Mielipiteet

Lukijalta

Lähivuosina rakennetaan kallista tuulivoimaa, on korkea aika tehdä äkkikäännös

Mielipiteet 2.7.2018 7:00
Erkki Raudaskoski

Suomi on suuntautunut energiantuotannossa tuulivoimaan, ja tulevien voimaloiden rakennusalueeksi on suunniteltu Pohjanlahden rannikkoa, Perämeren pohjukkaa myöten.

Hanke on erittäin kallis, eikä kansantalous kestä pitkään moista taloudenpitoa. Järjestelmä on myös epävarmalla pohjalla, sillä tuulivoima tarvitsee tuulta eikä sää ole aina yhtä tuulista kuten nyt. Tarvitaan tehokasta varavoimaa, eikä se näytä sisältyvän suunnitelmaan ehdottomana lisänä.

Tuulivoimalan käyttöikä on pisimmillään parikymmentä vuotta, ja meillä on vuosina 2001–2005 rakennettuja voimaloita, jotka eivät enää käynnisty. Vanhaa ei kannata korjata vaan huokeammaksi tulee rakentaa kokonaan uusi, joten vanhimmat voimalat tullaan lähiaikoina purkamaan. Niiden massiivisista rakenteista tulee runsaasti rautaromua – samalla saadaan siis vertaansa vailla oleva jäteongelma, vaikka kestokykymme on jo kovalla koetuksella entistenkin jäteongelmien kanssa.

Energiastamme on tällä hetkellä kuusi prosenttia tuulivoimaa, ja tuulivoimaloita on 700. Niiden tuotannolle on myönnetty tukea kolme miljardia euroa. Tuella tuotettu tuulisähkö on halpaa, ja se on sotkenut sähkömarkkinat niin, että kalliimmalla tuotettu sähkö ei ole enää kilpailukykyistä. Sähköntuotanto jää liiaksi tuulisähkön varaan, ja kun tuulivoiman massiivinen tuki loppuu, hiipuu myöskin tuulivoiman sähköntuotanto. Maahan saadaan tällöin sähköpula, johon ei ole varauduttu.

"Voimaloiden yhteiskunnan tuki on meillä ainutlaatuisen korkea. Sellaista ei löydy muualta, ja sen kansainvälinen raha on haistanut."

Tuulivoimalan rakenneosat tuodaan Suomeen Kiinasta, koska siellä valmistetut moduulit ovat laatutavaraa ja hinnaltaan huokeita. Meillä on useita liikkeitä, jotka ovat ryhtyneet tuulivoimayrittäjiksi, mutta useimmilta ovat rahat loppuneet ja yritykset ovat siirtyneet ulkomaisten suuromistajien haltuun.

Voimaloiden yhteiskunnan tuki on meillä ainutlaatuisen korkea. Sellaista ei löydy muualta, ja sen kansainvälinen raha on haistanut. Luulisin, että kaikki Pohjanlahden ranta-alueita koskevat rakennussuunnitelmat ovat lähtöisin näiltä suuromistajilta.

Epävarmalle tuulelle ollaan ilmeisesti hakemassa jonkinlaista varavoimaa, mistä kertovat suunnitteilla olevat ydinreaktorihankkeet. Tähän viittaa myös lämpökeskusten siirtyminen puusta hiilelle. Puun energiakäyttö on kyseenalaistettu, mutta hiilellä ei ole tätä vaaraa. Uusiutuva lanta- ja peltoenergiaenergia eivät ole nousseet ehdokkaiksi, vaikka runsaat kotoiset energiavarat näyttävät jäävän käyttämättä. Tästä muun muassa biokaasuautoa ajava tohtori Ari Lampinen huomauttelee päättäjiä.

Mihin meillä alkuun päässyt kehitys johtaa? Vanhimmat 700 voimalaa tulevat purkuun lähivuosina. Lyhytikäisiä ovat myös uudet rakennettavat voimalat. Lähivuosina metalliromu täyttää merenrannat ja metsäsaarekkeet. Saammeko siivotuksi alueemme käyttökuntoisiksi, ja uskaltaako ulkomaalainen tulla turistina tänne romun keskelle? On korkea aika tehdä äkkikäännös ja palata kiireesti pois tältä tuhoisalta tuulivoimapolulta.

Erkki Raudaskoski

Rovaniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Moduli ydinvoimalat on tulevaisuuden ratkaisu, voidaan sijoittaa hajautetusti ja on täysin saasteeton energian tuotantomuoto ja ainoa millä voidaan mailmanlaajuisesti vähentää ilmansaasteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivahinko.fi sivustolla voi kätevästi seurata veroeurojen kulutusta kun niillä pyöritetään tuulimyllyjä. Täysin järjetöntä hommaa syytää ulkomaisten omistajien taskuun meidän rahoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusiutuvat energiamuodot, kuten tuulivoima, tuottavat turvallista ja puhdasta energiaa edullisesti. Tuulivoimaloita voidaan laittaa eri puolille maata, jolloin huoltovarmuus kriisitilanteissa paranee. Emme ole vain yhden putiikin varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko kirjoitusta ollenkaan, vai kommentoitko suoraan? Ainakin väitteet ovat sitä luokkaa, että viesti ei ole mennyt perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoima on Mauri Pekkarisen luoma kusetus veronmaksajille! Kaikki alas nuo kalliit veroilla pyörivät myllyt! Tais Maurin sisäpiiri tehdä bisnestä näillä myllyillä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuuli- ja vesivoima sekä biolaasu ovat uusiutuvia energiamuotoja, nykyaikaa. Niistä ei jää tuleville sukupolville haitoiksi koko ihmiskunnan ajan säteilevää saastejätettä kuten ydinvoimasta. Ydinvoimaloista on aika ajanut ohi; vanhentunut ja kallis energiantuottotapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on kallein mahdollinen energiantutantomuoto. olkiluoto 3 on arvioitu maksavan 8,5 miljardia euroa, ja yhtään virtaa se ei ole siihen laskelmaan vielä tuottanut. Käyttöikänsä aikana se ei ikinä tule tuottamaan siihen satsattuja rahoja takaisin kun kaikki rakennus, uraanin louhinta, kuljetus, rikastus ja loppusijoitus kustannukset lasketaan. Aivan järjetön miilu, ja seuraavaa halutaan kalajoelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimaloiden rakentamista ja niiden tuottamalle sähkölle ei makseta valtion varoista tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä aloittaja ! Puretuista tuulivoimaloista saatava metalliromu ei suinkaan ole jäteongelma ! Sehän on 100% kierrätettävää materiaalia, ja erittäin haluttuakin, kierrätysfirmat maksavat siitä selvää rahaa ja vievät pois omalla kustannuksellaan.

Tuulivoiman tuotanto on suurinta , yllätys, yllätys ! Talvikuukausina , marraskuulta maaliskuun loppuun, ja silloinhan sitä energiaa suomessa tarvitaankin, Aurinkovoimalat taas tuottavat kesäkuukausina eniten, joten ne ovat loistava komnbinaatio tuulivoiman kanssa, molempia runsaasti rakentamalla pitkin kotimaata, pääsemme kiinni saastettomaan, ilmaiseen ja puhtaaseen energiantuotantoon.

Miksi ihmeessä joku sellaista vastustaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tietämättömien tarkistaa faktoja ensin. Lukekaa millainen tuulimyllyn hyötysuhde 20 vuoden ajanjaksolla. Tuotantokapasiteetti laskee kuin lehmän häntä. Lopparit ilmoittaa vain näiden uusien myllyjen tuotantotehoja. Lukekaa Saksan tuulivoimatuotanto 2011-2014, niin näette miksi sitä vastustetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalan Hyötysuhde ?

Ostotavaraa ( hiili, öljy, uraani, puu, jäte, yms) polttavan voimalan hyötysuhde on ymmärrettävästi erittäin tärkeä asia, jotta voimala olisi tuottava.

Mutta kenelle tuulesta pitää maksaa, ja kuinka paljon ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimaloiden tekniikka on kehittynyt niin kovaa vauhtia, ettei ole järkeä verrata 20 vuotta vanhojen mallien tuotantoihin. Osittain tästä syystä myös vanhoja voimaloita korvataan uusilla ennenkuin 20 vuotta tulee täyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue raportti Saksan tuulivoimasta 2011-2014, niin ehkä ymmärrät tai sitten et. Muutamassa vuodessa tekniikka nyt ei ole kehittynyt juurikaan, mutta rahat meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fuusioreaktori on jo olemassa. Kaupallisille markkinoille sitä ei voi kuitenkaan tuoda, koska maailmantalous romahtaisi, tai oikeastaan lakkaisi kokonaan olemasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi, mutta en usko. Toki jos pystyt osoittamaan luotettavat lähteet väittämällesi, niin mikäs siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan oli artikkeli jossa kerrottiin tuulivoiman olevan edullisempaa ilman tukia kuin ydinvoima !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktat on eri asia kuin tuulivoimauskovaisten järjetön propaganda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image