Mielipiteet

Lukijalta

Mannerheim-keskustelu, akateeminen vapaus ja vastuu

Mielipiteet 26.11.2019 8:10
Vesa Puuronen

Viimeaikaiseen Mannerheim-keskusteluun viitaten haluaisin tuoda esiin muutamia seikkoja akateemisesta vapaudesta ja vastuusta, siltä osin kuin ne koskevat yliopiston henkilöstön ja erityisesti professorien vapautta ilmaista mielipiteitään ja osallistua julkiseen keskusteluun.

Vuonna 1915 Amerikan professoriliitto julkaisi asiasta lausunnon, jonka mukaan: ”Akateeminen vapaus tässä mielessä koostuu kolmesta elementistä: tutkimuksen vapaus, opetuksen vapaus yliopistoissa (university or college) ja ilmaisuvapaus yliopistojen ulkopuolisissa asioissa.” (käännös vp. lähde Macfarlane, Bruce: Intellectual Leadership in Higher Education, Routledge 2012, 108).

Tämä Amerikan professoriliiton sadan vuoden takainen kanta tarkoittaa sitä, että kansalaisina professoreilla, ja muilla yliopiston henkilökunnan jäsenillä, on oikeus osallistua keskusteluun tärkeinä pitämistään yhteiskunnallisista asioista.

Isossa Britanniassa Opetuksen uudistamislaki 1988 ilmaisee asian seuraavasti: ”akateemisilla henkilöillä on lainpuitteissa oikeus kyseenalaistaa ja testata yleisiä totuuksia, ja esittää uusia ideoita sekä ristiriitoja tai epäsuosittuja mielipiteitä, vaarantamatta työpaikkaansa tai etujaan, joita heillä on instituutioissaan.” (käännös vp. ibid. 109).

Macfarlane luonnostelee kirjassaan neljä akateemisen vapauden ja vastuun dimensiota. Akateeminen vapaus voidaan tarkastella rajoitettuja tai laajennettuna ja akateemista vastuuta taas vastuuna yhteiskunnalle tai omalle oppiaineelle. Näiden dimensioiden perusteella akateemiselle henkilölle määrittyy neljä asemaa tai roolia: jos painotetaan vastuuta yhteiskunnalle roolit ovat akateemisen kansalaisen ja julkisen intellektuellin roolit ja jos taas painotetaan vastuuta omalle oppiaineelle roolit ovat tiedon tuottaja tai rajojen ylittäjä.

"Tämä Amerikan professoriliiton sadan vuoden takainen kanta tarkoittaa sitä, että kansalaisina professoreilla, ja muilla yliopiston henkilökunnan jäsenillä, on oikeus osallistua keskusteluun tärkeinä pitämistään yhteiskunnallisista asioista."

Eri maissa on erilaisia perinteitä ja tapoja ajatella akateemisten ihmisten rooleista. Esimerkiksi Ranskassa pidetään tärkeänä akateemisten henkilöiden osallistumista julkiseen keskusteluun ja myös poliittisiin liikkeisiin. Julkinen intellektuelli, jonkalaisen soisin useamman suomalaisenkin tieteentekijän olevan, osallistuu ja pyrkii vaikuttamaan julkiseen keskusteluun yhteiskunnallisista, moraalisista ja taloudellisista kysymyksistä puhumalla, kirjoittamalla ja kampanjoimalla. Tämä vaatii työskentelyä tiedotusvälineiden ja modernien kommunikaatioteknologioiden kanssa ja avulla.

Olen vastuussa erityisesti suomalaiselle yhteiskunnalle ja veronmaksajille, jotka maksavat palkkani. Tästä syystä pyrin täyttämään tehtäväni osallistumalla julkiseen keskusteluun sellaisistakin asioista ja näkökulmista, joita yhteiskuntamme kaikki jäsenet eivät välttämättä hyväksy. Tavoitteenani on moniääninen, suvaitseva ja avoin yhteiskunta.

Vesa Puuronen

professori

Oulun yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sananvapauteen kuuluu myös vastuu sanomisistaan ja teoistaan. Professorin arvovallalla Puuronen alisti opiskelijat oman mielipiteensä alle ja lisäksi leimasi heidät äärioikeistolaisiksi.

Yliopiston johto, tieteentekijät, professoriliitto ovat hiljaa, miksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professori on täysin oikeassa. Miten muuten voisi demokratiassa edes olla? Keskustelijoita ei ole koskaan liikaa yhteiskunnassa. Siis - keskustelijoita. Monikaan kommentoija ei ymmärrä kieltävänsä nyt - sananvapautta. Tässä tapauksessa professorin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäsi on siis suvaitsevaista ja moniäänistä vaatia ja painostaa asemasi tuomalla auktoriteetillä opiskelijoilta omasta mielestäsi kyseenalaisen kiistatta kansallisen historian suurmiehen kuvan poistamista opiskelijoiden tilasta?!

Mitä suvaitsevaista ja moniäänistä siinä on vaatia suvaitsevaisuuden ja moniäänisyyden poistamista..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorien selkärangattomien opiskelijoiden hyväksikäyttöä. Entisen presidentin muotokuvaako ei saisi seinällä pitää? Miettikääpä nyt edes vähän. Toki sitä ei pidä palvoa ja fuksipasseista voi poistaa kuvaan liittyvät kohdat mutta kuva takaisin seinälle! Ihmeellistä tämän vuosikymmenen mielensäpahoitus jolla tahdotaan pilata ihmisiltä normaali eläminen. Professori saisi hävetä! Muut häpeää jo tämän professorin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos osallistuu keskusteluun julkisena intellektuellina, ajatusten odottaisi olevan älyllisesti korkeatasoisia, laaja-alaisia ja moniulotteisia perustuen tieteelliseen tiedon tuottamisen logiikkaan.
Yliopiston opettajalta ja tutkijalta odotan myös opiskelijoiden ohjauksessa käytänteitä, jotka tukevat kriittiseksi ajattelijaksi kehittymistä ja moniulotteista omaehtoista historian tutkimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tavoitteenani on moniääninen, suvaitseva ja avoin yhteiskunta."
En usko sekuntiakaan, että yksikään noista on vanhan kommunistin tavoitelistalla. Tuo poliittinen liike on osoittautunut maailmanhistorian tuhoisimmaksi kansalaisilleen, eikä sen perään haikailijoita tule kohdella kukkahansikkain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuro ei useimmille maistu ja nyt vielä vähemmän. Mannerheim on yksi Suomen suurmiehistä jonka ansiosta olemme suomalaisia, eikä venäläisiä. Törkeää saivartelua proffessorilta, joka olisi kyllä muissa maissa työtön, mutta Suomessa kukaan ei vastaa mistään ja meno sen mukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei juma tää proffa on pihalla kuin lumiukko. Vapautta kyllä jaksetaan painottaa omalta kohdalta, mutta ei muiden ja se vastuu unohdetaankin sitten kokonaan. Käykö tämän proffan luennoilla vielä joku?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää, ettei kirjoituksessa vedottu professorien vastuuseen opiskelijoiden suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän teillä on oikeus mielipiteeseenne. Mutta kannattaa huomata, että professorina te olette auktoriteetti opiskelijoihin nähden, siten on mahdotonta nähdä ulosantianne minään muuna kuin painostuksena. Paheksuntanne Mannerheimia kohtaan on niin suurta, että ette pysty tätä ymmärtämään. Ettehän edes mainitse vastuuta opiskelijoita kohtaan. Olen vakuuttunut, että Stalin ei olisi saanut noin massiivista ulostuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan noita yliopiston seinien sisällä nähty stallaribileitä sekä Marxin ja Chen kuvalla mainostettu, maolaislippalakit päässä kuljettu, mutta ei ole em. proffaa häirinnyt. Ironisesti toki nykyopiskelijat kaikkiin vanhoihin partoihin suhtautuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen huolestunut arvoisan professorin ajatuksista. On selvä, että hänen poliittiset mielipiteensä näkyvät myös yliopiston opetuksessa. Nyt kävi niin, että sattumalta nämä asenteet paljastuivat myös meille ulkopuolisille.

Olen pahoillani niiden ihmisten puolesta, jotka arvostavat Mannerheimin elämäntyötä kokonaisuutena. Sillä oli merkitystä Suomen kohtaloihin. Tämä pitäisi tunnustaa.

Jälkeenpäin korulausein ja asiaan kuulumattomiin lainauksia tukeutuen puolusteltu teko ei siitä muutu. Tässä tapauksessa oli kyse opiskelijoiden painostamisesta professorin oman henkilökohtaisen näkemyksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko itse olla suvaitsevainen niitä kohtaan, jotka pitävät Mannerheimiä suuressa arvossa? Eikö kilta-huoneisto ole opiskelijoiden aluetta, jossa professorilla ei ole määräysvaltaa? Eikö se ole kovin yksipuolista keskustelua, jossa professori määrää, eikä opiskelijat voi puolustaa omaa näkemystään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa yliopiston tiloissa mennään yliopiston sääntöjen mukaan, ei nuorten opiskelijoiden, joiden yksi päämäärä on listata kaljan juomiset, selfiet, oksentelut yms. Jo 1980 -luvulla Pekka Halosen maalaus, vielä silloin uskottiin, että taide saa olla rauhassa - mutta ei, kaljanhuuruiset kaverit aloittivat tikkakisan taulua kohden. Ehkä porukka oli niin kaasuissaan, että pari-kolme tikan jälkeä jäi kalliiseen, arvokkaaseen tauluun.

Taulu siirrettiinkin sitten lukkojen taas.

Mannerheim -selfiet ovat tähän edellä mainittuun kategoriaan kuuluvia ja eivät kuulu sivistyskehtoon.
Joten sen verran vanhoillinen olen, että Vesa Puurosta tuntematta, hänelle antaisin ääneni tässä jupakassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko Vesa Puurosen mielestä suotavaa, jos joku professori lähettäisi opiskelijoille sähköpostia, jossa kehottaisi äänestämään jotain tiettyä puoluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän, että yliopistolla on tällaistakin tapahtunut, lähettäjänä vain sattui olemaan keskustalainen. Mutta heiltähän eivät tunnetusti kekseliäisyydet loput!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image