Mielipiteet

Lukijalta

Maailma nyt syvässä ta­lous­k­rii­sis­sä – olemme valtavien ra­ken­teel­lis­ten uu­dis­ta­mis­pai­nei­den edessä

Mielipiteet 21.3.2020 6:00
Seppo Laine

Kaikki ymmärtävät, että korona on tappava sairaus, jolta täytyy yrittää suojautua. Siihen liikkumisen ja kosketuksien rajoittamiset ovat hyvä keino.

Medioissa puhutaan mitä kiellot tarkoittavat, ja kuinka vaikeaa on sopeuta asetettuihin kieltoihin. En oikein usko, että kyse on vain kielloista, vaan syvemmästä huolesta, joka on ihmisten sisällä; mitä tässä tulee tapahtumaan?

Olemme sotaan verrattavassa tilanteessa. Nyt on taisteluista selvittävä, ja kun aikoinaan pöly laskeutuu, laskettava tarkkaan kuolleet ja haavoittuneet ja arvioitava miten mennään eteenpäin. Taloudelliset vahingot tulevat olemaan merkittävät.

Mielenkiintomme suuntautuu nyt päivittäisiin asioihin; miten rajoitetaan viruksen leviämistä, mitä tehdään arjen askareissa ja miten toimitaan? Nämä ovat yksittäisiä ihmisiä koskevia, inhimillisiä ja oikeita kysymyksiä.

Kysymys, jota ei ole jostain syystä nostettu juurikaan esille on, miten selviämme talouden haasteista. Tämä kysymys ei koske pelkästään Suomea, vaan koko maailmaa. Äärimmilleen velkaantuneen maailman keinot eivät ole loputtomat, vaan mitä luultavammin meillä on edessämme suuria muutoksia koko toimintatapoihimme ja ajatteluumme.

"Otetaan ennakkoluuloton askel ja mietitään, miten yhteistä venettä soutava kansa innovoi, sopeuttaa, säästää ja etsii uusia tulonmuodostusmahdollisuuksia, joiden jälkeen nauttii ja iloitsee yhteisestä onnistumisesta."

Viime perjantaina VVM kuuli useita talousasiantuntijoita. Pessimisti ennusti tälle vuodelle viiden prosentin bruttokansantuotteen alennusta, vuodelle 2021 15 prosentin ja vuodelle 2022 11 prosentin alennusta. Niitä pidettiin pessimistisinä. Nyt kun tuosta on kulunut puoli viikkoa, yhä useampi talousoppinut ajattelee, että kyllä se on mahdollista.

Mitkä ovat sitten seuraukset, jos noin käy? Esimerkiksi 15 prosenttia bruttokansantuotteesta on noin 30 miljardia euroa. Jos verojen suhde bruttokansantuotteeseen (veroaste on 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen) käyttäytyy entiseen tapaa, tarkoittaa se jo yhdelle vuodelle 18 miljardin vähennystä kertyviin veroihin. Kaikki voivat laskea, että tuo ei ole mahdollinen. Olemme siis valtavien rakenteellisten uudistamispaineiden edessä. Samaan aikaan väestö vanhenee ja veropohja sitä kautta kapenee.

Nyt kun hyvässä yhteisymmärryksessä hoidamme akuuttia sairaustilannetta, meidän kannattaisi samalla aloittaa yhdessä keskustelut siitä, miten Suomi saadaan nousuun uudelleen. Me tarvitsemme siihen ihan uudenlaista ajattelua, innovatiivisuutta, joustavuutta ja toisiimme luottamista. Meillä on kaikki mahdollisuudet selvitä.

Nyt oman, uuden raikkaan tulevaisuus- ja talousohjelman esittäminen toisi meidät tässäkin asiassa maailman kärkeen. Toivoisin hallitukselta kahta asiaa:

1) Tehdään nyt jo riittävän järeät toimet sekä epidemian hallintaan että terveiden yritysten säilymiseen. Julkistetut toimet eivät tule riittämään.

2) Otetaan ennakkoluuloton askel ja mietitään, miten yhteistä venettä soutava kansa innovoi, sopeuttaa, säästää ja etsii uusia tulonmuodostusmahdollisuuksia, joiden jälkeen nauttii ja iloitsee yhteisestä onnistumisesta. Näistä emme ole vielä kuulleet sanaakaan.

Seppo Laine

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Eniten mietityttää se, että meillä ei ole mitään varmuutta siitä, etteikö vuoden, kahden tai kolmen päästä Wuhanista tai jostain muualta lähde leviämään jälleen jokin aivan uusi virustyyppi, joka leviää pandemiaksi. Kuinka Suomi tai maailma enää siitä selviää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköpostit ja tv mainokset tulvillaan rahantarjoajia.
Vuosikymmeniä olemme saaneet kuulla /lukea sellaisista saarista maailmalla ,ja Monacon , joihin ökyrikkaat tallettavat ylipursuavat rahakasansa.
Ei ku sieltä oikein kahmimalla hakemaan.
Entä huumekaupan rahakasat nekin miljardit .
Kyllä rahaa on.
Euroopan unionin toimintakulut, miljardiluokkaa. Lomalle koko porukka ja rahat ns. pyörittämään taloutta ja lääkekehityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pöhöttynyt, epävarman talouskasvun pohjalle luotu maailmantalous on tullut taitekohtaansa. Pysähdys olisi tapahtunut jossain muodossa joka tapauksessa ilman virustakin (sota, pörssiromahdus, sääolot tai pakolaistulvat). Euroopassa kriisi on osoittanut, että valtioiden yhtenäisyyttä ei oikeastaan ole vaan tiukan paikan tullen palataan pienempiin yksiköihin (kansallisvaltiot ja jopa osavaltiot) ja suojataan niitä. Kriisi on ainakin osoittanut, että tuontiruuan varaan ei nykyaikanakaan voi toimintaa rakentaa eikä keskittäminenkään ole välttämättä järkevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa tie onneen on päästä eroon nykyisestä finanssijärjestelmästä, joka perustuu kiihtyvään velan luomiseen tyhjästä sekä epärelistiseen harhaan jatkuvasta talouskasvusta. Kansa köyhtyy ja pohjattoman ahneet investointitahot vain rikastuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
21
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image