Mielipiteet

Lukijalta

Luken suunnitelmia muutettava – nurmen ja naudan tutkimustyötä ei saa eriyttää eri puolille Suomea

Mielipiteet 21.9.2019 6:00
Matti Tyhtilä

Kirjoituksella vastataan 20.9. Kalevassa olleeseen uutiseen ”Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan”.

Maatalouden kannattavuus on laskenut kipupisteelle, jossa luopumistahti kiihtyy ja uusien yrittäjien alalle saanti on vaikeaa. Muutosten syyt johtuvat paljolti yhteisistä markkinoista EU:ssa ja tuottajahinnan laskusta, mutta myös kotikutoista kilpailukyvyn tahallista heikentämistä näyttää esiintyvän.

Naudan tärkeä asema ilmastokeskustelussa on moneen kertaan todettu. Tämän vuoksi Luken suunnitelmat keskittää nautatutkimus pois kotieläintuotannon keskeiseltä paikalta Ruukista on tyrmättävä ja suunnitelmia muutettava. Luken Ruukin toimipisteeseen vuonna 2013 valmistunut Ruukin yrityspuiston rakennuttama tutkimusnavetta on ainoa tutkimusympäristö Suomessa, jossa voidaan toteuttaa lihanautojen ruokinta- ja kasvatuskokeita. Ruukin tutkimuksen erityispiirteenä on tulosten suora kohdentuminen hyvin rakennettujen verkostojen kautta käytäntöön. Tätä verkostoa ei saa romuttaa ja purkaa, koska vastaavaa ei Jokioisille tule syntymään.

Julkinen keskustelu edellyttää alan kehittymistä ja tutkimustyön alueellista jatkamista. Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa, joka soveltuu juuri hänen tilansa olosuhteisiin.

Alueemme maatalouden myyntituloista maidon ja naudanlihan osuus on Pohjois-Pohjanmaalla 81 prosenttia ja Kainuussa 91 prosenttia. Tämän vuoksi olen erityisen tyrmistynyt Luken suunnitelmista luopua Ruukin ja Maaningan tutkimusnavetoista, jotka perusteellisesti tukevat alueille tärkeiden tuotantosuuntien kehitystä ja kilpailukykyä. En usko tutkimusaseman toimintojen jatkuvan kovin pitkään yrittäjävetoisena, joten tällä puolustautuminen on turhaa.

"Naudan tärkeä asema ilmastokeskustelussa on moneen kertaan todettu. Tämän vuoksi Luken suunnitelmat keskittää nautatutkimus pois kotieläintuotannon keskeiseltä paikalta Ruukista on tyrmättävä ja suunnitelmia muutettava."

Naudanruokinta perustuu pitkälti laadukkaaseen nurmisatoon. Eloperäisten maiden osuus peltomaasta on Pohjois-Pohjanmaalla 27 prosenttia ja Kainuussa 25,7 prosenttia. Peltoalasta noin puolella viljellään monivuotista nurmea. Nurmen viljelylle on selkeä tarve tuotantorakenteen vuoksi.

Olen huolissani eloperäisten maiden kohtelusta osana EU:n ympäristöpolitiikkaa ja myös tähän tarvitsemme tutkimusta tueksemme kehittäessämme alueen maataloutta ja vastataksemme yhteiskunnan vaatimuksiin.

Vaadin alueellisen tutkimustyön jatkamista vähintään nykyisellä tasolla Ruukissa ja Maaningalla. Nurmen ja naudan tutkimustyötä ei saa eriyttää maantieteellisesi eri puolille Suomea. Nurmenviljely on suomalaisen naudanlihantuotannon vahvuus. Tutkimustyön keskittäminen Jokioisiin tai tutkimusasemien muuttaminen yrittäjävetoisiksi ei tuota alueen elinkeinojen kannalta järkevää tulosta. Viljelijät haluavat olla aktiivisesti mukana tutkimustyössä ja etsimässä keinoja ympäristön kannalta parhaaseen ratkaisuun.

Matti Tyhtilä

toiminnanjohtaja

MTK-Pohjois-Suomi ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tutkimusta tarvitaan todellakin, myös maataloudessa. On surullista että Luke ei näe pohjoisen tutkimusta tärkeänä. Kiireesti pitäisi saada tutkimusta enemmän lisää pohjoisen puhtaan alkutuotannon tueksi. Se on kestävää kehitystä. Maatalous tuottaa palveluja, työpaikkoja ja ennen kaikkea puhdasta ruokaa, jonka luulisi kelpaavan muuallekin. Pysyisi Pohjois-Suomi asuttuna elinvoimaisena myös haja-asutusalueilla. Ei kaikki halua kasvukeskuksiin eikä ulkomailta tuotua ruokaa. Uskallan epäillä että tuonti ei ole ympäristöystävällistä saati sitten tuotanto lämpimässä. Ihmiset haluavat pohjoisen puhdasta ruokaa, maataloustuottajat tehdä osuutensa ympäristön suojelussa, joille tieteellinen tutkimus on perustana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:09
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
16:33
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
15:32
Moottorikelkkailija ohitteli autoja ja pakeni poliisia Kemissä – hovi ei alentanut 55 päivän vankeustuomiota
15:32
WWF: Vaikka lohta nousi Tornionjokeen kohtalaisesti, ylikalastusta ei voida jatkaa
15:24
Johtamismallista päätös vasta marraskuussa – Pormestarimallia ei ole hylätty, mutta nykymallia kehitetään valtuustokauden loppuun
15:20
Nuorten foorumi tutustutti Oulun lapsia ja nuoria vaikuttamismahdollisuuksiin – "Vielä on matkaa siihen, että saadaan kaikkien nuorten ääni kuulumaan"
15:04
Oululaisyhtiö iLoqin pörssilistaus jäi haaveeksi – yhtiö myytiin Nordic Capitalille 190 miljoonalla eurolla
87
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
29
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
18
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
16
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
13
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
11
Henkilöauto törmäsi pylvääseen Hietasaaressa – kaksi ihmistä kuljettiin OYSiin
10
Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiinteistösijoittajien määrä kasvussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työministeri Timo Harakan sidonnaisuudet

Nuo kaikki asiat on jo selvitetty virallisesti. Kaikkien ministereiden on täytynyt selvittää erilaiset sidokset eri intr... Lue lisää...
Taas kerran Höpötti6...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image