Mielipiteet

Lukijalta

Miksi oululaiset urheiluseurat eivät yhdistä voimiaan?

Mielipiteet 4.2.2019 6:00
Aki Vehkaoja

Miksi oululaiset urheiluseurat eivät yhdistä voimiaan? Seurojen listoilla on useita kansainväliselle tasolle yltäneitä urheilijoita ja valmentajia, joiden yhteisenä haluna on saada oululainen ja suomalainen urheilija huipputasolle.

Urheiluseurojen perimmäinen tarkoitus on tuottaa urheilijoita edustusjoukkueisiin ja maajoukkueeseen. Tätä kautta tavoitellaan parempaa menestystä kansallisilla ja kansainvälisillä pelikentillä.

Juniorityössä painotetaan erityisen paljon lajitaitoa ja lajiälyn kehittämistä. Huipulle pääsemisen edellytysten parantamiseksi painopistettä tulisi muuttaa kohti yleisten liikuntataitojen osaamista.

Kun katselee esimerkiksi kansainvälistä huippujalkapalloa ja omaa maajoukkuettamme, eron huomaa amatöörikin. Parhaat urheilijat ovat nopeampia, notkeampia ja kehonhallinnaltaan taitavampia.

Kuten tiedämme, perusliikuntataidot ovat edellytys lajitaitojen oppimiselle. Eri lajien valmentajien pitäisi kerääntyä yhteen suunnittelemaan, miten lapsistamme saataisiin mahdollisimman liikunnallisia. Mukaan pitäisi ottaa myös liikuntatieteen asiantuntijoita.

Laajana eri seurojen ja urheilulajien yhteistyönä kehitettäisiin 5–10-vuotiaiden urheilukouluja, joissa lapset saavat korkeatasoista urheiluopetusta.

Heistä tehtäisiin notkeita, nopeita, kehonsa hyvin hallitsevia ja erilaisten (peli)välineiden kanssa toimeen tulevia. Heidän riittävästä liikunnan harrastamisesta ja liikuntataitojen kehityksestä pidettäisiin huolta. Isot yleisseurat saattaisivat pystyä tähän yksinkin.

Kun urheilukoulu päättyy, lapsi pääsee valitsemaan päälajia ja ainakin yhtä sivulajia, joita hän haluaa harrastaa. Urheiluseuraan tulisi liikunnallinen ja taitava juniori, joka ei ole vielä liian vanha tullakseen oman lajinsa kansainväliseksi huipuksi.

"Laajana eri seurojen ja urheilulajien yhteistyönä kehitettäisiin 5–10-vuotiaiden urheilukouluja, joissa lapset saavat korkeatasoista urheiluopetusta."

Tällä tavalla eri lajivalmentajat pääsevät opettamaan lajitaitoja lapsille, joiden lähtötaso on korkeampi kuin tällä hetkellä. Näin mahdollisuudet huipulle pääsemiseen paranevat. Monipuolisesta harrastamisesta ei tarvitse tinkiä, kun lajien välinen yhteistyö jatkuu tämän jälkeenkin.

Lajikirjo vaihtelee paikkakuntien välillä. Näin urheilukouluista syntyy hyviä paikallisia muunnelmia, joissa kyseisen alueen omat vahvuudet saadaan koottua yhteen. Ohjaajapulakin helpottuu, kun voimavarat yhdistetään. KiiRi, KiimU , KKP ja LaFk. HaHe, HauVe, Ahmat ja HauPa. KemPy, Ajax, Laser HT ja KeKi. Käykääpä hommiin!

Aki Vehkaoja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mikseikö Oulussa seurojen yhdistäminen tai yhteistoiminta onnistu, no kuule...
1. Alueella eletään lahkolais ja takavuosikymmenten poliittisten varjojen värittämässä utopiassa. Ei tässä päivässä. Oulun aluetta leimaa sisäänpäin kääntyminen. Lähtökohtaisesti kaikki rajat ylittävä yhteistyö on syntiä tai muuten tuomittavaa, lähestulkoon kommunismia.
2. Ahneus ja tittelinkipeys. Valtaa, omat edut ajavat lasten ja nuorten etujen edelle.

Puhun useamman Oululaisen urheiluseuran toimintaa sisältäpäin katsoneena ja olen huomannut edellä kuvatun olevan voimissaan erityisesti ns. perinteisesti oikealla olevissa urheiluseuroissa. He pitävät kuvitellussa paremmuudentunnossaan nykytilaa yllä. Suojeluskunta -fantasioita? Huvittavan läpinäkyvää ja koomista seurata sivusta noita seurojen komeljanttareita, "seurapomoja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten yleisseurat? Esimerkiksi Oulun Pyrintö on niin suuri ja monilajinen seura, että se pystyisi helposti järjestämään sellaista toimintaa, jota ehdotin. Kolmen viikottaisen yleisurheiluharjoituksen sijaan heillä pääsisi samalla maksulla harrastamaan kerran viikossa yleisurheilua, painia ja telinevoimistelua. Tätä kun tekisi lapsi vaikka 6-8-vuotiaana, niin alkaisi olla hyvä pohja siirtyä mihin tahansa lajiin.

Nyt pitää nähdä ongelmien sijaan ratkaisuja. Jos puristetaan vain nyrkkiä taskussa, ei tapahtdu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Urheiluseurojen perimmäinen tarkoitus on tuottaa urheilijoita edustusjoukkueisiin ja maajoukkueeseen."

Tässä se ongelma on. Suurin osa pelaajista ei ikinä sinne tasolle pääse.

Pitäisi siis perustaa ei-urheiluseuroja, vaikka yhdistetty monilajinen Oulun Harrasteliikunta ry joka sitten vastaa junioreiden ja aikuisten kunto- ja harrasteliikunnasta ilman paineita edustuksesta tai maajoukkuepolusta. Kun seuralla ei olisi kovaa kilpailumotivaatiota, sen johtoon voisi päätyä ei-niin-kilpailullisia, yhteistyökykyisiä ihmisiä, jotka veisivät seuraa eteenpäin ilman turhaa riitelyä, josta melkein kaikki oululaiset kilpaseurat tunnetaan. Se voisi siten yhdistää koko harrasteliikunnan ja tarjota tehokasta palvelua.

Kaupungin pitäisi myös suunnata julkinen tuki terveelliselle harrasteliikunnalle ja kilpaurheilu saisi pärjätä omillaan, jäsen- ja pääsymaksuilla sekä sponsoreiden turvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilussa on vähintään kaksi tasoa kilpaurheilu ja harrasteurheilu ja Ari kirjoittaa tässä ansiokkasti juuri tuosta toisesta eli kilpaurheilusta. Olen Arin kanssa täysin samaa mieltä asiasta. Minusta me tarvitsemme molemmat tasot, kaikille ei motivaatioksi riitä pelkkä höntsäily, joka myös osalle sallittakoon.
Ja molemmat ovat ihan yhtä terveellisiä vaikka yrität kirjoituksellasi tehdä hyvä vs. paha asetelmaa. Esim. pääsymaksut ja sponsoritulot näyttätyvät kilpaurheilussakin vain muutamassa harvassa lajissa ja muutamassa sarjassa. Valtaosa maamme kilpaurheilusta on kuitenkin täysin harrastajien tai seurojen omarahoitteistaja vapaaehtoistoimintaan perustuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monessa lajissa ongelma on se, että ”lasten pitää leikkiä aikuisten leikkejä aikuisten ehdoilla” kuten tutkija Mikko Salasuo sanoi televisiossa. Tuo on hyvä malli, mitä ehdotat.

Toisaalta urheiluseurat kyllä hyvin tietävät, että 99% seuran jäsenistä ei ikinä saavuta paikkaa edustusjoukkueessa. Jos seuroissa oikeasti välitetään jäsenistä (tai edes heidän jäsenmaksurahoistaan), heille kannattaisi tarjota myös vaihtoehto b kilpailemisen sijaan. Tätä on alettu jo tehdä esim. joissakin jääkiekkoseuroissa, joissa yläkouluikäinen voi harrastaa höntsäkiekkoa 2 kertaa viikossa.

Tietysti vapaaehtoisvoimin on seuran vaikea taipua kovin moneen asentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa koko kirjoitus niin täynnä menneisyyteen juuttunutta ajattelua kuin vain olla voi. Ikävä kyllä urheilusta on tosiaan tullut pelkkä osa sitä samaa talouskasvua ja jatkuvaa voittoa tavoittelevaa itsekästä pyrkyröintiä, joka on johtanut meidät ympäristökatastrofin partaalle.

Suurin osa elämänmuotomme perusasioista on nyt mietittävä uusiksi, ja urheilu ei voi jäädä tämän ulkopuolelle. Tulevaisuuden vähäpäästöisessä vihreässä Suomessa lämmitetyt tai jäähdytetyt urheilutilat, jatkuva matkustaminen kilpailuihin ja muu resurssien käyttö nykyisenkaltaiseen kilpaurheiluun ei ole itsestäänselvyys. Sen sijaan, että jatkamme päästöjemme kasvattamista urheiluun liittyvällä toiminnalla, meidän pitäisi miettiä, miten kaikenikäisten ihmisten liikuntaa ja terveyttä voitaisiin edistää niin, että urheiluun ja liikuntaan liittyvät kasvihuonepäästöt samalla pienenisivät.

Tämä on se todellinen haaste, jota varten Oulun urheiluseurojen pitäisi yhdistää voimansa. Uskon, että seuroista alkaa sekä seuratyöntekijöiden että jäsenten osalta löytyä sellaista vihreää ajattelua, jossa tämän päivän realiteetit otetaan huomioon. Myös kapunki voisi pikku hiljaa alkaa ohjata seuroja tuottamaan päästöttömäpää liikuntakokemusta; ei enää lämmitettyjä halleja, jäähalleja tai saastuttavaa kilpailuun liittyvää matkailua. Sen sijaan yhä enemmän luonnossa liikkumista paikallisten mahdollisuuksien mukaan kaikentasoisille ihmisille.

Se on kestävä ja eettinen suunta, johon urheilua on pakko kehittää. Eikä Oulu voi jättäytyä tästä kehityksestä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska seuraurheilun johtoon kuuluu aina yksi johtohenkilö, jonka toimintasektorille ei mahdu toisia vastaavia ihmisiä. Puhutaan asiasta vaikka suurena egona. Tuon hahmon ympärillä häärii kyllä lojaaleita työläisiä. Asiaa voisi verrata kahden eri lajikkeen muurahaispesiin. Ei kaksi kuningatarta voi alkaa kämppiksiksi. Siksi kaksi urheiluseuraa ei voi sulautua Oulussa yhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se valitettavasti menee, jokaisella isolla "pojalla"tai "tytöllä" pitää olla oma hiekkalaatikko jota haluaa johtaa vaikka oikeasti sillä yhteistöllä saataisiin enemmän aikaan esim. valtakunnan tai kv. tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on syynä jo 100v takainen keskinäinen luokka sota, joka vieläkin jyllää koko elämässä, politiikassa ja urheilussa. Siirtyy isältä pojalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image