Mielipiteet

Lukijalta

Lainsäädäntö mah­dol­lis­tai­si va­jaa­kun­tois­ten pidemmät työl­li­syys­jak­sot tai jopa työsuhteen

Mielipiteet 5.2.2020 8:25
Turhautunut perhe

Aikuinen poikamme on määritelty vajaakuntoiseksi moninaisten sairauksiensa johdosta. Kriteerit eivät kuitenkaan täyttäneet työkyvyttömyyseläkevaatimuksia.

Sairauksista huolimatta poikamme on kouluttautunut monin eri tavoin. Hänellä on puutarha-alan perustutkinto, tieto- ja kirjastopalveluiden perustutkinto sekä muita kuntouttavia kursseja.

Opiskelun lisäksi hän on ollut aina erittäin motivoitunut käymään töissä ja saanut siihen paljon tukea muun muassa Nuorten Ystävien Pönkkä -toiminnasta. Sen suosittelemana hän hakeutui Kelan kustantamaan kuntoutuskurssille, joka olikin hyvin onnistunut, kattava ja monipuolinen.

Kurssiin sisältyi myös työharjoittelu, jonka hän suoritti Oulun kaupunginkirjastossa.

Kokemus oli molemmille osapuolille myönteinen ja kirjasto olikin halukas palkkaamaan hänet palkkatuella kahdeksaksi kuukaudeksi, sillä onhan pojallamme myös koulutus kyseiselle alalle.

Ikävä kyllä Business Oulu -liikelaitoksen johtokunta on linjannut palkkatukityöllisen työllisyysjakson maksimipituudeksi kahdeksan kuukautta.

Lainsäädäntö kuitenkin mahdollistaisi pidemmät työllisyysjaksot tai jopa työsuhteen. Tällaiseen sopimukseen myös pojallamme olisi ollut mahdollisuus todettujen sairauksiensa vuoksi.

Miksi johtokunta on näin päättänyt? Eikö johtokunnan olisi aika päivittää tietonsa ja sitoutua hallituksemme työllisyystavoitteisiin? Kahdeksan kuukauden palkkatukijakson jälkeen edessä on taas odottelua, ja että kenties jotain koulutusta tai työtä jostakin löytyisi.

Ihmettelemme tätä Oulun kaupungin linjausta. Tiedämme Oulun kaupungin pyrkivän vähentämään henkilöstönsä määrää. Se on kuitenkin huono perustelu, kun kyseessä on vajaankuntoisten työllistäminen pysyvään työsuhteeseen.

”Kahdeksan kuukauden palkkatukijakson jälkeen edessä on taas odottelua, ja että kenties jotain koulutusta tai työtä jostakin löytyisi.”

Emme ymmärrä miten tällaiset linjaukset tukevat ja kannustavat vajaakuntoisen työelämään pääsyä. Hekin haluavat elää mielekästä aktiivista arkea, tehdä työtä, kehittää itseään, kokea olevansa oikeasti tärkeitä, itsenäistyä ja aikuistua. Työstä ja siihen kuuluvista sosiaalisista suhteista ulkopuolelle jääminen altistaa heidät moniin elämänhallintaan liittyviin ongelmiin, joiden inhimillinen ja taloudellinen hintalappu on moninkertainen kyseiseen tukeen verrattuna.

Turhautunut perhe

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Työllisyystukitöissä ei ole pitkäjännitteisyyttä kenenkään kohdalla. Toivoisi, että edes maksimiajat käytettäisiin hyväksi. Se olisi yksilön ja työllistämispaikankin eduksi. Tavoite on aina, että työllistävä paikka palkkaisi omasta budjetista jatkon. Ikävä kyllä näin ei ole etenkään julkisen puolen työpaikoilla. 90-luvulla Liisa Jaakonsaaren ollessa työministeri, osoitettiin valtion budjetista varat tukityöllistämispaikkojen vakinaistamiseen. Silloin sai vakituisen työpaikan valtava määrä etenkin suorittavaa työtä tekevät työntekijät. Näitä lottovoittoja ei ole enään näkyvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
28
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
20
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
18
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
17
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
8
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image