Mielipiteet

Lukijalta

Kyllä ei ole hallitus pettänyt köyhän asiaa

Mielipiteet 10.2.2019 7:00
Rauni Nokela

Talouden asiantuntijat ovat viimein tunnustaneet, että hallitus on sekä pystynyt tasapainottamaan valtion taloutta että hoitanut muut hommansa asiallisesti. Tiesitkö, että näin on tehty juuri siksi, että voitaisiin auttaa heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia.

Suomea kohtasi kymmenen vuotta sitten yhteiskuntatalouden hyökyaalto, kansainvälinen rahoituskriisi. Sen ymmärtämiseen meni edellisiltä hallituksilta kaksi vaalikautta.

Kun talouden korjausliikettä ryhdyttiin vihdoin suunnittelemaan, oltiinkin jo kuilun reunalla. Ravitermein kuvaten kustannukset olivat täydessä laukassa kohti EU:n holhousta.

Juha Sipilän johtaman hallituksen oli ensin pysäytettävä laukka eli hallitsematon kustannusten kasvu. Sen jälkeen oli löydettävä uudelleen tasainen ravi, jotta päästäisiin kunnialla maaliin, tasapainoon.

Toimelias talouselämä on ensimmäinen asia, jonka pitää olla kunnossa, jotta muuta toimintaa voidaan edes ajatella.

Talouselämässä työntekijä on yhteiskunnallisen ja kansallisen pääoman perusarvo. Niinpä hallitus ryhtyi ensi töikseen keskustelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa siitä, miten mahdollisimman monelle työntekijälle saataisiin työtä. Vaivalla synnytetty kilpailukykysopimus auttoi osaltaan Suomen takaisin toimeliaisuuden polulle.

”Toimelias talouselämä on ensimmäinen asia, jonka pitää olla kunnossa, jotta muuta toimintaa voidaan edes ajatella.”

Nyt voidaan keskittyä korjaamaan tukea tarvitsevien aseman puutteita: saattamaan suuri sote-uudistus käyntiin ja sosiaaliturvan uudistus suunnitteille. Uusi eduskunta saa päätettäväkseen myös muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntatoimet ja uuden teknologian hyödyntämisen ihmisyyttä kunnioittaen.

Kun tavoitteena on yhteiskunnallisten uudistusten tuloksena sosiaalisesti kestävä Suomi, annetaan heidän jatkaa työtään, jotka ovat näyttönsä antaneet.

Rauni Nokela

kauppatieteiden maisteri

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Miten Suomella on mennyt muihin Pohjoismaihin nähden 2015 vuoden jälkeen - huonommin vai paremmin? Vai pitäisikö Suomea verrata mielummin entisiin Itäblokin maihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinka vihervasserit ovat uskoneet muuta kuin omaa uskonnollista totuuttaan! Suomessa hyvinvointi perustuu aina vastuulliseen talouden hoitoon.
Soten keinotekoinen jarruttaminen ei ole vastuullisuutta! Osa kansanedustajista on sabotoinut vanhustenhuoltoa; ja samanaikaan jeesustelee köyhien asialla. SAK ja vihervasserit toiminnallaan hamuavat valtaa ihmisistä piittaamatta. Esim. sähköverkkopolitiikalla halutaan vaikettaa ihmisten
elämistä. Työväen rahojen hävittäminen pitäisi muistaa törkeänä taitamattomuutena.Tradekan perilliset ja Kojamo edustavat kaitalistista saalistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa vähän nokkaa pidemmälle, jos haluat selitystä sille miksi elämisen kustannukset nousevat. Omistava luokka vetelee naruista, joten turha vetää Vasemmistoa tähän. Pikemminkin Vasemmisto yrittää jarruttaa yksittäisiä miljonäärejä rikastumasta liiaksi, ja pitää valtion omaisuutta yhteisessä kukkarossa, toisin kuin Sipilä toimii Vake Oy:n kanssa (lähtee siemenpotut halpaan hintaan, usko pois). Vihreissäkin snobikerho taitaa rajoittua vaan osaan etelän isompien kaupunkien edustajista, kun eivät ole vasemmisto-oikeisto-akselilla sitoutuneita.

Älä silti lähde pitämään Sotea jonain ihmelääkkeenä tai hyvänä ratkaisuna, jos vanhustenhoito sinua mietityttää. Attendo ja Esperi ovat yksityisiä toimijoita, ei tänne tarvita mitään tuloskeskeisiä firmoja rahastamaan ihmisten terveyden kustannuksella. Ihan hyvin voi toteuttaa nuo ilman kilpailua, ettei säästötoimilla kikkailu vie enää enempää ihmishenkiä. Säälittävää kapitalismia joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on tehty vanhuksille? Heidät on jätetty lähes heittelle yksityistämisvimmassa. Näitä köyhimpiä on kuritettu ankarimmin. Lisäksi osansa kurjistumisesta ovat kokeneet opiskelijat, työttömät, sairaat jne. Tämä on kieltämättä hallituksen aikaansaannosta. Aloitus onkin ovelasti piilotettua sarkasmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin vaalien allahan voi kertoa sadunsa jokainen,Liisan aikana samallaisia tarinoita,ettei suomessa ole vähä osaisia,huonoissa-asunnoissa-asuvia,kun kiertelin ympäri Suomea tuli nähtyä erilaisuuksia,ei nuo lämpimällä Rotuaarilla näy,hallitus on hyvin vähän vaikuttanut asiaan mitä työllisyydeen tulee,kyllä ne on poistettu tilastoista erilaisin vippas konstein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Juuri vaalien allahan jonkinlaisen ylimääräisen "Piristys ruiskeen" saaneella Kepulien kerhon vaihto-ehtoisten totuuksien toimistolla yleensä painetaan "niska limassa" ylitöitä uusimpien tilastoväärennöksien saamiseksi Median käyttöön.

Tosin onhan tuolla loikkivien Sinipiikojen kääntötakkiporukallakin oma osuutensa näissä työvoimapoliittisissa sotkemisissa ja veivaamisissa mukana kun se kerran on tuon hallituksen täysin turhan apu/täytepuolueen "vakanssin" hillotolppa ja Ministeri virkoineen omalle porukalleen Sipilän "jengin" avustamana kieroillut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Rauni. Kirjoitat ihan oikein. Tämä hallitus on ensimmäinen Lipponen - Niinistö hallituksen jälkeen, joka on yrittänyt tehdä jotakin ja on tehnytkin. Ensin työllisyys ja tulopuoli kuntoon ja sillä rahalla muutkin asiat. Hallitus ja etenkin pääministeri eivät ole antaneet periksi vaan ovat systemaattisesti toimineet Suomen eteen.
Näin teki aikanaan Liisa Jaakonsaarikin Liisan listoillaan ja omilla toimillaan ja se satoi lopulta hänen ja puolueensa laariin. Hyvä Oulu ja Kempele!
Suomi tarvitsee rohkeita johtajia tekemään töitä meille kaikille. Ovathan he meillä töissä.

Muutoinkin meidän olisi hyvä ymmärtää, että me kaikki olemme samassa veneessä ja meidän "vihollisemme" ja kilpailijamme eivät istu toisella puolen pöytää vaan maapallon toisella puolen. Meille on annettu kaksi korvaa ja yksi suu. Olisiko meillä vara harrastaa enemmän kuuntelua ja dialogia ja vähemmän alas ampumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Muutoinkin meidän olisi hyvä ymmärtää, että me kaikki olemme samassa veneessä ja meidän "vihollisemme" ja kilpailijamme eivät istu toisella puolen pöytää vaan maapallon toisella puolen. Meille on annettu kaksi korvaa ja yksi suu. Olisiko meillä vara harrastaa enemmän kuuntelua ja dialogia ja vähemmän alas ampumista."

Me kaikki emme todellakaan istu samassa veneessä, vaikka ympäripyöreästi niin väitätkin. Väestön tuloerot kasvoivat tämänkin hallituksen aikana, ja omistavan luokan ylistämä "työllistyminen" saatiin aikaan tilastojen tulkintatapaa väärinkäyttämällä ja työttömiä turhille kursseille juoksuttamalla. Vaikka näin vaalien alla Kepun ja Kokoomuksen feissaritkin aktivoituvat selittelemään aiempaa leikkauspolitiikkaa pakkoraoksi, kuva Sipilästä "koulutuksesta ei leikata"-lapun kanssa (#koulutuslupaus) on hauska muistutus siitä, kuinka vähän painoarvoa tämän yrityspomon lupauksilla todellisuudessa on.

Suomi ei hyödy Sipilän Vake Oy:n ajamasta osakekaupasta mitään, kuten nähtiin taas Raskone Oy:n myynnissä – polkuhintaan lähti. Muutenkin kannattaa vähän miettiä millaista Suomea haluaa olla rakentamassa, etenkin jos ei itse kuulu siihen rikkaimpaan eliittiin, jonka etua tämä pohjoismainen yksityistäminen ajaa. Vanhustenhoitojutut ovat vain jäävuoren huippu tässä yksityisten terveysfirmojen sikailussa, jota hallitus Sote-uudistuksellaan haluaa olla tukemassa. Suuret firmat eivät siis todellakaan ole kenenkään ystäviä, vaikka ovatkin meidän kaikkien pöytävieraina.

Sokeaa uskoa vaaditaan, jos haluaa kannattaa Kepua tai Kokoomusta, ja nähdä itsensä inhimillisenä ihmisenä. Ei minun mielipiteen nimissä, vaan ihan selkeiden moraalisten ristiriitojen, kun nuo puolueet ajavat tällaisia arvoja kotivaltioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen työtön peruspäivärahalla. Tällä hallituskaudella tuloni ovat pudonneet 545 eurosta 492 euroon. Onko tämä köyhimpien auttamista? Työttömyyskorvaus on bruttona 617 €. Maksan tästä 20% veroa. Jos tätä ei verotettaisi, olisi koko summa kierrossa ja tulisi välillisesti verotettavaksi ALV:n kautta 24 prosetilla. Tuskin kukaan näistä rahan saajista pystyisi enää sukan varteen säästämään. Sadalla tuhannella työttömällä tämä tekisi 12500000 €, joka kuukausi ja olisi todellakin elävöittämässä taloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirosana tekisi mieleni sanoa, mutta jääköön sanomatta.

Hallitus ei ole tehnyt mitään köyhien hyväksi paitsi mikä oli pakko. Hallitus on heittänyt märkiä rättejä työttömien kasvoille leimaamalla heidät virallisesti moraalittomiksi.

Talouden nousu johtuu kansainvälisestä kasvusta ja tärkein siihen vaikuttava toimi on EKP:n elvytys ja rahan painaminen. Se ei tapahdu Sipilän hallituksen pyynnöstä vaan vastoin sitä. Sipilän ja Orpon hallitus tukee saksalaista austeriteettipolitiikkaa, mikä vain lisää työttömyyttä. Onneksi Italialla oli sen verran vaikutusvaltaa, että sai jotain tolkkua rahaliittoon.

Sen verran Suomi vitkasteli, että nousu tuli meille kolmen vuoden viipeellä. Halusiko hallitus tarkoituksella ajoittaa näennäisen nousun vaalien alle?

Tällä en halua puolustella edellisiä hallituksia, jotka olivat ihan yhtä saamattomia ja neuvottomia. Ketä tässä sitten äänestää, kun kaikki puolueet ovat osoittaneet kelvottomuutensa eikä millään ole edes yritystä esittää ohjelmaa, jolla talous saataisiin kestävään kuntoon. Velkapelottelu ei sitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarin puolustuspuhe. Tehtyjä tekoja köyhiä tai vähäosaisia vastaan ei saa vakuuttelulla tekemättömäksi. Yhteiskunta jakaantuu nykyisellä politiikalla rikkaisiin ja köyhiin entistä enemmän. Vasemmistolaisille arvoille on nyt kysyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image