Mielipiteet

Lukijalta

Kurjuuden maksimointia koko opus täynnä – miksi tu­lo­ve­rop­ro­sent­ti on Oulussa tabu?

Mielipiteet 5.2.2020 6:00
Pertti Kutilainen

Laesterän perikokoomuslaista ja ennalta arvattavaa raporttia olen lueskellut. Mitään uudenlaista ajattelua en siitä löytänyt, palvelujen leikkausta ja hinnoittelua, keskittämistä, yksinkertaisesti kurjuuden maksimointia koko opus täynnä.

Itse kiinnitin ensimmäisenä huomioni tuloveroprosenttiin. Se on pyhä ja tabu Oulussa eikä siihen kosketa. Vaikka vain muutama päivä myöhemmin uutisoidaan Oulun tuloveron olevan alueen alhaisin.

Tulovero on ainut reilu tapa maksaa palveluista. Sitä maksetaan tulojen suhteessa, eikä kukaan siis maksa enempää kuin tulot antaa myöten. Toisin kuin kiinteistövero, puhumattakaan esimerkiksi esityksessä olleesta sairaanhoitajalla käynnin maksullisuudesta. Kuka sitä maksaa? No tietysti lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät. Työssäkäyväthän saavat palvelunsa työterveydestä, joten ei koske heitä. Reilu pelikö tuo?

Turha muuten kuvitella, etteikö kiinteistöverojen korotukset nostaisi myös vuokratasoa. Siis vuokralla asuvatkin kärsii, ei vain kiinteistöjä omistavat.

Tuloveroprosentilla korjattaisiin tulokertymää, joka raportinkin mukaan on pielessä. Yksi prosentti tekisi lähes 40 miljoonaa, joten melkeinpä se tarve sillä jo korjaantuisikin.

Talousjohtaja tosin oikoi, että prosentti olisi vain 33 miljoonaa. Jos tärkein tulonlähde jo heittää raportissa noin paljon, en paljon panisi painoa muillekaan laskelmille. Siksiköhän alkuperäistä säästötavoitetta oli reilulla kympillä vielä nostettukin.

”Jos johonkin rahaa pitäisi laittaa, niin sakkomaksujen poistoon tähtääviin työllistämistoimiin.”

Se, mikä raportista puuttuu, on minusta monessa kohtaa paljon mielenkiintoisempaa tietoa. Ulkoistusten ja tällaisten konsulttiselvitysten hinnoista ei puhuta mitään. Kansalaisia harhautetaan elinkaarimalleilla luulemaan, ettei lainaa oteta. Kuitenkin menoihin sitoudutaan vuosikausiksi ja annetaan palvelujen järjestäminen suuryrityksille bisnekseksi. Oma toiminta tekisi saman paljon halvemmalla, mutta sitä ei tunnusteta.

Jos johonkin rahaa pitäisi laittaa, niin sakkomaksujen poistoon tähtääviin työllistämistoimiin. Niille oli raportissa säästökin löydetty ja yksittäisenä säästönä taisi olla kaikista suurin. Tuolta voisi löytyä käsipareja niihin tehtäviin, joissa monet hallinnonalat on ihan tupella, kun työtä on enempi kuin tekijöitä. Ja kikyt päälle.

Samaten kaupunki voisi lopultakin ymmärtää haja-asutuksen infran merkityksen ja satsata uudelleen yksityisteihin. Tätäkin seminaarissa muutamat ehdotteli, että vähennettäisiin vielä nykyisestäkin. Ei ole tainnut tulla käytyä Letkun puistoa syrjemmällä maaseudulla katsomassa, miten siellä eletään ja mitä yksityistiet oikeasti tarkoittaa.

Vanhuksia ollaan muutoinkin ajamassa kotiarestiin, kun laitospaikkoja karsitaan. Vanhuksen on hyvä olla kotona jos kunto sitä edellyttää, mutta paikkoja ei voi karsia budjetin perusteella vaan tarpeen perusteella. Vai tuleeko huutokauppakeisari pitämään auksuunia vanhusten hoidosta, kuka halvimmalla hoitaa?

Pertti Kutilainen

(vas./sit.), Kiiminki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Hei toveri Kutilainen: Rikkaat eivät juurikaan maksa veroja ja köyhien verotus on lähellä nollaa. Se on kuule tavallinen palkannauttija, duunari ja keskiluokka, joka verot maksaa ja tekemättömien elämän kustantaa. Verojen nosto osuu aina ja täsmälleen mökkiläiseen, työläiseen, siivoojaan ja vaikka autonasentajaan pahimmin. Siksi en kannata vasemmistoa, demareita, vihreitä enkä kokoomusta tai keskustaa. Mietipä sinäkin - toveri Kutilainen - kannattaako veronkorottajia tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisessa taloudessa vain ja ainoastaan kova talouskuri pitää menot kurissa. Mikäli julkiselle taloudella antaisi 100 miljardia niin kaikki menisi ja lainaa otettaisiin entistä enemmän.

Suomessa sosialismi aate on mennyt överiksi koska kuntien pitää järjestää kaikki ja kunnista on tullut pahimpia kartellimonopolien pyörittäjiä. Sosialismissa kaikki ei ole mennyt pieleen tai olisi huonoa mutta julkiseen talouteen pitäisi löytyä keinoja jolla menot pysyvät kurissa ja politiikkojen aivopierut eivät leviäisi ympäristöön. Varsinkin nyt on nähty että politikoilla ei ole mitään vastuuta valtion menojen kasvattamisesta, oli uudet meno esitykset sitten miten ihania tahansa. Poliitikkojen pitäisi ymmärtää rahat otetaan kansalaisilta, kirjaimellisesti revitään jo leipäpalaa suusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka väittää että oulun veroaste on pieni valehtelee. Veroastetta ei tule verrata Taivalkoskeen vaan muihin vastaavankokoisiin kaupunkeihin, jolloin huomaamme että Oulu on itseasiassa himoverottaja.

Yleisesti verojen korotuksesta. Vasemmisto ajattelee virheellisesti että veroja korottamalla saadaan aina ja automaattisesti lisätuloja. Tämä. ei tietenkään pidä paikkaansa. Jos veroprosentti nousee sataan on verokertymä nolla koska kukaan ei tee töitä joista ei itselle jää euroakaan. Samoiten Veroasteella nolla ei veroja kerry. Eli maksimaalinen verokertymä saadaan jollain prosentilla nollan ja sadan välillä. Kansainvälisesti Suomen kokonaisveroaste on maailman viiden korkeimman maan joukossa, joten sokea Reetakin näkee että olemme ihan Maksimiverokertymön lakipisteessä jonka ylittäminen ei enää kasvata verokertymää vaan itseasiassa vähentää verotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurista ja keskisuurista kaupungeista ainoastaan Helsingin, Turun ja Tampereen kunnallisveroprosentti on pienempi kuin Oulun. Jyväskylässä se on sama, muualla suurempi. Eli kyllä täällä melko alhainen prosentti on.

Vasemmisto ei kylläkään ajattele noin. Kyllä me tiedämme, ettei veroprosentti voi olla sata (100). Tiedämme myös, että verotuksella on tuo mainitsemasi taso, jonka jälkeen se kääntyy itseään vastaan. Suomessa emme kuitenkaan ole tuolla tasolla, kyllä täällä olisi esimerkiksi pääomatuloissa nostovaraa.

Lisäksi, tärkeää olisi kohdentaa verotusta reilummin. Toisin sanoen, enemmän verotusta rikkaille, vähemmän köyhille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin hyvin tiedät Suomi on tuloeroissa maailman tasa-arvoisimpia maita. Sinulle suosittelen lukemiseksi Ayn Randin Atlas Shrugged -kun maailman järkkyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, Suomi on tosiaan tuossa(kin) asiassa yksi tasa-arvoisimmista maista, mutta ei kuitenkaan se tasa-arvoisin. Eli parannettavaa on.

Sinulle puolestaan suosittelisin luettavaksi Thomas Pikettyn Pääoma 2000-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavoite jossa Suomi pyrkisi olemaan maailman tulotasa-arvoisin maa on helposti saavutettavissa. Pistetään tuloveroksi 100% yli 100 000 euron ansio- ja pääomatulosta ja annetaan rahat vaikka Viroon. Ja kas tuloeroja ei enää juurikaan ole.

Se että alempien tulodesiilien tulot eivät kasvaisi yhtään ei varmasti poistaisi kuitenkaan heidän iloaan siitä että rikkalta saataisiin leikattua ylimääräiset rahat.

Mielipiteitä saa olla. Oikeita ja sitten vääriä niin kuin sinulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En edelleenkään ole ehdottanut veroprosentiksi sataa, eihän siinä olisi mitään järkeä.

Ihme kommentti muutenkin, tähän asti keskustelu on kuitenkin pysynyt asiallisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kuntaverosta eli mainitsemiesi isojen kaupunkien listasta unohdit mainita Espoon (18%) ja Vantaan (19%j jotka ovat myös Oulua pienemmän veron kaupunkeja. Niin että mitäs isoja kaupunkeja niitä jäikään jäljelle joissa vero on korkeampi? Vastaan itse, ei yhtään. Ja keskisuurista kaupungeissa tilanne on täysin samansuuntainen. Mutta niin kuin sanoin, Oulua tulee verrata verrokkiryhmään jossa Oulu on himoverottaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä korjaus, katsoin erehdyksessä listaa, jossa oli maakuntakeskukset, joten Espoo ja Vantaa jäivät pois.

Keskisuurissa kunnissa kuitenkin prosentti oli isompi kuin Oulussa, joten ei se kyllä ole "samansuuntainen". On melkoista liioittelua, jopa vääristelyä, kutsua Oulua "himoverottajaksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulua voi verrata vaikkapa Kouvolaan. Oulu ei kilpaile samoista asukkaista. Verrokkiryhmässä Oulu on himoverottaja. Mustaa on turha yrittää vääntää valkoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki ja Espoo 18, Vantaa19, Turku 19,5, Tampere 19,75, Oulu ja Jyväskylä 20, Lahti 20,75 ja Kuopio 20,5.

Kelpaako nyt verrokkiryhmä? On todellista vääristelyä väittää Oulua himoverottajaksi. Mustaa on todellakin turha yrittää kääntää valkoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lahti ei ole yliopistokaupunki eikä mitenkään kilpaile samoista asukkaista kuin Oulu. Kuopion ehkä jollain määreellä hyväksyn. Tässä ryhmässä Oulu on top kahdessa himoverottaja. Ja jos saivarrellaan sillä että onko Oulu himoverottaja vaiko alhaisen veron kaupunki niin kyllä Oulu ehdottomasti on paljon lähempänä himoverottajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä selvä. Vaikuttaisi siltä, että meillä on täysin eri käsitys termistä "himoverottaja". Kysyn kuitenkin vielä tarkennuksena: Ovatko myös Turku (19,5) ja Tampere (19,75) mielestäsi "himoverottajia"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuosta edelleen voi todeta, että suurimmista kaupungeista Oulu on himoverottaja. Ns. Sixpack kaupunkeihin kuuluu Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu. Noiden kanssa Oulu kilpailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä ovat sinun perusteesi tälle himoverotukselle? Ja kun puhut tästä asukaskilpailusta, onko maantieteellä mielestäsi merkitystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin samaa mieltä mielipidekirjoituksen kirjoittajan kanssa eli kunnallisveroa tulee nostaa, vaikkakin se on tasavero, mutta parempituloiset maksavat kuitenkin euromääräisesti enemmän, joten toteutuu kohtuus kuitenkin jossain määrin. Kurjuuden maksimoinnista ja kokoomuslaisesta arvopohjastahan tässä konsulttiesityksessähän on kysymys, se paistaa läpi kilometrien päähän. Ei pidä uskoa, että meidän mikään pakko olisi leikata ja supistaa, vaikka suomalainenhan tykkää kurjistella ja kärsiä kuin aina olisi pula-aika. Kehotan ajattelemaan omilla aivoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kutilainen kirjoittaa vasemmistolaiseen tyyliin harhaanjohtavasti tuloverosta. Siihen Oulun kaupunki ei voi vaikuttaa. Kunnallisvero on taas tasaveroluontoinen maksu,jonka vaikutus on suurin vähävaraisille. Erilaiset lupamaksut ovat jo Oulussa huipussaan. Niissä on suoranaista rahastusta,jossa vain kaupunki veloittaa tekemättömästä työstä.
Kyllä Oulun täytyy aloittaa säästökuuri. Hyvä kohde säästöjen aloituksella olisi BusinesOulu. Jonka tuhlauksella ei tunnut olevan rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öööö?? Ootko tosissas ja ihan pihalla? BusinessOulu on tuottanut paljon paikallisille yrityksille joka näkyy uusina työpaikkoina. Me tarvitaan verorahoja ja niitä saadaan työpaikoista. Herranen aika että osa porukkaa on pihalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BusinessOulu on lähinnä työllistänyt itselleen väkeä. Toimii,kuin valtio valtiossa tuhlaten veronmaksajien rahoja. Oulu ei todellakaan kaipaa tuollaista ylisuurta organisaatiota. Taidat itse olla pihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
6:30
Mies ajoi rajua ylinopeutta Iissä – alkometri näytti törkeitä lukemia
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
13
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
11
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image