Mielipiteet

Lukijalta

Miksi paluusta kotimaahan rangaistaan? Te-toimisto itse oli puoltanut työn löytymistä ulkomailta ja rankaisi paluustani

Mielipiteet 17.5.2018 6:30
Riitta Leinonen, Marc Järvinen

Te-palvelujen sivuilla silmiini osui 30-sivuinen opus nimeltään ”Suomeen työhön – Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille”.

Voisiko Suomi tukea myös jollakin tavoin suomalaisia heidän palatessaan kotimaahansa ulkomailla työskentelyn jälkeen? Tai edes lopettaa heidän rankaiseminen karenssilla, mikäli työpaikkaa kotimaassa ei ole vielä valmiina odottamassa?

Olin nuorena 80-luvulla töissä Sveitsissä hotelli-ravintolassa puoli vuotta, kunnes koti-ikävä alkoi vaivata. Kun lisäksi sain tietää, että minulle ei ollut maksettu edes Sveitsin minimipalkkaa, päätin lähteä takaisin Suomeen.

Palattuani minulle ”lätkäistiin” te-toimistosta kolmen kuukauden karenssi, vaikka olin palannut itse hankkimastani työpaikasta. Sama karenssikäytäntö on voimassa edelleen.

Marc Järvinen kertoo kokemuksestaan.

Valmistuttuani en onnistunut löytämään työpaikkaa Oulusta, mutta sainkin työpaikan Pohjois-Irlannista. Työskentelin siellä kaksi vuotta, jonka jälkeen koti-ikävä ja kulttuurishokki vei minusta voiton, ja päätin palata Suomeen, mielessäni kotimaani tuoma rauha ja turvallisuus.

Jouduin harkitsemaan pitkään riittävätkö varani paluuseen. Selitin te-keskukselle tilanteeni parhaani mukaan, mutta vastalahjaksi sain kolme kuukautta karenssia. Olin varaton, ilman asuntoa ja tukalassa tilanteessa jo valmiiksi ennen karenssipäätöstäkin.

Kaiken kukkuraksi jouduin hakemaan uudelleen Suomen sosiaaliturvapiiriin saadakseni edes perustoimeentulotukea karenssin ajaksi. Hakemuksen käsitteleminen vein noin kuukauden, jonka ajan olin täysin omillani. Mielessäni hoin, miksi minua rangaistaan siitä, että halusin tuoda kotimaahani kansainvälistä osaamista. Te-toimisto itse oli puoltanut työn löytymistä ulkomailta ja rankaisi paluustani.

"Suomen kannattaisi panostaa omien ulkomailla työskentelevien tai opiskelevien kansalaistensa paluuta tukeviin toimenpiteisiin rangaistustoimien sijaan."

Kuinkahan moni ulkomailla työskentelevä suomalainen jättää palaamatta kotimaahansa siksi, että ei ole taloudellisesti mahdollista tulla hakemaan töitä ja asuntoa paikan päälle karenssiuhan takia? Puhumattakaan sekä ulkomaille töihin hakeutumisen että paluun aiheuttamista muista kustannuksista.

Suomen kannattaisi panostaa omien ulkomailla työskentelevien tai opiskelevien kansalaistensa paluuta tukeviin toimenpiteisiin rangaistustoimien sijaan. Ulkomailta palaavan ensimmäiset kokemukset kotimaastaan paluun jälkeen voivat olla merkityksellisiä hänen elämänlaatunsa ja sitä kautta työllistymismahdollisuuksiensa kannalta.

Luulisi yrityksillekin kelpaavan kansainvälistä kokemusta omaavat työntekijät näinä työvoimapulan kovina aikoina.

Riitta Leinonen

Kempele

Marc Järvinen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Älkää tulko takaisin jos töitä on muualla! Tässä jutussa on nämä epäkohdat hyvin esitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menin työvälitystoimistoon, kun työvälittäjää ei koskaan puhelimitse tavoittanut.
En saanut minkäänlaista palvelua, vaan olin asiakkaiden keskenja näyttöpäätteellä.
Lopulta marssin keskusteluun käytävällä välittäjän kanssa. Hän tokaisi, että
ei sinulle voi antaa mitään työtä, kun olet työsuhteessa.
Myöhemmin soitin ko henkilölle ja ilmoitin, että olen vapaa työsuhteesa, tokaistiin,
ei sinulle voi antaa mitään työtä kun sinä vain istut ja nauraa räkätti.
Päätin yhteydenpidon, jolloin sieltä 5 kk kuluttua soitettiin, että ollaan huolisssaan vain, että et jää tyhjän päälle.
Ei muuta asiaa ollut. Työvälittäjänä näin voi olla vaikka kuka tahansa ja palkka juoksee, kun ei tarvitse tehdä viivaakaan ruutuun.
Kuka valvoo tätä toimistoa oikein, sopii kysyä? Mihin tätä tarvitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin muutaman kuukauden töissä Norjassa.
Kela sai tiedon lähdöstäni ja kaksi viikkoa lähtöni jälkeen perui suomalaisen sosiaaliturvani. Palattuani minun piti ANOA suomalaista sosiaaliturvaa takaisin. Hakemuksen käsittelyaika oli kolme kuukautta, jona aikana olin lainsuojaton ja maksoin lääkkeistä ja lääkärikäynneistä täyden hinnan, saamatta Kela-korvausta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lähtee Suomesta ulkomaille, niin joutuu valmistautumaan elämään ns. "omillaan" sen aikaa kunnes saa ensimmäisen palkan. Asuntokin pitää ihan itse hankkia, yleensä se tulee hankittua etukäteen. Ulkomaille kun ei voi mennä niin, että alan sitten paikan päällä katsella majapaikkaa.
Paluu Suomeen tapahtuu ihan samalla tavalla. Työpaikkaa ja asuntoa kannattaa alkaa katsomaan hyvissä ajoin etukäteen ja valmistautua siihen, että joutuu tulemaan toimeen ns. "omillaan" ennenkuin on työpaikka tai että on taas Suomen systeemissä mukana. Viranomaisilmoitukset ja hakemukset kannattaa tehdä etukäteen, ne mitä voi tehdä.
Sveitsissä olleelle sanoisin, että moni asia on muuttunut sitten kaheksankytluvun. Pohjois-Irlannista palaavalle sanoisin, että kahdessa vuodessa et ole vielä poistunut lopullisesti Suomen systeemeistä. Verotoimistokin muistaa sinua 3-4 vuotta lähdön jälkeen, joten parin vuoden reissu ei ole muuttanut mitään. Ilmoitus vain, niin olet takaisin järjestelmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimapulaa ei ole. Tämäkään hakija ei saanut suomesta töitä vaan karenssin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konservatiivisten laitojen tulisi ymmärtää paremmin kansainvälistymistä, eikä jättää kaikkea sossujen(sos.dem.) huoleksi. Ulkomaille töihin lähtö on tavalliselle suomalaiselle paljon resursseja ja ponnistuksia vaativa teko ja monille tulee koti-ikävä. Saksalaiset ja sveitsiläiset ovat itsetietoisia, ahneita ja myös omalla tavallaan ennakkoluuloisia, tämän voi todeta myös Suomessa, jossa he kuorivat kermat palvelujen päältä ja pomottelevat arkenakin kotipaikkakunnallaan asuvia suomalaisia. Kansallisuuksien väliset erot ovat silmiinpistäviä, mitä tulee pärjäämiseen Suomessa. On huolestuttavaa, että kotimaahan palaava suomalainen ei olekaan tervetullut kotimaahansa. Lisäksi te-käyttävät väärin karenssi-käsitettä. Se liittyy ansiosidannaisten tukien saamiseen, joita ei saa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Sillä ei ole mitään tekemistä työn saatavuuden kanssa, vaan se liittyy ammattiyhdistystoimintaan ja sen piirissä tapahtuvaan rahanjakoon. Vieraskoreus on huipussaan te- palveluissa. Ulkomaalaisuus on eduksi, koska suomalaiset poliitikot eivät enää tunnista kotimaakseen Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavia kommentteja. Lisäksi ihmetellään miten kansanedustajat ovat kylmäkiskoisia työttömiä kohtaan kun tavalliset kansalaiset sortuvat samaan. Tämän mielipiteen esiin tuominen tarkoittaa sitä ettei mikään ole 40 vuodessa muuttunut. Ei siis kannata tulla ulkomailta kotisuomeen jos ei ole työpaikka odottamassa tai sitten iso rahatuppo, jolla pärjää karenssiajan.
Hienoa myös ettei kaikilla tule koti-ikävä ja on pystynyt luomaan elämänsä muualle. Itse en tuohon kykenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Olin nuorena 80-luvulla töissä Sveitsissä hotelli-ravintolassa puoli vuotta, kunnes koti-ikävä alkoi vaivata."
-Ja vieläkin kaihertaa? Onhan tuosta jo aikaa muutama vuosikymmen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo yli 35 vuotta ulkomailla asuneena ei ole koti-ikävä vielä päässyt vaivaamaan eikä ole käynyt mielessä että Suomeen pitäisi mennä yhteiskunnan tuista nauttimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se niin mene, että ensin tehdään ristiretki Eurooppaan ja ollaan siellä tovi tehden töitä. Sen jälkeen otetaan lopputili ja oletetaan että Suomessa olevalla TE-toimistolla olisi uusi työpaikka tarjota heti ja vielä Kelan virkailijallakin olisi toimeetulotukirahat valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otitte siis itse lopputilin, ja nyt meidän pitäisi maksaa teidän koti-ikävästä ja muista tunne-elämän ongelmista johtuvat toilailunne?

Katsoisin, että karenssi on tässä tapauksessa täysin paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaista Suomeen töihin palaavaa paluumuuttaja rangaistaan ja kyykytetään kaikin mahdollisin keinoin, mutta laiton maahantunkeutuja palkitaan ruhtinaallisesti helpolla elämällä. Suomihan ei olekaan enää tarkoitettu suomalaisille vaan laittomille maahantunkeutujille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koti-ikävä ei ole koskaan riittänyt minkään tuen perusteeksi. Miksi pitäisi?

Ja Sveitsissä on työvoimapula. Siellä on töitä satavarmasti kaikille. Ja työpaikkaa voi vaihtaa, jollei ole työehtoihin tyytyväinen.

Sveitsin 16-24 -vuotiaiden nuorisotyöttömyys on vain kolme prosenttia Suomeen verrattuna kaksinkertaisesta palkkatasosta huolimatta. Keskipalkka siellä on 6500 frangia eli noin 5500 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma kokemus hieman samanlainen. Kelassa asioidessani sain tuntea olevani ei-toivottu tapaus ja kovat tenttaukset oli ennenkuin sain Kela-korttini voimaan. Töitä sain viikon päästä muutosta, eli loisimaan en tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen suuresti miksi rangaistaan jos ottaa hatkat työpaikasta tai jossa työilmapiiri on saastunut ja ahdistava.
Eimun mielestä pidä vapaassa maassa kurittaa kun ei työttömyyskorvaukset ole kuin jottpysyäksess nippanappa elämässäs kiinni etkä kuole nälkään.
Työ ja työpaikkaa ei saisi käyttää keppiheppana kuritukseen. Mä pelkään olla töissä jossa voi joutuu tuomiolle jos en jostain syystä haluu tai jaksa olla töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ on sopimusasia. Voithan ehdottaa työnantajalle, että sopimukseen kirjataan ettei tule seuraamuksia jos et halua työssäolovelvoitetta täyttää?

Joka työpaikassa joutuu "tuomiolle" jos rikkoo työsopimusta. On jopa työpaikkoja, joissa joutuu lainopilliseen vastuuseen vastaamaan tekemisistään tuomioistuimeen. Ihan vain sen takia, että teki työnsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkästyttävästä työpaikasta kannattaa lähteä pois niin pian kuin mahdollista.
Aivan varmasti tuomitaan puolustajaksi omista tekemisistä, jos ei muuta keksitä.
Terveys on tärkeä säilyttää ja töitä vastaavia löytyy aivan varmasti, joihin ei kannata
mennä, jossa ei mitään tienaa pitkässä juoksussa terveyden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tuttua - TE-toimistot näkee asiakkaansa vain hallinnon alamaisina, ei resursseina eikä mahdollisuuksina. Ei ne tunne käsitettä joka englanniksi kuvataan sanalla contribute... Kaikki niiden ohjelmat on vain heidän itsensä työllistämiseksi keksittyä, ei niillä ole näkökulmaa muuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image