Mielipiteet

Lukijalta

Lasketaan puut­tu­mis­kyn­nys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua

Mielipiteet 23.1.2020 6:00
Leena Jääskeläinen

Lasten ja nuorten urheilun kasvatustavoitteista on paljon kirjoitettu ja puhuttu. Valitettavasti niiden noudattamista ei riittävästi valvota, eikä ongelmatilanteisiin heti puututa. Siksi on ollut mahdollista pitkään sallia nyt esille tulleen muodostelmaluisteluvalmentajan tapaa toimia.

Mikä vastuu on seuran johtokunnalla? Miksei johto ole käyttänyt toimivaltaansa, kun on ollut kuukausia tietoinen nyt esille tulleesta epäasiallisesta kulttuurista.

Olisi ensin keskustellut ja mahdollisesti puhutellut työntekijäänsä eikä odottanut ulkopuolisten selvitystä.

Puuttuiko johtamisen ammattitaito vai nähtiinkö kyseisen ryhmän menestyminen tärkeänä Suomen vanhimman (perustettu 1875) taitoluisteluseuran imagon ylläpitäjänä.

Muodostelmaluistelussa joukkueisiin on tunkua, sillä laji viehättää. Suomen muodostelmaluistelun taso on korkea ja maailmalla tunnustettu.

Huipulla on kova kotimainen kilpailu, sillä vain kolmesta kovasta (Marigold Iceunity, Helsingin Rocettes ja Team Unigue) kaksi pääsee MM-kisoihin. Jokainen kolmesta kärkitiimistä yltää MM-mitaleihin.

Onnistumisen paine on kova. Huonosti hoidettuna se kohdistuu yksilöön. Vaatii valmentajan erityisosaamista ja ryhmän sisäistä koheesiota ja ymmärrystä, jos yhden luistelijan epäonnistuminen, esimerkiksi kaatuminen, vie koko joukkueen menestymisen mahdollisuudet. Pelolla ei rohkeutta kasvateta.

"Jos valmentaja punnitsee omaa hyvyyttään ja tasoaan joukkueen onnistumisella, liikutaan jo lähellä syviä vesiä."

Laji vaatii kovaa hiomista, jotta koreografian sujuva suorittaminen ja yhtäaikainen liike onnistuu. Muihin joukkuelajeihin verrattuna aktiivinen läsnäolo jokaisessa treenissä on erityisen tärkeä.

Muodostelmaluistelussa joudutaan harjoittelemaan erilaisilla kombinaatiolla, jotta kisatilanteessa varalla oleva voi paikata poissaolevaa. Palloilulajeissa yhden pelaajan poissaolo ei treenikuvioita juuri muuta.

On erityisen tärkeää, että jokainen joukkueeseen kuuluva pääsee kokemaan kilpailutilanteen, vaikka pääkisoissa parhaat luistelevat areenalle. Tässäkin mitataan hyvän ja huonon valmentajan osaaminen ja joukkueen yhtenäisyys.

Halu menestyä saattaa johtaa, ja on nyt johtanutkin, onnistumisen kiimaan. Sillä on huonot seuraukset. Jos valmentaja punnitsee omaa hyvyyttään ja tasoaan joukkueen onnistumisella, liikutaan jo lähellä syviä vesiä.

Kun luistelijat uhraavat aikaansa, varojaan joukkueen yhteiseen menestymiseen, he näköjään kestävät ja sallivat rankkaakin kohtelua. Valitettavaa on se, että piti mennä näin pitkään ennen kuin sisäinen kupla puhkesi.

Onneksi ylilyönnit eivät ole yleisiä, mutta jokainen niistä on liikaa. Meillä on erinomaisia valmentajia, jotka aikaansa ja jopa yksityiselämäänsäkin uhraten tekevät työtä lasten ja nuorten taitoluistelussa joko vapaaehtoisina tai palkattuina. He tiedostavat, että lasten ja nuorten valmentajina he liikunnanopettajien tavoin ovat yleisesti ihailun kohteita ja esikuvia.

Ei kuitenkaan heitetä lasta nyt taas pesuveden mukana. Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheiluun tuleva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua, ei valmentajan, huoltajien, vanhempien eikä yleisön toimesta. Kiitos rohkeiden luistelijoiden, että tämä tuli esille.

 

 

Leena Jääskeläinen

liikuntaneuvos

Rovaniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Aivan höttöä puhetta.
Kilpailuhenkiset harrastukset ovat mahdottomia "sopia" tällä tavoin. Joku/jotkut ovat parhaita, ja joku tyytymätön(kilpailuhenkinen) valittaa aina kohtelusta.
Ainoa neuvo on että yksi ihminen ei saa olla ainoa päättäjä, eikä valituksia käsitellä yhdestä lähteestä ammentaen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja ei ota huomioon, että on paljon kunnianhimoisia vanhempia. Kun lapsen menestys ja kehittyminen ei ole odotettua ja lapsi jääkin "ykkösringin" ulkopuolella. Silloin alkaa usein valmentajan syytteleminen.Hänen menetelmiään ja persoonaa on helppo syytellä. Usein hyvinkin törkeästi. Nytkin on leimattu valmentaja , median ja asiasta tietämättömien taholta. Ilman parempaa asiaan perehtymistä. Lähes kaikki ovat olleet lehtitietojen varassa,mutta ihmisten kommentointi on ollut törkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi kiva kirjoitus. Nyt on kiusaamis- ja hyväksikäyttöongelma ratkaistu? Siis oikeasti, kuvitteeleeko kirjoittaja että tähän on joku helppo ratkaisu, joku ”puuttumiskynnys”? Lisäksi urheiluseurojen johtokunnat/hallitukset koostuvaT vanhemmista, joilla ei todellakaan ole mitään johtamistaitoja. He ovat niitä, jotka olivat väärässä paikassa väärään aikaan ja ”suostuivat” anelun jälkeen johtokuntaan, koska muita halukkaita ei ilmaantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä se lähtee. Kaikkien vinksahtaneiden yhteisöjen aiheuttamien ongelmien ratkominen alkaa aina samalla tavalla - ison märinän ja ongelman kieltämisen kautta. Oli kyse sitten hoivakotien karmeasta todellisuudesta, katolisen kirkon peittelemistä skandaaleista tai urheiluseurojen lasten kehitystä vahingoittavasta kulttuurista. Ensin kielletään koko ongelma, väistellään vastuuta, nimetään yksi kaikenlaisen loaheiton kohteeksi joutuva syyllinen, odotellaan josko media sillä rauhoittuu, ja yritetään sen jälkeen jatkaa samalla tavalla mitä ennenkin. Kun tämä ei onnistu, aletaan kiukuttelun kautta tekemään jonkinlaisia näennäisiä muutoksia, mutta aletaan kuitenkin, kunnes ollaan kypsytty myöntämään, että tulihan aikanaan sitten ehkä kuitenkin sössittyä, ja nyt pyritään yhdessä terveempään toimintakulttuuriin.
Tätähän puuttumiskynnys tarkoittaa - puututaan vahingollisiin toimintamalleihin, jotka kohdistuvat puolustuskyvyttömiin uhreihin, lapsiin ja vanhuksiin. Tämä toimii. Ihmiset muuttavat toimintaansa vasta pakon edessä, mutta muuttavat kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väität siis, että esimerkiksi kaksitoistavuotias lapsi on tiennyt, millaiseen rääkkiin joutuu ja tehnyt harrastuksensa suhteen vapaaehtoisen valinnan? Sen ikäisen elämän tosiaan pitäisi olla vielä leikkiä, eikä aikuisten kunnianhimon väline. Aikuiset käyttävät hyväksi lapsen loputonta luottamusta ja rikkovat lapsen rajat epäkypsällä ja itsekeskeisellä käytöksellään.
Lapselta ei saa vaatia enempää, kuin mihin aikuinen itse kykenee, mutta juuri näin on tehty. Sehän tässä on väärin. Aikuiset eivät ole vaatineet itseltään minkäänlaisia johtamistaitoja, tunnetaitoja, omien impulssien kontrollointia eivätkä kypsää ja suojelevaa asennetta lapsia kohtaan, mutta lapselta vaaditaan ihan mahdottomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä viime vuonna havaitsin valmentajalta asiatonta käyttäytymistä pieni lapsia kohtaan. Jos toistuu, menen puhumaan.
Tosin olisi paljon fiksumpaa jos lasten vanhemmat edes sen verran seuraisivat lapsiaan, ettei moista pääsisi tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image