Mielipiteet

Lukijalta

Maa­kun­nal­li­set sote-keskukset Koil­lis­maal­le, si­vu­toi­mi­pis­tei­tä ei pidä hyväksyä

Mielipiteet 26.2.2018 7:00
Eevi Jaakkola

Maakuntavaalien lähestyessä on tärkeää selvittää minkälaisia toivomuksia me ruohonjuuritason eli kansalaisyhteiskunnan jäsenet edustajistoon pyrkiville asetamme.

Koillismaan kuntien asukkaat ovat varmasti samaa mieltä siitä, että jokaiseen pitkien etäisyyksien kuntaan niin Pudasjärvelle, Taivalkoskelle, Kuusamoon ja jopa Posiollekin tulee perustaa maakunnan omistama sote-keskus.

Tuleva maakuntavaltuustohan viimekädessä päättää, millaista sote-toimintaa eri kunnissa järjestetään. Kunnan koko, pitkät etäisyydet ja toiminnan erityispiirteet tulee huomioida ja sisällöltään laadukas nykyinen perusterveydenhuolto täytyy säilyttää kuntalaisten toivomalla tavalla (kansalaisadressi, Taivalkoski 2017).

Missään Koillismaan kunnassa ei pitäisi vähentää ja rajata nykyistä toimintaa eikä hyväksyä sitä sivupisteisenä hoidettavaksi. Tämä lisäisi epätasa-arvoa, syrjintää ja kohtuuttomia aika- ja matkakustannuksia harvaan asuttujen seutujen asukkaille.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ongelmien selvittelyyn kutsuttu tutkimusryhmäkin esitti, että jokaiseen kuntaan perustetaan oma sote-keskus. Sama menettely sopii mielestäni lähes kaikkiin Pohjois-Suomen harvaan asuttujen pitkien matkojen pitäjiin.

Sote-keskuksen (entinen terveyskeskus Koillismaalla) toimialaan kuuluu lääkärien ja hoitajien päivystys- ja vastaanottotoiminta röntgen- ja laboratoriopalveluineen, kuntoutusyksikkö, akuuttisairaanhoito- ja jaksohoitoyksikkö, hoivayksikkö sekä saattohoitoyksikkö

Saattohoitoyksikkö tulee säilyttää sote-keskuksessa. Saattohoitoa on viime aikoina esitetty lähinnä kotipalvelutoimintona.

Entisenä ammattialan ihmisenä ja aikanaan saattohoitoon henkilökuntaa perehdyttäneenä tiedän, että pitkien matkojen pitäjässä saattohoitoa ei ole mahdollista järjestää kaukana hoitoyksiköstä, jossa hoitajat tekevät työtään vuoroissa (24 h/vrk). Välttämätön kipulääkitys, nesteytys- ja hygieniavaatimukset edellyttävät paitsi sairaanhoitajan ja myös lääkärin hoitoon osallistumista.

Hoivayksikkö tulee säilyttää edelleen sote-keskuksessa. Hoivaa tarvitsevan henkilön toimijuuden taso ratkaisee tulevaisuudessakin hoitopaikan valinnan.

Palvelutalojen ja yhteisasuntojen asukkaiden enemmistön toimijuutta toteutetaan vuorovaikutteisena suhteena toisiin ihmisiin erilaisissa arjen tilanteissa.

Ikääntyvän mahdollisuus viettää elämäänsä vuorovaikutuksellisessa toimijuudessa, jossa toteutuvat myös fyysiset ja psyykkiset elementit, riippuu oleellisesti siitä, onko yksilöllä itsellään riittävästi inhimillisiä resursseja käytössään (Jyrkämä 2008).

"Missään Koillismaan kunnassa ei pitäisi vähentää ja rajata nykyistä toimintaa eikä hyväksyä sitä sivupisteisenä hoidettavaksi."

Kun puhutaan avuttoman yksilön roolista oman elämänsä toimijana, on kysymyksessä vuorovaikutteisen, psyykkisen ja fyysisen toimijuussuhteen alentuminen ja muuttuminen tilanteellisesti näkymättömäksi, tulkinnalliseksi ja osaansa sopeutuvaksi. Hänen vielä jäljellä olevaa toimijuutta tulee ylläpitää ja tukea.

Tällöin oikea hoitopaikka on kunnassa olevan sote-keskuksen hoivayksikkö. Tämä edellyttää hoivayksikön henkilökunnalta erityisiä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia vahvuuksia. Hoivayksikön henkilökunnan koulutuksessa, mitoituksessa ja palkkauksessa tämä tulee huomioida.

Koillismaalaisten kuntakohtaisten sote-keskusten tulisi mielestäni myös hoitaa sekä sote-keskuksen että muiden paikkakunnalla toimivien yritysten työntekijöiden työterveyshuolto, ehkä enemmän ennaltaehkäisevänä toimintana. Tällöin toteutuisi kuntalaisten tasa-arvoinen hoitoon pääsy. Me voimme vaikuttaa, asia on yhteinen.

Eevi Jaakkola

YTT, TM, eläkeläinen

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tärkeimmästä päästä:
1. Miten estämme samoille yksilöille vallan keskittämisen, eli että yksi ja sama henkilö voi olla joko kuntaan, maakuntaan ja eduskuntaan mutta ei missään tapauksessa eikä missään olosuhteissa voi olla yhtäaikaa valittuna kuin vain yhteen noista tehtävistä.
2. Miten estämme julkisen vallankäyttömme ja julkisten peruspalveluidemme - kuten mm. terveydenhuolto, kansanterveys - yksityistämisen sijoittajien rahastettaviksi - meiltä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image