Mielipiteet

Lukijalta

Lakimuutokset eivät ole vaarantamassa yritysten jätehuoltoa

Mielipiteet 22.2.2019 7:00
Marjo Kolehmainen, Tiina Toivonen

Markku Illikainen ja Riku Eksymä moittivat (Kaleva 20.2./Lukijalta) Suomen hallitusta epäonnistuneesta jätepolitiikasta ja -lainsäädännöstä.

Illikainen ja Eksymä maalailevat kirjoituksessaan uhkakuvia siitä, etteivät yritykset saa lakimuutosten vuoksi tarvitsemaansa jätehuoltoa taikka palvelujen saatavuus olennaisesti heikkenee.

Kirjoituksessa oli väitteitä, joita on syytä kommentoida. Koska alueellinen jätelaitos ja valtakunnallinen jätelaitoksia edustava edunvalvoja Kivo ovat jatkossakin yritysten merkittäviä yhteistyökumppaneita, on tiedottamisen oltava vastuullista.

Voimassa oleva laki määrää, että kunnat saavat hoitaa asukkaiden kotitalousjätteet. Samalla laki sallii sen, että yritykset saavat itse päättää oman jätehuoltonsa järjestämisestä – tietenkin sääntöjä noudattaen ja vastuullisesti. Mikään laki ei estä kuntia tarjoamasta yrityksille jätehuoltopalveluja. Asiasta päättävät kuntaviranomaiset. Kunnat voivat halutessaan tarjota yrityksille rajattomasti markkinaehtoista palvelua, mutta usein kunnat eivät halua lähteä kilpasille oman alueensa jätehuoltoyritysten kanssa.

Toinen kunnan vaihtoehdoista on pitää kiinni tietyistä kuntaorganisaation järjestämiseen liittyvistä eduista ja tarjota yrityksille palvelua vain sellaisissa tilanteissa, joissa yrityksillä ei ole käytettävissään lainkaan tai järkevällä tavalla muuta jätehuoltopalvelua (toissijainen vastuu jätehuollosta, nk. TSV-palvelu). Muuten laki ei rajoita tällaisen jätehuollon järjestämistä. Molemmat vaihtoehdot tarjota yrityksille palveluja ovat kuntien käytettävissä nytkin. Näihin ei ole tullut tai tulossa muutoksia.

"Mikään laki ei estä kuntia tarjoamasta yrityksille jätehuoltopalveluja. Asiasta päättävät kuntaviranomaiset."

Lain mukaan yritykset eivät kuitenkaan saa käyttää kuntien tarjoamaa TSV-palvelua, jos markkinoilla on tarjolla yksityisten yritysten tarjoamia palveluja. Jokaisen yrityksen tulee itse arvioida, onko markkinoilla tarjontaa.

Suomen Yrittäjät ajoi jätelain uudistamisen yhteydessä muutosta, jonka mukaan arviointivelvollisuus olisi siirretty yrityksiltä leveämmille hartioille, kunnille. Esitys ei kelvannut muun muassa jätelaitoksia edustavalla edunvalvojalle, ja valitettavasti muutos ei toteutunut.

Nyt on rakenteilla sähköinen työkalu, jolla yritys voi varmistua siitä, saako se käyttää TSV-palvelua. Tarkoitus vähentää yritysten taakkaa. Tietoalustaan tulee kirjautua vain tapauksissa, joissa yrityksen jätehuoltoa ei ole saatu muulla tavalla järjestettyä. Jäljelle jäävistäkin yrityksistä vain niiden, joiden jätehuollon kustannukset saavuttavat vuositasolla vähintään 2 000 euroa, tulee kirjautua palveluun.

Kiireelliset tapaukset hoidetaan ilman kirjautumistakin, eikä yhtään kuormaa tarvitse jättää jätelaitoksen portille odottelemaan.

Kuntalaisten kotitalousjätteen osalta ei ole tehty muutoksia lainsäädäntöön. Ne kunta saa hoitaa parhaalla katsomallaan tavalla jatkossakin. Esimerkiksi jätekuljetustavat päättää kunnassa viranomainen. Kilpailua ei pidä pelätä. Se on kansalaisille ja yrityksille parhaimman hinnan, laadun ja palvelun tae. Kuntien lakiin perustuvaa valinnanvapautta ei ole tarvetta muuttaa.

Marjo Kolehmainen

toimitusjohtaja

Pohjois-pohjanmaan yrittäjät

Tiina Toivonen

lainsäädäntöasioiden päällikkö

Suomen Yrittäjät

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image