Mielipiteet

Lukijalta

Li­ha­vuus­leik­kaus hoitaa oiretta, ei syitä

Mielipiteet 30.4.2019 10:00
Kirsi Broström, Maarit Nummela

Mitä enemmän ihmisellä on ylipainoa, sitä todennäköisemmin ylipainon taustalla on psyykkistä pahoinvointia ja syömishäiriökäyttäytymistä.

Kun syöminen häiriintyy, ruoka ei ole enää vain ruokaa. Ruoasta tulee väline psyykkisen pahan olon hallintaan.Toiset oireilevat syömällä, toiset syömistä rajoittamalla. Taustalla on sama syömishäiriön mekanismi.

Lihavuutta on perinteisesti hoidettu valistamalla: syyllistämällä syömisestä ja liikkumattomuudesta, arvottamalla ihmistä hänen kokonsa puolesta ja kannustamalla häntä laihduttamaan keinolla millä hyvänsä.

Samat keinot ovat käytössä myös sairaudella nimeltä syömishäiriö. Kun sairaalloista lihavuutta on yritetty hoitaa näillä keinoilla, hoito on todennäköisesti ollut tuloksetonta siksi, että se on ylläpitänyt tai pahentanut syömishäiriökäyttäytymisen noidankehää.

Lihavuuskirurgian vasta-aiheeksi mainitaan vaikea syömishäiriö. Me Syömishäiriöliitossa ja lihavuusleikattuja edustavassa LILE ry:ssä emme tiedä, miten leikkaavat tahot määrittelevät vaikean syömishäiriön.

Sen sijaan tiedämme, että syömishäiriö on sairaus, joka tekee kaikkensa, ettei se paljastuisi.

Tiedämme myös, että varsinkaan ylipainoon liittyviä syömishäiriöitä ei terveydenhuollossa pääosin tunnisteta. Lihavuuskirurgian leikkauspöydälle päätyvistä useat täyttävät LILE ry:n kokemuksen mukaan syömishäiriön tunnusmerkit.

Syömishäiriöstä toipuminen edellyttää aina syömisen uudelleen opettelua sekä syömishäiriökäyttäytymisen taustalla olevien tekijöiden työstämistä.

Syömisen uudelleen opettelu lihavuusleikkauksen avulla ei yksin riitä. Syömisen oireiden tilalle on tultava terveitä keinoja ahdistuksen, muiden hankalien tunteiden ja elämänkriisien käsittelyyn.

”Kun syöminen häiriintyy, ruoka ei ole enää vain ruokaa. Ruoasta tulee väline psyykkisen pahan olon hallintaan.”

Lihavuusleikkaus on keholle ja mielelle keinotekoisesti aiheutettu radikaali muutos. Lihavuusleikkaus tarkoittaa sitä, että ruokaan ja syömiseen joutuu koko loppuelämänsä kiinnittämään erityistä huomiota. Tämän tiedetään lisäävän syömishäiriöön sairastumisen riskiä.

Lihavuusleikkauksen jälkeinen ruokavalion tarkkailu voi pahentaa jo olemassa olevaa syömishäiriöoireilua tai laukaista syömishäiriön.

Väitämme, että radikaalien hoitojen tarve vähentyisi, jos lihavuuden hoidossa olisi enemmän resursseja syiden kuin seurausten hoitamiseen ja jos syömishäiriön mahdollisuus osattaisiin huomioida lihavuuden taustalla.

Esimerkiksi ahmintahäiriössä psykoterapiaan perustuva itsenäinen tai ohjattu itsehoito vähentää tutkitusti ahmimista ja muita syömishäiriöoireita verrattuna esimerkiksi hoitoa saamattomiin tai painonhallintaohjelmaan osallistuneisiin.

Eräs lihavuusleikkauksessa käynyt kertoi kirurgin sanoneen hänelle leikkauksen jälkeen, että ”nyt ei sitten enää laihduteta”.

Toivoisimme, että kaikille ylipainonsa vuoksi hoitoon hakeutuville uskallettaisiin lausua nuo samat sanat. Laihtuminen nimittäin onnistuu parhaiten silloin, kun ei aktiivisesti laihduta.

Kirsi Broström

toiminnanjohtaja

Syömishäiriöliitto – SYLI ry

Maarit Nummela

hallituksen jäsen, LILE ry

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mulla ainakin kaikki ylipaino tulee liiasta viinan juonnista ja liikkumattomuudesta.
Lihavuusleikattu olen. Noin -15kg on nyt painoa kuin mitä ennen leikkausta, mutta +25kg on tullut siitä missä se paino kävi.

Kätevä ryypätä, kun iso mies tulee känniin pikkutyttöjen annoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "hoitaa oiretta, ei syytä" on pohjattoman typerä hokema. Moni asia paranee itsekseen, kun oireen hoitaa vaikkapa lääkkeillä kuntoon. Oire voi estää kehoa parantamasta itseään estämällä normaalin elämän. En nyt tarkoita juuri tätä tapausta vaan ihan yleisesti. Kaikki on tapauskohtaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin leikkauksen jälkeen elämä pyörii pelkästään syömisen ympärillä, niin hallitseva osa arkipäivää siitä tulee ja monessa tapauksessa se on juuri viimeinen asia jota ylipainoinen henkilö haluaa... Eli helposti käy, että mennään ojasta allikkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuttavani leikattiin hyksissä yli 25v sitten - eihän siitä ollut hyötyä
viinaa meni vanhaan tahtiin.

syyt ja seuraukset pitäää hoitaa - eikä keskittyä oireiiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image