Mielipiteet

Lukijalta

Maailman onnellisin maa – helpolla hy­vin­voin­ti­val­tios­sa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys

Mielipiteet 26.2.2020 6:00
Pia Puumalainen

Suomi on useissa vertailuissa valittu maailman onnellisimmaksi maaksi. Sitä se varmasti suuressa mittakaavassa onkin, mutta...Sitten tulee se suuri mutta.

Olen lähes kolmenkymmenen vuoden aikana työssäni hoitajana nähnyt monenlaista kurjuutta. Vanhukset ovat yksinäisiä. Ravinto on yksipuolista, eivätkä rahat riitä aina edes lääkkeisiin.

Laitospaikkoja on liian vähän. Hoitajia on liian vähän. Kotihoidon väki työskentelee valtavan paineen alla, ja heillä on yleensä kiire. Kiireessä sattuu myös virheitä. Tästä on uutisoitu.

Vammaispuolella ja lastensuojelussa on täsmälleen samat ongelmat. Kaikki apua tarvitsevat eivät pääse avun piiriin ainakaan riittävän nopeasti.

En ole enää hoitaja. Työtapaturman vuoksi olen vammaispalvelun asiakas. Auttajan rooli on vaihtunut autettavan rooliin. Olen aktiivinen useassa vertaistukiryhmässä, sillä vaikka käteni eivät enää toimi, niin pää onneksi toimii vielä. Saan suurta tyydytystä siitä, että pystyn auttamaan apua tarvitsevaa. Valitettavan usein kuulen surullisia tarinoita siitä, että ihmiset uupuvat taakkansa alle.

Helpolla meidän hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas. Varsin usein tähän yhtälöön kuuluu myös köyhyys. Kun sairastut, niin toimeentulo kärsii. ”Vahinko ei tule kello kaulassa”. Sairaus tulee yleensä aina yllätyksenä.

"Miten surullisia tarinoita tulee siitä, kun kipeästi tarpeellisia lääkkeitä ei ole haettu."

Sairastuneilla/vammautuneilla tai vanhuksilla ei ole riittävästi tietoa, että mistä he voivat hakea etuuksia, ja mitä etuuksia heille kuuluu? Uutena ”mörkönä” on tullut lääkkeiden saatavuusongelmat.

Lehdessä kirjoitetaan, että ”jos lääke pääsee loppumaan heiltä, niin ei ole hätää. Apteekki kartoittaa, että onko lääkettä jossakin muussa apteekissa. Tai voidaanko lääke korvata jollakin toisella vastaavalla valmisteella.”

Oma kokemukseni on hieman erilainen. Viime kesänä käyttämäni lääke uhkasi loppua koko Suomen apteekeista. Tukussa oli saatavuusongelmia. Yhdenkään apteekin henkilökunta ei tehnyt asian hyväksi mitään.

Henkilökohtainen avustajani soitti lähes kaikki Oulun apteekit läpi, ja ajoi autolla ympäri kaupunkia, että sai ”kerättyä” tarvitsemani lääkkeet. Stressi oli melkoinen, sillä tätä lääkettä ei voi lopettaa muuten kuin vähitellen pienentämällä annosta. Jos lääkkeen pitoisuus veressä laskee liian nopeasti, niin oireet voivat olla hengenvaaralliset.

Toinen ongelma on rahojen riittämättömyys. Lääkkeet maksavat. Ihmiset miettivät, että haenko lääkkeet vai ostanko ruokaa. Miten surullisia tarinoita tulee siitä, kun kipeästi tarpeellisia lääkkeitä ei ole haettu.

Hampaista pitäisi huolehtia, mutta sekin maksaa. Tiedän ihmisiä, joilla ei ole varaa mennä sairaalaan osastolle, koska se on niin kallista.

Poliitikot miettivät sote-uudistuksiaan, mutta kaiken hässäkän alle ovat jääneet ne todelliset kärsijät. He, jotka eivät pysty itse itseään puolustamaan.

Luin ET Terveys -lehdestä jutun ”Kallisarvoinen terveys”. Siinä köyhyystutkija Jouko Karjalainen kertoo näin: ”Myös kaikenlaisesta harkinnanvaraisuudesta pitäisi tulla sosiaali- ja terveyspuolella arkipäivää. Esimerkiksi asiakasmaksulaissa on pykälä harkinnanvaraisuudesta, jolloin varattomien ei tarvitsisi maksaa asiakasmaksuja, mutta tutkimuksissa on selvinnyt, että kunnat eivät osaa käyttää sitä.”

Kuka poliitikko ottaisi kopin tästä? Auttaisi oikeasti hätää kärsiviä?

Pia Puumalainen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Suurin ongelma juontuu Eläkerahojen linkittämisestä valtiontuloihin BKT:laskettaessa, jotta Suomi pysyisi AAA++ luottoluokassa.

Ajatella, 30 000 useiden lääkäreiden toteamaa työkyvytöntä pyörii TE-Toimistojen Ei työkykyisissä menossa milloin Mikkeliin ja milloin minne sattuu, kuitenkaan Fyysisesti eli Henkisesti parantumatta.
Vähentämällä Valtion Hallintoa muutamalla sadalla ihmisellä eli 30 000*kansaneläkkeen verran, ongelma poistuisi lopullisesti päiväjärjestyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että autetaan yhtä hätää kärsivää, ei ole pois muilta. Mitä Sinä voisit tehdä tänään toisten auttamiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai oikeastaan hyvin vähän tekemistä sen kanssa miten asiat ovat tai kuinka hyvin asiat on hoidettu ja kuinka turvallista on. Eräs suomalainen elokuvaohjaaja, Edvin Laine, kertoi lapsuudessaan pula-aikana olleensa perunasäkin hakumatkalla ja nälästä täysin uupuneena oli kaatunut selälleen maahan - ja tuntenut silloin sanomattoman onnen tunteen! Vaikka kotiin oli matkaa ja varmuutta perille pääsystä ei ollut. Se on mielestäni hyvä esimerkki siitä että onni ei tule hyvinvoinnista tai varakkuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset poliitikot eivät keskity Suomen asioiden hoitamiseen. Se pitäisi olla ykkösprioriteetti, ei Afrikan pelastaminen, hysteria ilmastoasioissa, epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka. Suomen talous on polkenut paikallaan noin 10 vuotta kiitos jäsenyyden eurossa. Näin karusti se näkyy ihmisten arjessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksikään politikko ota tuosta koppia kun vanhukset ja sairaat ovat väärän värisiä ja puhuvat selvää suomea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se helppoa ole, mutta eiköhän Piiallakin ole asiat ihan hyvin verrattuna tosi kurjuuteen tai vaikka vain moniin länsimaihin joissa ei ole kummosta sosiaaliturvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:42
Kalevan koiranpentulive – katso pentujen maanantaiaamun touhuja
8:23
Saksassa koronavirustapausten määrä laskenut neljä päivää – Yhdysvalloissa koronatartunnan sai eläintarhassa elävä tiikeri
8:19
Met­sä­ko­neen polt­to­ai­ne­säi­liö syttyi pa­la­maan metsätiellä Ro­va­nie­mel­lä – Polttoainetta valui maahan, palo vahingoitti myös säiliön vetoautoa
8:00
Italia luottaa koronakriisin keskellä vahvoihin miehiin – epidemia sai sosialistin ja fasistin laittomalle lounaalle saman pöydän ääreen
7:00
Päivän leffapoiminnat: Pala kurkussa maantiellä – kirpeässä reissukomediassa hautajaiset tuovat lapsuudenystävät yhteen
7:00
Onnistuuko omavarainen elämä vailla mukavuuksia? – Omavaraiset on dokumenttien kirkkainta ydintä: se avaa havainnollisesti valtavirrasta poikkeavaa elämäntapaa
7:00
Koronaepidemia voi auttaa vähentämään myös flunssia ja turhien antibioottien käyttöä – Kädet pitäisi pestä vähintään kymmenen kertaa päivässä Tilaajille
6
Työvoimatarpeen tyydyttämisen osaratkaisu on, että miehet löytävät paremmin hoiva-alan ja naiset kokevat ICT-alan työtehtävät houkutteleviksi Lukijalta
6
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
6
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
5
Elisabeth Rehn päätti, että naisilla on oikeus käydä armeija – "Tarvitsemme yhä enemmän henkilöitä, jotka osaavat toimia uudenlaisissa kriisitilanteissa"
5
Puolustusministeriö on hyväksynyt kaikki ulkomaalaisten Suomessa tekemät kiinteistökaupat – Eniten lupahakemuksia ovat jättäneet venäläiset
4
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
3
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Olisiko parempi vaihtoehto ollut olla antamatta mitään ? Ihmeellistä miten parempiosaisia lyödään kuin vierasta sikaa,ko... Lue lisää...
Sanoppa ihan suomeks...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image