Mielipiteet

Lukijalta

Kyläkoulujen lak­kaut­ta­mi­nen tuntuu hukkuvan lu­kio­kes­kus­te­lun jalkoihin

Tirinkylän koulu Kiimingissä on lakkautusuhan alla. KUVA: Pekka Peura
Mielipiteet 25.2.2018 9:00 | Päivitetty 25.2.2018 10:49
-

Oulun kaupunki nimesi uunituoreessa strategiassaan vahvuuksikseen elävät alueet ja kylät. Voimme vain hämmästellä, miten samaan aikaan ollaan tekemässä kaupungin reuna-alueita syrjiviä päätöksiä uuden palveluverkkoselvityksen pohjalta.

Yhdessä muiden suunnitelmien, muun muassa maankäytön toteuttamisohjelman kanssa, kantakaupungin kasvua ollaan imemässä reuna-alueiden elinvoimasta ja elävien ja kasvavien kylien koulut ovat jälleen kerran uhan alla.

Kyläkoulujen lakkauttaminen tuntuu hukkuvan lukiokeskustelun jalkoihin. Olemme yrittäneet selvittää millaisiin säästölaskelmiin oman kylämme sydämen, Tirinkylän koulun, lakkauttamisesitys perustuu.

Lain mukaan tietojen tulisi olla kaikkien saatavilla. Emme ole kuitenkaan lukuisista tietopyynnöistä huolimatta (muun muassa Mika Penttilältä) saaneet minkäänlaisia laskelmia siitä, mihin esitetyt miljoonasäästöt perustuvat. Edes valtuutetut eivät näitä laskelmia ole saaneet. Olemmekin oma-aloitteisesti selvittäneet laskelmia Tirinkylän koulun osalta.

Oulun tilakeskuksen mukaan koulu on kustannustehokas (kiinteistökulut noin 723 euroa/oppilas vuonna 2017), sisäilmaongelmaton ja hallinnollisesti halpa, ja lisäksi oppilasmäärä on kasvussa.

Mistä saadaan yhtä edulliset tilat? Kuntaliiton selvityksen mukaan Oulun koulujen keskimääräinen kiinteistökulu oli 1 900 euroa/oppilas vuonna 2015. Mistä voidaan saada säästöjä, kun lisäksi lasketaan uusien tilojen rakentaminen ja remontointi sekä kuljetuskustannukset, jotka olivat Oulussa vuonna 2015 keskimäärin 1 450 euroa/oppilas?

Noin kolmannes oppilaista jäisi kuljetusten ulkopuolelle. Heilläkin lyhimmillään matka uusiin tiloihin olisi yli kolme kilometriä. On päivänselvää, että kukaan vastuuntuntoinen vanhempi ei lähettäisi pientä koululaista tällaiselle taipaleelle itsekseen.

Pahimmassa tapauksessa Oulun kaupunki menettää myös veronmaksajia ja väestönkasvua, sillä luonnonläheisempää asumista suosiville perheille ei löytyisi kaupungista enää mielekästä asuinpaikkaa.

Oululle on hiljattain myönnetty Unicefin sertifikaatti lapsiystävällisenä kuntana. Tästä huolimatta esimerkiksi Tirinkylän koulun kohdalla lapsivaikutusten arviointia ei ole tehty. Unicefin suunnasta onkin kiinnitetty huomiota Oulun kaupungin toimintaan tässä asiassa: virkamiehille on lähetetty paimenkirje, ja seuraavan kauden sertifikaattia voidaan arvioida uudelleen.

"Emme ole vaatimassa kantakaupungin palvelutasoa. Meille riittää kyläkoulu, jonne lapsillamme on turvallista kulkea."

Haluaako Oulu yhtenä Suomen lapsirikkaimmista kaupungeista leimautua tällä tavalla? Emme usko tähän. Oulun arvoja ovat rohkeus, reiluus ja vastuullisuus. Mielestämme rohkeutta olisi pitää Oulu uuden strategian mukaisesti elävänä – kaupungin reunoja myöten.

Emme ole vaatimassa kantakaupungin palvelutasoa. Meille riittää kyläkoulu, jonne lapsillamme on turvallista kulkea. Kyläkoulu, joka toimii kylämme olohuoneena, kerhotilana ja harrastuspaikkana ja kokoaa meidät yhteen, luo mittaamattoman arvokkaan sosiaalisen pääoman kaikenikäisille. Tirinkylän sydämestä

Satu Malinen

Erkki Harjula

Mika Paakkari

Mauri Mustaparta

Ensio Sieppi

Helena Aitto-Oja

Markku Aitto-Oja

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiiminki irti oulusta! Omaksi itsenäiseksi kunnaksi. Kiimingin valtuutetut, aloittakaamme irtaantuminen oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vakuuttunut että koko palveluverkkoselvitys ei perustu oikeisiin lukuihin todellisista kustannuksista. Kun puhutaan kymmenistä tai sadoista miljoonista, aika moni tippuu kärryiltä. Silloin kun laskelmat pitää salata, ollaan neuvostoliiton polulla joka ei hyvin päättynyt. Demokratiaan kuuluu että ensinnäkin päättäjillä on käsitys mikä on totta ja mikä perustuu mutuun. Laskentaosaamista mm. saneerausten kustannuksista ei ole kaupungillakaan tarpeeksi, viittaan vain nyt esillä olleeseen Tuiran tapaukseen. Sekä Ylikylässä että Tirinkylässä on alueen asukkaille ensiarvoisen tärkeät kyläkoulut, joita ei pidä viedä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihin suurkouluihin koululaisten kuskaaminen lisää myös ruuhkaa kaupungissa, lähikouluihin useimmat kulkevat jalan tai pyörällä. Pahoinvointi lisääntyy ja siitähän löytyy esimerkkejä USAsta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme laskelmia ja budjetteja. Salassa pidetään osa niistäkin. Uusissa laskelmissa ei ole millään tavalla huomioitu monia asioita, mistä tulee kuluja. Esim jos oulunsalon lukio siirretään kaukovainiolle on tultava täysin uusi bussi linja koko oulusalosta sinne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä lukiolaiset osaavat kulkea ja vaihtaa busseja. Eihän oulunsalosta ammattikoululaisetkaan kaukovainiolle tai kempeleeseen suoralla bussilla pääse. Eikä oo sitä ollu vaatimassakaan. Kyllä se tuossa iässä pitäs ottaa huomioon kulkeminen koulutukseen jo hakiessa.
Lukioille on se ja sama missä ne sijaitsee. Kyllä ne sinne tavalla tai toisella pääsee jos sinne haluaa.

Eri juttu on nämä pienet alakoululaiset joille se kulkeminen haasteellisempaa ja lähikoulu olisi tärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähikouluja minäkin peräänkuulutan alakoululaisille. Ja samaa mieltä olen siitä, että lukiolaiset osaavat ja jaksavat kulkea kyllä pidempääkin matkaa. Mutta silti on ihan todellisuutta, että joukkoliikenteeseen on lisättävä vuoroja, jotta Oulunsalosta pystyy kulkemaan lukioon Kaukovainiolle. 8 ajaa jo riittävän lähelle, mutta se linja ei palvele kuin Lentokentäntien läheisyydessä asuvia. 9:llä pääsee keskustaan ja sieltä voi vaihtaa.

Mutta esim Niemenrannasta jo kulkeminen meneekin haastavaksi, kun lähimmälle 9:n pysäkille on yli 3 km ja 8:n linjan varteen jo reilusti yli 4km. 58:lla voisi vaihtaa jompaan kumpaan, mutta sitten pitäisi lähteä puoli seitsemän aikaan lähtevään bussiin, kun tätä linjaa ei ole suunniteltu kuin siihen, että sillä pääsee Salonpäästä yläkouluun tai lukioon. Pitäisi lisätä 4 vuoroa noiden nykyisten väliin (eli ajamaan puolen tunnin välein), jotta oikeasti voisi vaihtaa niihin linjoihin, joilla kaupunkiin päin pääsee. Hailuodon-bussikin menee vain kerran aamussa ja sillä ei ehdi kahdeksaksi edes keskustaan saati linja-autoasemalle-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palijollakohan tuo sertifikaati piti ostaa? Kyllä Oulun pitäisi paljon parantaa lasten ja nuorten asemaa. Osallisuus ja kuulluksi tuleminen on hyvin näennäistä. Jos päättäjät ei edes tiedä säästöjä, nii virkaporukka vie heitä ku pässiä narussa ja päättäjistä on tullu kumileimasin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo Kulttuuri ja sivistysvirkamiesten suunnitelmat etsiä säästöjä kouluja lakkauttamalla ovat vääriä.
Perustelen tästä sillä, että suuniteltuihin suurkouluihin Raksila ja Kaukovainion yksikkö tarvitaan niin isot remontit, että ne syövät kannattavuuslaskelmat miinukselle.
Tämän lisäksi on laskelmissa otettava huomioon, että mahdollisesti lakkautettavat koulut jäävät rasitteeksi kaupungille kiinteistökuluina, joten vaaka kallistuu vain lisää huonompaan suuntaan.
Lyseon remontin suuruusluokka euroina on todella käsittämättömän suuri tuollainen investointi remonttiin ei ole kannattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähikoulujen alasajo ei säästä mitään, useimmiten nostaa kuluja.
Suurimmat säästöt syntyvät siirtämällä Lyseon, mahdollisesti ostettavaan Raksilan kiinteistöön. Tällä vältetään noin 15Me remontti. Kiinteistön voi myydä maakunnalle tai yksityiselle.
Jättämällä ostamatta Kotkantien kampuksen säästyy ostohinta, joka pyörinee 12-17Me välissä (3xsuurempi kuin Raksila). Lisäksi säästyy remonttiin varattu 10Me.
Ouluhallin remonttia tulisi pohtia uudelleen, onko n 20Me järkevä investointi, kun samaan aikaan on suunnitteilla areena. Raksilan lukiolle voi rakentaa tarvittavat liikuntatilat, hankesuunnitelmassa mainitun mukaisesti, 1000m2=3-3,4Me.
Näillä säästöillä pyörittää LÄHIKOULUJA pitkän aikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän vai pitäisikön pikemminkin sanoa että kenenkähän hatusta päättäjät näitä laskelmia vetelee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merikoski 320 oppilasta, Pateniemi 220, Lyseo 550, eli yhteensä 1090 oppilasta.
Raksilassa paikkoja 950, joten vain 140 ylimääräistä, kyllä niille paikat löytyy keskusta-alueen lukioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin luottamusmiehet: Hänninen ja Oikarinen ovat julkisesti moneen kertaan vakuuttaneet, että Oulussa alakoulut kuuluvat alueilleen kunnan lähipalveluina.

Eivätkö palveluverkkoa rustanneet virkamiehet vieläkään halunne uskoa tätä, kuntalaisten valitsemien, johtavien luottamusmiestemme julkisesti kertomaa tervettä linjausta, mikä takaisi kaikkien laajan kaupunkimme kylienkin elinvoimaisuuden jatkumisen edelleenkin?

KV:ssa on nyt viimeinkin näytettävä ns. kaapin paikka, että virkakunnan on taivuttava luopumaan virhelinjauksista hakea sellaisia pikasäästökohteita, joiden laskentamallit ovat aikaisemminkin olleet täysin keksittyjä eivätkä siksikään ole julkaisukelpoisia; pelkkiä mutuluuloja. Palveluverkkoselvitys on niin laaja kokonaisuus, ettei sitä saa turhalla kiireaikataululla vesittää ja pilata.
Virhepäätöksethän kohdistuisivat lapsiin ja nuoriin; juuri Lapsiystävällisyydestään palkitussa kaupungissamme!

Kyläkoulut tarjoavat laadukasta ja yhtä monipuolista opetusta, kuin pitkän linja-automatkan päässäkin isoissa yksiköissä, mutta alakoulujen säilyminen takaa haja-asutusalueen kehityksen jatkumisen edelleenkin yhteisöllisenä toimijana koko alueellaan, vaikkapa naapurustonsa laajan alueensa vanhustenkin turvana! Kylä säilyy asuttuna, jos mahdollisille, uusillekin muuttajille voidaan kertoa alueella olevan lähikoulun.

Ei kait sentään tarvinne tämän, osan kuntalaisistamme itsensä valitseman, liian turvallisenko lintukodon joutua kokemaan jopa tarvehakuistako tuhoamisyritystä, vaikka luottamusmiehet ovat julkisesti vakuuttaneet edes alakoulujen kuuluvan alueilleen ainoina lähipalveluina?

Oikeat, kaikki lakkauttamisesta johtuvat, päivänvalon kestävät lisäkulutkin ja pitävät säästölaskelmat on kyettävä esittämään palveluverkko selvityksen lopettamisehdotusten perusteiksi.
Säilyneet kyläkouluthan ovat taanneet uusienkin perheiden muutot alueilleen!
Eikö juuri tämä Kylien säilyminen elävinä olekaan toivottua käytännössä, kuin vain strategiapapereiden korulauseissa, ei itse Oulun hallinnon arkitoimissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salonpään koulu, jossa on yli 140 oppilasta, on lakkautettavana. Oppilaita ollaan siirtämässä Niemenrantaan, jossa on tilaa 280 oppilaalle. Niemenrannassa on jo nyt 380 oppilasta, joista kaksi luokkaa on evakossa Kirkonkylän koululla, kun omaan kouluun ei mahdu.

Noihin 280 oppilaalle mitoitettuihin tiloihin yritetään siis saada yli 520 lasta + oppilasmäärien kasvu. Eikä missään laskelmissa näy Niemenrannan investointeihin tai koulukuljetuksiin varattuja rahoja, pelkät Salonpään lakkautuksen säästöt. Ja ne säästötkin ilmeisesti laskettu pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

134
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
88
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
58
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
51
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
41
Oulu hakee Hollannista vauhtia kulttuuripääkaupunkihankkeeseen – Leeuwardenin-matkalta toivotaan vinkkejä seudulliseen yhteistyöhön
40
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image