Mielipiteet

Lukijalta

"Mikäs on kelliä jäällä maha herkkuja täynnä ja tähyillä horisonttiin" – oodi har­maa­hyl­keil­le ja harvenevalle am­mat­ti­ryh­mäl­le

Mielipiteet 6.2.2020 8:00
Tuula Länkinen

– Vihreästä valtakunnasta päivää. Haluaisin haastatella teitä, herra Harmaahylje.

– Kyllä se vain sopii. Mikä nyt mieltänne askarruttaa?

– Teidän hyvinvointinne tietenkin. Olemmehan tehneet kaikkemme, että teidän kaikenlainen hyvä olo lisääntyisi.

– Kiitos vain huolenpidostanne! Ilokseni voin ilmoittaa, että me täällä Perämerellä voimme tosi hyvin. Olemme lihavia, kiiltäväkarvaisia ja hormonit hyrräävät loistavasti ja jälkeläisiä syntyy sitä vauhtia, ettei oikein laskemaan kerkiä.

– Sehän on hienoa, että monenlaiset suojelutoimenpiteet alkavat tuottaa tulosta. Minkä itse katsoisitte olevan paras asia vointinne kannalta?

"Syyskesällä ison siian kutuaikaan ne yrittää tulla meidän reviirille, mutta pois niitten on mentävä, kun käytämme joukkovoimaa."

– Sehän se on tärkein, että saamme herkkuruokaa joka päivä. Siikaa, taimenia ja kuhaakin on ruokapöydässämme. Silakat ja maivatkin menettelevät vielä. Jäljelle jäävät, kuten ahven, kiiski ja särki ovat mokomat niin piikkisiä, että ne me jätämme rauhaan. Samaan kategoriaan menköön lahnat ja säyneet, ei me niistä välitetä.

– Niin ja onhan siellä muutama vanha ukkeli, joka kattaa meille sen oikean herkkupöydän, josta meidän on hyvä napsia kaikki arvokalat pois kuin tarjottimilta. Sääli tuli tosin sitä yhtä, joka räpiköi verkkojensa kanssa siellä tuulessa ja tuiskussa. Säälistä jätimme sille kolme ahventa, että raukka saa edes paistinkalat. Minä aina luurasin viereisestä reiästä, kun se ei poloinen saanut mitään. Taisi siinä joku verkonliinakin mennä säpäleiksi, kun kutsuin kavereitakin katsomaan sitä surkimusta.

Oikein odotan tuota kevätauringon paistetta ja lämpöä. Mikäs on kelliä jäällä maha herkkuja täynnä ja tähyillä horisonttiin. Jos liian lämmin alkaa paisteessa tulla, on mukava pulahtaa taas pinnan alle. Pinnan alla meistä tulee oikeita viikareita. Kun kalat tykkäävät olla parvissa, meistä on hauska ne hajottaa, etteivät pääse vaivatta sinne herkkupöytiin.

Siitä minä olen erittäin iloinen ja tyytyväinen, että virkamiehetkin on nykyään rokotettu sillä vihreällä neulalla. He pitävät meidän puoliamme ja onneksi kaikki syy luonnon kalakantojen hiipumisesta pannaan noiden kalastajien päähän, jotka kyllä ovat jo sukupuuttoon kuoleva laji. Joutavatkin hävitä meitä häiritsemästä.

Toisaalta, jos ne kokonaan loppuu, ei niitä herkkukekkereitä meille enää ole ketään järjestämässä. On siellä muutama, joka on niin sitkeää sorttia, että vielä se vähän aikaa tarjoilee.

– Entä jos teidän olotilanne supistuu liikaa, kun teitä on niin paljon?

– No se ei minua kyllä huoleta. Tännehän laskee monta hyvää jokea, jossa on herkkuja tarjolla. Kyllä meistä osa voi mennä sinnekin, ja on jo mennytkin. Yhdessäkin joessa on sellainen hyvä Piispankallio, jonka päällä on hyvä kelliä. Onhan niitä muitakin.

Syyskesällä ison siian kutuaikaan ne yrittää tulla meidän reviirille, mutta pois niitten on mentävä, kun käytämme joukkovoimaa. Ympäröimme veneen joka puolelta ja tuijotamme herkeämättä sitä ryöstäjää. Kyllä sillä ennen pitkää pokka pettää, ja se lähtee sieltä lipettiin. Näin komeasti me täällä voimme! Toivottavasti tekin. Terveisiä sinne Vihreän valtakunnan päättäjille. Heillä on homma hanskassa!

– Kiitos haastattelusta ja vien terveisiä!

Haastattelun kirjasi sukupuuttoon kuolevan ammattikunnan edustajan vaimo.

 

Tuula Länkinen

Tyrnävä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

realistinen ja huumorilla höystetty tarina tämänpäivän kalastajista ja hylkeistä,erittäin hyvin kirjoitettu tästä aiheesta.Luonto voisi hoitaa pois tämän suuren porukan joka pyörii perämerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
26
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
19
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
16
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
10
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image