Mielipiteet

Lukijalta

Lapset omaishoidon säästöjen kohteena – joissain kunnissa op­pi­vel­vol­li­suus leikkaa omaishoidon tukea

Mielipiteet 11.9.2019 6:00
Nico Ojala

En tiedä onko olemassa muuta niin kunnioitettavaa työtä kuin omaishoito. Suomessa oli 2018 noin 46 000 omaishoitajaa ja hoidettavien jakauma oli ikäihmispainotteinen. Peräti 67 prosenttia hoidettavista oli yli 65-vuotiaita, ja yleisin syy hoidon tarpeelle oli muistisairaus.

Omaishoidosta koitui kunnille säästöjä 2018 reilusti yli 2,5 miljardia, jos se lasketaan kokonaiskustannuksista, kuten hoitajien, lääkärien, keittäjien ja laitoshuoltajien sekä muista välillisistä menoista aiheutuneista kustannuksista.

Omaishoidosta puhuttaessa täytyisi muistaa myös ne äidit ja isät, jotka toimivat vammaisen tai sairaan lapsen omaishoitajana. Asiasta puhutaan vähän, vaikka omaishoidettavien lasten määrä on kuitenkin peräti 16 prosenttia.

 

Tähän ovat myös kunnat tarttuneet ja kaikessa hiljaisuudessa alkaneet leikata omaishoidon tukea koulunsa aloittaneen vammaisen tai sairaan lapsen omaishoidon tuesta. Leikkaus on kunnasta riippuen peräti 50–100 euroa kuukaudessa, ja vain sen johdosta, että omaishoidettava lapsi käy koulussa.

On käsittämätöntä, että Suomessa, jossa on pakollinen oppivelvollisuus, tämä pakko myös leikkaa jo entuudestaan hyvinkin matalaa omaishoidon tukea. Korkein hallinto-oikeus on antanut useita ratkaisuja tästä epäkohdasta ja todennut, että pakollinen oppivelvollisuus ei saa vaikuttaa omaishoidon tuen määrään alentavasti.

"Vaikka omaishoidon tarpeen arvioinnin perusteet pitäisi olla yhtäläiset, niin lapset ovat eriarvoisessa asemassa."

Ne kunnat, jotka leikkaavat omaishoidon tuesta, säästävät myös perusopetuksesta. Kouluihin kohdistuvat säästöt heijastuvat ensisijaisesti vammaisiin ja sairaisiin lapsiin koulunkäynnin avustajien vähennyksinä ja ryhmäkokojen kasvamisina.

Usein näitä perusopetukseen kohdistuvia säästöjä perustellaan taloudellisilla syillä ja omaishoidon tuen leikkauksia hoitoajan lyhentymisellä. Kuvitellaan, että vammainen tai sairas lapsi on näin koulun hoidettavana eikä omaishoitajan. Ajattelutapa on ristiriidassa siihen tilanteeseen, jossa hoidettavana on aikuinen. Aikuisen omaishoitaja voi käydä kokoaikaisessa palkkatyössä, eikä häneltä leikata omaishoidontukea sillä perusteella, että hänen työssäkäyntiaikanaan omainen ei ole hänen hoidettavanaan.

 

Vaikka omaishoidon tarpeen arvioinnin perusteet pitäisi olla yhtäläiset, niin lapset ovat eriarvoisessa asemassa. Usein kuvitellaan, että vanhempi hoitaisi lasta joka tapauksessa kotona. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että vanhemman täytyy suurella todennäköisyydellä jättäytyä pois työelämästä tai vähintäänkin tehdä lyhennettyä työaikaa hoitaakseen vammaista tai sairasta lastaan ja kuljettaakseen häntä kuntoutuksiin ja terapioihin.

Perustelu osoittaa täydellistä tietämättömyyttä vammaisten ja sairaiden lasten arjen haasteista. Ei lapsi ole koulun hoidettavana, vaan oppimassa ja hyvällä tuurilla luomassa uusia sosiaalisia suhteita ja taitoja. Mikäli lapsi tarvitsee hoitoa, niin kyllä koulusta pyydettäisiin hakemaan lapsi kotiin.

Vammainen tai sairas lapsi on kahden eri säästökohteen keskiössä ja on suorastaan käsittämätöntä, miten vähän asiasta puhutaan. Olisiko aika ottaa tämä pyyteetön työ vakavasti ja lopettaa laittomat omaishoidon tuen leikkaukset sekä miettiä toteutuuko tämän kaiken keskellä myös se tärkein etu, eli lapsen etu?

Nico Ojala

puheenjohtaja

Potilas- ja sosiaaliapu ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoitus oli hyvin perusteltu ja tarpeellinen muistutus päättäjille. Toivottavasti moni niistä, jotka päätöksiä tekevät, lukevat tämän mielipiteen.

Kiitos asian esille nostamisesta vanhusten hoidosta kokemusta saaneena. Vammaiset lapset oli minulle uusi asia huomioitavaksi, koska en tunne sellaisia lähipiirissäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kommentista, toivon aidosti, että kirjoitus herättää kuntapäättäjät ja he lopettaisivat lainvastaiset omaishoidon leikkaukset. Ennen kaikkea haluan että omaishoitajat saisivat sen kunnian joka heille kuuluu, koska heidän johdosta kunnat säästävä merkittävän määrän rahaa vuositasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
86
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
23
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image