Mielipiteet

Lukijalta

Miksi Suomi pysähtyy perjantaina?

Mielipiteet 1.2.2018 7:00
Mari Tuomaala

Maahan valittiin hallitus 2015, jolloin elettiin Euroopan taantuman loppuhetkiä. Jo seuraavana vuonna oltiin siinä tilanteessa, että ay-liike oli ajettu varpailleen.

Kiky, tuo pirulainen, sana, joka saa duunarin kihisemään, mentiin hyväksymään, vaikka ihmiset eivät voineet millään nähdä, että miten työntekijöiden tekemä lisätyöaika voi tuoda lisää työpaikkoja. Se oli käsittämätön yhtälö ihan kaikille.

Miksi ay-liike sen sitten hyväksyi? Kiky hyväksyttiin siinä uskossa, että se toimisi pidäkkeenä lakiesityksiin, joita tiedettiin olevan tulossa. Kikyssä sovittiin, että muun muassa työttömyysturvaa ei heikennetä eikä yleissitovuuteen kajota.

Kolmikannassa siis tehtiin sopimus, jossa hallituksen rooli oli pitää siitä kiinni, että lakiesityksiä ei sovituista asioista tule ja työntekijöiden piti puolestaan hyväksyä 24 tuntia lisätyöaikaa työehtosopimukseen. Työnantajalta ei vaadittu mitään.

"Politiikkaa leimaa luottamuspula ja se ei ole kenenkään etu."

Päätös oli lopulta Metallin pöydässä ja koko Suomi odotti sen syntymistä. Se oli lähellä kaatua, mutta neuvottelijoiden tavoite oli tehdä 24 tunnista määräaikainen ja saada se pois työehtosopimuksesta. Siinä onnistuttiin. Jäsenistölle asia tuskin näyttäytyi siten, että onnistuttiin. Jäsenistö oli hyvin pettynyt. Joskin muilla aloilla sopimus tuli työehtosopimuksiin ja vietiin vielä 30 prosenttia lomarahoista.

Kikyn ansioksi on selitelty talouskasvua, mutta tiedämme kyllä, että kasvu alkoi ennen kuin ensimmäistäkään minuuttia oli tehty kikyä. Uskon kuitenkin siihen, että rauhan synnyttäminen antoi mahdollisuuden Suomen kasvulle ja suomalaisille. Ay-liike oli vastuullinen ja ajatteli, että lopulta tämä on parhaaksi jäsenistölle ja heidän perheilleen, kun syntyi rauha, joka mahdollisti työpaikkojen syntymisen.

Samalla saatiin sopimus, jossa uhkaillut lakiesitykset saatiin torpattua. Mikä olisi Suomen tilanne ollut taantuman käännekohdassa lakkosyksyllä höystettynä?

Mitä tekee sitten hallitus? Ensin Orpo viitsii väittää, että heillä ei ole mitään tekemistä meidän 24 tunnin sopimusten kanssa ja sen jälkeen maan hallitus päättää rikkoa tehtyä kiky-sopimusta luomalla aktiivimallin, joka leikkaa työttömyysturvaa.

Ministeri Lindström myös kertoo, että seuraavaksi kosketaan yleissitovuuteen. Työnantajalla olisi mahdollisuus vaatia hallitusta noudattamaan sopimusta. Sopimusta, jonka teimme jäsentemme luottamuksen kustannuksella ja joka toi Suomeen rauhan. Hallitus ei sille arvoa anna, vaikka olemme toimineet hyvin vastuullisesti.

Toivon, että hallitus pystyisi katsomaan päätöstä aktiivimallista uudelleen ihmisten vuoksi ja luottamuksen vuoksi ja noudattamaan jatkossa sopimusta, koska ihmiset alkavat olla vihaisia epäoikeudenmukaisista ratkaisuista ja niin työnantajat kuin maan hallituskin tarvitsee meitä neuvottelukumppaneikseen myös jatkossa. Politiikkaa leimaa luottamuspula ja se ei ole kenenkään etu.

Mari Tuomaala

Teollisuusliiton hallituksen jäsen

Tornio

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Aktivointi lain tarkoitus ei ole saada työttömyysturva laskeman, kuin tilastoissa. Karenssin on käytetty, nyt leikattiin työttömyyskorvausta, jos et 3kk aikana tee riittävästi työtunteja, vaikka vain osa-aikaisesti, jolloin tilastojen mukaan et ole enään työtön, vaikka tunteja olisi muutamia ja loppuaika olisi työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on erittäin helppo lakkoilla ja touhuta kaikkea maalle vahingollista! Mutta kuka teistä lakkokenraaleista osaa luotsia tätä valittaja kansaa
Eteenpäin siten,että se ulkomaisellavelalla eläminen loppuu ? Ei kukaan! Menkää kokeileen miten onnistuu ja miltä tuntuu olla haukuttavana joka asiasta. On helppo olla vaatimassa ilmaista rahaa,mutta velvollisuuksia sen eteen ei olla yhtään valmiita tekemään me kaikki haluttaisiin olla ilmaisellarahalla,mutta kun se ei oikein ole mahdollista vai onko,jos pysäytetään koko maa ihan vaan huvikseen niin kyllä sitä rahaa varmaan joku maksaa,aletaan kiristään tämä maa tukehtumiseen asti. Sitten on hienoa pullistella että kyllä me näytettiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tehtyä työehtosopimusta voi myös purkaa, jos hallituskin ei pidä sitä, mitä lupaa? Kohtuullista olisi, että edes aktivointimallin virheet otettaisiin uudelleen tarkastettavaksi. Mutta eilinen Sinisten ulostulo asiasta sai vain enemmän sapen kiehumaan raivosta. Kyllä on kaikilta hallituspuolueilta luotto mennyt ja tulossa karvas tappio seuraavissa vaaleissa. Nykyinen sanelukulttuuri ei paljoakaan eroa maista, missä diktaattori sanelee kaiken. Ja meillä vielä jotkut arvostelevat Korean toimia, vaikka lähempänäkin olisi arvosteltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhasta syystä kiehutat sappeasi.

Työttömyysturvaa ei olla leikkaamassa, sillä muutos on kustannusneutraali. Meillä vain on pakko mennä työttömyysturvan rakenteissa muiden pohjoismaiden suuntaan, muuten kustannukset räjähtävät käsiin. Työttömyyshän maksaa Suomelle n. kuusi miljardia euroa vuodessa. Valtion velkaantumista ei saada kuriin, ellei työllisyysastetta saada nostettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja luuletko tosiaan, että tällä keinoin muutetaan oikeasti työllisysastetta, uskomatonta logiikkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten luulet asioiden parantuvan,kerro kun olet noin tietävä? Ollaan vaan lakossa,niin kyllä,joku toinen tekee kaiken minunkin edestä,käy työkkärissä,kerran kuussa kun en itse viitsi ja tulevat hakeen kotoa töihin,lähden jos huvittaa...tai miksi lähtisin kun kotiinkin maksetaan 😆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä jaksettu, kohta 39-vuotta käyty töissä, ja käyn edelleen, mutten alennu kuitenkaan tuollaiseen älämölöön asiasta josta ei näköjään ole ole asiallista tietoa. En edelleenkään usko, että kysymys olisi siitä, mikä huvittaa ja mikä ei. Voi teitä, Sipilä-uskossanne autuaat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallitus on vankka
kätyrlauma sankka..."

Samat laulut ne pyörii vuosikymmenestä toiseen. Liikkeelle panevana voimana on se, että järjestäytyneellä työväenliikkeellä on suorat yhteydet yhteen isoon puolueeseen eduskunnassa. Joskus historiassa on tapahtunut pahempiakin asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen lakkoilun kannalla ja myös suurmielenosoituksien. Vain siten voimme näyttää umpisurkealle hallitukselle ettemme hyväksy heidän toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä äänestäjänä olen todella pettynyt edustajien takinkääntöihin ja katteettomien lupausten viljelyyn siksi ehdotan näille huijareille välittömästi
monoo ja ikuista kieltoa osallistua luottamustehtäviin jos tämä ei toimi niin suosittele niskalaukausta torilla.
Miksi ei äänestetä ??????? näyttäkää rehellinen valtuutettu niin minä näytän Jeesuksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakkoihin on oikeastaan kaksi syytä, jotka kulkevat käsi kädessä. Ensimmäinen on SDP kannatus, joka on koko ajan laskenut. Viimeiset eduskuntavaalit ja nyt presidentin vaalit olivat katastrofi. Toinen tähän liittyvä seikka on SAK:ssa valtaa pitävien ay-pomojen horjuva valta. SDP ja SAK elävät tiukassa kompuksessa, ja jos puolue hajoaa / kannatus putoaa 10 prosentin tietämille, tietää se joukkopakoa SAK:sta. SAK:n jäsenistä on puolet paljastunut haamujäseniksi ja kova jäsenmaksu että pomojen kiinteistöbisnekset ynnä huippukovat palkat närästävät naisvaltaisia liittoja, joissa kytee kapina. Eli nyt on pakko yrittää perinteisillä keinoilla, järjestetään mahdollisimman näyttäviä lakkoja ja mielenosoituksia, jopa räyhä porukkaa mukaan houkutellen. Toinen on tietenkin SDP puheenjohtaja ongelma. Rinne on kyllä uskollinen ay-pomoille ja itse myös hengeltään tiukka vasemmistodemari mutta se ei riitä näköjään enää vaaleissa. Rinne on puolipakko vaihtaa ensi kesänä mutta kun sopivaa seuraajaa ei ole näkyvissä, ellei sitten SAK:n tuoreesta puheenjohtajasta tehdä puolueen puheenjohtajaa, se olisi tietenkin läpinäkyvä temppu, mutta ei mahdoton ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ha, ay-liike yrittää vierittää vastuun lakkoilusta muille. Kyseessä on kuitenkin ay-liikkeen oma taistelu olemassaolosta. Ihmiset eivät enää ymmärrä takapuolet penkkiin -meininkiä kun se ei ole tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomenna voit olla itsekkin työtön ja täyttelet hakemuksia 30, 3 kuukaudessa. Haet sellaisiin paikkoihin joista ei ole kokemusta.
Lisäksi muutat asuinpaikka kuntaa 40 kertaa työn perässä vuoden sisällä.
Katsotaan sitten parin kolmen vuoden kuluttua miltä tuntuu ja vieläkö lompakkosi kestää harrastella työpaikkojen hakua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska kiky-sopimusta on rikottu hallituksen toimesta, en noudata enää itsekään kiky-sopimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän tämä suunnilleen oli. Kiky leikkasi eniten juuri työttömiltä. 20% ansiosidonnaisen kestosta ja käytännössä romutti koko ansiosidonnaisen pakottamalla ottaa työtä vastaan vielä pienemmällä palkalla kun edes ansiosidonnainen on. Tuen tarkoitus on ollut estää taloudellinen äkillinen romahdus työttömyyden osuessa kohdalle. Näistä ei ole puhuttu paljonkaan vaikka leikkauksina ne on megaluokkaa verrattuna yhteenkään kikyn pälkansaajaryhmään. Ja nyt sitten hallitus teki lisäleikkauslain työttömille. Oikeistohallituksen tarkoitus on ajaa koko työttömyysturva alas. Todella törkeätä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töissäkäyviltäkö ois pitänyt leikata? Sieltä helpostarahasta se löysä pitää ottaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n vaalikampanjan aloitushan tämä on. Harmillisen kalliiksi vaan tulee Suomelle tämä mielenosoitus ja maksaa monta työpaikkaa. Ei todellakaan ole työttömien edusta kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sak pöljyyden takia joka ei osaa koskaan muuta kuin tehdä tälle maalle vahinkoa! Se ei ole tehnyt ikinä mitään työttömien eteen muuta kuin lakkoja. Tästä tyhmyydestä saa maksaa taas ihan jotkut muut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidan liittyä Loimaan kassaan, sen verran kyrsii tää porukka! Huomenna olen töissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image