Mielipiteet

Lukijalta

Mahdollinen mitali on kehno korvaus pysyvästä terveyden me­net­tä­mi­ses­tä – edistääkö huippu-urheilu hyvinvointia?

Mielipiteet 23.11.2019 6:00
Aarne Oikarinen

Kohtuullisesti harrastetulla liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Sillä voidaan vaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, mielenvireyteen ja niin edelleen.

Lasten liikunnan on havaittu edistävän oppimista ja vanhusten liikunnan ehkäisevän dementiaa ja edistävän muistia. Sen sijaan huippu-urheilulla ja siihen liittyvällä liiallisella harjoittelulla on monia kielteisiä vaikutuksia.

Kalevassa oli 21.11. kaksi artikkelia, joissa huippu-urheilun kohtuuttomat vaatimukset tulivat hyvin esille.

Toisessa artikkelissa kerrottiin 16-vuotiaasta oululaisesta telinevoimistelijasta, joka oli valittu maailmancupiin. Voimistelija kertoi harjoittelevansa 8–9 kertaa viikossa ja yhteensä noin 25 tuntia. Tämäkin oli valmentajan mielestä hyvin maltillinen maailman mittakaavassa. Voimistelun ohella tyttö hoitaa vielä koulunsa viimeisen päälle.

Herää kysymys, millä ajalla kyseinen voimistelija ehtii olla perheen ja ystävien kanssa ja lukea läksyt, kun voimistelu vie jopa 4–5 tuntia päivästä. Mitä näin suuri harjoittelumäärä vaikuttaa kasvavien lasten psyykkiseen ja fyysiseen kehitykseen? Kuinka paljon seurauksena on pituuskasvun häiriöitä, rasitusmurtumia, kasvun hidastumista?

Artikkelissa kerrotun tytön tarinassa tuotiin esille yksi loukkaantuminen, jolloin käsi oli mennyt sijoiltaan ja kuntoutuminen siitä kesti lähes vuoden.

Toinen artikkeli kertoi naispainonnostajasta, joka valmistautui MM-kilpailuihin, kun takareisi repesi sisä- ja ulkopuolelta. Painonnostaja ei tästä lannistunut, vaan sisukkaasti kuntoutti itseään ja kymmenen päivää myöhemmin tempaisi 91 kiloa ja työnsi 117 kiloa. Tuollainen sisukkuus on kunnioitettavaa, mutta se ei edistä urheilijan terveyttä ja hyvinvointia. Noin lyhyen kuntoutuksen jälkeen ääripainoilla tehdyt suoritukset voivat aiheuttaa pysyviä vammoja.

Onko huippu-urheilijoilla tavallista ihmistä parempi kyky sietää vammoja ja kipuja ja urheilla tärkeissä kilpailuissa, vaikka polvet puudutettuna tai raajat teipattuina? Eivätkö he ajattele, että sairaana tai puolikuntoisena he vaarantavat terveytensä loppuiäksi? Mahdollinen mitali on kehno korvaus pysyvästä terveyden menettämisestä.

Miksi valmentajat ja urheilijoiden muut lähihenkilöt urheilulääkärit mukaan luettuna sallivat tällaista? Ei edes ravikilpailuissa puolikuntoiset hevoset saa eläinlääkäriltä lupaa osallistua kilpailuihin, mutta urheilijat saavat. Onko voittamisen halu suurempi kuin terve pelko vammautumisesta? Kun on seurannut viime vuosien parhaimpien urheilijoiden vammakierrettä, ei voi kuin ihmetellä ja sääliä.

"Ei edes ravikilpailuissa puolikuntoiset hevoset saa eläinlääkäriltä lupaa osallistua kilpailuihin, mutta urheilijat saavat. Onko voittamisen halu suurempi kuin terve pelko vammautumisesta?"

Viime vuosien Suomen parhaalle yleisurheilijalle Tero Pitkämäelle on tehty lukuisia leikkauksia, viimeksi 2018 polven eturistisidevamman vuoksi.

Aikaisemmin on operoitu reiden lähentäjälihas, kylkiluuvamma, revennyt vatsalihas ja tehty lukuisia käsivarteen ja olkapäähän kohdistuneita operaatioita.

Suomen kaikkien aikojen parhaalle jääkiekkoilijalle Teemu Selänteelle on myös tehty lukematon määrä leikkauksia, muun muassa sääri, pohje, polvi, reisi ja käsi. Yhden kasvoihin osuneen mailataklauksen seurauksena Selänteen suusta on lähtenyt hampaat ja suuhun laitettu 40 tikkiä. Häneltä on leuka murtunut ja lisäksi saanut aivotärähdyksen.

Nämä muutamat esimerkit ovat vain jäävuoren huippu. Monissa lajeissa riskit vammautumiseen ovat suuret kuten nyrkkeilyssä, jääkiekossa, jalkapallossa ja laskettelussa. Kuinka paljon tulee huippujääkiekkoilijoille aivovammoja päähän kohdistuneista taklauksista?

Kun vanhemmat haaveilevat, että heidän lapsistaan tulee huippuvoimistelijoita, jalkapalloilijoita ja jääkiekkoilijoita, olisi heidän hyvä lukea Kiira Korvesta kirjoitettu elämänkerta "Ehjäksi särkynyt". Siinä kerrotaan hyvin koskettavasti, mitä uhrauksia hän teki päästäkseen huipulle äärimmäisen vaativassa lajissa. Kauniin kuoren takana oli onneton ihminen, joka vasta nyt uran jälkeen on löytämässä itsensä.

Pidetään ainakin lapset liikunnassa ja urheilussa mukana niin, että se on leikkiä, hauskaa yhdessä tekemistä ilman tavoitteita olympiavoitoista tai rahakkaista NHL-sopimuksista.

Aarne Oikarinen

emeritusprofessori

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos Oikariselle erinomaisesta kirjoituksesta. Tuntuu, että kilpaurheilu on asia, jota ei saa/ uskalleta pohtia joka kantilta. Nyt tuotiin oikeita asioita julki. Hyvä, jos vielä tutkittaisiin ja tuotaisiin esille se, miten monen urheilijan perhe-elämä kärsii eikä urheilija esim. saa ammattia hankituksi. Nuorena jäädään epävarmuuteen. Entä psyykkinen vaikutus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieleen että liekö proffa pohtinut sellaista tilannetta että hän sattuisi olemaan esimerkiksi vuorikiipeilijä (lapsellinen esimerkki mutta olkoot) joka on kaiken aiemman elämänsä valmistautunut juuri edessä olevan huipun "valloittamiseen" ja nyt se hetki olis käsillä. Mutta hammasta särkee, tekisi mieli jäädä leiriin eikä lähteä kiipeämään... Meniskö vai ei? Ottaisko lääkkeen vai ei, verikin voi oheta jne.

Tutkiakseen asioita kannattaa väliin vaihtaa näkökulmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitus ei ole tuottaa hyvinvointia vaan selvittää se kuka on paras tiettynä hetkenä tietyillä säännöillä. Kilpailu. Kilpailu jos ei vaadi uhrauksia se ei ole kilpailua ja silloin ei myöskään ole kilkpaurheilujoita. Kuntoilu on eri juttu. Silloinkin voi ja pitää olla tavoitteita mutta asiassa on aivan eri pohja... Sitten on ammattiurheilu joka taas on bisnestä sen tarkpoitus on tuottaa ihan samalla tapaa tuottoa yrittäjälle jne. J aviihdettä kansalle joka on se maksava asiakas ammattiurheilijalle. Niitä on monta lajia ja osin ne kumpuaa samasta mutta ovat eri lajeja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image