Mielipiteet

Lukijalta

Las­ten­suo­je­lun tarve johtuu itsekkyydestä

Mielipiteet 25.8.2019 7:00
Jaana Uolamo

Mistä kertovat lisääntyneet huostaanotot ja lastensuojelun nykyinen tilanne? Ne kertovat vanhempien itsekkyydestä. Tämä itsekkyys tapahtuu aivan huomaamatta, koska nykyinen sukupolvi on kasvanut individualistiseen ajatteluun ja talouskasvun ihannointiin.

Aikamme ilmiö on, että lapsia halutaan itsekkäistä syistä, koska lapsia ”kuuluu hankkia” tietyssä elämänvaiheessa, mutta heihin ei haluta sitoutua ja ajatella heidän parasta. Halutaan jatkaa omaa huoletonta ja vapaata elämää ilman velvollisuuksia ja vastuita.

Lapseen sitoutuminen tarkoittaa hänen elämäänsä osallistumista ja hänen tarpeidensa ja tunteidensa laittamista etusijalle, omien itsekkäiden halujen ja tarpeiden edelle.

Se tarkoittaa lapsen huomioimista tunnetasolla – rakastamista – ja se on loppuiäksi sitoutumista, vaikka lapsi vähitellen itsenäistyy ja irtaantuu vanhemmistaan.

Mutta lasta ei voi milloinkaan deletoida omasta elämästään, eikä jättää täysin oman onnensa nojaan. Aikuinenkin lapsi tarvitsee vanhempiaan mutta eri tavalla. Lapsi tarvitsee juuret, joihin palata, henkisen kodin, joka on vanhempien parisuhde.

Lapset tarvitsevat sen tunteen, että heitä rakastetaan ja että he ovat aina vanhemmilleen tärkeitä. Lapsen syntymä mullistaa koko elämän ja haastaa vanhemmat kasvamaan vanhemmuuteen.

Lapsi ei ole esine, jota voi heitellä joka suuntaan, tai kulutushyödyke, joka ensin hankitaan hetken huumassa ja sitten kun kyllästytään, siitä hankkiudutaan eroon. Näin voidaan toimia, koska yhteiskunta on muuttunut kulutuskeskeiseksi.

Vanhemmuuteen tarvitaan tietynlaista uhrautumista, johon ei välttämättä olla nykypäivänä kovin valmiita.

Se on kokonaisvaltaista huolenpitoa pienestä ihmisestä 24/7 ja hänen hyvinvointinsa asettamista tärkeimmälle sijalle elämässä – eli omista etuuksista joustamista ja luopumista, kuten omasta ajasta ja menoista.

Lapsi tarvitsee aikaa, turvaa ja läsnä olevaa vanhemmuutta mutta nykyään vanhemmilla on tarve omaan aikaan, rahaan ja itsensä hemmotteluun. Juostaan rahan, tavaran ja statuksen perässä, laiminlyöden samalla perheen ja lasten tarpeet.

Suomi on aika lapsikielteinen maa; lapsia ei kovin haluta tai hyväksytä mukaan yhteisöön, siksi vanhemmat jäävät monesti liian yksin kasvatustehtävän kanssa. Yhteisöllisyyden puute aiheuttaa yksinäisyyttä, mikä myös tekee lastenkasvatuksesta rankempaa.

Lapset suljetaan päiväkoteihin pitkiksi päiviksi ja vanhemmat saavat vapauden luoda uraa, tienata rahaa tai olla jouten. Lapsi voi tuntua rajoitteelta niistä, joiden on vaikea luopua omista menoistaan ja harrastuksistaan. Juhliinkin kutsutaan monesti aikuiset ilman lapsia.

Lasten kasvattaminen vaatii tietynlaisen asennoitumisen. Siihen tarvitaan pysähtymistä kiireestä ja kuuntelemista, mitä lapsilla on sanottavaa, sekä elämän perusasioihin keskittymistä ja luopumista turhasta.

Vanhemmat haluavat kuitenkin jatkaa samaa elämää kuin ennen lasten syntymää ja lapset kärsivät aikuisten itsekkäistä valinnoista. Ei eletä lasten ehdoilla ja ajatella lasten parasta vaan toimitaan oman edun mukaisesti.

Nyt on vanhempien aika pysähtyä keskittymään olennaiseen, eli lasten rakastamiseen ja hoivaamiseen. Se lisäisi kaikkien henkistä hyvinvointia ja vähentäisi lastensuojelun tarvetta. Lasten suojeleminen on vanhempien tehtävä.

Jaana Uolamo

Akaa

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoituksessa on kerrottu vanhempien olevan itsekkäitä ja kuvataan heitä lapsia laiminlyöviksi ja kyvyttömiksi sitoutua aidosti lapsiin. Erityisen koskettavaa mielestäni oli kirjoittajan väite, että lapset suljetaan päiväkoteihin pitkiksi päiviksi, jotta vanhemmat voivat toteuttaa omia itsekkäitä tavoitteitaan ja juosta statuksen perässä. Tätä toistetaan niin, että lukijakin ahdistuu. Mietin, mistä kumpuaa kirjoittajan angsti ja ahdistus? Onko hän itse vanhempi?
Näen ympärilläni enemmän päinvastaista: pienten lasten vanhempia luontopoluilla vauva repussa ja pikkuinen vieressä, puistossa yhdessä, ostoksilla, harrastuksissa, junassa menossa isovanhempia tapaamaan, juttelemassa lasten kanssa rauhallisesti, kodin juhlissa jne. Kirjoittajan argumentointi perustuu täydelliseen yleistämiseen. Se noudattaa kaavaa: kaikki vanhemmat ovat itsekkäitä - olen vanhempi - olen siis itsekäs. Voisi ehkä päätellä siis perusteluista, että hän ei itse ole vanhempi. Tästä seuraa se, että hänellä ei ole omakohtaista kokemusta vanhemmuudesta. Hän katselee vanhemmuutta ulkopuolisena, kyvyttömänä eläytymään vanhemmuuden myönteisiin puoliin, joita - kaikesta arjen kiireestä huolimatta - on paljon. Kirjoittajalta tämä oli jo toinen syyllistävä kirjoitus. Ehkä hän voisi hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan maailmaa hieman valoisammasta näkökulmasta. Ja tuoda esille sitä yhteisöllisyyttä, jota hän kaipaa. "Lasten kasvatukseen tarvitaan koko kylä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisesti ottaen ongelmien syy on juuri itsekkyys. Mutta toisaalta ylikilpailutettu yhteiskuntamme ei anna vanhemmille tarpeeksi aikaa. Materiaalisten asioiden ihannoiminen on kaikki kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan täysin en allekirjoita kirjoittajan näkemystä asiaan. Lastensuojelun tarve ja huostaanotot johtuvat varmasti osittain itsekkäistä valinnoista silloin, kun päihteet vievät voiton, tai ”oman elämän” eläminen vanhemman taholta jatkuu vaikka pitäisi keskittyä lasten kasvattamiseen ja elättämiseen. Nykyään voi ns.huonossa vanhemmuudessa kyse ylisukupolvisista siirtymistä vanhemmuudessa ja sen hoitamisessa. Huonot valinnat ja heikko vanhemmuus siirtyy seuraavalle sukupolvelle, ei ole ”opittu” parempaa.

Epäilen, ettei lastensuojelu ole ”tukossa” niiden perheiden lapsista, joiden vanhemmat ”luovat uraa” tai ovat kulutushysterian vankeja. Toki siellä kohdataan varmasti monenlaisia perheitä ja lapsia, mutta kyllä mielenterveys- ja päihdeongelmat varmasti näkyvät suurempana ongelmana sielläkin. Kykenemättömyys hyvään vanhemmuuteen ja siitä seurauksena lasten pahoinvointi.

Ydinperhe ei edelleen ole mikään onnellisimman elämän tae. Jos ydinperheessä perhedynamiikka on vinksallaan, esiintyy tavalla tai toisella väkivaltaa, on ongelmia alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, riidellään paljon jne., ei se ole kellekään mikään hyvä kasvualusta. Se, että perheessä on turvallista elää, vanhemmat ovat vanhempia eikä kavereita eli turvallisia kasvattajia, ottavat vastuun lapsistaan, se on varmasti lapsille hyvä kasvualusta, olipa perhe ydinperhe tai yh-perhe. On sanottu, että yksi turvallinen aikuinen riittää ja näin se varmasti on, toki useammastakaan ei ole haittaa. Tässä yhteiskunnassa on käytävä töissä elättääkseen lapsensa. Se ei ole kulutushysteriaa vaan silkka fakta. Siitä on turha lähteä syyllistämään vanhempia. Jotta leipää riittää pöydässä, töitä on tehtävä. Se miten yhteiskunta haluaa töissäkäyviä vanhempia tukea, on toinen juttu. Pienen lapsen vanhemmille optimaalisia olisi varmasti lyhyemmät työpäivät tai työviikot ja siihenkin onneksi on mahdollisuus alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmilla.
Omaa aikaakin on vanhemman välillä hyvä saada. Lisää kummasti jaksamista, kun saa harrastaa tai viettää pienen hetken ystävien kanssa silloin tällöin. Ei siis syytellä ja yleistetä ihan suoraan, elämä harvoin on ihan niin yksioikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi tarvitsee sopivassa suhteessa rakkautta ja rajoja unohtamatta turvallisuuden tunnetta. Lapsessa ei tarvitse roikkua 24/7 pitäen häntä silmällä jatkuvasti hössöttäen ja sitten tämän pumpulissa kasvattamisen seuraus on se ettei lapsi yksinkertaisesti tule pärjäämään kun omilleen alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä asiasta. Parasta lapselle, jos koti ehjä ja lapsen kanssa yhdessä tehdään asioita ja opitaan elämää varten. Surkeinta on, jos lasta pallotellaan paikasta toiseen. Tulee täysin jakomielimeininki, se ei voi mitenkään olla lapsen etu. Vanhempien/vanhemman tulee olla sitoutunut lapsen kasvatukseen ja muistaa myös, että koti ja oma esimerkki ovat tärkeimmät asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa äärimmäisen lapsellinen ja yksioikoinen näkökanta. Wanna be 'suuren ahaa-elämyksen' kokenut ja keksinyt. Ihanko ite mietit näin ja suoristit vähän mutkia;)?? Lastensuojelun tarve taitaa johtua pääosin ihan muusta. Mm. lisääntyneestä eriarvoisuudesta ja köyhyydestä. Huono-osaisia on yhä enemmän eikä siltä vaan voi ummistaa silmiä. Noissa perheissä eivät vanhemmat aamuisin someta vaan miettivät tuskassa mistä saavat seuraavan annoksen turruttajaa. Tai miten saisivat jälkikasvulleen ravintoa tai ovatko lapset ylipäätään kotona yötä olleet...JOS ylipäätään kykenevät noin pitkälle miettimään. Ns. parempiosaisten lapset varmasti myös kärsivät ja oireilevat kuka mistäkin syystä mutta ei sentään sekoiteta puuroja ja vellejä. Ja liika yhteisöllisyys ei aina ole hyvästä, joten ei yleistystä tuossakaan asiassa. Kiitos ja hei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, itsekeskeisyys ja some pakkomielteet. Kolmi- nelikymppiset perheenäidit juoksee kilpaa festareilla. Miten siinä lapset hoitaa, kun alkuviikot menee tykkäyksiä laskiessa ja haukotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpön höpö. Lapset eivät tarvitse helikopterivanhempia ympärilleen. Harrastava ja aikaansaava vanhempi näyttäytyy esikuvana lapselle. Lapset oppivat arvostamaan itseään kun vanhemmatkin arvostavat itseään ja tarpeitaan. Ai että olen tyytyväinen kun omat lapset pystyvät sanomaan mm. kavereilleen tai häiritsevästi käyttäytyvälle mummolle "Ei" ilman sen kummempia vatsankivistyksiä.

Pienten lasten kanssa eläminen muistuttaa lähinnä yksitoikkoista mekaanista työtä. Syötä, nukuta, vaihda vaippa.

Olen erimieltä yhteisöllisyyden puutteesta. Ei puurokattilassakaan tarvita kuin yksi soppakauhan heiluttaja. Useampi "viisaiden" neuvojen antaja sotkee ajatuksia eikä tuo lisäarvoa. Riittää kun lukee Sinkkosen ja Cacciatoren kirjat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukekaa vanhemmat toisianne. Lapsi pitää molempien vanhempien huomata, kasvattaa, hoivata ja rakastaa. Ja molempien vanhempien pitää ymmärtää, että vastuu lapsesta merkitsee sitoutumista.

Omat harrastukset tms. (esim. netti) eivät ole enää etusijalla, vaan lapsen hyvinvointi ja turvallisuus on.

Monenlaisia riskejä (esim. parisuhteen päättyminen) tulee vuosien aikana , jos vastuu ja työ jää yhdelle vanhemmalle, eivätkä molemmat vanhemmat ole ymmärtäneet, mitä lapsi tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Lapsuus on ohikiitävä hetki ja sitä saa, mitä kylvää, kun itse vanhenee ja tarvitsee huolenpitoa. Lapset tarvitsevat rajat, mutta rakkaudella ja lempeydellä. Käyttäytyminen heijastaa kotioloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
187
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
69
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image