Mielipiteet

Lukijalta

Ma­sen­nuse­läk­keet ovat kes­tä­mät­tö­mäl­lä tasolla – nyt tarvitaan Masto 2!

Mielipiteet 7.6.2019 6:00
Jukka Kärkkäinen, Liisa Hyssälä

Mielen sairaudet aiheuttavat eniten, kaikkiaan yli 40 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä. Uusista työkyvyttömyyseläkkeistä joka kolmannen syynä on mielenterveyden häiriö.

Masennus on yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyshäiriö. Joka toinen mielenterveyseläke aiheutuu masennuksesta.

Masennuseläkkeet ovat lähteneet uudelleen kasvuun sen jälkeen, kun niiden määrä jo alkoi laskea 2000-luvun lopulta alkaen. Eläketilastojen mukaan masennuseläkkeet lisääntyivät vuosina 2017–18 lähes 15 prosenttia. Nousua oli kaikissa ikäryhmissä.

Masennus vie sairauseläkkeelle joka päivä yhdeksän henkilöä, yli 3 000 henkilöä vuodessa, valtaosa alle keski-iän olevia. Lisäksi masennuksen vuoksi määrätyt sairauslomat ovat kasvaneet voimakkaasti, vuodesta 2016 alkaen noin neljänneksellä.

Kokonaisuutena mielenterveyshäiriöiden aiheuttama kustannus on yhteiskunnalle valtava. OECD:n selvityksen mukaan suorat ja epäsuorat kustannukset ovat Suomessa 5,3 prosenttia bruttokansantuotteesta, vuosittain 11 miljardia euroa.

Kustannuksista suurimman osuuden muodostavat niin sanotut epäsuorat kustannukset, kuten työpanosten menetykset. Masennuksen kustannukset ovat kokonaisuudesta useita miljardeja.

"Masennus vie sairauseläkkeelle joka päivä yhdeksän henkilöä, yli 3 000 henkilöä vuodessa, valtaosa alle keski-iän olevia."

Masennussairauteen on olemassa tehokkaita näyttöön perustuvia hoitokeinoja, jotka löytyvät muun muassa masennuksen käypä hoito -suosituksesta. Hoitotuloksia voidaan merkittävästi parantaa toteuttamalla systemaattisesti hyvää hoitoa eri puolilla maata. Työterveyshuolto on keskeisessä roolissa kehittämään vaikuttavia hoitokäytäntöjä ja yhteistyötä työpaikkojen kanssa sairauspoissaolojen lyhentämiseksi ja töihin paluun sujuvoittamiseksi.

Suomessa toteutettiin vuosina 2007–2011 sosiaali- ja terveysministeriön masennushanke, Masto, masennusperäisen työkyvyttömyyden vähentämiseksi. Tavoite oli löytää keinoja eläkkeiden vähentämiseen ja työhyvinvointiin. Samalla korostettiin masennuksen ehkäisyä, hyvää hoitoa ja työhön paluun nopeutumista sairauslomilta.

Masto-hanke ei ollut hallitusohjelmassa, vaan ministeriö käynnisti hankkeen tarpeeseen. Alalla olevat toimijat ja järjestöt sitoutettiin hankkeen työhön, näin kustannukset pysyivät minimaalisina. Tuloksia alkoi tulla. Asenteet muuttuivat: masennus on sairaus, josta voi parantua ja palata takaisin työhön. Nyt on aika uudelle masennushankkeelle, Masto 2:lle. Samalla edistetään yhteiskunnallista tavoitetta, työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin.

Jukka Kärkkäinen

LT, psykiatri, ylilääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Liisa Hyssälä

entinen sosiaali- ja terveysministeri

Masto-hankkeen käynnistäjä

vanhempi neuvonantaja, Sitra

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä! masennuksesta todellakin voi parantua! Mielestäni olisi kuitenkin keskeistä tarkastella syitä, joiden vuoksi masennus on näin yleistä.
Puhun ainoastaan yhden sairastajan suulla, mutta uskallan yleistää. Media räiskii loputtomasti dataa siitä, kuinka voisimme olla "parempia" niin henkilökohtaisesti kuin sosiaaliselta statukseltamme. Tämä heijastaa aikamme itsekeskeisiä arvoja. Toisaalta nykyihmiseltä vaaditaan jatkuvaa multitaskaamista, jonka vuoksi varmaan useat aivot ovat jatkuvasti kuormittuneet. Tämä ei sovi kaikille; osa meistä on kaltaisiani "hidasaivoja".
Vaikka nykymaailma on lienee suvaitsevaisempi kuin koskaan, on yksilöiden kuitenkin mahduttava varsin kapeaan vaihteluväliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image