Mielipiteet

Lukijalta

Markan maa ja euron politiikka – ei tarvitse ihmetellä yleistä yh­teis­kun­nal­lis­ta pahoinvointia

Mielipiteet 6.2.2020 6:00 | Päivitetty 6.2.2020 6:22
Arvo Latomaa

Tiedotusvälineissä kerrottiin Suomen saaneen jumbosijan pohjoismaisessa kotitalouksien varallisuusvertailussa. Rahaa on vähän, tulot ovat laskeneet enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Syntyvyys on laskenut myös, lisäksi Suomen väestö on Pohjoismaiden vanhin, eikä suomalaisilla mene muutenkaan hyvin. Pohjoismaisena ikänestorina Ruotsi piti kärkisijaa hyvin kauan.

Kun katsotaan Suomessa eurovaluutan aikana harjoitettua ”maltillista” palkkapolitiikkaa niin syy ja seuraus näkyy. Koko euroajan, liki kaksikymmentä vuotta, on valtaapitävien taholta aina jaksettu muistuttaa ja kehottaa palkkamalttiin, älkää vain vaatiko liian suuria korotuksia ettei vain teollisuus ja vienti kärsisi.

On pidetty yllä keinotekoista teollisuuden hyvinvointia sivuuttaen ihmisten, kotitalouksien ja samalla verovaltion hyvinvointi. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kunnat, kaupungit ja ennen kaikkea terveydenhuolto ovat rahattomia. Kun ei ole kunnon palkkaa, niin ei ole hyvinvointia eikä edes verottajalla mistä ottaa.

Kun tilanne on tällainen, niin ei tarvitse ihmetellä väestön ikääntymistä, nuorten ongelmien lisääntymistä, vauvakatoa, syrjäytymistä – siis yleistä yhteiskunnallista pahoinvointia.

Teollisuus voi oikein hyvin, vaikka koettaa pelotella maastamuutolla.

Olen joskus epäillyt, että euron myötä Suomesta olisi raha kadonnut. Ei ole. Ei raha ole kadonnut, se on vain väärissä taskuissa. Se on vientiyritysten, teollisuuden, sijoittajien ja rahastojen taskuissa, tileillä ja poliitikkojen pyöriteltävänä. Ei kotitalouksien eikä tavallisten ihmisien käytössä lisäämässä hyvinvointia, mistä myös kruunu voisi omansa saada.

"Olen joskus epäillyt, että euron myötä Suomesta olisi raha kadonnut. Ei ole. Ei raha ole kadonnut, se on vain väärissä taskuissa."

Nuo yritykset sun muut harjoittavat surutta ”verosuunnittelua” ja muuta suoraa, laillista, veronkiertoa. Kotitaloudet ja palkansaajat on imetty kuiviin eikä parannusta näy.

Nykyinen vasemmistovihreä hallitus käy kansan kukkarolla edellisten tapaan, nyt ilmastopolitiikan ja maailmanparantamisen nimissä. Polttoaineiden hintoja nostetaan, liikkuminen kallistuu ja kaikin puolin kansalaisten hyvinvointi ja elintason nosto on toissijainen huolenaihe.

Kun tasapaino on vuosien saatossa menetetty ja istuva hallitus koettaa pelastaa koko maailmaa ja ilmastoa, niin isoa kirjaa mukaillen: Niin on hallitukset teollisuutta rakastaneet, että uhrasivat ainokaisen kansansa ettei yksikään joka euroon uskoo hukkuisi, vaan olisi hänellä iankaikkinen rikkaus.

Arvo Latomaa

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoittaja vääristelee tietoa ja teoriaa rankasti poliititista tarkoitusperistä johtuen.

Kotitalouksien ongelmat eivät johdu liian pienistä vaan liian suurista palkankorotuksista. Suomessa ei todellakaan eletty maltillisten palkankorotusten aikaa 00-luvulla, vaan käytiin yleistä palkankorotuskilpailua liittojen kesken. Suomen talous romahti, koska Suomen kilpailukuky romahti.

Nyt yrityksillä ei ole varaa työllistää kuin murto-osa kansasta, loput ovat työttöminä tai julkisella sektorilla. Työttömyyskorvauksiin menee yli 5 miljardia euroa. Jokainen työläinen maksaa keskimäärin 2000 euroa vuodessa veroja siitä hyvästä.

Oikeasti maltillisilla palkankorotuksilla olisimme saavuttaneet täystyöllisyyden. Suuret voitot voidaan sosialisoida paljon tehokkaammin ja talouden kannalta joustavammin ja kannustavammin progressiivisella verotuksella, niin yrityksille kuin omistajille. Johtajathan jo maksavatkin muhkeita veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asia on näin. Presidenttimmekin hokee että olemme maailman onnellisin kansa. Ehkä ne hyväosaiset ovat, mutta me tavalliset työssäkäyvät ihmiset olemme monesti toista mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erinomainen kirjoitus! Juuri näin on Suomessa tehty. Päättäjät vain hokevat maailman onnellisinta kansaa kun totuus on aivan toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa se törsääminen päihteisiin ja autoihin ja asuntoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä teksti. Täyttä asiaa. Euroluutta tappoi suomesta työnarvon. Sairas kuvio, että 3mio joka maksoi markka aikana -95, 300000 markkaa uutena maksaa nykyään 130000 Euroa alkuperäiskuntoisena vanhana. Eurovaluutta hilasi ja pilasi hinnat ja kysesistä valuuttaa ei puolusta, kun nämä elinkautisasuntovelaliiset. Laina-ajat piteni 20 vuodella....palkkamalttia vaaditaan, samalla ei vaadita elämisen hintojen nousun hillitsemistä. Suomalaiset kuolee sukupuuttoon! Lammaskansa saa mitä.ansaitsee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:05
Kahdelle Oulun yliopiston tutkimushankkeelle myönnettiin yhteensä yli miljoonan euron rahoitus – molemmissa tutkitaan hiilidioksidin hyötykäyttöä
10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Syyttäjä: Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli äärioikeistolainen, tekoa epäillään terrorismiksi – epäilty löytyi kuolleena
28
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
22
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
20
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
19
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
8
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image