Mielipiteet

Lukijalta

Kuusamon Ollinsuolla tavoitteena koboltti- ja kul­tae­siin­ty­mien kartoitus

Mielipiteet 5.11.2019 7:00
Jussi Lähde

Kaleva julkaisi 4.11. Veikko Keräsen yleisönosastokirjoituksen otsikolla ”Malminetsintään vain Tukesin luvituksella”. Kirjoitus käsitteli Latitude 66 Cobalt Oy:n toimintaa Kuusamossa Kitkajärveä ympäröivällä alueella.

Kirjoituksessa Keränen mainitsee nimeltä kaksi yhtiötä, Latitude 66 Cobaltin ja Finnkallio Oy:n.

Keränen väittää mainitsemiensa kaivosyhtiöiden ”pyrkivän välttämään yhteiskunnan seurannan ja luvituksen malminetsinnässä pyytämällä suoraan malminetsintälupia kirjeitse ja puhelimitse”. Tämän lisäksi Keränen kirjoittaa, että ”kaivosyhtiöt jopa kairaavat maanomistajan luvalla Kitkajärven ympärillä”.

Latitude 66 Cobalt on pyytänyt Kuusamon Ollinsuon alueen maanomistajilta lupaa liikkua heidän maillaan mönkijällä liittyen maan pinnalta tehtävään sähkömagneettiseen tutkimukseen. Tutkimusmenetelmä sinällään kuuluu jokamiehenoikeuden piiriin, ajoneuvon käyttö ei. Siitä syystä olemme lähestyneet alueen maanomistajia lupapyynnöillä. Mitään muita lupapyyntöjä emme ole esittäneet.

Maan pinnalta ja ilmasta tehdyt tutkimusmenetelmät ovat viime vuosien aikana kehittyneet merkittävästi ja niiden käyttö on vähentänyt kairaustutkimusten tarvetta. Tutkimusten avulla voidaan aiempaa aikaisemmassa vaiheessa sulkea pois sellaisia alueita, jotka eivät ole jatkotutkimusten kannalta geologisesti kiinnostavia. Tämä palvelee kaikkia osapuolia.

"Latitude 66 Cobalt on pyytänyt Kuusamon Ollinsuon alueen maanomistajilta lupaa liikkua heidän maillaan mönkijällä liittyen maan pinnalta tehtävään sähkömagneettiseen tutkimukseen."

Keränen esittää kirjoituksessaan väitteen, jonka mukaan Latitude 66 Cobaltin tavoitteena olisi kairata alueen tunnetulla ”uraanivyöhykkeellä”. Väite on väärä ja olisi ollut helposti tarkastettavissa.

1979–1981 GTK löysi tutkimuksissaan Kouervaaran etelä- ja länsipuolelta uraania, joka esiintyy tutkimuksin todennetussa juonteessa. Latitude 66 Cobalt ei toimi, eikä pyri toimimaan kyseisellä geologisella alueella.

Latitude 66 Cobaltin tavoitteena on tehdä geologista tutkimustyötä alueella, joka on geologiselta rakenteeltaan erilainen. Geologisen työmme tavoitteena on alueen mahdollisten koboltti- ja kultaesiintymien kartoittaminen.

Kirjoituksessaan Keränen vaatii kaivosyhtiöitä hakemaan malminetsintälupia Tukesilta. Juuri tämä on se tapa, jolla Latitude 66 Cobalt on Ollinsuon osalta toiminut. Vaikka Keränen esittää kirjoituksessaan maanomistajan antaman luvan malminetsintään jonkinlaisena lainsäädännön ”takaovena”, on kyseessä lainsäädännön mukainen oikeus.

Jussi Lähde

Latitude 66 Cobalt Oy

vastuullisuus ja viestintä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minulta hirvimiehet kysyivät lupaa käyttää maillani mönkijää , ja lupa annettiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image