Mielipiteet

Lukijalta

Maailman pelastajaksi luo­mue­lä­mi­ses­tä ei ole, teknologia pelastaa il­mas­to­muu­tok­sel­ta

Mielipiteet 29.8.2019 6:00
Kari Peisa

Menneellä viikonlopulla Iissä oli ilmastotapahtuma, jota Kalevassa on käsitelty parissa artikkelissa ja sitten yleisönosaston kirjoituksessa (Jari-Petteri Suutari 27.8.).

Olen kovasti pettynyt Kalevan toimittajien yksipuoliseen uutisointiin aiheesta. Samaa asennetta huokuu myös Suutarin kirjoitus. Iin tapahtumassa emeritusprofessori Esko Valtaojan esittämät näkemykset eivät saaneet Kalevassa palstatilaa kuin yhden ainoan sitaatin verran. Sen sijaan ilmastoahdistuksen ruokkiminen tuntuu olevan kovasti suosiossa.

Jotta ymmärtää nykytilannetta, on tunnettava sen historiaa. Valtaoja viittasi esityksessään muun muassa kansainvälisen terveydenhuollon professorin Hans Roslingin kirjassaan Faktojen maailma esittämiin tosiasioihin, joita olisi saanut tuoda esille myös Kalevan uutisoinnissa.

Rosling käsittelee kirjassaan länsimaisten ihmisten suuria ajatusharhoja. Yksi harha on kuvitella maailman jakautuneen pysyvästi kahtia, kehittyneet maat ja kehitysmaat. Toinen tyypillinen harha on, että maailma muuttuu huonommaksi.

Roslingin kirjan pääsanoma on, että maapallon tilanne 50 vuotta sitten vastaa suurin piirtein sitä, mitä me länsimaalaiset kuvitellaan uutislähetysten perusteella olevan tilanne nyt. Tosiasiassa yhä suurempi osuus ihmisistä on siirtynyt ja on koko ajan siirtymässä kohti korkeampia tulotasoja. Väestönkasvulle elintason nousu on myrkkyä. Sen ovat todistaneet kaikki kehittyneet maat tai alueet. Nykyinen seitsemän miljardia saattaa hyvinkin olla jo lähellä väestömäärän huippua.

"Vaatimukset palata teknologisessa kehityksessä jotenkin taaksepäin luonnonmukaisempaan elämään ovat jättiläisharhaa."

Elintason nousu on tieteen ja teknologian kehityksen ansiota. Historian valossa nähdään, että tuo kehitys on vähentänyt sotien ja kriisien määrää maapallolla päinvastoin taas, mitä uutislähetyksistä voitaisiin päätellä. Tästä Valtaoja esitti tilastollista faktaa.

Vaatimukset palata teknologisessa kehityksessä jotenkin taaksepäin luonnonmukaisempaan elämään ovat jättiläisharhaa. Ne perustuvat luuloon ja myös itsekkyyteen sen suhteen, että vielä kehittymättömien maiden kansalaisten tulisi jäävätä itsensä elintason nousun kehityksestä.

Mitä sanoikaan Brasilian presidentti Bolsonaro G7 maiden avustukselle Amazonin metsäpalojen sammutuksessa: ”Arvostamme tarjousta, mutta ehkäpä nämä varat ovat oleellisempia Euroopan uudelleenmetsittämiseen." Olemme tulleet jo siihen pisteeseen, että me länsimaat emme voi enää pitää itseämme etuoikeutettuina korkeaan elintasoon vain, koska ehdimme ensin.

Mikä sitten pelastaa maailman ja Amazonin sademetsät ilmastonmuutoksilta? Mistä saamme sen valtavan lisäenergian, mitä elintason nousu edellyttää? Olen täsmälleen samaa mieltä Valtaojan kanssa, että vain kehittyvä teknologia, tiede ja uusi sukupolvi voi sen tehdä. Niihin meidän tulee panostaa.

”Luomuelämä” on ihan positiivinen asia sen vuoksi, että se tuottaa ihmiselle luonnollista hyvää oloa. Ostan luomukananmunia, koska haluan, että kanoillakin olisi hyvä elämä. Mutta maailman pelastajaksi luomuelämisestä ei ole.

Kari Peisa

Tyrnävä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minusta teknologia on hyvä juttu jos se keskittyy oleellisiin asioihin kuten ihmisten hyvinvoinnin ja maapallon elinkelpoisena säilymisen edistämiseen. Tuntuu vain olevan niin, että se on välineenä muutamien bisnesvoittajien voitontavoittelussa sitä kautta, että meidät laumaeläimet saadaan vaatimaan elämältä uutta puhelinta joka toinen vuosi. Minusta viimeksi mainitun tyyppistä "elintason nousua" ei tarvitsisi olla eikä sitä tarvisi levittää ns. kehittyvään maailmaan yhtään enempää. Talouskasvu ja ajatus tulevaisuuden teknologioista eivät lohduta, jos maapallon resurssit käytetään loppuun (ilmastonmuutoksesta ja aivan oikeasti tapahtumassa olevista ympäristötuhosta ja lajikadosta puhumattakaan) nyt parin sukupolven aikana.

Kehitetään siis ihmeessä teknologiaa, mutta muututaan samalla fiksummiksi prioriteettijärjestyksen kanssa! Jos esim. tehomaatalous olisikin oikeasti fiksua ja kestävyyden kannalta järkevästi hoidettu niin se voisi olla hyvä juttu. Nykyisellään ymmärtää kuitenkin hyvin joidenkin ihmisten tarpeen pyrkiä tähän mitä kirjoittaja ilmeisesti tarkoittaa "luomuelämällä", kun yhteiskunta ei toimi ekologisten realiteettien pohjalta vaan jollakin ihan muulla logiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieleen meni. Väestönkasvu on suurin uhka maapallolle ja siinä ei auta teknologia. Länsimaiden toimittamat traktorit ruostuvat Afrikan pelloille kun polttoaine loppuu tai tulee ensimmäinen vika. On mentävä samalle tasolle kehitysmaiden ihmisten kanssa ja autettava heitä ymmärtämään. On jaettava siitä mitä meillä on ja se sattuu, mutta muu ei auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järvien vesipinnat laskevat ja kuivuudet lisääntyy vaikka napajäätiköt sulavat!?
Miten siinä näin kävi? vaikka piti tulla vedenpaisumukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknologia on valittava siis siitä syystä, että se tuottaa elämiselle pahaa oloa ja tuhoaa maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä olet, millaista elämä oli esim. keskiajalla, tai vielä 1800-luvulla kun ei ollut nykyistä teknologiaa? Rautalangasta: haluatko elää elämäsi kärsien sukupuolitaudeista, vatsataudeita, hammassärystä vai yleensä nälästä ja kylmästä? Kaikkikin ovat tarjolla samanaikaisesti. Haluatko kuolla ruttoon, pienen haavan aiheuttamaan tulehdukseen vai sodan uhrina? Nämä kaikki olivat kymmeniä kertoja todennäköisempiä kuin nykyään. Vuonna 1900 elinajanodote oli pisin Norjassa, 51 vuotta. Nykyään se on tuota pidempi lähes kaikkialla maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei teknologia tuhoa elämää, vaan ihminen joka ei ymmärrä teknologian seurauksia.
Saattohoitokunnossa oleva maapallon elämä tarkoittaa myös saattohoitokunnossa olevaa ihmiskuntaa,eikä tuo suinkaan ole älykkyyden seuraus vaan älykkyyden puutteen seuraus.
Yhden lapsen politiikka on älykkyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maailman pelastajaksi luomuelämisestä ei ole ,teknologia pelastaa ilmastonmuutokselta"Ehdottomasti!
Jos tuo em viisaus oli ymmärretty ja sitä noudatettu siitä asti kun ihminen keksi ehkäisyn-tärkeimmän teknologian, ei ihmisen itsetuhosta olisi nyt tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lailla traagista että uskonnot jotka kieltävät ehkäisyn ja kannustavat jakaantumaan ovat niitä suurimpia elämänvihaajia ja näin ollen myös ihmisvihaajia ja kuitenkin 90%ihmiskunnasta näitä kannattaa...
Ps.Älykkyys vasta kehittyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiapitoinen kirjoitus ilmastonmuutoksesta. Median tulisi olla tasapuolisempi uutisoinnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastoahdistus on denialistinen termi, jolla halutaan sammuttaa keskustelu.

Puhutaan mieluummin ilmastotietouden levittämisestä. Siinä on vielä tekemistä.

Muuten olen samaa mieltä, että maapallo pelastuu teknologialla eikä taantumalla. Eräissä tapauksissa luomu on jopa ympäristöpahis - pienimmin vaurioin ruokaa tuotetaan säädellyn tehomaatalouden keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, johan nuo Afrikan asukkaatkin vaativat itselleen sähköä. Ja sitä saadaan atomivoimalla. Eihän maapallo sellaista kestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image