Mielipiteet

Lukijalta

Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – ra­ken­ta­mi­ses­sa huomioon mo­ni­muo­to­ra­hoi­tus tai elin­kaa­ri­mal­li

Mielipiteet 22.11.2019 6:00
Maarit Sihvonen

Vesiliikunnan monipuolinen harrastaminen on yksi suosituimmista liikuntamuodoista, joissa titteleillä ei ole väliä. Vesiliikuntakeskusten ja uimahallien käyttäjät ovat toivottavasti jatkossakin yhdenvertaisessa asemassa kaikissa Oulun uusissa uimahalleissa.

Linnamaan uimahallin hankesuunnitelmassa (31.12.2018) uimahallin ensisijainen tarkoitus on kuntourheilu, terveyttä edistävä liikunta, tasavertainen saavutettavuus, esteettömyys ja tilojen joustava käyttö. Linnanmaan uimahalli suunnitellaan kuntoilu-, opetus- ja harjoitushalliksi.

Linnamaan uimahallille on tehty asemakaava valtuuston hyväksymänä jo vuonna 1991 ja siinä uimahalli sijoittuu Linnamaan liikuntahallin yhteyteen, jossa infra ja varaus ovat jo valmiina. Keskustelu on jatkunut edelleen vuosina 2005 ja 2013 Linnanmaan uimahallin rakentamisesta, ja harmillisesti asia on pitkittynyt todella paljon sekä samalla rakennuskustannukset ovat nousseet.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala julkaisi budjettiesityksen, jossa ei otettu huomioon Linnanmaan uimahallin rakentamista, joka on toisaalta ymmärrettävää tässä taloudellisessa tilanteessa, mutta toisaalta harmillista. Oulun kaupunginhallitus hyväksyi 18.11. hankesuunnitelman ja toivotaan, että Linnanmaan uimahalli toteutuu seuraavan kolmen vuoden aikana.

Jukka Rantala (TS/lukijalta 24.10.) tuo esille Raision ja ympäristökuntien näkökulman uimahallien merkittävyydestä kuntalaisille ja myös kilpauimareille. Tarve uimahalleille on ympäri Suomea.

OKM:n liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelma vuosille 2018–2021 sisältää 18 uimahallin peruskorjaustarpeen tai uudelleen rakentamisen. Valtionavustusten määrä vaihtelee 750 000 eurosta maksimissaan 1,0 miljoonaan euroon.

"Raksilan uimahalli on tullut elinkaarensa päähän, joten on aika myös keskustella koko rakennuksen purkamisesta ja uuden monipuolisen Raksilan uimahallin/vesiliikuntakeskuksen rakentamisesta, johon kuuluu ehdottomasti 50 metrin maauimala."

Uimahallien ja vesiliikuntakeskusten rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli. Näin investointien kustannukset jakautuvat eri omistajien ja toimijoiden kesken. Esimerkkinä voidaan käyttää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n rahoitusta, jossa Helsingin kaupungin omistus on 2/3, Uimaliitto ja Urheiluopistosäätiö omistavat 1/3. Elinkaarimallin mukaan on rakennettu Kuopion ja Keski-Espoon uimahallit. Lahti on päätynyt vesiliikuntakeskuksen rakentamiseen yksityisrahoituksella.

Kannustan Linnanmaan uimahallin rakennushankkeessa monipuoliseen yhteistyöhön yksityisten toimijoiden, yritysten ja Oulun yliopiston sekä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Näin myös investointien lisäksi käyttökustannukset jakautuvat isommille hartioille.

Raksilan uimahalli on tullut elinkaarensa päähän, joten on aika myös keskustella koko rakennuksen purkamisesta ja uuden monipuolisen Raksilan uimahallin/vesiliikuntakeskuksen rakentamisesta, johon kuuluu ehdottomasti 50 metrin maauimala. Hyviä esimerkkejä tällaisen vesiliikuntakeskuksen rakentamisesta ovat viime kesänä avatut Leppävaaran ja Tampereen uintikeskukset, joihin rakennettiin 50 metrin maauimala ja suosio on ollut valtava sekä kuntalaisille että matkailijoille.

Vanhan korjaamisen on osoitettu olevan 30 prosenttia kalliimpaa kuin uuden tekemisen, joten noin 40 miljoonan euron investointi uuteen on kannattavampaa pitkällä aikajaksolla. Investointi monipuolisiin vesiliikuntakeskuksiin ja uimahalleihin on investointia ja ennaltaehkäisevää sekä toimintakykyä ylläpitävää toimintaa ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Nyt onkin aika tehdä hyviä päätöksiä kaikkien kuntalaisten hyväksi ja samalla myös matkailun edistämiseksi.

Maarit Sihvonen

fysioterapeutti, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uinti on erityisen hyvä liikuntamuoto juuri vanhuksille. Siinä ei pari ns. lisävaippaa auta, jos kehon kuntoa ei pidetä yllä myös vanhusiässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maauimala on epäkäytännöllinen. Linnanmaalle 50 metrin allas niin vesijuoksu on mielekästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko maauimala eli avoallas oleellisesti halvempi kuin katettu uima-allas? Sen käyttöaika jää kuitenkin lyhyemmäksi ja se vaatii järeämmät puhdistuslaitteet tuulen tuomien roskien ja pölyn vuoksi. Kannattaisiko mieluummin puhdistaa järviä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miten Raksila on elinkaarensa päässä. Noin kymmenen vuotta sitten tehtiin kallis laajennus ja täyskorjaus. Eikö sen pitäisi olla uutta vastaavassa kunnossa? Lisäksi reuna-alueet. Eikö tunneta enää perusuimahallia, eli 4-5kpl 25m ratoja ja opetusallas. Tällainen olisi esimerkiksi tänne Kiiminkiin tervetellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just tätä samaa ihmettelen! Miten voi olla jo niin huonossa kunnossa!?! Tehkää edes kunnon rakennukset mitkä kestää käyttöä ja kulutusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kloori rapauttaa betonia, ja lyhentää rajusti sen käyttöikää, eikä sitä kai ole vielä laajennettaessa oikein tiedostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjauksesta on mennyt yli 10 vuotta ja ehtii mennä 20 vuotta ennen kuin mitään tehdään. Viimeinen laajennus tarkoitti poreallasta ja vesiliukumäkeä. Se isompi laajennus on jo 80-luvulta, jolloin rakennettiin kuntoutusallas ja koululaisallas. Halli itse on rakennettu vuonna 1974. Ilmeisesti katto alkaa romahtaa alas. Todellinen kunto on arvoitus (ehkä insinöörit sen jo tietävät) mutta pahimmassa tapauksessa se menee käyttökieltoon muutaman vuoden päästä ja sitten pitää tehdä jotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image