Mielipiteet

Lukijalta

Lapsen etu lähtökohta perhevapaissa

Mielipiteet 14.10.2017 7:00
Milla Kalliomaa, Eija Koivuranta

Perhevapaauudistuksen tavoitteet ovat pääosin kannatettavia. Sukupuolten tasa-arvo ja perheen ja työn yhteensovittaminen ovat keskeisiä tulevaisuuden painotuksia. Kokonaisuudessa korostuvat kuitenkin työllistymisen ja talouden näkökulma.

Uudistuksen tärkein näkökulma tuntuu jääneen viimeaikaisissa keskusteluissa taka-alalle: lapsen oikeus hyvään ja turvalliseen hoivaan ja kasvatukseen.

Ensimmäisinä elinvuosina rakennetaan pohjaa aikuisiän hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Siksi uudistuksen lähtökohtana pitää olla lapsen etu.

Tavoitteissa jää kaipaamaan lapsen edun lisäksi hallituksen selkeää tahdonilmaisua parantaa erilaisten perheiden yhdenvertaisuutta ja tukea vanhemmuutta. Uudistuksessa tarkasteltavista asioista osa on kolmikantaneuvottelujen kysymyksiä.

Valmistelussa tulee kuulla myös perheiden ääntä ja arvioida uudistuksen lapsivaikutuksia. On myönteistä, että hallitus on luvannut ottaa järjestöt mukaan valmisteluun.

Pienelle lapselle on tärkeää turvallinen, pysyvä, rakastava ja virikkeitä antava ympäristö. Riittävän pitkä perhevapaa mahdollistaa turvallisen hoivan sekä lapsen ja vanhempien välisen kiintymyssuhteen rakentumisen.

Useimmat perheet haluavat hoitaa lasta kotona kunnes hän on 1,5–2-vuotias. Lapset ovat yksilöitä ja myös perheiden tilanteet ja tuen tarpeet vaihtelevat.

Hyvät varhaiskasvatuspalvelut tukevat lasten kehitystä. Joillekin lapsille aikainen siirtyminen varhaiskasvatuspalveluihin sopii hyvin, toisille pitempi kotonaolo on parempi vaihtoehto. Perheillä on oltava mahdollisuus valita lapselle sopivin ratkaisu.

"Valmistelussa tulee kuulla myös perheiden ääntä ja arvioida uudistuksen lapsivaikutuksia."

Perhevapaamallin tulee taata molemmille vanhemmille mahdollisuus yhdistää työ- ja perhe-elämä ja jakaa perhevapaat perheen tilanteeseen sopivalla tavalla ilman, että taloudelliset syyt ohjaavat valintoja.

Lähtökohtana tulisi olla, että perhevapaat jaetaan vanhempien kesken tasan, mutta vanhemmat voisivat halutessaan, kiintiöityä osuutta lukuun ottamatta, siirtää osuutensa toiselle vanhemmalle.

Isien perhevapaiden käyttö yleistyy parhaiten pidentämällä isälle korvamerkittyä ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Kokonaisuudessaan ansiosidonnainen vanhempainvapaa tulisi ulottua siihen asti, kunnes lapsi on täyttänyt 18 kuukautta.

Ansiosidonnaisen vanhempainvapaan jälkeen pidettävää hoitovapaata voidaan kehittää porrastamalla tukea lapsen iän mukaan niin, että tuki alenee lapsen iän myötä. Myös osa-aikatyön ja osittaisen kotihoidon yhdistämistä on syytä kehittää.

Uudistusta tehtäessä on varmistettava, että perhevapaiden pitäminen on mahdollista kaikille perheille. Esimerkiksi työsuhteen määräaikaisuus, opiskelu, yrittäjyys tai työttömyys eivät saa estää vanhempia jakamasta perhevapaita toivomallaan tavalla.

Myös perheiden monimuotoisuus on huomioitava. Yhden vanhemman perheillä tulee olla oikeus vastaavaan määrään ansiosidonnaisesti korvattuja perhevapaapäiviä kuin kahden vanhemman perheillä.

Varhaiskasvatuspalveluiden saatavuus ja laatu sekä asiakasmaksujen taso ovat oleellinen osa kokonaisuutta.

Jos uusi perhevapaamalli lisää varhaiskasvatuspalvelujen kysyntää, on varmistettava, että varhaiskasvatuksen laatu pystytään turvaamaan, ryhmät ovat kooltaan lapsen ikävaiheeseen sopivia, henkilökunta on pysyvää ja pätevää, eivätkä matkat päiväkotiin pitene kohtuuttomiksi.

Milla Kalliomaa

pääsihteeri, MLL

 Eija Koivuranta

toimitusjohtaja, Väestöliitto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Lapsen näkökulma on todellakin unohtunut tässä kotiäitien vastaisessa varhaiskasvatushypetyksessä. Äidit nähdään vain työvoimareservinä, joka ei kotona tee mitään hyödyllistä. Varhaiskasvatuksen eli päivähoidon eli tarhan eli lasten laitoshoidon giganttiset kustannukset tahtovat myös unohtua. Kyllä ne äidit tulevat työelämään, kun todellista imua siihen suuntaan on. 90-luku on tästä hyvä esimerkki. 90-luvun alun laman aikana tehtiin lapsia ja vuosikymmenen lopulla paiskittiin töitä Nokialla. Koti on lapselle paras paikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
69
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
19
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image