Mielipiteet

Lukijalta

Lapsitakuun varmistaminen on seuraavan eu­ro­par­la­men­tin keskeisimpiä tehtäviä

Mielipiteet 23.5.2019 6:00
Tiina-Maria Levamo, Tapio Laakso

Euroopan unioni vaikuttaa keskeisesti kasvamassa oleviin lapsiin ja tuleviin sukupolviin niin jäsenmaissa kuin maailmallakin. Europarlamenttivaalit ovat siksi tärkeät vaalit.

Nyt kun EU-vaalikeskustelut ovat eri tiedotusvälineissä käynnistyneet, on tärkeää, että puhumme myös lasten hyvinvoinnista ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien turvaamisesta. Lapset ovat Euroopan tulevaisuuden kova ydin.

EU:n alueella 25 miljoonaa lasta ja nuorta elää pienituloisissa perheissä, joissa on aineellista puutetta ja vajaatyöllisyyttä. Peräti neljäsosa EU:n jäsenmaiden lapsista elää köyhyys- ja syrjäytymisriskin uhan alla.

Lasten köyhyys on EU:n yhteinen ja globaali haaste, jonka laiminlyönti romahduttaa yhteiskuntien taloudellista, sosiaalista ja sivistyksellistä perustaa ja jyrkentää osattomuutta. Mikäli investointeja lapsiköyhyyteen puuttumiseksi ei tehdä nyt, se tulee myöhemmin vielä paljon kalliimmaksi.

Haavoittavassa asemassa olevien lasten tukeminen varhaisessa iässä parantaa vanhempana koulutustasoa, terveydentilaa, sosiaalisuutta, taloudellista tuottavuutta ja toisaalta vähentää rikollisuutta. Lapsen oikeuksien turvaaminen ja lapsiin investoiminen on vaikuttavaa ja kestävää politiikkaa.

Lapsitakuun (Child Guarantee) varmistaminen on seuraavan europarlamentin keskeisimpiä tehtäviä. Sillä taataan, että jokaisella haavoittavassa asemassa olevalla lapsella on pääsy maksuttomaan perusterveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, kunnolliseen asumiseen ja ravintoon.

Lasten hyvinvoinnin ja lapsibudjetoinnin on oltava läpileikkaavasti keskiössä, kun EU:ssa päätetään monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Liikkeellä olevien lasten suojelun ja edun huolellisen arvioinnin laiminlyönti heikentää näiden lasten oikeuksia. EU:sta turvapaikkaa hakevilla lapsilla on oikeus erityissuojeluun ja nykyistä parempaan oikeusturvaan.

Lasten lähettäminen EU:n rajoilta takaisin turvattomiin olosuhteisiin lisää lapsikauppaa, lasten hyväksikäyttöä rikollisissa tarkoituksissa ja lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Paperittomien lasten lisääntyminen maailmassa johtaa siihen, ettei mikään valtio kanna vastuutaan näistä lapsista.

"Mikäli investointeja lapsiköyhyyteen puuttumiseksi ei tehdä nyt, se tulee myöhemmin vielä paljon kalliimmaksi."

Kolmannes EU-maissa asuvista lapsista kohtaa kotonaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai pelkää vanhempien välisiä väkivaltaisia yhteenottoja. Perheissä tapahtuvaan väkivaltaan suhtaudutaan silti vielä esimerkiksi Itä-Euroopan maissa vähätellen. Tulevien europarlamentaarikkojen on sitouduttava tarmokkaammin vahvistamaan turvallisen perhe-elämän edellytyksiä.

Euroopan unioni on myös merkittävä toimija yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa. Maailman suurimpana kehitysavun antajana EU:lla on tärkeä rooli lapsen oikeuksien edistäjänä myös rajojensa ulkopuolella.

Yksi vakavimmista kysymyksistä on se, että tällä hetkellä joka viides lapsi maailmassa elää konfliktialueella tai sodan keskellä. EU voi tehdä enemmän näiden lasten auttamiseksi ja suojelemiseksi. Se edellyttää vahvaa yhteistä näkemystä siitä, että lapsiin kohdistuvat hyökkäykset ovat aina tuomittavia ja niihin syyllistyneet on tuotava oikeuden eteen.

Toivottavasti tulevat europarlamentaarikot asettavat lapset työnsä keskiöön.

Tiina-Maria Levamo

asiantuntija -lapsen oikeudet ja vaikuttamistyö (kotimaan ohjelma)

Tapio Laakso

asiantuntija -vaikuttamistyö (kansainväliset ohjelmat)

Pelastakaa Lapset ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
19:31
Kevään valmistujaisjuhlille etsitään uutta ajankohtaa – pääsykokeet halutaan yhä järjestää normaaliaikataulussa
19:20
Päivän kotoiluvinkki: Vaihda multa viherkasville ja kasvata itse minipaprikoita tai chilejä
19:16
Vainajaa ei enää pääse katsomaan ennen siunaamista – hautajaisissa kymmenen henkilön ylärajasta voidaan joustaa, muissa kirkollisissa tilaisuuksissa raja on tiukempi
19:04
Suomen kansalaisia on jumissa Venäjällä – helsinkiläinen Alla Stepanova odottaa viranomaisilta päätöstä, joka mahdollistaisi kaksoiskansalaisen paluun kotiin Tilaajille
19:00
Oulu Sinfonian käyrätorvisti Pasi Salminen harjoittelee korona-aikana kotonaan, koska "koripalloilijoille loistavalla 70 prosentin osumatarkkuudella muusikosta ei tule miljonääriä, vaan työtön" Tilaajille
18:36
Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – auki jäi, mistä rahat palkanmaksuun otetaan
61
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
39
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
36
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
33
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
29
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image