Mielipiteet

Lukijalta

Las­ten­suo­je­lu­la­kia kehitettävä – las­ten­suo­je­lu­lain tulisi koskea 0–12-vuotiaita ja nuorisolain 12–17-vuotiaita

Mielipiteet 9.10.2019 7:00
Auli Siekkinen

Kommentti (Kaleva 8.10.) Lukijalta-palstan kirjoitukseen ”Haluammeko toistaa lastensuojelun historiaa?” Emme halua. Yksittäinen poimittu kommentti toiveesta kasvatuksen paluusta 1970-luvulle oli ymmärretty väärin.

Sijaishuoltoon sijoitetut lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa – kyllä, mutta eivät kasvattajien taholta, vaan oman käyttäytymisensä vuoksi; haastava käytös, karkailut ynnä muu johtavat tutkitusti rikoksiin ja hyväksikäyttöihin, sekä muihin vaaroihin.

Maalaisjärjen käyttö ei aseta lapsia mielivaltaan tai alistavaan kasvatukseen, päinvastoin. Nythän pitää vain ymmärtää, mitä maalaisjärki tarkoittaa. Kirjoituksessa rinnastetaan lastensuojelulain soveltamatta jättäminen ja maalaisjärki toisiinsa. Täysin uusi näkemys.

Tällä hetkellä lastensuojelulaki koskee kaikkia lapsia, vauvasta täysi-ikäisyyden kynnykselle saakka. Mielestämme lastensuojelulain tulisi koskea 0–12-vuotiaita ja nuorisolain 12–17-vuotiaita. Lain sisältöä on kehitettävä niin, että se palvelee parhain mahdollisin tavoin eri-ikäisiä ja eri syistä sijaishuoltoon päässeitä lapsia tai nuoria. Lastensuojelulaki rajoitustoimenpiteineen on ihan hyvä, mutta hyvääkin voi parantaa.

Tutkimustietoa lasten osallisuuden puutteesta ja kokemuksista on paljon, kuten kirjoitus tuo julki. Se on erittäin valitettavaa ja toivottavasti muutos kohti parempaa on menossa.

Kirjoituksen loppu on erikoisen provosoiva; emme voi palata takaisin aikaan, jota valtiovalta joutui pyytämään anteeksi. Emme todellakaan! Tavoitteemme ei ole koskaan sellainen ollutkaan.

Selvennyksen vuoksi; olemme kehittämässä ja etsimässä työkaluja haastavasti käyttäytyvien nuorten tueksi ja turvaksi. Sitä ei tule kääntää tavoitteeksi palata entiseen.

"Lain sisältöä on kehitettävä niin, että se palvelee parhain mahdollisin tavoin eri-ikäisiä ja eri syistä sijaishuoltoon päässeitä lapsia tai nuoria."

Me sijaishuollon työntekijät olemme jatkuvasti vaarannetussa tilanteessa sen vuoksi, että emme saa ennaltaehkäistä vaaratilanteita sijaishuollossa. Laki ei yksinkertaisesti anna siihen mahdollisuutta.

Kirjoitan esimerkin. Nuori tulee sijaishuoltoyksikköön päihdetaustan vuoksi. Emme saa lastensuojelulain rajoitustoimenpiteenä tutkia hänen tavaroitaan ilman perustavaa laatua olevaa syytä. Tällä hetkellä siihen ei riitä edes lain edellyttämä, koulutetun sosiaalityöntekijän yhdessä huoltajien ja lapsen kanssa tekemässä asiakassuunnitelmassa sijoitusperusteena mainittu päihdeongelma.

Ei, vaan nuoren pitää ensin onnistua tuomaan päihdyttäviä aineita sijaishuoltoyksikköön ja toisen nuoren joutua niiden vuoksi vatsahuuhteluun. Seuraavalla kerralla meillä on mahdollisuus tavaroiden tutkimiseen, kun on perustavaa laatua oleva syy epäillä. Suojele siinä sitten. Siis lapsia ja työntekijöitä. Tähän on saatava muutos.

Mielestämme on ihan eri asia hoitaa ilman omaa syytään sijaishuoltoon joutunutta pientä lasta kuin hoitaa ja muutoskasvattaa/tehdä korjaavaa kasvatusta sellaisen nuoren kanssa, jonka moninaiset henkilökohtaiset ongelmat ovat johtaneet huostaanottoon ja sijaishuoltoon. Ei paluuta menneisyyteen, vaan parempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta kohti.

40 vuotta sijaishuollon kentällä haastavien nuorten kanssa työskennelleenä, josta 30 vuotta heidän kanssaan asuneena, nykyään onnellisena eläkeläisenä

Auli Siekkinen

yrittäjä, laillistettu sosiaalityöntekijä

kokemusasiantuntija, Leppiniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitä vähemmän kevyen tuen piirissä on mahdollisuuksia ohjata nuorta syy - seuraus - suhteilla ja rajoista kiinni pitämisellä, sitä useampi nuori joudutaan siirtämään kalliseen laitoshoitoon. Kun tavallisen arjen aivan tavallisista asioista tehdään laittomia rajoittamistoimenpiteitä, niin sijaisvanhemmilta vaaditaan sellaista ammattitaitoa ja erityisasiantuntijuutta, johon kaikilla ei ole mahdollisuuksia.
Tällainen asenne hämmentää, että kaikki nuoren kanssa päivittäin tekemississä olevat ihmiset ovat jotenkin epäilyttäviä ja pahoja ihmisiä. On niin paljon helpompiakin töitä, kuin tehdä töitä näissä ammateissa. Niissä saa saman palkan vähemmällä vääntämisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen työskennellyt lastensuojelualalla pitkään ja asiaa tunnut puhuvan. Palkan saisi helpommalla jostakin toisesta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
2
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
2
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
2
Pääministeri Sanna Marinille helppo sitoutua hallituksen "vasemmistopainotteiseen" EU-politiikkaan, arvioi Eurooppa-professori
1
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
1
Nykymenosta politiikan uusi normaali – toivottavasti nuoret ministerimme kestävät tulevat paineet Lukijalta
1
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
1
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image