Mielipiteet

Lukijalta

La­sa­re­tin­saa­ren lisäksi ase­ma­kaa­van­muu­tos­han­ke tuhoaa Myllytullin merkittävää rakennettua kult­tuu­riym­pä­ris­töä

Mielipiteet 1.7.2018 7:00
Anna-Maria Kantola

Myllytullin Lasaretinsaaren asemakaavanmuutosluonnos on valmistunut ja se on asetettu nähtäville 15.6.–31.8. väliseksi ajaksi mielipiteitä varten.

Nyt viimeistään on aika panna peli poikki asemakaavanmuutoshankkeelle, joka Lasaretinsaaren lisäksi laajasti tuhoaa Myllytullin valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Kuuluminen tähän valtioneuvoston vuonna 2009 hyväksymään luetteloon (RKY 2009) tarkoittaa, että valtakunnassa ei ole toista näin merkittävää puisto-/suistoaluetta ja kulttuuriympäristöä. Kerrostalotihentymiä sen sijaan löytyy joka kaupungista. Niiden vuoksi turistit eivät Ouluun tule.

Tuottaa tuskaa kuvitella, miten nykyinen viihtyisänä palkittu ravintola- ja hotellimiljöö ja sen vanhimmat 1600-luvulta asti periytyvät rakenteet ympäristöineen muuttuvat ahtaiksi autopaikkojen valtaamiksi pihoiksi. Hotellin ikkunoista avautuvat ajotiet ja pysäköintipaikat sekä sisäpihoille että Oulujoen padon puolelle.

”Keskustori” muuttuu todellisuudessa pysäköintiaukioksi. Epätoivoista tilannetta esitetään lievitettäväksi pysäköintitorin pinnan kuvioinnilla. Ympäristösuunnitelmassa on näkymä aukiolta. Aukio esitetään valheellisesti auvoisana autoista vapaana toriaukiona, jota tuskin taivaasta erottuvat kerrostalot reunustavat. Tosiasiassa autopaikkoja ei ole esitetty varattavaksi liikaa, päinvastoin. Niiden suuri määrä on seurausta kerrosalan lähes kaksinkertaistumisesta nykyiseen verrattuna.

Asemakaavanmuutoksen aiheuttama tuho ei koske vain alueen sisäosaa, vaan vaikuttaa laajasti Hupisaarille IV-VIII kerroksisten rakennusten ulottuessa aivan puistoalueen rajaan kiinni. Oman tontin puolella ei pääse edes julkisivua huoltamaan saatikka taloja rakentamaan.

Lasaretinväylän varteen suunniteltujen kerrostalojen pihoille ei pääse kuin sisäkautta. Kanavan rantaa on sen vuoksi muokattava ja rakennettava polku. Mitään yleistä tarvetta liikkumiseen ei tällä kohtaa ole.

"Maansa voi myydä vain kerran. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön voi tuhota vain kerran."

Paikalla käydessä voi vain kuvitella mitä tarkoittaa, kun lohiportaan ja ravintolarakennuksen välinen nurmialue puolittuu, kun VI-VII-kerroksinen kerrostalo ja sen jatkeelle suunniteltu katosrakennus työntyy siinä olevaan nykyisin näkymättömään korttelin rajaan kiinni.

Lohipadon läheisyys on tietenkin hyvä myyntivaltti asunnoille, mutta miten paljon se lohia, kaupunkilaisia ja matkailijoita viehättää, on näköjään toisarvoinen juttu.

Selvityksiä on tehty runsaasti lain edellyttämällä tavalla. Hanke liitemateriaaleineen käsittää 95 sivua, mutta ne eivät ole vaikuttaneet hankkeen etenemiseen.

Asemakaavanmuutos on räikeästi voimassa olevan valtuuston vuonna 2016 vahvistaman yleiskaavan vastainen. Yleiskaavan mukaan alue on julkisten palveluiden aluetta (PY), jolle luonteeltaan julkisten palveluiden lisäksi saa sijoittaa palvelujen yhteyteen soveltuvia työpaikkatoimintoja ja vähäisessä määrin myös asumista.

Ympäristölliset suojeluvaatimukset ohitetaan täysin tai arvellaan niiden täyttyvän sillä, että on kutsuttu museotoimen edustaja Hengitysliitto Ry:n, Rakennusteho Group Oy:n ja kaupungin yhdessä järjestämään arkkitehtuurikutsukilpailun palkintolautakuntaan.

Vuonna 2000 vahvistetun asemakaavan mukaan alue on yleisten rakennusten korttelialuetta, jolla ympäristö säilytetään (Y/s). Se tarkoittaa, että suojelun piirissä eivät ole ainoastaan yksittäiset suojeltavat rakennukset vaan myös niiden ympäristö. Asemakaavanmuutoksessa luovutaan ympäristön suojelusta, koska ympäristöä ei tässä hankkeessa huomioida saatikka suojella.

Tällaista Oulua emme halua. Kilpailun kautta on hankittu laadukas ja moderni suunnitelma kerrostalokortteliksi. Sen sijainti Hupisaarilla on jo lähtökohdiltaan täysin väärä. Valtakunnallinen peruuttamaton kulttuuriskandaali on vältettävä.

Maansa voi myydä vain kerran. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön voi tuhota vain kerran. Rahapula ei ole tähän saakka kelvannut hyväksyttäväksi syyksi yleiskaavan vastaiseen maankäyttöön ja asemakaavassa korttelin ympäristöä koskevasta suojelusta luopumiseen. Asemakaavanmuutoksesta on luovuttava.

Anna-Maria Kantola

arkkitehti SAFA

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Oulun kaupungin, ikioman tarvehakuisen arkikäytäntönsä mukaisesti, ikävästi kuitenkin lain edellyttämän kuulemiskäytännön takia, asetetaan tällainen asemakaavaluonnos, johon osataan ennakolta jo odottaa suojelulain vastaisena ja ymparistönsä tuhoavien ehdotustensa johdosta jo ennakkoon peläten asiaperusteisia ja kaavaluonnosehdotuksen,
kaupungin suunnittelijoiltako jopa tilatun? paikkaansa outojen kaavasuunnitelmiensa aiheuttamia runsaita, ei toivottuja korjausmielipiteitä, joilla on oikkeudelliset perustelunsa!
Kaavaluonnos onkin näytillä mielipiteitä varten juuri kesäloma-aikaan 15.6 .- 31.8.2018! Liiankin tuttua, nykyoululaista virkakunta-avoimuutta! Joo-joo poliitikothan sen pakkopäättivät.
Vastuullisuutta molemmilta kaivattaisiin, ettei tulisi tehtyä korvaamattomia virheitä tässä, taas höttöhuumassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa koulutetaan arkkitehtuuri osaamiseen vihkiytyneitä, siksi se on niin surkealla tasolla, eikä vanhan rakennuskannan säilyttämiselle anneta arvoa.
Rovaniemen tauti on iskenyt Ouluunkin museoviraston näkemyksillä ei ole arvoa, kun grynderit voitelee päättäjät.
Päättäjät näkee vain pörsiiyhtiöiden taseella olevan merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kaikki purettu, ehdotan että kauppahalli nurin ja hotelli tilalle. Samoten ne ra viimeiset puutalot nurin, ennenku palavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungintalokin nurin ja sijalle rakennettava halpoja kaupungin vuokra-asuntoja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu kasvaa ja kehittyy, vanhaa ja uutta tulee olemaan lähekkäin näin se kaikkialla maailmassa on.
Opetusviraston rakennuksesta tulee hyvä, kävin paikalla katsomassa, eikä Oulussa hävitetä koskaan yhtään arvokasta rakennusta.
Heinäpään alue harmittaa on 2-5 kerroksista epäonnistunutta, matalaa, rumaa, samanlaista, mutta ilmeisesti sitä ei kukaan huomaa, eikä ainakaan kateeksi käy ketään, siksi hiljaa ollaan. Ydinkeskustassa on menty 110 prosenttisesti oikeaan suuntaan korkeutta pitää tulla vieläkin lisää.
Pyöräilin Oulussa eilen illalla ja ihailin erityisesti Valkean rakennusta, joka upeana näkyi, on kaunis uusi arvorakennus. Radan varren korkeahkot Uudet tornitalot ovat erittäin hyvin onnistuneet. Monitoimiareena pitää saada heti sinne aseman yhteyteen, nykyinen asema kyllä riittäisi, mutta ei sillä ole mitään virkaa. Heinäpään maamerkki kruunaa kaupungin samoin Siltavahti, jossa on mielikuvitusta käytetty.
Hupisaaret on yksi Oulun ylpeys ja se pitää säilyttää, mutta paranee koko ajan, sinne voi vielä rakentaa vähän uutta harkiten, mutta pouisto on säilytettävä, rumat pusikot täyteen arvorakennuksia.
Lähiöt ovat naurettavan näköisiä Suomessa ja myös Oulussa, saman värisiä kaupunginosia, eipä käy kateeksi ketään ollaan kaikki samanlaisissa taloissa.
Rakastan monipuolista rakennuskantaa, erilaisia upeita antiikkisia vanhoja rakennuksia joita Oulussa on paljon eri puolilla kaupunkia.
Heinäpäässä ja muuallakin kun elementtitalo puretaan ja saadaan korkea nykyaikainen tilalle on yleisen liputuksen paikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EVP eli viralta pantu. Samoja ominaisuuksia olen ihaillut myös, jotenkin on häiritsevää, kun horsontissa ei ole mitään kiintopistettä, etenkään GPS -sellaista. Myöskin on häiritsevää, etten sanoisi epäilyttävää se, että ihmisjoukot viihtyvät epämääräisinä joukkioina juuri leikatuilla nurmikoilla, viheriöivien / virkistävien vetten äärellä katsellen ohi virtaavaa virtaa, siellä missä se on mahdollisesti virtaa. Ja vielä toisten ikkunoiden alla tällaista saatetaan harjoittaa.Siksipä yhdellä toisella Oulun vähistä paraatipaikoista on yksi penkki / km huonojalkaisten levähtää. Kyllä siinä jo kunnon kansalainen joutuu kaikissa 16 kerroksessa nitron ottamaan, miten kaupunnin herra- ja rouvajumalat sen penkin juuri minun ikkunan alle panivat? Panisivat muualla.
Muuten Oulusa ei ole muita vihkiytyneitä, kuin vapaat muurarit, näihin saloihin, ehkä jokunen rakennusapumies myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnitelmat ja valtakunnallisesti arvokkaan puistoalueen ja kulttuuriympäristön ja kerrostalo rakentaminen eivät voi mitenkään kuulua yhteen. Eikä tässä asiassa ole kysymyksessä mikään valittajien niuhotus vaan syvältä oululaista kaupunkikuvaa kouraiseva kaavamuutosesitys, joka tuhoaisi sitä, mikä oululaisille aina on ollut parasta.; vehmaan Ainolan puiston ja Lasaretin saaren vanhan miljöön ja sen tunnelman. Lukemattomissa kyselyissä ja tilaisuuksissa, joissa on kartoitettu kaupunkilaisten viihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä nimenomaan luontoarvot kuten puistot ja suistoalue on koettu merkittävimmiksi tekijöiksi kaupunkilaisten mielestä. Viimeksi OU JEE - kyselyssä yli 450 mielipidettä tai ehdotusta koski nimenomaan viheralueita, puistoja ja vanhoja rakennuksia.

Kuitenkin tällaisia suunnitelmia ja kaavamuutoksia ollaan viemässä eteenpäin. Miksi halutaan kaupunkilaiset mukaan kehittämään elinympäristöä kun poljetaan ja aliarvioidaan ihmisten toiveet viihtyisästä ympäristöstä? Kaupungin johdon kauniit puheet esim. kulttuurikaupunki suunnitelmista tuntuvat todella ulkokultaiselta touhulta. Puheet ja teot ovat eivät todellakaan vastaa toisiaan. Kaavoittajat näyttävät tekevän ihan omaa politiikka kaupungissa. Kunpa jossain vaiheessa päättäjien silmät aukeaisivat, ettei kerrostalojen rakennusvimma tukeutuisi joka kolkkaan. Odottaisin jo kaupunginjohtajankin puuttuvan tällaisiin skenaarioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oottako työ selvillä mistä tässä on kysymys? Ollaanko ehdotusvaiheessa vai joko valtuusto on päättännä? Joko suoap valittaa? Heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä se sama Kantola joka on jarruttanut ennenkin? Kannattaisi kerran elämässään kokeilla, miltä tuntuisi pudotella vapaalla. Tiedä vaikka saattaisi tuntua hyvältäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan sieltä taas yksi hyvä veli lisää omia etujaan puolustamaan mollaamalla kirjoittajaa. Oliko jotain asiasta sanottavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä veli on kaupunkisuunnittelussa parempi ja rakentavampi vaihtoehto kuin Molla-Maija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin Sanomien entiseltä päätoimittajalta Janne Virkkuselta kysyttiin Missä valta sijaitsee? Kokenut journalisti vastasi " Valta on siellä, missä on hiljaisuus". Hiljaisuuden verho tulee vetää sivuun. Kaupungin puistoista nauttiminen on ylivoimaisen enemmistön eli kaikkien kaupunkilaisten etu. Se on verrattomasti tärkeämpää kuin muutamien uusien asukkaiden saati rakennusliikkeiden etu. Näin oikeudenmukaisuus menee. Tämän mittaluokan kyseenalainen toiminta ansaitsee kansallisen julkisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä hyviä veljeksiä on ollut sopimassa bisneksistä monessa isossa kaupungissa Suomessa - miksei siis myös Oulussa, jossa rakentamisbuumi on aivan ylikuumentunutta. Kerrostaloja ja torneja joka paikkaan - muusta viis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on päässyt irti joukko vainoharhaisia ja epäluuloisia kommentaattoreita. Joka paikassa nähdään hyviä veljeksiä sopimassa pisneksistä kun puhutaan rakentamisesta. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että kaikki ei ansaitse kansalaisluottamusta olla osallisena maankäytön toteuttamiseen liittyvissä hankkeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleiskaavan ja asemakaavan vastaista rakentamista ei voine pitää "maankäytön toteuttamisena".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun meininkihän onn ollut aina sama.
Kaikki vanha ja arvokas pistetään matalaksi.

Nyt olisi hyvä saada nimiä esiin ketkäkaupungin päättäjät ovat vastuussa tästä kulttuurin raiskaamisesta.
Ja tietysti pitäisi myös tutkia löytyykö kytköksiä päättäjillä näihin rakentajiin eli onko hyvää veljeä vai mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti on korruptiota; eivät johtajat ja poliitikot aivan hyvää hyvyyttään anna Oulua tuhottavaksi. Harmittaa meidän oululaisten puolesta, kun kaunis kaupungimme hävitetään palalta. Kaavoitusarkkitehtin sanoin esim. kouluviraston purkaminen on "skandaali". Lasaretinsaaren tuhoamisesta on tulossa toinen skandaali, jollemme saa sitä estettyä. Tuiranpuistoakin grynderit hamuavat. Kaikki puistot ja kulttuuripaikat ovat tuhoamislistalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääköhän tai ymmärtääkö yksikään kirjoittajista ja valittajista mistä oikeasti on kyse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaavaa halutaan rikkoa ilman pätevää syytä, ihan sama millaiseen tarinaan asia on paketoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image