Mielipiteet

Lukijalta

Milloin ihmisen auttamishalu menee eläimen edun edelle?

Mielipiteet 30.1.2018 9:00
Päivi Eskola

Kalevassa kerrottiin (26.1.), että vuonna 2020 ei enää saisi hoitaa luonnonvaraista eläintä. Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullolan mukaan ihmisen auttamishalu ei saisi mennä koskaan eläimen edun edelle. Tässä pari tarinaa luonnonvaraisen eläimen auttamisesta.

Toukokuussa 1977 pyöräillessäni Revonlahden koulusta kotiin kilometri ennen kotiani tiellä oli todennäköisesti autoon törmännyt peippo. Otin sen käteen ja huomasin, että sen siipi oli vaurioitunut ja lisäksi jalka ei kunnolla "ottanut päälle", eikä se näin ollen pystynyt liikkumaan.

Kämmenelläni vein linnun kotiin ja omin yhden huoneen Peipposelleni ja jonkinlaista lastaa yritin kötöstää jalkaan. Tilaa ei ollut liikaa: kymmenhenkisen perheen kodissamme oli viisi huonetta ja näistä yhteen majoittui Peippo. Pyydystin kärpäsiä navetasta ja erilaisia hyönteisiä ja varmaan muutakin ruokaa. Lisäksi kerran viikossa vaihdoin kuusenjalkoihin tuoreet koivut Peipposelleni, että sillä olisi viihtyisämpää.

Niin se Peippo siitä pikkuhiljaa virkistyi ja alkoi huoneessa jopa lentämään. Elokuun koittaessa minun oli pakko päästää Peippo vapauteen, koska talvea se ei olisi selvinnyt. Navetan takana olevalta törmältä päästin sen vapauteen ja Peippo lähti iloisena lentämään.

Tämän jälkeen, useana vuonna, joka kevät huoneeni ikkunan taakse tuli peippo laulamaan. Ja vaikka avasin ikkunan, se istui männyn oksalla metrin päässä ja katsoi minua pää kallellaan ja lauloi. En tiedä oliko se "minun Peippo", mutta näin haluan uskoa.

Toinen sattui keväällä 1993. Tuolloin olin jo valmis sairaanhoitaja, kun veljenpoikani tuli sanomaan, että talon takana metsässä oli pieni oravanpoikanen pudonnut pesästä. Kävin hakemassa pienen raukan turvaan, ennen kuin kissat ehtivät sen kimppuun.

"Soitin Korkeasaareen ja kysyin ruokintaohjeita: kahden tunnin välein yölläkin heräsin kahden millin ruiskulla antamaan Tikulle ruokaa, jossa oli muistaakseni Tuttelia, kananmunaa ja rypsiöljyä."

Keittiövaa’alla punnitsin Tikuksi ristimäni oravan ja paino oli seitsemän grammaa. Silmät olivat vielä kiinni ja toinen etukäpälä sisäänpäin käpristynyt, eli todennäköisesti se oli hylätty. Soitin Korkeasaareen ja kysyin ruokintaohjeita: kahden tunnin välein yölläkin heräsin kahden millin ruiskulla antamaan Tikulle ruokaa, jossa oli muistaakseni Tuttelia, kananmunaa ja rypsiöljyä.

Siitä se Tiku kasvoi ja vahvistui; mutta käpälän takia ei oppinut syömään käpyjä eikä kiipeämään. Eräänä kesäpäivänä ovi oli jäänyt auki ja sisään marssi omia aikojaan toinen orava, joka sai nimen Taku.

En tiedä oliko kyseessä Tikun äiti, sisar vai mikä, mutta Taku opetti Tikun syömään käpyjä ja kiipeämään: siellä ne juoksivat pitkin huushollia, pitkin verhotankoja ja raanuja ja söivät osan äidin kukista.

Tiku ja Taku olivat vuoden meillä sisällä, kasvoivat ja vahvistuivat; ja seuraavana kesänä muina miehinä marssivat ovesta ulos. Vahvoina ja elinvoimaisina. Mutta kävivät kyllä pirtin akkunan takana syömässä äitini antamia siemeniä.

Lukija voi itse päätellä, menikö näissäkin tapauksissa ihmisen auttamisenhalu eläimen edun edelle. Tuskinpa mikään taho olisi ottanut näitä hoidettavakseen.

Päivi Eskola

Siikajoki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Silloin kun hoito on rääkkäystä,eikä hoitoa. Sydämeni vuoti verta suunnilleen kun katsoin ohjelmaa eksoottisten eläinten lääkäriasemasta,jossa puoleksi ruhjoutuneen joutsenen "hoitoa" jatkettiin vaikka autonruhjoma lintu ois pitänyt lopettaa heti paikalla.
Järkyttävää katsoa kun jauhelihana ollut takapää kursittiin kasaan ja käsin työnnettii antibiootteja linnun suuhun kaulaa puristaen työnnettiin ne mahaa ym,ym, ihan hirveää.;( Joutsen raukka oli niin sydäntäsärkevän näköinen ja lopulta kuoli siihen kidutukseen.... Jos ei omistajat tajua lopettaa eläintä,lääkärin pitäisi se osata tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin eläimiä pitää auttaa. Ihmisten auttaminen ei kiinnosta pätkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image