Mielipiteet

Lukijalta

Lasten ja nuorten ääni on saatava kuuluviin har­ras­tus­kes­kus­te­lus­sa

Mielipiteet 26.3.2020 7:00
Taneli Salonen

Partiolaiset ovat seuranneet aktiivisesti harrastamisen Suomen mallin valmistelua, jonka tulisi olla valmis kevään kehysriiheen mennessä. Nyt kun harrastustoiminta on siirtynyt etäjärjestelmien äärelle, on harrastusten tarpeellisuus ja merkitys lasten ja nuorten arjessa entisestään korostunut. Mielestäni jokainen lapsi ja nuori ansaitsee itselleen myös jatkossa mieluisan harrastuksen ja ryhmän, johon kuulua.

Nykyisessä mallissa eri harrastusten järjestäjiä on paljon, mutta kukaan ei tunnu katsovan asiaa lapsen ja nuoren näkökulmasta. Tämän takia iloitsen, että koulupäivien yhteydessä toteutettavan harrastamisen mallissa ehdotetaan kuntiin harrastuskoordinaattoreita, joilla olisi kuva alueen harrastustarjonnan kokonaisuudesta sekä suora kontakti alueen lapsiin ja nuoriin.

On aivan ensiarvoisen tärkeää, että lapset ja nuoret otetaan mukaan tähän keskusteluun. Me tarvitsemme lisää aikuisia sanomaan nuorille ja erilaiselle nuorten toiminnalle ”kyllä onnistuu” sen sijaan että toteamme ”ei, liian hankalaa”.

Pidän tärkeänä, että koordinaatiovastuu harrastamisesta on nimenomaan kunnalla. Maksuton ja matalan kynnyksen harrastustoiminta edellyttää myös kunnilta maksuttomia yhteiskäyttötiloja ja tukea harrastustoiminnan järjestämiseen.

"Nykyisessä mallissa eri harrastusten järjestäjiä on paljon, mutta kukaan ei tunnu katsovan asiaa lapsen ja nuoren näkökulmasta."

Harrastukset ovat tehokas ja yhteiskunnan kannalta edullinen keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kun harrastustoimintaa järjestävät vapaaehtoiset, se on yhteiskunnalle edullinen tapa saada matalan kynnyksen harrastustoimintaa, jossa harrastusmaksut ovat maltillisia.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö. Partion vapaaehtoistyöhön vuosittain käytetty tuntimäärä vastaa yli 1 800 kokopäivätoimisen nuorisotyöntekijän työpanosta. Me teemme päivittäin tekoja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Pohjanmaan Partiolaisten alueella toimii 79 lippukuntaa, joiden 1 350 yli 22-vuotiasta vapaaehtoista mahdollistaa 4 200 lapselle ja nuorelle oman mieluisan harrastuksen.

Taneli Salonen

Pohjanmaan Partiolaisten piirihallituksen jäsen

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Toimitaan samoin, kuin kaupunki, esim. kaava-asioissa. kuunnellaan muka ihmisiä joita asia koskettaa, mutta mielipiteille ei anneta mitään painiarvoa. Onhan kuitenkin kysytty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai, mutta tällä hetkellä meidän pitäisi miettiä niitä toimia mitkä auttavat tähän hetkeen.
Yrityksien tilannetta ei pelasta
hallituksen ohje
”hakekaa pankista finnveran takaamaa lainaa”
Jos hallitus ei viikon sisään keksi kongreettista toimia tähän epidemiaan, meillä ei kohta ole yrittäjiä ja työpaikkoja.
Ihmiset tulevat menettämään omaisuutensa ja kotinsa.
Minun on hieman vaikea nähdä jos konkurssi-tsunami pyyhkäisisi Suomen yli että siitä kovin helpolla enää noustaisiin. Tässä tilanteessa pallo on hallituksella. Esimerkiksi ravintola alan yrittäjät työllistävät noin 50 000 työntekijää.
Jos massatyöttömyys päästetään valloilleen se varmasti lisää kodinrikkoutumisia, mielenterveysongelmia, mahdollisesti alkoholismia ym.
Jos perheet on rikki ja talous kuralla ja kaikki menetetty, valitettavasti siinä vaiheessa ei varmaan perheissä ole ensimmäisenä mielessä miten lapsi saataisiin harrastamaan.
Tottakai tämä tulee näkymään uutena 90-luvun laman jälkeen jo nähtynä syrjäytymisaaltona.

Nyt me tarvitsemme toimia miten säilyttää yritykset ja työpaikat.
Näiden toimien varmistaminen mahdollistaa, että pystymme jatkossakin tarjoamaan ilmaisen koulutuksen lapsillemme, ilman vakuutusta toimivan terveydenhuollon sekä erilaisia sosiaalipalveluita, kuten asumistuet.

Tämän epidemian hoito näyttää nyt suunnan mihin haluamme mennä.
Haluammeko pitää kiinni nykyisestä hyninvointivaltiostamme vai alammeko me yksityistämään kaiken?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image