Mielipiteet

Lukijalta

Lap­sia­sia­val­tuu­te­tul­le: Myös yksityisiä laitosluvilla toimivia palvelun tarjoajia tarvitaan

Mielipiteet 24.2.2018 7:00
Kari-Pekka Tuhkala

LUJA ry. ottaa kantaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan kirjoitukseen (Kaleva 14.2./Lukijalta) lastensuojelun reformista, jonka oli myös allekirjoittanut Turun yliopiston professori Leo Nyqvist.

Toimin yksityisten perhekotien ja lastensuojelulaitosten LUJA ry:n puheenjohtajana ja sen hallituksen valtuuttamana kannanottajana. LUJA ry. on pitkäaikainen Lastensuojelun Keskusliiton jäsen.

Lastensuojelu ja lastensuojelun sijaishuolto tarvitsee reformin. Varmasti tarvitsee.

Valtion ylläpitämät koulukodit ja eri yhdistyksien rahoittamat yksityiset koulukodit hallitsevat oman osaamisensa vaativimpien asiakkaiden hoitamiseksi. Heidänkään asiakaspaikat eivät riitä kaikkien sijaishuoltoa tarvitsevien alle 18-vuotiaiden asiakkaiden auttamiseksi, kuntien ja eri yhdistysten ja yksityisten toimijoiden ylläpitämästä perhe- ja perhekotihoidosta puhumattakaan.

Tästä johtuen tarvitaan myös yksityisiä laitosluvilla toimivia palvelun tarjoajia. Jostain syystä meistä yksityisistä laitosluvilla toimivista palveluntuottajista on tehty julkisuudessa asiakkaan, perheiden ja kuntien hyväksikäyttäjiä, jotka tekevät rahaa yritykselleen ja omistajilleen yhteisen hyvän ja ihmisten hädän kustannuksella. Valitettavasti tämänsuuntainen henki huokuu myös Teidän kirjoituksessanne.

Haluaisin perusteluja väitteisiinne koskien perheitä, jotka ovat mielestänne raskaassa arviointimyllyssä ilman tukea.

Perheiden osalta kuntien sosiaalitoimissa on lastensuojelulain mukaisesti tarvittava arviointi viety avohuollon tukitoimenpitein ajallisesti ja kustannuksiltaan äärimmilleen, ainakin täällä pohjoisessa Suomessa. Sosiaalityöntekijöillä ei ole aina riittäviä resursseja eikä oikeuksia tehdä tarvittavia päätöksiä riittävän nopeasti ja lapsen edun mukaisesti.

Mielestänne sijoitetut lapset jäävät ilman neuropsykiatrista kuntoutusta, kun he joutuvat kodin ulkopuoliseen laitossijoitukseen. Kokemukseni mukaan lapset, jotka siirtyvät sosiaalitoimen avohuollon tuetuista palveluista sijaishuollon piiriin, saavat täällä Pohjois-Suomessa tarvitsemaansa lääke- ja terapiahoitoa sekä/tai perheneuvolan ja psykiatrian poliklinikan/osaston antamaa hoitoa.

"Jostain syystä meistä yksityisistä laitosluvilla toimivista palveluntuottajista on tehty julkisuudessa asiakkaan, perheiden ja kuntien hyväksikäyttäjiä, jotka tekevät rahaa yritykselleen ja omistajilleen yhteisen hyvän ja ihmisten hädän kustannuksella."

Olette myös sitä mieltä, ettei sijaishuollossa olevilta lapsilta kerätä riittävästi arviotietoa lastensuojelun toimivuudesta.

Tiedon keruu on kirjattu lastensuojelulakiin ja velvoitettu palvelunjärjestäjien toimeenpantavaksi. Arviotietoa kerätään lapsilta ja lasten huoltajilta erilaisin palautekyselyin. Kerättyä tietoa arvioidaan muun muassa lapsen asiakassuunnitelmapalavereissa. Sijoittajakunnat ja aluehallintovirastot myös keräävät tietoa ja arvioivat sitä.

En ymmärrä jo pitkään olemassa ollutta kielteistä asennoitumista yksityisiä palveluntuottajia kohtaan. Vaikka hoitovuorokausimaksumme näyttävät luksushotellihuonehinnoilta, yli 60 prosenttia hoitovuorokausihinnasta kohdistuu henkilöstökuluihin, loput arjen pyörittämiseen.

Meillähän on lakiin kirjoitettuna nykyisen lastensuojelulain mukaisesti yksi työntekijä suhteessa yhteen lapseen.

Te haluaisitte järjestettävän yleishyödyllistä, voittoa tavoittelematonta sijaishuoltoa yksityisten palveluntuottajien tilalle, jotta saatu taloudellinen hyöty palautuisi yhteiskunnalle lastensuojelun kustannuksien rahoittamiseksi. Valtion koulukodit ovat ainakin ennen toimineet juuri sillä periaatteella.

Olisi hyvä, jos kiinnittäisitte huomionne esimerkiksi Suomessa toimiviin lastensuojelun perhehoitoa ja muuta hoivaa toteuttaviin monikansallisiin yhtiöihin. Niistä virtaa suomalaisten veronmaksajien rahaa ulkomaisten omistajien ja kansainvälisten sijoittajien taskuihin. Sote tulee ja odotamme sitä mielenkiinnolla!

Kari-Pekka Tuhkala

puheenjohtaja

LUJA ry.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image