Mielipiteet

Lukijalta

La­sa­re­tin­saa­ri on osa parasta Oulua

Mielipiteet 11.8.2018 7:00
Heli Lehtonen, Marja Rysä, Taina Pitkänen-Koli, Anna-Maria Kantola

Myllytullin Lasaretinsaaren asemakaavan muutosluonnos on asetettu nähtäville 15.6.-31.8. väliseksi ajaksi mielipiteitä varten.

On aika hylätä kaavanmuutos, joka perustuu tavoitteeseen ”kehittää aluetta korkeatasoisena ja viihtyisänä keskustaan tukeutuvana asunto- ja työpaikka-alueena”. Tavoite on kovin kaunis, mutta se ei sovi Hupisaarille.

Lasaretinsaari kuuluu Oulujoen suiston kaupunkipuistoon ja on osa arvokasta puisto- ja virkistysaluetta. Alue voitti Oulun läänin rakennussuojelupalkinnon, Viisikanta-palkinnon, vuonna 2003 sekä vuoden ympäristörakenne -kilpailun vuonna 2005. Pohjois-Pohjanmaan 2. vaihemaakuntakaavassa (7.12.2016)

Lasaretinsaari on merkitty maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ja valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Onhan alue rakentunut nykymuotoonsa 1600-luvulta lähtien.

Vastustamme tämän historiallisen alueen muuttamista kerrostaloalueeksi.

Oulun kaupunginvaltuuston 20.6.2016 hyväksymän yleiskaavan mukaan kyseessä on julkisten palveluiden alue (PY), jolle lisäksi saa sijoittaa palvelujen yhteyteen soveltuvia työpaikan toimintoja ja vähäisessä määrässä myös asumista.

Esitetty rakennusoikeuden lisäys (11 245 neliömetriä) verrattuna nykyiseen (13 470 neliömetriä) on kuitenkin lähes kaksinkertainen eikä asumisen osuutta tästä (enintään 49 %) voi mitenkään pitää vähäisenä. Asumisrakentamisen laajuus on siis räikeästi yleiskaavan vastainen.

Kuten arkkitehtikilpailun voittaneen ”Iso Halin” havainnekuvista ilmenee, jäävät suojellut rakennukset täysin näkymättömiin kerrostalojen taakse sekä Kasarmintieltä että Hupisaarten puolelta katsottuna. Korkeat rakennukset ulottuvat aivan Hupisaarten puiston rajaan kiinni, ja Lohiportaan ja ravintola-rakennuksen välinen nurmialue puolittuu nykyisestä.

Suunniteltu 8-kerroksinen torni Lasaretinsillan kupeessa rikkoo myös pahasti alueen harmonisen ilmeen.

Tontin ahtauden vuoksi jouduttaisiin myös tontin ulkopuolista puistoaluetta käyttämään pysyvästi rakennusten huoltoon.

Laajamittainen kerrostalorakentaminen ei siis anna lisäarvoa historiallisen alueen suojeluun eikä puistoon, vaan päinvastoin hävittää suojelualueen ja luonnonympäristön arvoja ja on siten vastoin MRL 54 §:n vaatimuksia. Rakentaminen myös ahtauttaa nykyisten julkisten palvelujen toimintaympäristöä.

Alueen maanomistajan, Hengitysliitto ry:n, tavoittelema taloudellinen hyöty ei ole riittävä peruste kaavanmuutoksiin eikä oikeuta yleiskaavan vastaiseen toimintaan.

Suojeltujen rakennusten saneeraukseen on Hengitysliitto ry saanut RAY:n (nyk. STEA) tuen. Hengitysliitto ry saa toimintaansa edelleen runsasta julkista tukea, minkä vuoksi suojelualueella ”rahastamista” on pidettävä erityisen moitittavana.

Mikäli Lasaretinsaarelle halutaan uudisrakentamista, on sen oltava yleiskaavan mukaista, pienimuotoista ja alueen muuhun rakennuskantaan sopivaa.

Näillä perusteilla esitämme Lasaretinsaaren asemakaavan muutosluonnoksen hylkäämistä.

Heli Lehtonen

Marja Rysä

Taina Pitkänen-Koli

Anna-Maria Kantola

 

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Miksi te ihmiset olette kaikkea uutta vastaan?innostukaa uusista hankkeista ja ottakaa ne avosylin vastaan,ette te kuitenkaan saa gryndereiden päitä käännettyä...
Tämäkin hanke toteutuu aivan varmasti,ei niitä kiinnosta muutaman sadan kukkahattunillittäjän mielipiteet!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten oikein, mutta me eletääkin oulussa ja täälä saatetaan rakentaa kauppakeskuskin keskelle katua tai rakentaa torille(aukio) hotelli. Poliisilaitos on evakossa, putkaa ei ole ja liikenneaseman tilalle rakennetaan korkeita asuinkerrostaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halutaan, että Oulu muuttuisi enemmän kaupunki asumiseksi, jotta keskustassa olisi ihmisiä. Alue on erikoisaluetta vähänlaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennettava alue on ollut läpitunkematonta pusikkoa tien reunassa. Joutaakin rakentaa. Puistoalue pysyy entisellään. Massoittelusta jne en osaa ottaa kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko kaavan vastustamisesta kerätä yhteisen kannanoton? Vai täytyykö jokaisen kansalaisen vastustaa hanketta yksin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt rakennetaan paljon, aamun Kalevan jutun mukaan ei kaikille rakennustyömaille enää riitä työntekijöitä Oulun alueella. Nyt rakennetaan kerrostaloasuntoja, eniten tulee yksiöitä sijoittajille. Löytyyköhän niihin maksukykyisiä vuokralaisia kaikkiin?
Nykytrendi on pieni oma laina ja suuri taloyhtiön laina. Sijoittaja saa ensi vuodet sijoitetulle rahalleen hyvän tuoton, kun yhtiölainaa ei vielä lyhennetä. Lyhennysten alkaessa tuotto putoaa, jolloin sijoittaja siirtyy uusiin kohteisiin, jos saa osakeyksiöilleen ostajia.
Lasaretinsaari on hieman jälkijunassa, tulee valmiiksi sopivasti buumin lopulla, meneeköhän kaupaksi, tuleekohan ajallaan valmiiksi?
Ehkäpä, kun saataisiin rakentaa hienoon historialliseen miljööseen, puiston keskelle ja joen rannalle.
Mutta jo nyt ahdas Lasaretinsaari tuhoutuu iäksi. Ja osin Hupisaaretkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahallinen hyöty ei ole riittävä peruste tämän historiallisen kokonaisuuden rikkomiseksi. Lasaretinsaari on kaunis tällaisenaan ja mahdollinen saaren kehitys on tapahduttava täysin sen historian ehdoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kyllä Hupisaareet ympäristöineen on semmoinen New Yorkin Cental Parkiin vertaituva kaupunkilaisten henkireikä että sitä ei passaa tuhota enää yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juurikin näin! Oulun yksi suurimmista valteista on hupisaaret ja virkistyskäyttöön s
rauhoitettu suistoalue. Ahneiden teknokraattien lyhyen tähtäimen suunnittelu ja ahneus ei saa tuhota Suomen parasta puistoa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos! Kannatetaan! Vihdoin kuuluu järjen ääni! Tuo suunniteltu hulluus on saatava loppumaan. "Iso hali"...kuka halaisi ja ketä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Se olla pittää, eikä mittään siru juttuja. Eläkkelläiset, nyt on meidän aika. Lue lisää...
Rahaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image