Mielipiteet

Lukijalta

Mihin taloyhtiö käyttää rahojasi?

Mielipiteet 12.1.2019 6:00
Helena Porkola

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset alkavat olla käsillä. Vuosikymmenten saatossa olen seurannut yhtiökokousten kehittymistä tai pikemminkin kehittymättömyyttä.

Yhtiökokoukset ovat usein olleet huutokokouksia, joissa kukaan ei saa ehdotuksiaan ja esitetystä poikkeavia mielipiteitään kuuluviin. Ongelma ei koske pelkästään yhtiökokouksia, vaan meillä Suomessa puuttuu vieläkin keskustelukulttuuri, jossa osattaisiin puhua, mutta mikä yhtä tärkeää, myös kuunnella toisia.

Asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksia on tietysti monenlaisia. Joissakin kokouksissa on vähän väkeä mukana, mutta asiat saadaan hoidettua asianmukaisesti. Joissakin taloyhtiöissä taas lähdetään joukolla kaatamaan jonkun mielipide tai ehdotus.

Ongelmallisena näen sen, mikäli isännöitsijä toimii sekä kokouksen puheenjohtajana että sihteerinä. Voi vain arvata, miten asiat tällöin hoituvat tai ovat hoitumatta.

Kun jokainen hallitsee yksinkertaisen kokoustekniikan, kokous voi sujua asiallisesti. Usein osakkaat ajattelevat, että parempi pysyä poissa, niin ei tule riitaa. Meillä kun ei ole totuttu siihen, että joku osakas voi esittää jotakin muuta hallituksen esityksen vastaisestikin. Jos uskaltaa olla eri mieltä, leimataan hankalaksi.

"Ensi sokin jälkeen seuraavassa yhtiökokouksessa on jo helpompi seurata kokouksen kulkua ja jopa ottaa kantaa omiin, meitä koskeviin asioihimme."

Taloyhtiöiden taloudenpito ei vaadi rakettitiedettä. Taloyhtiöllä on tulot ja menot, ja mikäli osaa hoitaa oman taloutensa tasapainossa tulojen ja menojen kanssa, pystyy seuraamaan myös taloyhtiönsä tilinpäätöstä. Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus käydä tutustumassa laskuihin. Taloyhtiöissä ei ole kovin paljon salassa pidettävää, vaikka erinäisiin säännöksiin yritetäänkin vedota.

Taloyhtiöiden remontteja aletaan taas suunnitella. Jokaisen osakkaan tulisi tarkasti miettiä, onko jokin putkiremontin yhteyteen ympätty verkkoyhteys tai eteisen korjaaminen tai parvekkeen uusiminen siihen kuuluva asia.

Korjaushankkeiden hinnat nousevat usein pilviin. Jos suunnittelufirmalle antaa vapaat kädet, sehän suunnittelee vaikka tähtitaivaan kylpyhuoneeseen. Isännöintitoimistoille taas tärkeintä on voiton maksimointi.

Vuoden 2016 isännöintiin sijoitetun pääoman tuotto oli 24,9 prosenttia. Osakkaat ovat maksaneet tämän tuoton.

On omituista, että annamme yhtiökokoukselle valtuudet vinguttaa visaamme – edes olematta läsnä päätöksenteossa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeätä osallistua yhtiökokouksiin. Vaikka olisi epävarma tai ujo, kannattaa kuitenkin lähteä mukaan. Ensi sokin jälkeen seuraavassa yhtiökokouksessa on jo helpompi seurata kokouksen kulkua ja jopa ottaa kantaa omiin, meitä koskeviin asioihimme.

Helena Porkola

hallituksen varapuheenjohtaja

Suomen asunto-osakkeenomistajat ry SAO

Kokkola

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Eipä noita ole liikaa hallitukseen halukkaita näkynyt , nurkantakaa kyllä huudellaan ja arvostellaan. Joka ei viitsi osallistua edes kokouksiin pitäköön turpansa kiinni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksesi kertoo tutun karun kuvan taloyhtiöiden arjesta.

Isännöintifirmoista näyttää tulleen vääristyneen nykytavan mukaisesti taloyhtiönsä isäntiä eikä yhteisiä käytännön asioita hoitavia, taloyhtiöosakkaiden palkkaamia, rehtejä `renkiä´!

Yhtiökokouksissa törmätään nykyään turhan usein heti jyrkkään arvovaltakiistaan, jos tai kun taloyhtiössä paikalla asuva, parhaiten arkikäytänteet tunteva osakas kertookin hyvin perustellen oman kantansa hallituksen ja useimmiten juuri isännöitsijän tekemälle omalle ratkaisuehdotukselleen!

Pahimmillaan olemme saaneet nähdä selkeän, ikioman palveluverkoston ehdotustensa takana ja vielä vain pelkän näennäisen feikkikilpailutuksen tehtävätarjouksissa haettaessa välttämättöiäkin korjauksia tai parannuksia taloyhtiön rakennuksen kuntoon tai palvelujen hoitoon!

Kannattaisi todella osallistua oman taloyhtiönsä kokouksiin ja jutella myös muidenkin huoneistojen omistajien kanssa säännöllisesti asioista, etteivät isännöintifirmat saisi vahvistusta ylivallastaan taloyhtiöiden yhteisten asioiden junailuista omille verkostoilleen ja röyhkeyttä toimia nykytavoin ja totttua vieläkin röyhkeämpään voitontavoitteluun eikä perustehtäviensä hyvään ja tunnolliseen hoitoon kaikkien hyväksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätin osallistumatta kun kolmasosa kokousajasta meni siihen kun muut yrittivät siirtää tehtäviään uudelle tulokkaalle eli minulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image