Mielipiteet

Lukijalta

Las­ten­suo­je­lu­la­kia kehitettävä – las­ten­suo­je­lu­lain tulisi koskea 0–12-vuotiaita ja nuorisolain 12–17-vuotiaita

Mielipiteet 9.10.2019 7:00
Auli Siekkinen

Kommentti (Kaleva 8.10.) Lukijalta-palstan kirjoitukseen ”Haluammeko toistaa lastensuojelun historiaa?” Emme halua. Yksittäinen poimittu kommentti toiveesta kasvatuksen paluusta 1970-luvulle oli ymmärretty väärin.

Sijaishuoltoon sijoitetut lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa – kyllä, mutta eivät kasvattajien taholta, vaan oman käyttäytymisensä vuoksi; haastava käytös, karkailut ynnä muu johtavat tutkitusti rikoksiin ja hyväksikäyttöihin, sekä muihin vaaroihin.

Maalaisjärjen käyttö ei aseta lapsia mielivaltaan tai alistavaan kasvatukseen, päinvastoin. Nythän pitää vain ymmärtää, mitä maalaisjärki tarkoittaa. Kirjoituksessa rinnastetaan lastensuojelulain soveltamatta jättäminen ja maalaisjärki toisiinsa. Täysin uusi näkemys.

Tällä hetkellä lastensuojelulaki koskee kaikkia lapsia, vauvasta täysi-ikäisyyden kynnykselle saakka. Mielestämme lastensuojelulain tulisi koskea 0–12-vuotiaita ja nuorisolain 12–17-vuotiaita. Lain sisältöä on kehitettävä niin, että se palvelee parhain mahdollisin tavoin eri-ikäisiä ja eri syistä sijaishuoltoon päässeitä lapsia tai nuoria. Lastensuojelulaki rajoitustoimenpiteineen on ihan hyvä, mutta hyvääkin voi parantaa.

Tutkimustietoa lasten osallisuuden puutteesta ja kokemuksista on paljon, kuten kirjoitus tuo julki. Se on erittäin valitettavaa ja toivottavasti muutos kohti parempaa on menossa.

Kirjoituksen loppu on erikoisen provosoiva; emme voi palata takaisin aikaan, jota valtiovalta joutui pyytämään anteeksi. Emme todellakaan! Tavoitteemme ei ole koskaan sellainen ollutkaan.

Selvennyksen vuoksi; olemme kehittämässä ja etsimässä työkaluja haastavasti käyttäytyvien nuorten tueksi ja turvaksi. Sitä ei tule kääntää tavoitteeksi palata entiseen.

"Lain sisältöä on kehitettävä niin, että se palvelee parhain mahdollisin tavoin eri-ikäisiä ja eri syistä sijaishuoltoon päässeitä lapsia tai nuoria."

Me sijaishuollon työntekijät olemme jatkuvasti vaarannetussa tilanteessa sen vuoksi, että emme saa ennaltaehkäistä vaaratilanteita sijaishuollossa. Laki ei yksinkertaisesti anna siihen mahdollisuutta.

Kirjoitan esimerkin. Nuori tulee sijaishuoltoyksikköön päihdetaustan vuoksi. Emme saa lastensuojelulain rajoitustoimenpiteenä tutkia hänen tavaroitaan ilman perustavaa laatua olevaa syytä. Tällä hetkellä siihen ei riitä edes lain edellyttämä, koulutetun sosiaalityöntekijän yhdessä huoltajien ja lapsen kanssa tekemässä asiakassuunnitelmassa sijoitusperusteena mainittu päihdeongelma.

Ei, vaan nuoren pitää ensin onnistua tuomaan päihdyttäviä aineita sijaishuoltoyksikköön ja toisen nuoren joutua niiden vuoksi vatsahuuhteluun. Seuraavalla kerralla meillä on mahdollisuus tavaroiden tutkimiseen, kun on perustavaa laatua oleva syy epäillä. Suojele siinä sitten. Siis lapsia ja työntekijöitä. Tähän on saatava muutos.

Mielestämme on ihan eri asia hoitaa ilman omaa syytään sijaishuoltoon joutunutta pientä lasta kuin hoitaa ja muutoskasvattaa/tehdä korjaavaa kasvatusta sellaisen nuoren kanssa, jonka moninaiset henkilökohtaiset ongelmat ovat johtaneet huostaanottoon ja sijaishuoltoon. Ei paluuta menneisyyteen, vaan parempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta kohti.

40 vuotta sijaishuollon kentällä haastavien nuorten kanssa työskennelleenä, josta 30 vuotta heidän kanssaan asuneena, nykyään onnellisena eläkeläisenä

Auli Siekkinen

yrittäjä, laillistettu sosiaalityöntekijä

kokemusasiantuntija, Leppiniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitä vähemmän kevyen tuen piirissä on mahdollisuuksia ohjata nuorta syy - seuraus - suhteilla ja rajoista kiinni pitämisellä, sitä useampi nuori joudutaan siirtämään kalliseen laitoshoitoon. Kun tavallisen arjen aivan tavallisista asioista tehdään laittomia rajoittamistoimenpiteitä, niin sijaisvanhemmilta vaaditaan sellaista ammattitaitoa ja erityisasiantuntijuutta, johon kaikilla ei ole mahdollisuuksia.
Tällainen asenne hämmentää, että kaikki nuoren kanssa päivittäin tekemississä olevat ihmiset ovat jotenkin epäilyttäviä ja pahoja ihmisiä. On niin paljon helpompiakin töitä, kuin tehdä töitä näissä ammateissa. Niissä saa saman palkan vähemmällä vääntämisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen työskennellyt lastensuojelualalla pitkään ja asiaa tunnut puhuvan. Palkan saisi helpommalla jostakin toisesta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
213
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
87
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image