Mielipiteet

Lukijalta

Kuuluvatko pikavippifirmat sivistys- ja oikeusvaltion laillistettuihin toimijoihin?

Mielipiteet 10.6.2019 6:00
Seppo K. Junnila

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua pikavippifirmojen kohtuuttomista koroista, oikeastaan yhteiskunnan laillistamasta koronkiskonnasta. Toisaalta on kauhisteltu julkisen talouden kestävyysvajetta.

Pikavippejä ovat pakotetut käyttämään todellisessa ahdingossa olevat köyhät tai ihmiset, jotka syystä tai toisesta ovat menettäneet elämänhallintansa. He ovat usein alttiita mainosten aivopesulle, jota harjoitetaan monella televisiokanavalla, mutta myös sosiaalisessa mediassa.

Saatavissa olevien tietojen mukaan Suomessa toimi vuonna 2018 jopa yli 80 pikavippifirmaa. Näiden voittoprosentit liikevaihdosta voivat nousta jopa yli 60 prosenttiin. Liikevaihto yhteensä on lähes kaksi miljardia euroa ja voitot yli puoli miljardia euroa. Kuka loppujen lopuksi maksaa nämä voitot?

Pikavipit lisäävät huono-osaisten ahdinkoa entisestään, usein tuhoavat talouden viimeiset rippeet. Mikä ihmisellä on tämän jälkeen edessä? Yhteiskunnan turvaverkot ovat sen jälkeen enää jäljellä ja jokainen, joka niihin joutuu turvautumaan, maksaa yhteiskunnalle. Nämäkin ovat tässä vaiheessa pahasti myöhässä, ihminen on sosiaalisesti ja henkisesti jo monesti menetetty, eikä vain yksi ihminen, vaan useasti koko perhe, esimerkiksi kun joudutaan alihintaan myymään koti.

On vaikeaa, jos ei mahdotonta, laskea yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia pikavippifirmojen toiminnasta. Yhteiskunnan kustannukset ovat joka tapauksessa suuremmat kuin vippifirmojen voitot, voidaan puhua miljardiluokasta joka vuosi.

"Pikavipit lisäävät huono-osaisten ahdinkoa entisestään, usein tuhoavat talouden viimeiset rippeet."

Yhteiskunnassamme on paljon muitakin kielteisiä ilmiöitä, jotka lisäävät julkisen talouden kestävyysvajetta, esimerkiksi suuri avioerojen määrä ja laillistettu uhkapelitoiminta.

Olemme suosineet vapaata markkinataloutta, mutta olemme torjuneet ajatuksen, että vapaan markkinatalouden siipien suojassa aina kehittyy vastuutonta markkinatalotta, josta pikavippifirmat ovat malliesimerkki.

Taitaa olla niinkin, että vastuuttomien yritysten voitot aina maksaa rehellinen ja maksukykyinen veronmaksaja, työikäinen yhtä hyvin kuin eläkeläinenkin.

Voidaan kysyä, kuuluvatko pikavippifirmat lainkaan sivistys- ja oikeusvaltion laillistettuihin toimijoihin? Jos näiden myöntämien lainojen todellinen vuosikorko rajoitettaisiin alle kymmeneen prosenttiin, firmojen olisi pakko selvittää lainanottajien maksukyky ja moni ihmisen vaikeuksiin saattava lainapäätös jäisi tekemättä.

Seppo K. Junnila

Haapajärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Eivät kuulu, eikä perintätoimistojen perintäkulut, ne ovat todellista riistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksinaismoralismi kukoistaa suomen yhteiskunnassa.
Voisi sanoa Bernerin sanoin, että yksilön etu ei mene koskaan markkinatalouden edun edelle.
Muutamia esimerkkejä. Veikkauksessa ollaan kovasti huolissaan ihmisten pelaamisesta yli varojensa ja samaan aikaan se suoltaa uusia pelejä solkenaan ja mainostaa, että pelaa näitä kaikkia mutta maltilla. Huoltoasemien ja kauppojen tilat ovat täynnä näitä pelejä. Veikkauksen omistaa suomen valtio.
Toinen asia on huoli ihmisten liikalihavuudesta ja terveydestä. Juuri siihen aikaan illasta, kun ihmisen ei ole terveellistä syödä raskaasti, tulee toinen toistaan houkuttelevampia ruokamainoksia telkkarista. Käytetään siis härskisti ihmisten heikkoutta hyväksi. Markkinatalouden etua tämäkin.
Kolmas esimerkki koskee tätä ilmastoasiaa. Suomi halutaan vähäpäästöiseksi maaksi ja kuinkas muutenkaan, kuin antamalla varakkaille helpotuksia sähköautojen ostoon. Sikäli, kun valtiovalta haluaisi jotakin todellista tehdä ilmaston hyväksi ja nopeasti, se panostaisi biodieselin tuotantoon ja laskisi biodieselin hinnan sille tasolle, ettei kenenkään enää tarvitsi käyttää fossiiliperäistä dieseliä. Se kun vähentäisi 90% dieselautojen päästöjä. Tähän ei tunnu rahaa riittävän mutta muuhun, josta ei välttämättä suuriakaan hyötyjä ole, sitä tuntuu riittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasokasta keskustelua. Pulassa olevaa pitää auttaa. Vapaassa maassa se on tuottavaa. Ja Villissä Lännessä. On varaa palkata trollaajia puolustamaan. Koronkiskontaa? - eihän toki, vapaata liiketoimintaa vain! Ja lienee lainsäätäjällä kiireempääkin tekemistä kuin seurata, mitä maassa tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät tietenkään kuulu mihinkään oikeus- ja/tai sivistysvaltioon ne kun ovat 'laillistettuja' järjestäytyneen rikollisuuden kiskonta- ja hyväksikäyttö organisaatioita, joiden toiminnan seuraukset ovat samaa tasoa kuin törkeässä ihmiskaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinat eivät korjaa virheitään, kuten joskus kevyesti väitetään.Valtiovallan tulee tehdä tarvittavat rajaukset, eikä tätä vastuuta voi norminpurkutalkoista höpöttämällä välttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin käy mikäli poliittinen ideologia kieltää markkinatalouden olemassaolon.
Se nyt vaan sattuu olemaan sellainen voima, josta edes kokoomuslainen demari ei voi niskalenkkiä ottaa.

Maissa, joissa poliitikkojen tulee ymmärtää markkinataloutta jokainen yksityishenkilöille pelkkää rahaa lainaava on automaattisesti pankki- ja finanssivalvonnan piirissä.

Esim. Sveitsissä, jossa pankkitoiminta ja markkinatalous osataan, ei koko pikavippijärjestelmää edes tunneta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauaksi ovat pilvet karanneet siitä ajasta kun asuntovelalliset maksoivat yli 15% vuosikorkoa ja pankit myönsivät vekseleitä yli 25% koroilla.

Kukapa haluaisi palata noihin kultaisiin aikoihin, kun nyt Euroopan keskuspankin velkaelvytyksellä on asuntolainojen korot saatu lähelle nollakorkoa ja kulutusluottoa saa pankista reilusti alle 10% korolla. Käytössä on lisäksi kaikenmaailman Tuohea, joissa niissäkin korko on reilusti alle 15% ja muitakin luottotapoja kuin näitä järjettömän hintaisia pikavippejä.

Toki pikavipit ovat kalliita mutta toisin kuin asuntolainat ja pankkien kulutusluotot, myös kaikkien saatavilla sukupuolesta, tulotasosta tms. riippumatta. Pankit vaativat aina takausta joko omaisuuden tai henkilötakauksen muodossa mutta pikavippiä saa jos luottotiedot ja yhtiöiden vaatimat muut luotonantoon riittävät kriteerit kunnossa. Pikalainayhtiöt tarkistavat nykyisin myös muiden lainojen tietoja mutta kun tarjolla ei
ole yhtenäistä rekisteriä josta näkyisi kaikki avoimet luotot on tämäkin hieman arpapeliä. Siinä Suomi on onnistunut erottautumaan muista sivistysvaltioista että taidamme olla ainoa maa Euroopassa, jossa tätä yhtenäistä ns. positiivista luottorekisteriä, joka kattaisi kaikki laina, ei ole.

Mielenkiintoista kuitenkin seurata tätä iän ikuista itkuvirttä pikavipeistä, jotka korkolainsäädännön muutos lopetti jo 2013 ja 1.9.2019 voimaantuleva
uusi korkolainsäädäntö tulee viimeistään lopettamaan loputkin jämät mitä on jäljelle jääneet. Todennäköisesti sen jälkeen itketään, kun lainaa ei saa enää mistään ja huomataan kuinka käteviä ne pikavipit oli kunhan niitä osasi itse ottaa sen verran kuin oma talous mahdollisti ja oikeasti tarvitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on vastuunkantopuolue. Ovatko he vastuussa tästäkin, rikollisesta toiminnasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus rakastaa pikavippifirmoja, ei niitä saa lopettaa. Mistä löytyy kokoomuksen vastuunkanto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen Kokoomuksen harjoittama kansalaisten uusliberalistinen riisto tuottaa samoja tuloksia kuin kommunismi, harvainvalta sekin.

Harvat varastavat kaiken enemmän tai vähemmän ''laillisesti'' muka omaisuudekseen ja suuri enemmistö ei juuri mitään, ei edes kunnon asuntoja, ruokaa eikä edes välttämättömiä lääkkeitä ja lääkärin hoitoja mistään muusta puhumattakaan. Vastuunkannon irvikuva, kavallusta ja petosta.

Töitä vieroksuvien siivelläeläjien erittäin suuriakaan pääomatuloja ei saa verottaa. Kaikken suurimmat ovat täysin verottomia.
Eikä Kokoomuksen uusliberalistit kokkarit ole yksin, tämä koskee kaikkia vanhoja valtapuolueita = maantapa.

Tuore tietokirja näyttää, millaisia verkostoja ... ( HS 9.6.2019 )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman sekaista tekstiä. Varastavat miten? Kenen suuria pääomatuloja ei veroteta? Miten se täysi verottomuus oikein tapahtuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietty osa porukasta ei välitä lainaehdoista yhtään mitään, otetaan lainaa niin kauan kun saadaan.

Ja sitten kun tulee seinä vastaan, se on yhteiskunnan ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni luottokortti tippuis myös markkinoilta jos todellinen vuosikorko rajoitetaan tuohon 10 prosenttiin. Pelkästään koron rajoittaminen ei minusta ole tehokas keino ylivelkaantumiseen, kyllä se onnistuu 10% vuosikorollakin. 50000e velan pelkät korkokustannukset olisivat silloin yli 400e kuussa jota ei millään työmarkkinatuella makseta vuokran ja peruselintarvikkeiden jälkeen.

Suurin pikavippien ongelma on suomen lain mahdollistama lähes ikuinen perintä ja ulosotto-oikeus vakuudettomille luotoille jossa kaikki kulut kaatuvat velallisen niskaan. Tätä oikeutta tulisi merkittävästi rajata varsinkin silloin jos myöntää luottoa valmiiksi ylivelkaantuneelle henkilölle. Mistä päästään siihen toiseen isoon ongelmaan että suomesta puuttuu luottorekisteri josta voisi tarkastaa henkilön nykyiset lainat ja sen perusteella määritellä henkilön luottokelpoisuuden. Nykyään tilanne on se että ihmiset voidaan jakaa vain kahteen ryhmään, niihin joilla on luottotiedot ja niihin joilla ei ole. Pidemmällä tähtäimellä talousopetuksen määrää kouluissa tulisi lisätä, ja opettaa lapsille mitä se korko oikein tarkoittaa ja miten se lasketaan. Jonkun taannoisen nuorille aikuisille suunnatun kyselyn perusteella vain puolet ymmärsi tämän, mikä on ihan karmea tilasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, koska pankista ei saa kunnon korkoa on tällainen pikavippilainaus tehty rahamiesten tulolähteeksi.
X pääministerimmekin saa hyvän tuoton rahoilleen tuota kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lainaa rahaa ilman vakuuksia niin se on vähän niin kuin oma murhe, jos lainaaja ei maksa rahoja takaisin. Lainanantajalla on velvollisuus selvittää lainanottajan maksukyky. Jos sitä ei viitsi tehdä niin ei ilmeisesti kiinnosta kauheasti sellainen vaihtoehto, että rahoja ei välttämättä ikinä kuulu takaisin.

Suomeen on tehtävä jonkin asteen henkilökohtainen konkurssi. Kun on mitattu kaikki rahallisesti arvokas ulos, menkööt loput luottotappioksi. Elämä kouluttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asiakkaan luottotiedot vaativat kulutusluottofirmatkin perivät kovia korkoja. Näillä hankitaan mm viihde-elektroniikkaa. Tätä ennen pankki on kenties myöntänyt toistakymmentä vuotta riittävän asuntolainan perustuen "vakituiseen työpaikkaan", jollaista ei monella ole kuin paperilla. Autolainan saa kunhan työpaikka ja luottotiedot ovat kunnossa.

Yksilölle annetaan valtaa ja vapauksia mutta tämän myötä hän myös seuraukset itse kantaa. EU-oloissa pikavippejä tarjoavat yritykset tulisivat joka tapauksessa myös meidän markkinoille. Veronsa ne kuitenkin muualle maksaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Yksilöllä on myös valta ja vapaus huolehtia siitä, kenelle lainoja myöntää, ja millä perusteilla. Se on ihan lainaajan oma moka, jos jakelee rahaa liian leväperäisesti. Luottotappioita niskaan vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahalla saa poliitikon suosimaan vaikka orjatyötä ja vaikka mitä kotkotusta.
Selvä on että pikavippifirmat tekee valtaisaa voittoa ja sen loppupeleissä maksaa valtio ja ongelma käyttäjä jää ilman perus asioita,joihin valtio heille avustuksia antaa vaan niillä maksetaan valtaisaksi paisuvia vippejä,on kyse verenimiöistä,jo jeesuksen aikaan ne koronkiskurit tyrmään heitetiin.
vapaus ja vastuu on klise,ja valtio loppupeleissä vastaa myös peliriipuvaisiista ja niitä pitää suojella houkutuksiilta,vapaus ja vastuu logiikalla joka kadun kulmaan ilmeistyis maksullista viihdykettä,ja seuraukset valtio kustantais,ei kyllä valtion on myös suojeltava haitalliselta ilmiöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo pikavippifirmat samoin kuin puhelin- ja kotimyynti tulisi todellakin kieltää kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
8:15
Museossa voi käydä "ilmaiseksi" Museokortilla tai liittymällä ystäväyhdistykseen – Ateneumin ystävät täyttää jo 100 vuotta Tilaajille
8:14
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
8:06
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
8:05
Äärioikeistolaiset ja fasismin vastustajat kahakoivat mielenosoituksissa Portlandissa – Kuusi loukkaantui, yksi sairaalaan
8:00
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
7:12
MM-mestaruuden vuonna 1995 tuonut vauhti puuttuu Jutin ja Antsan muisteluista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image