Mielipiteet

Lukijalta

Luon­non­nur­mi­kent­tä on ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­sin vaihtoehto

Mielipiteet 18.8.2019 7:00
Esa Aalto

Pitäisikö Raatin urheilukentän nurmi vaihtaa tekonurmeksi, koska tekonurmella palloilukausi on pidempi, mutta yleisurheilun heittolajien suorituspaikaksi se ei sovellu? Oulu-lehti kirjoitti 14.8. tästä Raatin dilemmasta

Oulussa on viime vuosina rakennettu paljon uusia tekonurmikenttiä ja nykyisen nurmikentän korvaamista tekonurmilla suunnitellaan muun muassa Haukiputaalla. Yleisurheiluväki ei tästä innostu eikä tekonurmi ole myöskään ympäristön näkökulmasta luonnonnurmen veroinen.

Nurmikenttiä vähäisen ihmiskäytön aikaan seuranneet ovat ehkä huomanneet, että oikeasti vähällä käytöllä ne eivät ole. Viimeksi, kun kävin Haukiputaan Keskuskentällä, nurmella ruokaili 80 västäräkkiä, 10 peippoa ja hemppo. Käyttäjiä oli siis huomattavasti enemmän kuin pelaajia jalkapallo-ottelussa!

Näistä lintulajeista kaikille tuttu västäräkki on maan laajuisesti vähentynyt niin, että se on uhanalaisuusluokittelussa luokiteltu silmälläpidettäväksi. Syynä vähenemiseen on muun muassa avoimien nurmien puute, mikä johtuu pitkälti karjatalouden vähenemisestä.

Luonnonnurmikentät ovatkin erinomaisia korvaavia elinympäristöjä avomaiden lintulajeille. Kellon nurmikentällä näkee usein västäräkkien ja peippolintujen lisäksi keltavästäräkkejä, kirvisiä, kuoveja, kottaraisia, lokkeja ja rastaita.

Lintuja vetää puoleensa nurmella elävä hyönteislajisto, jonka monimuotoisuuden arviointiin ei osaamiseni riitä.

Luonnonnurmi on myös pienimuotoinen hiilinielu, sillä kasvava nurmi sitoo ilmasta hiilidioksidia. Vastaavasti tekonurmet tehdään fossiilisesta öljystä, ja niissä on käytetty haitallisia ja jopa vaarallisia aineita.

Luonnonnurmi on työläämpi hoitaa ja sitä pitää kuivaan aikaan kastella, mutta sateen sattuessa elävä nurmi imeekin veden itseensä eikä kalliita hulevesiviemäröintejä tarvita. Niinpä luonnonnurmelta ei valu vesistöjä kuormittavia likaisia hulevesiä.

Tekonurmet ovat tarpeellisia palloiluharrastuksen näkökulmasta ja etenkin lämmitettyinä ne jatkavat pelikautta merkittävästi. Toisaalta lämmittäminen tehdään fossiilisella energialla, mikä ei ole pidemmän päälle kestävää.

Mutta tarvitseeko kesälajeja pystyä harrastamaan täysillä myös talvella? Mitäpä, jos aivan kaikkia nurmikenttiä ei korvattaisikaan tekonurmilla, vaan sen sijaan jalkapalloporukat kävisivätkin syys- ja kevätaikaan välillä lajitreenien sijaan vaikka hyppimässä ja juoksemassa?

Kesällä kenttien ollessa hyvässä kunnossa jalkapalloakin olisi syytä opetella pelaamaan myös perinteisellä nurmella, joka on kuitenkin hieman erilainen alusta kuin tekonurmet.

Oulussa soisi arvostettavan sekä luonnon että urheilulajien monimuotoisuutta.

Esa Aalto

biologi, palloilevan pojan isä ja valmentaja

Kello

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ouluun tarvitaan lämmin liikuntahalli palloilulajien harrastajien käyttöön talvikuukausiksi. Suomen jalkapallon liigatason seurojen kansainvälinen menestyksen puute on suora seuraus huonoista mahdollisuuksista harjoitella jalkapalloilua ympärivuotisesti. Lapset ja nuoret lajin harrastajat vaihtavat lajia, koska heidän mielestään on liian kylmä pelata ulkona keväällä ja erityisesti syksyllä kun luntakin voi sataa pelien aikana. Liikuntahalli palloilijoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mihin tätä kansainvälistä menestystä oikeasti tarvitaan? Ei mihinkään ainakaan niin paljon, että moisia lämpimiä halleja tulisi ylläpitää saati tehdä lisää.

Talvella voi harrastaa muuta, esimerkiksi hiihtää, lumikenkäillä ja luistella, kiekkoilla jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen, hyvä kannanotto luonnollisten nurmikenttien puolesta. Oulun alueella on kysyntää liikuntahallille palloilulajien harrastajien käyttöön. Vaikka ilmasto lämpenee niin talvikuukausien aikana lapset, nuoret ja varttuneempi väkisin tarvitsevat lämpimät ja lumettomat tilat palloiluun seuratasolla ja myös itsenäiseen pelaamisen harrastamiseen. Hallin voi suunnitella niin, että sitä voi käyttää myös muiden kesäurheilulajien harrastajat. Liikuntaa kehotetaan harrastamaan mutta sitä varten ei rakenneta liikuntapaikkoja ympärivuotiseen käyttöön. Miksi? Oulussa veronmaksajien rahoja käytetään kyllä paljon muuhun turhaan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikkua voi erinomaisesti ja riittävästi raikkaassa ulkoilmassa.

Jos oikeasti olisimme huoliessamme maapallosta, niin koko kilpaurheiluBisness lopetettaisiin. Eikä myöskään urheiltaisi esim. jäähdytetyissä/lämmitetyissä tiloissa/muovialustoilla.

Sen sijaan tämän päivän hesarissa keskitytään syyllistämään niitä ihmisiä, jotka Suomenniemellä vielä lapsen/lapsia haluaisivat.

Nämä kaksi maailmaa (kilpaurheilubisnes vs. elämän kieltäminen tuleviin sukupolviin kuuluvilta ihmisiltä suomenniemellä maailman väestönräjähdyksen takia ja sen seurauksena vääjäämättä tapahtuva alueemme uudisasutus muilla maapallon kansoilla) eivät kohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapalloilun harrastajien on hyvä myös juosta ja hypellä, se kehittää yleiskuntoa. Pallon potkiminen oikein tuloksellisesti peleissä edellyttää harjoittelua ja mieluiten ilman kuukausia kestävää harjoittelukatkoa, siksi sisäpelihalli tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen syksy on kylmä, jalkapallon pelaajien täytyy harjoitella ja pelata kylmällä kentällä ja usein räntäsateessa. Muutamat ihmettelevät miksi lahjakkaat pelaajat vaihtavat lajia. Miettiä pitää ja ymmärtää tosiasiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkin ymmärtää myös se tosiasia, että luonnonolosuhteita vastaan ei pidä taistella kuormittamalla liiaksi luontoa. Eli vahva ei lämmitetyille sisäpelihalleille. Silloin kun olosuhteet eivät salli jalkapallon peluuta, silloin tehdään muuta. Saamme vuosittain ihan luonnostaan ja ilmaiseksi paksun lumipeitteen, jonka päällä voimme esimerkiksi hiihtää tai lumikenkäillä monta kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä, jos siis aidosti se huoli näkyisi toiminnassa. Paitsi että myös syntyvyyden säännöstelyä tarvitaan, jotta väkiluku laskee lopulta kohtuulliseksi. Se ei tällekään maalle suinkaan ole viisi ja puoli miljoonaa, vaan korkeintaan ehkä kaksi miljoonaa ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa olisi paras muuttaa Sanginsuuhun ja pelata siinä soratiellä pallua. Olisi ainut oikea tapa puheiden arvojen osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahasta on kysymys.
Voi voi vaikia asia.
Raatin kenttä ko. asiassa on varmaankin sen "museovirastopomon " päätettävissä joka pilasi Raatin remontissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten ja aikuisten ei tarvitse harrastaa ympärivuotisesti samaa lajia, vaan he voivat harrastaa kesällä ulkopalloja ja talvella sisäpalloja taikka jää-/tossupalloja. Monipuolinen lajivalikoima tuo monipuolisuutta ja kehittää lihaksistoa tasapuolisemmin. Yhteen lajiin keskittyminen on vain kilpailukeskeisten lajifanaatikkojen toive ja voi jopa kasvattaa kieroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen jalkopalloseurojen huonoa kansainvälistä menestystä Maailman liigatason peleissä on ruikutettu, mutta ei ole ymmärretty sitä tosiasiaa, että Suomessa talvisin ei pelata jalkapalloa vaan pelataan jäällä mailoilla liikuteltavia palikoita huitoen. Jäähallit ovat tärkeitä ja niihin sijoitetaan veronmaksajien rahoja mutta ei jalkapalloiluun. Miksi?
Salibandypelaajilla on kohtuullisen hyvät harjoittelu- ja pelitilat käytössä Oulussa ja muualla Suomessa, sen ansioista he ovat menestyneet myös kansainvälisissä kilpailuissa ja saaneet tunnustusta. Älyättekö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuota luonnonnurmikenttää ole vieläkään (vihreiden toimesta) saatu todistettua ilmastonmuutoksen kannalta kaikkein tuhoisimmaksi vaihtoehdoksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovikentät ovat paljon pahempi ongelma kuin julkisuudessa myönnetään. Sitä mikromuovia ja kemikaaleja, mikä siirtyy pelaajien elimistöön sekä heidän vaatteidensa mukana heidän koteihinsa (näkyvät erityisesti lattioilla ja pesukoneessa. Pesukoneesta menevät luonnonvesiimme) ja ympäröivään luontoon sekä kentälle satavan veden/lumen myötä myös elinympäristöömme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image