Mielipiteet

Lukijalta

Kyllä ei ole hallitus pettänyt köyhän asiaa

Mielipiteet 10.2.2019 7:00
Rauni Nokela

Talouden asiantuntijat ovat viimein tunnustaneet, että hallitus on sekä pystynyt tasapainottamaan valtion taloutta että hoitanut muut hommansa asiallisesti. Tiesitkö, että näin on tehty juuri siksi, että voitaisiin auttaa heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia.

Suomea kohtasi kymmenen vuotta sitten yhteiskuntatalouden hyökyaalto, kansainvälinen rahoituskriisi. Sen ymmärtämiseen meni edellisiltä hallituksilta kaksi vaalikautta.

Kun talouden korjausliikettä ryhdyttiin vihdoin suunnittelemaan, oltiinkin jo kuilun reunalla. Ravitermein kuvaten kustannukset olivat täydessä laukassa kohti EU:n holhousta.

Juha Sipilän johtaman hallituksen oli ensin pysäytettävä laukka eli hallitsematon kustannusten kasvu. Sen jälkeen oli löydettävä uudelleen tasainen ravi, jotta päästäisiin kunnialla maaliin, tasapainoon.

Toimelias talouselämä on ensimmäinen asia, jonka pitää olla kunnossa, jotta muuta toimintaa voidaan edes ajatella.

Talouselämässä työntekijä on yhteiskunnallisen ja kansallisen pääoman perusarvo. Niinpä hallitus ryhtyi ensi töikseen keskustelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa siitä, miten mahdollisimman monelle työntekijälle saataisiin työtä. Vaivalla synnytetty kilpailukykysopimus auttoi osaltaan Suomen takaisin toimeliaisuuden polulle.

”Toimelias talouselämä on ensimmäinen asia, jonka pitää olla kunnossa, jotta muuta toimintaa voidaan edes ajatella.”

Nyt voidaan keskittyä korjaamaan tukea tarvitsevien aseman puutteita: saattamaan suuri sote-uudistus käyntiin ja sosiaaliturvan uudistus suunnitteille. Uusi eduskunta saa päätettäväkseen myös muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntatoimet ja uuden teknologian hyödyntämisen ihmisyyttä kunnioittaen.

Kun tavoitteena on yhteiskunnallisten uudistusten tuloksena sosiaalisesti kestävä Suomi, annetaan heidän jatkaa työtään, jotka ovat näyttönsä antaneet.

Rauni Nokela

kauppatieteiden maisteri

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Miten Suomella on mennyt muihin Pohjoismaihin nähden 2015 vuoden jälkeen - huonommin vai paremmin? Vai pitäisikö Suomea verrata mielummin entisiin Itäblokin maihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinka vihervasserit ovat uskoneet muuta kuin omaa uskonnollista totuuttaan! Suomessa hyvinvointi perustuu aina vastuulliseen talouden hoitoon.
Soten keinotekoinen jarruttaminen ei ole vastuullisuutta! Osa kansanedustajista on sabotoinut vanhustenhuoltoa; ja samanaikaan jeesustelee köyhien asialla. SAK ja vihervasserit toiminnallaan hamuavat valtaa ihmisistä piittaamatta. Esim. sähköverkkopolitiikalla halutaan vaikettaa ihmisten
elämistä. Työväen rahojen hävittäminen pitäisi muistaa törkeänä taitamattomuutena.Tradekan perilliset ja Kojamo edustavat kaitalistista saalistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa vähän nokkaa pidemmälle, jos haluat selitystä sille miksi elämisen kustannukset nousevat. Omistava luokka vetelee naruista, joten turha vetää Vasemmistoa tähän. Pikemminkin Vasemmisto yrittää jarruttaa yksittäisiä miljonäärejä rikastumasta liiaksi, ja pitää valtion omaisuutta yhteisessä kukkarossa, toisin kuin Sipilä toimii Vake Oy:n kanssa (lähtee siemenpotut halpaan hintaan, usko pois). Vihreissäkin snobikerho taitaa rajoittua vaan osaan etelän isompien kaupunkien edustajista, kun eivät ole vasemmisto-oikeisto-akselilla sitoutuneita.

Älä silti lähde pitämään Sotea jonain ihmelääkkeenä tai hyvänä ratkaisuna, jos vanhustenhoito sinua mietityttää. Attendo ja Esperi ovat yksityisiä toimijoita, ei tänne tarvita mitään tuloskeskeisiä firmoja rahastamaan ihmisten terveyden kustannuksella. Ihan hyvin voi toteuttaa nuo ilman kilpailua, ettei säästötoimilla kikkailu vie enää enempää ihmishenkiä. Säälittävää kapitalismia joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on tehty vanhuksille? Heidät on jätetty lähes heittelle yksityistämisvimmassa. Näitä köyhimpiä on kuritettu ankarimmin. Lisäksi osansa kurjistumisesta ovat kokeneet opiskelijat, työttömät, sairaat jne. Tämä on kieltämättä hallituksen aikaansaannosta. Aloitus onkin ovelasti piilotettua sarkasmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin vaalien allahan voi kertoa sadunsa jokainen,Liisan aikana samallaisia tarinoita,ettei suomessa ole vähä osaisia,huonoissa-asunnoissa-asuvia,kun kiertelin ympäri Suomea tuli nähtyä erilaisuuksia,ei nuo lämpimällä Rotuaarilla näy,hallitus on hyvin vähän vaikuttanut asiaan mitä työllisyydeen tulee,kyllä ne on poistettu tilastoista erilaisin vippas konstein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Juuri vaalien allahan jonkinlaisen ylimääräisen "Piristys ruiskeen" saaneella Kepulien kerhon vaihto-ehtoisten totuuksien toimistolla yleensä painetaan "niska limassa" ylitöitä uusimpien tilastoväärennöksien saamiseksi Median käyttöön.

Tosin onhan tuolla loikkivien Sinipiikojen kääntötakkiporukallakin oma osuutensa näissä työvoimapoliittisissa sotkemisissa ja veivaamisissa mukana kun se kerran on tuon hallituksen täysin turhan apu/täytepuolueen "vakanssin" hillotolppa ja Ministeri virkoineen omalle porukalleen Sipilän "jengin" avustamana kieroillut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Rauni. Kirjoitat ihan oikein. Tämä hallitus on ensimmäinen Lipponen - Niinistö hallituksen jälkeen, joka on yrittänyt tehdä jotakin ja on tehnytkin. Ensin työllisyys ja tulopuoli kuntoon ja sillä rahalla muutkin asiat. Hallitus ja etenkin pääministeri eivät ole antaneet periksi vaan ovat systemaattisesti toimineet Suomen eteen.
Näin teki aikanaan Liisa Jaakonsaarikin Liisan listoillaan ja omilla toimillaan ja se satoi lopulta hänen ja puolueensa laariin. Hyvä Oulu ja Kempele!
Suomi tarvitsee rohkeita johtajia tekemään töitä meille kaikille. Ovathan he meillä töissä.

Muutoinkin meidän olisi hyvä ymmärtää, että me kaikki olemme samassa veneessä ja meidän "vihollisemme" ja kilpailijamme eivät istu toisella puolen pöytää vaan maapallon toisella puolen. Meille on annettu kaksi korvaa ja yksi suu. Olisiko meillä vara harrastaa enemmän kuuntelua ja dialogia ja vähemmän alas ampumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Muutoinkin meidän olisi hyvä ymmärtää, että me kaikki olemme samassa veneessä ja meidän "vihollisemme" ja kilpailijamme eivät istu toisella puolen pöytää vaan maapallon toisella puolen. Meille on annettu kaksi korvaa ja yksi suu. Olisiko meillä vara harrastaa enemmän kuuntelua ja dialogia ja vähemmän alas ampumista."

Me kaikki emme todellakaan istu samassa veneessä, vaikka ympäripyöreästi niin väitätkin. Väestön tuloerot kasvoivat tämänkin hallituksen aikana, ja omistavan luokan ylistämä "työllistyminen" saatiin aikaan tilastojen tulkintatapaa väärinkäyttämällä ja työttömiä turhille kursseille juoksuttamalla. Vaikka näin vaalien alla Kepun ja Kokoomuksen feissaritkin aktivoituvat selittelemään aiempaa leikkauspolitiikkaa pakkoraoksi, kuva Sipilästä "koulutuksesta ei leikata"-lapun kanssa (#koulutuslupaus) on hauska muistutus siitä, kuinka vähän painoarvoa tämän yrityspomon lupauksilla todellisuudessa on.

Suomi ei hyödy Sipilän Vake Oy:n ajamasta osakekaupasta mitään, kuten nähtiin taas Raskone Oy:n myynnissä – polkuhintaan lähti. Muutenkin kannattaa vähän miettiä millaista Suomea haluaa olla rakentamassa, etenkin jos ei itse kuulu siihen rikkaimpaan eliittiin, jonka etua tämä pohjoismainen yksityistäminen ajaa. Vanhustenhoitojutut ovat vain jäävuoren huippu tässä yksityisten terveysfirmojen sikailussa, jota hallitus Sote-uudistuksellaan haluaa olla tukemassa. Suuret firmat eivät siis todellakaan ole kenenkään ystäviä, vaikka ovatkin meidän kaikkien pöytävieraina.

Sokeaa uskoa vaaditaan, jos haluaa kannattaa Kepua tai Kokoomusta, ja nähdä itsensä inhimillisenä ihmisenä. Ei minun mielipiteen nimissä, vaan ihan selkeiden moraalisten ristiriitojen, kun nuo puolueet ajavat tällaisia arvoja kotivaltioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen työtön peruspäivärahalla. Tällä hallituskaudella tuloni ovat pudonneet 545 eurosta 492 euroon. Onko tämä köyhimpien auttamista? Työttömyyskorvaus on bruttona 617 €. Maksan tästä 20% veroa. Jos tätä ei verotettaisi, olisi koko summa kierrossa ja tulisi välillisesti verotettavaksi ALV:n kautta 24 prosetilla. Tuskin kukaan näistä rahan saajista pystyisi enää sukan varteen säästämään. Sadalla tuhannella työttömällä tämä tekisi 12500000 €, joka kuukausi ja olisi todellakin elävöittämässä taloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirosana tekisi mieleni sanoa, mutta jääköön sanomatta.

Hallitus ei ole tehnyt mitään köyhien hyväksi paitsi mikä oli pakko. Hallitus on heittänyt märkiä rättejä työttömien kasvoille leimaamalla heidät virallisesti moraalittomiksi.

Talouden nousu johtuu kansainvälisestä kasvusta ja tärkein siihen vaikuttava toimi on EKP:n elvytys ja rahan painaminen. Se ei tapahdu Sipilän hallituksen pyynnöstä vaan vastoin sitä. Sipilän ja Orpon hallitus tukee saksalaista austeriteettipolitiikkaa, mikä vain lisää työttömyyttä. Onneksi Italialla oli sen verran vaikutusvaltaa, että sai jotain tolkkua rahaliittoon.

Sen verran Suomi vitkasteli, että nousu tuli meille kolmen vuoden viipeellä. Halusiko hallitus tarkoituksella ajoittaa näennäisen nousun vaalien alle?

Tällä en halua puolustella edellisiä hallituksia, jotka olivat ihan yhtä saamattomia ja neuvottomia. Ketä tässä sitten äänestää, kun kaikki puolueet ovat osoittaneet kelvottomuutensa eikä millään ole edes yritystä esittää ohjelmaa, jolla talous saataisiin kestävään kuntoon. Velkapelottelu ei sitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarin puolustuspuhe. Tehtyjä tekoja köyhiä tai vähäosaisia vastaan ei saa vakuuttelulla tekemättömäksi. Yhteiskunta jakaantuu nykyisellä politiikalla rikkaisiin ja köyhiin entistä enemmän. Vasemmistolaisille arvoille on nyt kysyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image