Mielipiteet

Lukijalta

Lain tuomat haasteet kou­lu­ko­ti­työs­sä – Pohjolakodin käytäntöjä on muutettu

Mielipiteet 8.9.2018 7:00
Kati Lehtola

Pohjolakoti haluaa vastata viime päivien uutisiin sen saamista eduskunnan oikeusasiamiehen moitteista.

Apulaisoikeusasiamiehen määräyksestä Pohjolakotiin tehtiin tarkastus huhtikuussa, ja sen tarkoituksena oli kuulla nuoria ja arvioida muun muassa lastensuojelulain tarkoittamien rajoitustoimenpiteiden käyttöä ja lasten kohtelua. Oikeusasiamies ei ota kantaa, onko nykyinen lastensuojelulaki koulukodeille hyvä ja toimiva.

Oikeusasiamiehen tehtävä on valvoa, onko lakia noudatettu. Kaikilta osin ei ole, ja Pohjolakodin käytäntöjä on muutettu. Muun muassa nuorten mahdollisuuksia vapaaseen liikkumiseen on lisätty, puhelimet ovat pääsääntöisesti nuorten käytössä ja raha-asioiden hallinta on nuorten omalla vastuulla.

Kun toiminta on muutettu ohjeistuksen mukaiseksi, nuorten luvattomat poistumiset, päihteiden käyttö ja rikokset ovat lisääntyneet. Koska koulukodilla ei ole lastensuojelulain mukaan oikeutta ottaa nuorta kiinni karkumatkalta, poliisipartiot ovat etsineet koulukodista karanneita hengenvaarassa olevia nuoria.

Pohjolakotiin tullaan keskimäärin 16-vuotiaana, jolloin nuorella on takanaan jo lukuisia eri sijoituspaikkoja. Suurella osalla nuorista on vakavia päihdeongelmia, väkivaltakäytöstä ja rikostaustaa, joillakin myös rajatonta seksuaalista käyttäytymistä ja adhd-käytösoireilua.

Koulukodit kuten Pohjolakoti ovat viimesijaisia lastensuojelulaitoksia, joihin sijoitetaan ne nuoret, joiden hoitoa ja huolenpitoa ei voida muualla sijaishuollossa toteuttaa.

Lastensuojelulaissa ei ole määritelty, miten tällainen viimesijaisuus tulisi ottaa huomioon toimintakäytännöissä ja rajoitus- ja kontrollikeinoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvin ongelmaista koulukotinuorta koskee pääosin sama laki kuin pienempää huostaan otettavaa lasta. Huumeita käyttävä rikoskierteessä oleva nuori tarvitsee erilaisen tuen ja turvan kuin pikkulapsi, ja tätä eroa nykyinen laki ei tee. Suomen lainsäädäntö poikkeaa tässä monesta muusta Euroopan maasta.

"Teemme tiivistä yhteistyötä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa, mutta Pohjolakodin johdolla on tällä hetkellä aito huoli nuorten, työntekijöiden ja lähiyhteisön turvallisuudesta."

Suurin osa sijaishuollosta tulee mainiosti toimeen nykyisellä lainsäädännöllä.

Uudistamisen tarve koskee pientä, mutta niin yhteiskunnallisesti, inhimillisesti kuin rahallisesti merkittävää osaa lastensuojelun asiakaskunnasta. Sijaishuollossa on vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria, kun koulukotipaikkoja on koko maassa noin 300.

Teemme tiivistä yhteistyötä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa, mutta Pohjolakodin johdolla on tällä hetkellä aito huoli nuorten, työntekijöiden ja lähiyhteisön turvallisuudesta. Työntekijämme ovat kokeneet median kirjoitukset raskaasti, mutta silti he ovat erittäin sitoutuneita tekemään vaativaa lastensuojelutyötä näiden nuorten parhaaksi.

Haluamme lopuksi kiittää siitä runsaasta tuesta ja kannustuksesta, jota olemme viime päivinä saaneet yhteistyötahoiltamme ja alan ammattilaisilta.

Kati Lehtola

Pohjolakodin johtaja

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Koskahan kirjoitetaan ja julkaistaan kaikki se hyvä mitä nämä oman henkensäkin uhalla työtä tekevät huostaanoton ammattilaiset ovat kärsivällisyydellä, RAJOILLA, välittämisellä ja suurella sydämmellä saaneet aikaan. Montako lasta ja nuorta on pelastettu ja ohjattu oikealle tielle, kun omista vanhemmista siihen ei ole ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkähän ne alan ammattilaiset on joilta kannustusta tullut.... t.alan ammattilainen joka keskustellut tapauksesta kymmenien muiden alan ammattilaisten kanssa ilman että on ymmärtäväisiä kommentteja tullut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa vaan muutama laitos mitkä ottaa näitä eniten oireilevia nuoria edes sisään.Pokollakin oli vaan muutama osasto mihin näitä pystyttiin laittamaan!nyt kun nämä osastot ajetaan alas niin mihin nämä nuoret sitten sijoitetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ongelmia ei ollut mutta toimintamalleja on muutettu. Miksi muutettiin jos kaikki oli kunnossa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiminnassa tulisi pyrkiä luottamuksen rakentamiseen nuoren kanssa. Työtä voi tehdä myös kunnioittavalla otteella. Kaiken toiminnan tarkoituksena tulisi olla mahdollisuuksien tarjoaminen nuorelle tulevaisuuteen. Nämä nuoret eivät ole aina saaneet niitä mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo asenne kritiikkiin. Kehuja tullut ammattilaisilta - kritisoijat varmaan ei-ammattilaisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö..Sama meno jatkuu varsinkin yksikössä joka sai eniten moitteita!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Olemme saaneet tukea alan ammattilaisilta" kritisoijat eivät ammattilaisia. Mahtava asenne kritiikkiin - varmasti mikään ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajan ensimmäisessä ulostulossa epäiltiin ensisijaisesti nuorten "satuilleen" -erittäin huono lähtökohta. Tiedossa on näiden nuorten haastavuus, mutta toiminta vaatii äärimmäistä avoimuutta ja rehellisyyttä, sekä riittävää määrää aikuisia. "Suurella osalla nuorista on vakavia päihdeongelmia, väkivaltakäytöstä ja rikostaustaa, joillakin myös rajatonta seksuaalista käyttäytymistä ja adhd-käytösoireilua." MUTTA ennenkaikkea -uskaltaisin väittää, että kaikilla näillä nuorilla on traumatausta ja nuo edellämainitut seikat ovat seurausta siitä - yritystä selviytyä, jäävuoren näkyvä huippu. Mikäli tämä näkökulma ei ole vahvasti esillä laitoksessa - ei toimiminen näiden nuorten kanssa yhteistyössä ole mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän se on, kun Suomessa ei saa suojella viattomia rajoittamalla jo tiedossa olevia ongelmakäyttäytyjiä. Voi tulla paha mieli. Vankilan potäisi olla rangaistus muutenkin kuin liikkumisrajoituksella, ei vanki tarvitse filettä ruuaksi, saati jäätelöä jälkiruuaksi. Jos nuori omalla toiminnallaan on hankkinut siihen laitokseen josta seuraavaksi on siirtymässä vankilaan, sillä ei tarvitse olla rajattomasti, eikä oikeasti edes kovin paljon oikeuksia. Muistetaan että juuri nämä nuoret katsovat oikeudekseen murhata ohjaajia kun tekee mieli lähteä huviajeluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoisin, että moni meistä kansalaisista on Jokivarren mietiskelijän kanssa samaa mieltä. Lakeja ja määräyksiä on tietysti noudattava, mutta maailmaa syleilevä ja loputtomasti ymmärrystä ja rakkautta korostava asenne ei nyt vain toimi kaikkien nuorten kanssa. Pohjolakodin henkilökuntaa käy sääliksi , sillä selkeästi osa kommentoijista ei elä reaalimaailmassa tai ei tunne vakavasti oireilevien nuorten toimintamalleja tai käyttäytymisen pahimpia muotoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yleistetä. Jos joku tekee rikoksen ei siitä saa muita rangaistus. Määrätäänkö kaikki ajokieltoon jos yksi ajaa humalassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida joutua pokolle jos on elämänsä elänyt asiallisesti, vaikka olisi kuinka laitosnuori. Se

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on niin että näiden nuorten vanhemmat eivät yleensä ole eläneet elämäänsä asiallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totta, että asiakkaat ovat kovia kokeneita ja tarvitsevat rajoja. Kuitenkin lakia ja asetuksia tulee noudattaa aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image