Mielipiteet

Lukijalta

Maahanmuuton vi­ran­omais­työ­hön tarvitaan enemmän resursseja

Mielipiteet 6.1.2019 8:00
Vesa Riekki

On terveen yhteiskunnan merkki keskustella maahanmuuton lieveilmiöiden hyvistä ja huonoista puolista. Etenkin nyt, kun meitä on järkyttänyt Oulussa hiljattain paljastuneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset. Toivon, että uhrit ja läheiset saavat voimia ja asiantuntevaa apua toipumiseen. Teon seuraamuksia ei voi lievittää sillä, että tekijöiden kulttuuritaustat on erilaiset. Tekijät on saatava rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Maahanmuutto tulee lisääntymään. Hallitsematon ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia ihmisten elinympäristöissä. Sodat ja lisääntynyt levottomuus ajaa ihmisiä pakoon. Toive paremmasta elämästä on myös inhimillinen syy hakeutua asumaan jopa eri puolelle maapalloa.

Mutta miten voisimme estää rikollisuuteen taipuvaisten ihmisten maahantulon? Miten seuloa ”seikkailevat joutenolijat” oikeasti turvaa tarvitsevien miesten, naisten ja lasten joukosta? ”Joutilaana olo” lisää riskiä joidenkin ihmisten kohdalla ajautua jopa rikolliseen toimintaan. Joutilaisuus on piinallista turvaa hakevalle henkilölle, jolla on aito tavoite päästä kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan veronmaksajana ja vastuunkantajana. Joutilaisuus on huono asia myös meille suomalaisille.

Tarvitaan enemmän resursseja maahanmuuton viranomaistyöhön, että odotusajat saataisiin lyhenemään ja avuntarpeen arviointi ja maahanmuuton motiivien selvittäminen olisi tehokkaampaa. Onnistunut kotouttaminen estää tehokkaimmin irrallisten ryhmittymien muodostumista. Siihen voimme vaikuttaa me kaikki.

”Joutilaisuus on piinallista turvaa hakevalle henkilölle, jolla on aito tavoite päästä kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan veronmaksajana ja vastuunkantajana. Joutilaisuus on huono asia myös meille suomalaisille.”

Meillä on turvana lait ja säädökset sekä toimiva oikeuskäytäntö. Kaikesta huolimatta rikollisuudesta emme pääse ikinä täysin eroon valitettavasti myöskään maahanmuuttajien kohdalla. Emmehän ole pystyneet poistamaan sitä myöskään omasta yhteiskunnastamme.

Esimerkiksi suomalaisten seksiturismi on erittäin tuomittavaa ja järkyttävää ja yhtälailla sikäläistä uhria traumatisoivaa ja sotii niitä arvoja vastaan, joita useimmat haluavat oman valtiomme rajojen sisäpuolella puolustaa.

Emme saa alkaa mukauttamaan suomalaisuutta sen mukaan, mikä ehkä arvellaan sopivan paremmin maahanmuuttajien aatteellisiin ja uskonnollisiin käytäntöihin. Vaativatko maahanmuuttajat sitä meiltä? Yhteiskuntamme kestävyyden ja turvallisuuden näkökulmasta meidän on säilytettävä se hyvä, johon suomalainen yhteiskuntamme rakentuu ja tulijoidenkin tulee sopeutua elämään ”maassa maan tavalla”.

Joulun alla tapasin Rotuaarilla edustajaehdokkaiden tilaisuudessa ulkomaalaistaustaisen miehen perheineen. Merkillepantavaa oli miehen liikutus toivottaessani hyvää joulua.

Jäin miettimään viime aikojen tapahtumia ja keskustelua. Onko suhtautuminen muualta tuleviin muuttunut negatiivisemmaksi joidenkin rikollisten ihmisten toiminnan vuoksi? Kuinka raskasta se on niille ihmisille, jotka eivät ole mitään väärää tehneet? Ehkä edessäni oli mies, joka kärsii tällaisesta taakasta. Tavanomaisella ystävällisellä huomioimisella voi olla syvempi merkitys toiselle ihmiselle kuin tulee aina edes ajatelleeksi.

Vesa Riekki

metsuri

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Pudasjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

...Ei jatkoon.
Ihan yhteen kohtaan sanoisin ettei maahantulijoille VOI antaa oikeutta samallaiseen oikeuskäsittely rumbaan kuin suomalaiselle. He ovat kaikki varattomia ja suomalainen oikeusjärjestelmä on juristien "lypsylehmä" ilman kontrollia. Sitten joku puhuu ihmisoikeuksien toteuttamisesta, höh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image