Mielipiteet

Lukijalta

Luken suunnitelmia muutettava – nurmen ja naudan tutkimustyötä ei saa eriyttää eri puolille Suomea

Mielipiteet 21.9.2019 6:00
Matti Tyhtilä

Kirjoituksella vastataan 20.9. Kalevassa olleeseen uutiseen ”Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan”.

Maatalouden kannattavuus on laskenut kipupisteelle, jossa luopumistahti kiihtyy ja uusien yrittäjien alalle saanti on vaikeaa. Muutosten syyt johtuvat paljolti yhteisistä markkinoista EU:ssa ja tuottajahinnan laskusta, mutta myös kotikutoista kilpailukyvyn tahallista heikentämistä näyttää esiintyvän.

Naudan tärkeä asema ilmastokeskustelussa on moneen kertaan todettu. Tämän vuoksi Luken suunnitelmat keskittää nautatutkimus pois kotieläintuotannon keskeiseltä paikalta Ruukista on tyrmättävä ja suunnitelmia muutettava. Luken Ruukin toimipisteeseen vuonna 2013 valmistunut Ruukin yrityspuiston rakennuttama tutkimusnavetta on ainoa tutkimusympäristö Suomessa, jossa voidaan toteuttaa lihanautojen ruokinta- ja kasvatuskokeita. Ruukin tutkimuksen erityispiirteenä on tulosten suora kohdentuminen hyvin rakennettujen verkostojen kautta käytäntöön. Tätä verkostoa ei saa romuttaa ja purkaa, koska vastaavaa ei Jokioisille tule syntymään.

Julkinen keskustelu edellyttää alan kehittymistä ja tutkimustyön alueellista jatkamista. Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa, joka soveltuu juuri hänen tilansa olosuhteisiin.

Alueemme maatalouden myyntituloista maidon ja naudanlihan osuus on Pohjois-Pohjanmaalla 81 prosenttia ja Kainuussa 91 prosenttia. Tämän vuoksi olen erityisen tyrmistynyt Luken suunnitelmista luopua Ruukin ja Maaningan tutkimusnavetoista, jotka perusteellisesti tukevat alueille tärkeiden tuotantosuuntien kehitystä ja kilpailukykyä. En usko tutkimusaseman toimintojen jatkuvan kovin pitkään yrittäjävetoisena, joten tällä puolustautuminen on turhaa.

"Naudan tärkeä asema ilmastokeskustelussa on moneen kertaan todettu. Tämän vuoksi Luken suunnitelmat keskittää nautatutkimus pois kotieläintuotannon keskeiseltä paikalta Ruukista on tyrmättävä ja suunnitelmia muutettava."

Naudanruokinta perustuu pitkälti laadukkaaseen nurmisatoon. Eloperäisten maiden osuus peltomaasta on Pohjois-Pohjanmaalla 27 prosenttia ja Kainuussa 25,7 prosenttia. Peltoalasta noin puolella viljellään monivuotista nurmea. Nurmen viljelylle on selkeä tarve tuotantorakenteen vuoksi.

Olen huolissani eloperäisten maiden kohtelusta osana EU:n ympäristöpolitiikkaa ja myös tähän tarvitsemme tutkimusta tueksemme kehittäessämme alueen maataloutta ja vastataksemme yhteiskunnan vaatimuksiin.

Vaadin alueellisen tutkimustyön jatkamista vähintään nykyisellä tasolla Ruukissa ja Maaningalla. Nurmen ja naudan tutkimustyötä ei saa eriyttää maantieteellisesi eri puolille Suomea. Nurmenviljely on suomalaisen naudanlihantuotannon vahvuus. Tutkimustyön keskittäminen Jokioisiin tai tutkimusasemien muuttaminen yrittäjävetoisiksi ei tuota alueen elinkeinojen kannalta järkevää tulosta. Viljelijät haluavat olla aktiivisesti mukana tutkimustyössä ja etsimässä keinoja ympäristön kannalta parhaaseen ratkaisuun.

Matti Tyhtilä

toiminnanjohtaja

MTK-Pohjois-Suomi ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tutkimusta tarvitaan todellakin, myös maataloudessa. On surullista että Luke ei näe pohjoisen tutkimusta tärkeänä. Kiireesti pitäisi saada tutkimusta enemmän lisää pohjoisen puhtaan alkutuotannon tueksi. Se on kestävää kehitystä. Maatalous tuottaa palveluja, työpaikkoja ja ennen kaikkea puhdasta ruokaa, jonka luulisi kelpaavan muuallekin. Pysyisi Pohjois-Suomi asuttuna elinvoimaisena myös haja-asutusalueilla. Ei kaikki halua kasvukeskuksiin eikä ulkomailta tuotua ruokaa. Uskallan epäillä että tuonti ei ole ympäristöystävällistä saati sitten tuotanto lämpimässä. Ihmiset haluavat pohjoisen puhdasta ruokaa, maataloustuottajat tehdä osuutensa ympäristön suojelussa, joille tieteellinen tutkimus on perustana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
70
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
45
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
35
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
33
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
26
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
26
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Olehan varovainen, koska Juttutuvan virallisen totuuden mukaan osakesäästäjän on tunnetusti mahdotonta voittaa massimieh... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image