Mielipiteet

Lukijalta

Kus­tan­nus­te­hok­kuut­ta päihdehoitoon - päih­teet­tö­myy­teen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada mak­susi­tou­mus­ta

Mielipiteet 16.7.2018 7:00
Riitta Koivula

Suomessa ei nähdä päihdetoipumista todennäköisenä vaihtoehtona. Maksusitoumuksen saaminen hoitoon on usein monimutkainen ja pitkä prosessi, jota sääntelee kilpailutus ja budjetit, joista virheellisesti tingitään usein päätöksenteossa ensimmäisenä.

Päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta. Lisäksi päihderiippuvuutta sairastavan ihmisen hoitoon pääsyä hidastaa lain vaatima pakollinen palveluntarpeen arviointi, jota käytetään joustamattomasti.

Valinnanvapaus ei ole ollut päihderiippuvaisten ja läheisten oikeus ja soten toteutuessa se on jäämässä edelleen haaveeksi. Mahdollisuus vaikuttaa omaan hoitopaikkaan on rajoittunut ja samoin itsemääräämisoikeus. Laki ei nykyisellään palvele ihmistä eikä yhteiskuntaa, eikä ole kustannustehokas.

Toipumiskeskeinen päihdesairauden hoito on kustannustehokasta. On tuloksellista sijoittaa ennaltaehkäisevään päihdetyöhön, riippuvuuden tunnistamiseen ja häpeästigman heikentämiseen.

Kustannustehokasta on antaa maksusitoumus hoitoon, kun ihminen sitä haluaa ja kuulla ihmistä hoitopaikan valinnassa. Maksusitoumuksen hakeminen osoittaa motivaation, iso kynnys on silloin jo ylitetty, asiakas on itse tehnyt palvelun tarpeen arvioinnin.

Kustannustehokasta on hoitaa läheiset ja koko perhe toipumiskeskeisesti. Kustannustehokasta on uskoa toipumiseen ja pitää sitä hoidon tavoitteena. Kustannustehokasta on puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Yhteiskunnallisen asenteen muuttuminen toivottomuudesta, ”vain harvat” -ajattelusta toipumiskeskeiseksi on kustannustehokasta.

"Päihderiippuvaisen mahdollisuus saada hoitoa ei ole tasavertainen muiden sairauksien kanssa. Tämä johtuu muun muassa lainsäädännöstä, jossa ei siis nykyisellään puhuta toipumisesta, vaan haittojen vähentämisestä."

Päihderiippuvuuden hoitaminen primäärinä sairautena eikä seurauksena jostain muusta on kustannustehokasta. Kustannustehokas hoito vaati selkeät sairauskäsitykset ja hoitopolut. Koska päihdesairauden hyväksyminen, tunnistaminen ja koulutus on vielä heikkoa, joutuu moni kärsimään ja tulee valitettavasti myös ohjatuksi väärin.

On siis monia asioita ja välineitä, jotka ovat päihdetyössä kustannustehokkaita. Hoitopolut, hoitoon pääsy, mahdollisuus vaikuttaa omaan hoitoonsa ja saada apua eivät meillä vielä vastaa asiakkaiden ja sairauden tarpeisiin, jossa aikaikkunan kanssa taiteilu on totta niin päihderiippuvaiselle kuin hänen läheisilleen. Päihderiippuvaisen mahdollisuus saada hoitoa ei ole tasavertainen muiden sairauksien kanssa. Tämä johtuu muun muassa lainsäädännöstä, jossa ei siis nykyisellään puhuta toipumisesta, vaan haittojen vähentämisestä.

Toipumista päihteettömyyteen ja läheisten toipumista tapahtuu kuitenkin koko ajan. Se on mahdollista myös meillä Suomessa. Se, että sitä ei pidetä kustannustehokkaana ei johdu sairaudesta tai sitä sairastavista vaan siitä, ettei toipumiskeskeisyyttä tunneta.

Riitta Koivula

yrittäjä, perheterapeutti, sairaanhoitaja

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kauhajoki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Ihan turhaa hommaa. Alle 5% lopettaa päihteet ja ne saattaisivat lopettaa ilman tätäkin rahareikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeet kannattaa laillistaa ja kerätä valtion monopolilla niiden kaupasta suuret rahat käytettäväksi mm. hoitoihin yms.
Samalla loppuu huumerikollisuus 'kokonaan'. Alko on ollut ja on erittäin hyvä business kansallisvaltiollemme, eli meille kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riitta Koivula kirjoitus on totta. Toipumistavoitteinen hoito on vain rikkaiden etuoikeus. On silkkaa tuuria saada toipumiseen tähtäävät lääkkeettömät hoidot. Korvauslääkkeet saa kyllä ilmaiseksi ja piikit. Mutta toipua riipouvuudesta ei saa.

Esimerkiksi Helsingin päihdehuollon hankinta-asiakirjoista viimeiseltä viideltä vuodelta voi havaita, ettei niiden perusteista löydy toipumistavoitteisia hoitoja lainkaan.

Nyt THL tekee tutkimusta naloksonilla peliriippuvuuden hoidossa. Yritys joka tätä tuotetta valmistaa, on nousdut nenäsimutekeksinnöllään pörssilistan kärkeen. Nyt tälle lääkkeelle yritetään löytää lisää heikossa asemassa olevia käyttäjäryhmiä, jotta yrityksen asema pysyisi pörssilistan kärjessä.

On täysin järjenvastaista korvata aineriippuvuus toisella riippuvuutta ylläpitävällä aineella ja jättää riippuvuussairaus hoitamatta.

Riippuvuudet, mielenterveysongelmat ja kipupotilaat ovat lääketehtaille miljardibisnes.

Riippuvaiselle itselleen on aivan sama, onko riipouvuus lailliseen vai laittomaan aineeseen, koska henkilö kärsii riippuvuudesta, ei aineen tuomasta tilasta.

Päihdepolitiikka on myyntimiesten markkinointialusta. Aivan kuten yksityishenkilö joutuu luovimaan mainosten kohteena, virkamiesten, päättäjien ja lääkäreidenkin tulisi tunnistaa että lääketehtaat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, joiden markkinointi kohdistuu yksinomaan lääkäreihin, virkamiehiin ja päättäjiin.

Kaikki sairaudet ei ole hoidettavissa lääkkeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen kokoomusyrittäjä. Heidän maalilmassaan kunnallisia tai kolmannen sektorin toimijoita ei ole, ainkaan silloin kun rahoja jaetaan. Kuin sattumalta jokainen "kustannustehokas" toimi siirtää verovaroja juuri omaan taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 90% keskeyttää hoidon tai ratkeaa uudelleen. Liian kallis hoito ilman tuloksia. Kyllähän yrittäjä pärjää kun juuri kukaan ei parane. Siksi ei myöskään enään maksusitoumuksia kirjoiteta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Sillanpirtin pienyhteisöhoidon läpikäyneiden prosentti oli 83.3%.

Pienyhteisöhoito lopetti toimintansa toukokuussa 2018, koska kaupunki ei ole koskaan halunnut maksaa hoidosta mitään. Helsingin kaupunki on saanut ilmaiseksi tätä hoitoa toista kymmentä vuotta, vain asumispalveluiden hinnalla.

Tämän lääkkeettömän hoidon kesto on 10kk mistä ohjataan jälkihoitoon.

Mainitsemasi prosentti on saatu aikaan nimenomaan sillä että henkilö on vieroitettu aineesta ja ohjattu suoraan jälkihoitoon, ilman että riippuvuutta on hoidettu asianmukaisesti lääkkeiden alasajon jälkeen.

Lääketehtaat eivät koulutuksissaan opeta lääkäreille, että lääkkeiden alasajon jälkeen tarvitaan lääkkeetön yksilö- tai yhteisöhoito.

Sosiaalitantta on hyvä ja ottaa selvää asioista ja kehittää ammattiosaamistaan, eikä leiki neroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nille, joilla on varaa juoda omalla rahalla, on varaa maksaa myös päihdehuoltonsa itse.

Niiltä, joilla on varaa juoda vain sosiaalihuollon rahoilla, tulee rahoitusta vähentää ja mikäli tarpeellista, muuttaa rahoitus vain terveys-, vaate-, ruoka, ja asuntohuolloksi ilman käteistä.

--> Alkoholismi loppuu, kun viina loppuu.

Kuten juoppohullun päiväkirjan kirjoittaja on asiaa kommentoinut, juopon tietä alaspäin tulee nopeuttaa ja tasoittaa.
Vain siten totuus ja mahdollinen muutos tulee vastaan. Tissuttelun rahoittaminen ei sitä tuo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On väärää "säästämistä", kun esimerkiksi päihdehoidon maksusitoumuksen päätöstä viivytellään, jos useita päiviä, jopa viikkoja kestää, voi itse vaiva "hoitua" jollakin tavalla jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihderiippuvuus on itse hankittu ja siksi jokainen sen hankkinut maksakoon kulunsa itse. Ohan sitä rahaa viinaan löytynyt niin miksi sitä ei sitten löydy omaan hoitoonsa. Ei centtiäkään juoppojen hoitoon ei ainakaan veronmaksajien varoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan kannattaa maksaa vaikka itse, onhan kyse koko elämästä. Elämään ilman päihteitä kannattaa satsata. Saa sijoittamansa rahat monin kerroin takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se,että niitä verorahoja vedetään joka keskusteluun niin olettaisin niitä turhempiakin menoja sieltä löytyvän. Terveyspalvelut ei niitä ole. Oli sitten kyse mielenterveysongelmista tai päihde. On ihan pakko nyt jupista,mutta kuvitellaan sinun loukkaantuvan lenkillä ja tarvitset hoitoa eikä sinulla siihen ole varaa vaikka olet ihan terveelliset elämäntavat omaava henkilö. Joten eikö tuossakin tapauksessa ole sama ajatella henkilön olevan kykenevä maksamaan silti kulunsa,koska lenkillä käyminen on itse aiheutettu tapaturma ja minä en millään haluaisi sellaisen ihmisen kuluja verorahoista maksaa.
Ja ihan näin järjellä ajateltuna ne kulut kasvaa päihderiippuvaisen kohdalla mikäli hoito viivästyy viikkoja ellei kuukausia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikunta ja päihteet ovat hyvin rinnastettavissa toisiinsa. Molemmat aiheuttavat pääosin voimakasta haittaa yksilön terveydelle, sekä tuottavat kärsimystä läheisille. Ehkäpä keksit jonkin toisen vertauksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän kyllä tapauksia joissa se liikunnan harrastaminen meni sairaaloiseksi ja luurankoinen olemus ei edes herättänyt ihmistä. Joten kyllä se voi myös tuottaa läheisille kärsimystä ja huolta siinä missä alkoholikin. Molemmat yhtälailla vaarallisia ja itseaiheutettuja. Alkoholin käyttö on varmaan helpommin tuomittavissa kuin esim syömishäiriö. Kun ei mitään osata kohtuudella siitä tulee ihan yhtä lailla kustannuksia niistä verorahoista. Joten näin kärjistetty esimerkki mutta lopputulos sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image