Mielipiteet

Lukijalta

Lap­si­po­li­tiik­ka edistää elin­kei­no­toi­min­taa

Mielipiteet 31.7.2019 7:00
Esa IivonenJaana Vastamäki

Koulujen alkaessa monessa perheessä mietitään, miten järjestää lapsen päivä ennen ja jälkeen lyhyen koulupäivän. Suomessa ongelma on erityisen hankala, sillä koulupäivät ovat kansainvälisesti vertaillen lyhyitä, kun taas vanhempien työllisyysaste on korkea ja valtaosa vanhemmista on kokopäivätyössä.

Yksinäisten aamu- ja iltapäivien haasteeseen tärkein ratkaisu on koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Toimintaa järjestetäänkin lähes kaikissa kunnissa, ja lähes 60 prosenttia ekaluokkalaisista kuuluu toiminnan piiriin.

Aamupäivätoimintaa järjestää kuitenkin vain harva kunta ja iltapäivätoiminta päättyy jo ennen kuin vanhemmat ehtivät töistä kotiin.

Monessa kunnassa tarjotut palvelut eivät riitä vastaamaan perheiden tarpeisiin ja säästöpaineet pakottavat supistamaan palvelutarjontaa entisestään.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen haasteet koskettavat suurta osaa lasten vanhemmista. Erityisen hankalaa tämä on yksinhuoltajavanhempien perheissä tai perheissä, joissa lapsi tarvitsee erityistä tukea. Aikuisen kuormittuminen heijastuu myös lasten hyvinvointiin. Toisaalta perheeseen liittyvät huolet kulkevat mukaan työpaikalle.

Ratkaisuja tilanteeseen haetaan myös työelämän joustoista. Perhebarometriin vastanneet vanhemmat pitivät tärkeänä joustavaa työaikaa ja toivoivat enemmän ja parempia osa-aikatyön mahdollisuuksia.

Tämän lisäksi työpaikalla voidaan tehdä monia työtä joustavoittavia ratkaisuja: etätyö, työaikapankin käyttö sekä kokousten sijoittaminen ydintyöajalle ovat tästä hyviä esimerkkejä. Näistä ratkaisuista hyötyy myös työpaikka, sillä työn ja muun elämän sujuva yhteensovittaminen lisää työtyytyväisyyttä ja -motivaatiota sekä työhön sitoutuneisuutta.

Monen kunnan tavoitteena on tarjota elinkeinotoiminnalle hyvät puitteet ja kannustaa uusien yritysten sijoittumista kuntaan. Yritysten toimintaedellytyksiä ei paranneta ainoastaan elinkeinopolitiikan keinoin.

Myös lapsi- ja perhepoliittisilla päätöksillä on vaikutuksia elinkeinotoimintaan, sillä laadukkaat palvelut houkuttelevat kuntiin osaavaa työvoimaa.

Kun taas palveluista säästetään, näkyy tämä nopeasti työpaikoilla, kun vanhemmat joutuvat taiteilemaan työn ja perhe-elämän vaatimusten välissä.

Kunnan päätöksenteossa onkin arvioitava vaikutukset eri näkökulmista, jottei toisella sektorilla tehty päätös lyö korvalle toisen sektorin tavoitteita.

Lasten ja vanhempien hyvinvointia ja työelämän laatua on parannettava samanaikaisesti. Huomattava osa työntekijöistä on myös vanhempia, joten perheiden hyvinvoinnilla ja työelämän laadulla on tiivis yhteys.

Esa Iivonen

johtava asiantuntija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Jaana Vastamäki

erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Valtaosa työstä on edelleen suorittavaa työtä, missä ei palavereita, etätyötä tai työaikapankkeja ole, vaan pitää olla ns. tuotantopaikalla.

Peräänkuulutetaanko kirjoituksessa nyt sitä, että kunnan pitäisi olla koko kupletin maksaja vai mikä mahtaa olla se kantava teema? Koska kaikki mainitut asiat ovat jo olemassa. Ne vain täytyy maksaa omasta pussista. Terveisin kokopäivähoidon maksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli hyvä kirjoitus. Aamupäivähoidon järjestäminen ei olisi kallista, mutta olisi kaikkien etu. Myös työnantajan, jonka työntekijä ei koko aamupäivää ota vastaan hätääntyneitä soittoja pieneltä koulunaloittajalta, joka ei tunnista kelloa, ja joka pelkää pimeässä aamussa jokaista talon ääntä ja kolahdusta. Pienestä lapsesta tuntuu kamalalta herätä yksin tyhjässä talossa, joten tiedän että moni herää yhtä aikaa vanhempiensa kanssa hyvin varhain aamulla, jolloin riittävä yöuni jää saamatta, ja väsymys herkistää lasta entisestään. Kaikki se heijastuu myös koulutyöhön ja oppimiseen. Lapsi joka saa tarvitsemansa tuen koulun alkaessa, oppii paremmin ja voi paremmin. Lapsissa on tuossa ikävaiheessa valtavasti eroja: siinä missä joku on jo itsenäisempi, toinen tarvitsee runsaasti tukea ja huolenpitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikki on lasten työtä. Lomia tulisi pidentää ja koulupäiviä myös, leikin ja kerhojen varjolla. Opettajien työaikojen vuoksi on suurin osa lasten lomista lyhennetty, osasyynä yleinen kateus pitkistä lomista. Koulua tulisi siis kehittää lasten ehdoilla, ei aikuisten tai opettajien.
Sama koskee kaikkia muitakin aloja sairaalasta hautaamiseen. Vaikka lähihoitajan palkka olisi 5000€ /kk 1300€ sijaan, ei se hoidon laatua parantaisi ellei ole palava himo, elämäntyö ja into piukka tekemisen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvin kirjoitettu ja asiallinen teksti. Siinä oli ajatuksia, joita kannatan ja toivon päättäjien niitä huomioivan.

Aihepiiri on laaja, joten pienet muutokset eivät riitä. Tarvitaan laajempaa suunniteltua ja ehkä lainsäädäntöä. Nämä kirjottajat ovat molemmat hyvällä asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image