Mielipiteet

Lukijalta

Maahanmuuton vi­ran­omais­työ­hön tarvitaan enemmän resursseja

Mielipiteet 6.1.2019 8:00
Vesa Riekki

On terveen yhteiskunnan merkki keskustella maahanmuuton lieveilmiöiden hyvistä ja huonoista puolista. Etenkin nyt, kun meitä on järkyttänyt Oulussa hiljattain paljastuneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset. Toivon, että uhrit ja läheiset saavat voimia ja asiantuntevaa apua toipumiseen. Teon seuraamuksia ei voi lievittää sillä, että tekijöiden kulttuuritaustat on erilaiset. Tekijät on saatava rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Maahanmuutto tulee lisääntymään. Hallitsematon ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia ihmisten elinympäristöissä. Sodat ja lisääntynyt levottomuus ajaa ihmisiä pakoon. Toive paremmasta elämästä on myös inhimillinen syy hakeutua asumaan jopa eri puolelle maapalloa.

Mutta miten voisimme estää rikollisuuteen taipuvaisten ihmisten maahantulon? Miten seuloa ”seikkailevat joutenolijat” oikeasti turvaa tarvitsevien miesten, naisten ja lasten joukosta? ”Joutilaana olo” lisää riskiä joidenkin ihmisten kohdalla ajautua jopa rikolliseen toimintaan. Joutilaisuus on piinallista turvaa hakevalle henkilölle, jolla on aito tavoite päästä kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan veronmaksajana ja vastuunkantajana. Joutilaisuus on huono asia myös meille suomalaisille.

Tarvitaan enemmän resursseja maahanmuuton viranomaistyöhön, että odotusajat saataisiin lyhenemään ja avuntarpeen arviointi ja maahanmuuton motiivien selvittäminen olisi tehokkaampaa. Onnistunut kotouttaminen estää tehokkaimmin irrallisten ryhmittymien muodostumista. Siihen voimme vaikuttaa me kaikki.

”Joutilaisuus on piinallista turvaa hakevalle henkilölle, jolla on aito tavoite päästä kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan veronmaksajana ja vastuunkantajana. Joutilaisuus on huono asia myös meille suomalaisille.”

Meillä on turvana lait ja säädökset sekä toimiva oikeuskäytäntö. Kaikesta huolimatta rikollisuudesta emme pääse ikinä täysin eroon valitettavasti myöskään maahanmuuttajien kohdalla. Emmehän ole pystyneet poistamaan sitä myöskään omasta yhteiskunnastamme.

Esimerkiksi suomalaisten seksiturismi on erittäin tuomittavaa ja järkyttävää ja yhtälailla sikäläistä uhria traumatisoivaa ja sotii niitä arvoja vastaan, joita useimmat haluavat oman valtiomme rajojen sisäpuolella puolustaa.

Emme saa alkaa mukauttamaan suomalaisuutta sen mukaan, mikä ehkä arvellaan sopivan paremmin maahanmuuttajien aatteellisiin ja uskonnollisiin käytäntöihin. Vaativatko maahanmuuttajat sitä meiltä? Yhteiskuntamme kestävyyden ja turvallisuuden näkökulmasta meidän on säilytettävä se hyvä, johon suomalainen yhteiskuntamme rakentuu ja tulijoidenkin tulee sopeutua elämään ”maassa maan tavalla”.

Joulun alla tapasin Rotuaarilla edustajaehdokkaiden tilaisuudessa ulkomaalaistaustaisen miehen perheineen. Merkillepantavaa oli miehen liikutus toivottaessani hyvää joulua.

Jäin miettimään viime aikojen tapahtumia ja keskustelua. Onko suhtautuminen muualta tuleviin muuttunut negatiivisemmaksi joidenkin rikollisten ihmisten toiminnan vuoksi? Kuinka raskasta se on niille ihmisille, jotka eivät ole mitään väärää tehneet? Ehkä edessäni oli mies, joka kärsii tällaisesta taakasta. Tavanomaisella ystävällisellä huomioimisella voi olla syvempi merkitys toiselle ihmiselle kuin tulee aina edes ajatelleeksi.

Vesa Riekki

metsuri

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Pudasjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

...Ei jatkoon.
Ihan yhteen kohtaan sanoisin ettei maahantulijoille VOI antaa oikeutta samallaiseen oikeuskäsittely rumbaan kuin suomalaiselle. He ovat kaikki varattomia ja suomalainen oikeusjärjestelmä on juristien "lypsylehmä" ilman kontrollia. Sitten joku puhuu ihmisoikeuksien toteuttamisesta, höh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
28
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
22
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
2
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
1
Poliisi: Jopa parikymmentä saksalaista ja hollantilaista miestä nujakoi ravintolan luona Levillä
1
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image