Mielipiteet

Lukijalta

Maallikon filosofista haparointia - Kuplaansa voi aina laajentaa

Mielipiteet 7.8.2019 6:00
Veikko Hulkko

Sunnuntaina 28.7 valtakunnan päälehdessä oli puhutteleva puolentoista aukeaman kirjoitus filosofi Immanuel Kantin kokemuksen ja todellisuuden suhdetta koskevista ajatuksista.

Oma kokemusmaailmani on minuakin opettanut. Olen kokenut 87 vuotta elämää pääosin omaisten, perheen, insinööriopintojen, talouselämän, yrittäjyyden, yhteiskunnan ja harrastusten muodostamassa kokemusmaailmassa.

Olen lukenut mainitsemani kirjoituksen useita kertoja ja saanut mielestäni pintakosketuksen Kantin muutamiin ajatuksiin.

Olen elämässäni oppinut ajattelemaan, että maailma on todellinen. Me ihmiset olemme ja elämme monin eri tavoin ja siksi ymmärrämme maailman usein hyvin toisistamme poikkeavasti. Toisen totuus voi olla toiselle valhe.

Tiedon hankkiminen ja sen ymmärtäminen ovat mielestäni perinteisesti ohjanneet yksilön käsitystä ympäröivästä maailmasta.

Kant näkee laajemmin ja sanoo, että me kukin elämme kuplassa ja jokaisen maailma on erilainen, eli juuri sellainen, millainen oma kokemuksemme kertoo sen olevan. Meille aiemmin kokematon on vielä hämärää.

Hän loi myös käsitteen meidän kaikkien yhtäläisestä ihmisarvosta. Se tekee eri ihmisten kuplat samanarvoisiksi. Nehän ovat heidän kokemusmaailmansa tuotteita, eivätkä yksilöistä lähteviä, eriarvoistavia maailmoja.

Kant loi myös moraalisen säännön, jonka mukaan meidän pitää toimia vain sellaisen periaatteen mukaan, jonka voimme ajatella pätevän aina ja kaikkialla. Kaikkein tärkeimpänä hän piti ihmisarvon kunnioittamista.

Kantin filosofiaan saamani pienet kosketukset kertovat minulle, että kohtaanpa kenet hyvänsä, minun tulee hyväksyä hänet ihmisenä, kuunnella häntä ja yrittää ymmärtää hänen kuplansa sisältämää maailmankuvaa.

Keskustelussa kuplamme kohtaavat, saamme uusia kokemuksia ja voimme aikaansaada jotakin yhteistä uutta ja ehkä parempaa.

Hyvän keskustelijan ei tarvitse voittaa ketään, olla parempi kuin joku toinen tai loukata ketään. Viisaan kanssakäymisen tapa laajentaa kupliamme ja voi luoda yhteistä hyvää.

En ole mielestäni pahin inttäjä enkä sitkein oman kantani puolustaja. Olen yrittänyt oppia kuuntelemaan muita ja oppimaan heiltä silloinkin, kun en viihdy tilanteessa.

Yritän edelleen Kantin opein parantaa ihmissuhdetaitojani. Haluan selvemmin ymmärtää, että kohtaamieni ihmisten ja minun maailmojen, ja niiden kautta myös näkemystemme erot syntyvät kokemusmaailmojemme eroista, eivätkä pahasta tahdosta.

En kuvittelekaan, että olen päässyt edes filosofien eteiseen. Olen kuitenkin oppinut ujostelematta arvostamaan tietoa. Elämässäni olen etsinyt sitä ja kykyjeni mukaan myös käyttänyt toimissani riippumatta siitä, kuinka oppineille tieto on kohdistettu.

Toivon edelleen, että varsinaiset oppineet yhteiskunnassamme olisivat nykyistä valmiimpia jakamaan ja selittämään osaamisiaan meille kansalaisille.

Medialla on loistava tilaisuus avustaa tällaisessa kulttuurityössä, kuten Hesarin antama hyvä esimerkki osoittaa.

Kuplaansa voi aina jakaa ja laajentaa. Ihmisyys luo ihmisyyttä.

Nykyongelmien valossa voisi Kantin opeilla olla niin politiikassa kuin muussakin elämässä loistava mahdollisuus tuottaa lisää viisautta yhteiskuntaamme ja maailmaamme.

Veikko Hulkko

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image