Mielipiteet

Lukijalta

Maailmanmenoa hallitsevat eripuraisuus ja kielteisyys

Mielipiteet 27.6.2018 7:00
Osmo Leinonen

Mihin maailma on menossa? Mielestäni tällä menolla kohti katastrofia. Juuri mikään entinen ei enää näytä pitävän paikkaansa.

Poissa ovat entiset, varsinkin lempeän 80-luvun rauhan ja hyvinvoinnin tuulet. Nyt maailmanmenoa hallitsevat valtava eripuraisuus ja kielteisyys.

Jopa ainoa turvamme EU:kin on pahoissa eripuraongelmissa eräiden änkyräjäsenvaltioidensa suhteen, joille EU:n säännöt eivät sovi, mutta runsaat rahat kyllä kelpaavat. Ja entäpä mahtijäsen Britannian brexit. Se näyttää ajautuvan karille.

Tässä maailmantilanteessa olisi hyvin tärkeää, että EU lopultakin saisi alkuun oman puolustusjärjestelmänsä luomisen, mitä presidentti Niinistö hyvin viisaasti kaipaa. Ilman omaa puolustusta EU on pelkkä lammas tässä sotaisemmaksi muuttuvassa maailmassa.

EU:n jäsenmaiden Nato-jäsenyys turvaa lähinnä vain jäsenmaansa turvallisuutta. Siinä pelissä Suomi ”Natottomana” on yksin.

Mitä Venäjään tulee, se on kehittänyt ainakin sotavoimansa todella kovaan ja moderniin kuntoon, vaikkei sillä ydinaseiden supervaltana ole ketään uhkaajaa.

Kysehän siellä onkin vain sisäpolitiikasta ja muka lännen uhan mielikuvamaalailusta, vaikka valtavat asevarustelurahat olisi tarvittu köyhän kansan elinolojen parantamiseen.

Kuitenkin Suomella on Venäjään hyvät ja lämpimät suhteet, joita presidentti Niinistö on ansiokkaasti hoitanut.

Se kuitenkin pitää ymmärtää, ettei suuren kansainvälisen kriisin tai sodan uhan kärjistyessä näillä hyvilläkään suhteilla ole paljoa painoarvoa, kun strategiset syyt ratkaisevat. Suomi on maantieteellisen sijaintinsa vuoksi hyvin tärkeä idän ja lännen strategiapelissä.

"Pahinta nyt näköpiirissä olevaa on herra Trumpin aloittama kauppasota, johon EU ja Kiina nyt vastaavat samalla mitalla. Se on vahingollista kaikille, myös itselleen Yhdysvalloille."

Mutta sitten tuo Yhdysvallat, joka entisestä demokratian, ihmisoikeuksien, talouden ja kaiken kehityksen supervallasta on taantumassa tuon kaiken takapajulaksi.

Pahinta on, että se on irtaantunut ilmastosopimuksesta ja YK:n ihmisoikeussopimuksista sekä maahanmuuton torjunnassaan pitää suurta lapsijoukkoa häkeissä vanhemmistaan erotettuna.

On surkuhupaisaa, että Yhdysvallat on jopa voimatoiminkin puolustanut ihmisoikeuksia vieraissa maissa, mutta nyt rikkoo niitä itse.

Pahinta nyt näköpiirissä olevaa on herra Trumpin aloittama kauppasota, johon EU ja Kiina nyt vastaavat samalla mitalla. Se on vahingollista kaikille, myös itselleen Yhdysvalloille, ja tyrehdyttää meneillään olevan talouskasvun, josta Suomikin on saanut nauttia. Myös Yhdysvallat on erittäin riippuvainen ympäröivästä maailmasta.

Populismi on nykyajan diktatuurisesti käyttäytyvien johtajien valtaanpääsyn avittaja. Muutosta vaativat äänestäjät eivät ymmärrä muutoksen tuomaa kokonaiskuvaa, joka useimmiten tarjoaa paljon enemmän kielteistä kuin myönteistä kehitystä.

Osmo Leinonen

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Trump ei irtautunut YKn ihmisoikeussopimuksesta vaan ihmisoikeusneuvostosta, koska se tuomitsee lähinnä vain Israelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

trumpin tytärtä ei huolittu miniäksi ennen juutalaisuuteen kääntymistä.
vävy siellä lähi-idässä nyt sekoittelee tasapainoja, puolueellisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei maailma ole mitenkään muuttumassa sotaisammaksi. Sotia ja konflikteja on entistä vähemmän joka vuosi, vaikka ihmismäärä jatkaa kasvuaan. Muutama valtionpäämies nokittelee keskenään, mutta muuten maailmalla menee hyvin. Tieteeseen ja tutkimukseen panostetaan, uusia löytöjä, keksintöjä ja innovaatioita syntyy. Elintaso nousee kohisten joka puolella maailmaa. Kohta päästään taas avaruuteen eli ihminen astuu Kuun ja Marsin pinnalle. Kirjoittajalla näyttää menneen median rahan himossa luoma uhkakuva suodattamattomana tajuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liberaali globalismi on tulossa tiensä päähän, ei se sen kummempaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image