä istutusmännikkö. Ajattelin, että se sopii hyvin virkistysmetsäksi. Seurasin huvipuistosta käytävää kiistaa mutta arvelin, että muutoksia ei tule Kutterinkujalle.

Kaavojen muutokset vahvistuivat vuoden 2019 lopulla. Muutos 564-2242 mahdollisti kaupunkiviljelyalueen toteutuksen Vaaskiventien eteläpuolella ja Kutterinkujalla. Sitä varten on tehtävä noin neljän hehtaarin avohakkuu ja muita hakkuita lähes saman verran.

Hakkuut alkoivat 26.2. vastustajien vetoomuksista huolimatta. Kävelin alueen kautta aamulenkillä 28.2. ja totesin avohakkuun olevan menossa. Keskustelin kaupungin metsätalousinsinöörin ja konemiehen kanssa.

Totesin työmaan muistuttavan Venäjällä Itä-Siperiassa näkemiäni kuuluisien Angaran männiköiden hakkuita. Siellä hakkuualat ovat toki suurempia. Venäjän metsätaloudessa on paljon arvosteltavaa, mutta siellä taajamien virkistysmetsiin ei tavallisesti kosketa.

"Varttuneen metsän virkistysarvo määräytyy puuston ominaisuuksien eikä syntyperän perusteella. Tätä asiaa ei selvitetty kaavoituksessa."

Tämä hanke on läpikäynyt kaikki kaavoituksen ja kunnallisen demokratian edellyttämät menettelyt, ja silti tehtiin mielestäni virhe. Perussyitä on se, että kaavoituksen perusteissa viljelymännikön suojelu- ja virkistysarvo katsottiin vähäiseksi. Varttuneen metsän virkistysarvo määräytyy puuston ominaisuuksien eikä syntyperän perusteella. Tätä asiaa ei selvitetty kaavoituksessa.

On ymmärrettävää, että pienten arvostelevien ryhmien takia ei voida pysäyttää merkittäviä hankkeita. Tässä hankkeessa virkamiehet ovat toimineet kuuliaisesti kaavan perustelut hyväksyen. Johtajat eivät voi puuttua liian pieniin asioihin ja luottamusmiesten tulee vain luottaa esiteltävien asioiden oikeellisuuteen.

Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen.

Pertti Veijola

MMT, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (229)

Jos Hietasaaren/Toppilan saaren ryteiköt jonkun mielestä hienoja ja monipuolisia, niin kertoo ettei ole koskaan oikeasti luonnossa käynytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa sitä aina vaan luullaan, että kehitys tarkoittaa samaa kuin vanhan tuhoaminen ja talojen rakentaminen. Mitäs kehitystä siinä on, sehän täällä on osattu aina – käykää ihastelemassa vaikka Itä-Tuiran kauniita 70-lukulaisia betonimörskiä. Mutta kuten tästäkin keskustelusta hyvin näkee, oululaiset ovat kehityskäsityksineen jälkijunassa niin kuin aina. Että vielä 2020-luvulla täytyy kuunnella kitinää siitä, että pitäisi tuhota keskustan alueen luonto ja rakentaa enemmän kerrostaloja, niin muututaan suurkaupungiksi. Ja sitten jos asiaa kritisoi, nämä suuret ajattelijat ja kosmopoliitit kehottavat muuttamaan maalle. Voi pyhä yksinkertaisuus.

Yhdyskuntalautakunnan kytkökset rakennusfirmoihin kiinnostavat. Oulussa ei ole sellaista rakennushanketta, joka ei saisi yhdyskuntalautakuntaa taakseen, jäipä alle mikä tahansa puisto- tai luontoalue tai vanha rakennus. Euronkuvat vain kilisevät, olipa vaarassa kuinka arvokas alue tahansa, kuten Lasaretinsaari tai Raatin alue. Perustelut ovat huikeita, kaikki kehityksen nimissä, tietenkin. Sen sanan kun liittää rakennushankkeisiin, niin jo oululaisten itsetunto kohoaa samaa tahtia peniksenjatkeina toimivien tornitalojensa kanssa. Kaiken he nielevät.

Ei hävetä olla oululainen, mutta osa näistä muista oululaisista kyllä hävettää. Tai huvittaa. Raja on häilyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, olipa valaiseva kommentti! Allekirjoitan kaiken!
Yhdyskuntalautakunnan luontokäsitystä ja toimia olen myös aina oudoksunut.

Nyt surettaa menetetty metsä ja tuleva muukin järjetön luonnon tuho. Korvaamaton menetys.
Pieni lohtu se, etten sure yksin, vaikka masentaakin oululainen hokema: "Eihän niille voi mitään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Oululaisten päättäjien aivoissa tuntuu liikkuvan vain sahanpuru.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkimetsien arvo on maailmalla jo nähty, mutta Suomessa on tapana myydä luontoarvot kuutioituna bulkkina pilkkahintaan. Näin myös tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaaren monimuotoinen luonto on nyt haavoitettu juuri lintujen pesimäkauden kynnyksellä. Uuttukyyhky saapui hakkuualueen lähelle. Kuinkahan pesiminen tulee luontumaan kun ei ole tuttua metsää. Uuttukyyhky on muuten rauhoitettu, joten kummallista logiikkaa kaataa rauhoitetun linnun kotimetsä. Valkoselkätikka myös saapui viimeviikolla ja naputteli puunkylkeen hakkuuaukean lähettyvillä pesäkoloa. Nämä em. ovat tosiasioita eivät mitään keksittyjä sananpaukauksia. Näitä tosiasioita ei muuta kenenkään ilkikuriset ja vähättelevät kirjoitukset Hietasaaren metsästä ja puista sekä risuista. Monimuotoinen metsä on juuri monimuotoinen että siellä on kaikenkokoisia risuja, keloja, lahoja, mäntyjä, koivuja, leppiä, haapoja, sieniä pieniä ja suuria. Tällainen Hietasaari on ollut sääskineen punkkineen päivineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää että vieläkin Oulussa on näitä kehityksen jarruja. Tahallaanko olette hankalia vai miksi kehitys ei teille passaa? Suomessa metsiä riittää ja te jotakin pusikkoa suojelette

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua hävetti ja tympäsi oulun touhu ja muutin jo kuusi vuotta sitten Hämeenlinnaan. Nyt ei hävetäkkö oululaiset kaupunginjohtaja ja kaup.hallituksen puh.johtaja, jotka koittaa täällä tehdä "Oululaiset".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari ja sen luonto säästettävä kaikilta oudoilta ja köykäsiltä suunnitelmilta (joita ei kaikkea ei enää muistakaan...). Eiköhän olisi parempi antaa luonnon rauhan vallita ja siirtää massajutut muualle, parempien yhteyksien päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari kuntoon, se on meininki ja hyvä näin!

Toiset häpeää toisista asioista ja toiset toisista. Suomi on täynnä metsää, joten sinne vain metsään. Itse olen pyörälenkillä ihmetellyt, että miksi täällä on vielä ryteikköä, eikö tätä olisi voinut siistiä 30 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen luulut että kuusamossa on vain valittajia , täällä on valitettu kultuuritalosta , lentokentästä , rukan suurhissistä , tuulipuistoista , jätevesipuhdistamoista , kaivos hommista , metsien hakkuista , kaavoista , hiihtoladuista , teiden talvihoidosta , koiran paskoista , koirien haukkumisista , lentomelusta , lähes kaikesta , mutta muistakaa elämä jatkuu ja se kehityy sitä ei pysäytä mikään aika hevosten ei palaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata hävetä. Mukava, että Hietasaartakin hieman siistitään. Pyöräillessäni siellä on silmiini osunut pääasiassa ryteikköä ja parhaat päivänsä nähneitä"huviloita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettäähän tuo minuakin. Kun Toppilansaaren alueelle päätettiin rakentaa moni näki jo sen miten lopulta käy. Rakentamista perusteltiin sillä ettei Hietasaareen tulla koskemaan muutoin kuin ehkä betonitehtaan alueella. Tämä oli siis suoraan sanottuna "muunnellun totuuden kertomista." Loppujen lopuksi tarkoitus on tuhota koko Hietasaaren kymmeniä vuosia kehittynyt idylli "sekasotkurakentamisella" mikä on Oulussa "korkealaatuista arkkitehtuuria" ja muualla mautonta halpisröttelöiden pystyttämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (229)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image