Mielipiteet

Lukijalta

Lii­kun­ta­har­ras­tuk­sil­le on kysyntää – kehitetään Linnanmaata myös ve­to­voi­mai­se­na lii­kun­ta­kam­puk­se­na

Mielipiteet 30.11.2019 6:00
Kalervo Ukkola

Taustana entisen jääpalloilijan Jesse Puljujärven hyvälle liukumiselle on Tornio, vahva jääpallokaupunki, kuten Oulukin varhemmin. Olemme menettäneet muitakin liikuntakulttuurin vahvuuksia. Koetut taantumat voidaan kääntää voitoiksi, todisti italialainen professori Franco Biancini äskettäin Oulun valtuustolle. Näin on käynyt useimmissa Euroopan kulttuuripääkaupungeissa.

Kehitetään kasvavaa Linnanmaata tosissaan myös liikuntakampuksena. Emme ole jääliikunnassakaan huipulla, vaikka meillä on Kärpät. Ottelujen seuraaminen tai lasten kuljettaminen kaukaloharjoituksiin ei ole monipuolista liikuntaa. Miltä kuulostaisivat uutiset, että Suomen kulttuuripääkaupungin järvi-Oulussa, Linnanmaalla, on meneillään 4 000 osallistujan ”Euroopan luistelumaraton ja Jääfestivaali”, ”Northern Europe Ice Festival” (vrt. Kuopio).

Oulun helmet, Pyykös- ja Kuivasjärvi, pitää kunnostaa ympärivuotiseen virkistyskäyttöön. Näkisimme siellä uimarit, melojat, soutajat, surffaajat, onkijat, pilkkijät, jäämaraton- ja kuutamoluistelijat ja hiihtoreiteille menijät.

Kaupungin pitää kampusta varten terävöittää liikuntapaikkasuunnittelua. Pyöräilybaana sopii esimerkiksi. Ei tehdä ”säästämällä” kuten 80-luvulla Ouluhallin radan ja 90-luvulla Raksilan tekojään pituudessa näin jääden vuosikymmeniksi vaille arvokilpailuja ja liikuntaturismia.

Linnanmaan voi kaavoituksessa määrittää valtakunnallisesti ja seudullisesti merkittäväksi urheilupalvelujen alueeksi. Sitä tukevat järvialueen maisema- ja luonnonarvot. Linnanmaa on jo monipuolisempi kuin Turun CampusSport sen liikunta-, voimistelu- ja kuntosalit. Tamperekin suunnittelee Hakametsän halli- ja urheilualueelle liikuntakampusta.

Lähtökohdat 20 000 opiskelijan 10 000 työpaikan ja jatkossa yli 30 000 asukkaan suuralueelle ovat kansainvälisestikin ainutkertaiset. Liikuntakampukset maailmalla tarjoavat viikoittain osallistumisohjelmia eri lajeissa, kaikille soveltuvina rentoina ja sosiaalisina ympäristöinä.

”Liikuntakampukset maailmalla tarjoavat viikoittain osallistumisohjelmia eri lajeissa, kaikille soveltuvina rentoina ja sosiaalisina ympäristöinä.”

Linnanmaan runkokaavassa on uimahallin vieressä urheilupuisto, jonne tarvitaan nuorisolle ja suurelle yleisölle 6–8 kuukautta lähes rajattomasti jääaikoja tarjoava katettu tekojää. Siellä kasvaisi pipo-lätkänuorista uusia liukuvia Jesse-kärppiä. Liikuteltavin suojaverkoin ja -patjoin rajatulla jäällä luistelisivat yhtä aikaa useat koululaisryhmät, Icehearts-kiekkoilijat, jää- ja kaukalopalloilijat, taito-, matka- ja pikaluistelijat. Pateniemen kattamattomalla tekojäällä tällainen ei onnistu, eikä talven tuiskussa ja pakkasessa.

Linnanmaan tekojäästä tehtiin hankesuunnitelma 2012–2013. Se on vuosia kuulunut olympiakomitean ja OKM:n valtakunnallisesti merkittäviin kärkihankkeisiin. 2015–2016 tehtiin lisäksi aloitteet – VTT:n asiantuntijaevästyksin – uimahallin ja tekojään yhteisestä edullisesta energiajärjestelmästä.

Liikuntaharrastuksille, siis terveydelle, on kysyntää. Se lisääntyy, jos sille luodaan ”liikunnan mallikaupungissa” edellytykset.

Kalervo Ukkola

puheenjohtaja

Oulun Seudun Luistelun Tuki ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Linnanmaan tekojään paikka lienee jäähallin vieressä ja siitä on puolisen kilometriä liikuntahallille, jonka kylkeen uimahalli rakennetaan, elleivät suunnitelmat ole taas vaihtuneet.

Muuten ideat ovat hyviä, mutta kaipaisin kustannusarvioita, jotta voidaan priorisoida asiat. Tekojään kustannukset eri puolilla maata vaihtelevat skaalalla 200 000 - 1 200 000 euroa, riippuen koosta ja oheispalveluista (pukukoppi). Uimahalli maksaa 15 miljoonaa. Salibandyhalli maksaisi 1-2 miljoonaa riippuen laadusta ja synergiasta.

Luonnon luistelurata järven ympäri on kova sana. Hintaa siitäkin tulee, kun pitää aurata ja mielellään jäädytyskoneella ajaa ja vartioida. Tosin ladutkin sabotoidaan rikki kävelemällä tahallaan päällä, vaikka vieressä olisi kelkalla tehty kävelypolku.

Kun tulisi yhdysrata vielä liikuntahallille saakka, kuten myös hiihtoladut kummaltakin puolelta, niin voisi siellä vaihtaa vaatteet ja mennä saunaan ja pulahtaa altaaseen hikilenkin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image