Mielipiteet

Lukijalta

Kun rauta ei imeydy – Lääkärit eivät tunnista alhaisen ferritiinin aiheuttamia ongelmia

Mielipiteet 15.6.2019 6:00
Oman elämänsä lääkäri, valitettavasti

”...kunnes löysin lääkärin joka kuunteli ja otti oireeni todesta.”

Tuon saa lukea surullisen usein.

Eikö jokaisen lääkärin tulisi kuunnella ja huomioida potilaan mielipiteet, jos potilas perustelee kantansa ja näyttää esimerkiksi verikokeiden tulokset mielipiteensä tueksi?

Ongelmani on sama kuin monilla muilla, eli alhainen ferritiini. En osannut epäillä oireideni voivan johtua noin yksinkertaisesta asiasta ennen kuin vuonna 2018 luin sattumalta Kalevan artikkelin aiheesta. Kiitos asian esille nostamisesta!

Tästä S-Ferrit-oivalluksesta alkaa tarina tiivistettynä näin:

Soitin terveyskeskukseen saadakseni lähetteen verikokeeseen. En saanut, kyseessä on ”trendivaiva”. Perustelin tarpeeni oirekuvalla, kasvisruokavaliolla ja erittäin runsailla kuukautisilla. Viimein sain lähetteen, mutta sinnikkyyttä se vaati.

S-Ferrit-tason tulisi olla noin 130. Minulla oli 25.

Otin uudelleen yhteyttä terveyskeskukseen saadakseni neuvoja tilanteen korjaamiseksi. Hoitaja kertoi lääkärin todenneen kaiken olevan hyvin, joten en saanut edes soittoaikaa.

Omasta mielestäni 25 on kaukana 130:sta ja ottaen huomioon selvät oireet, aloitin rautakuurin omin ja apteekkarin neuvoin. Kuuden kuukauden kuluttua sama soittorumba, halusin todentaa onko raudan syönnillä ollut vaikutusta.

Pitkän ja turhan puhelimessa inttämisen jälkeen annoin periksi. Ostin itselleni verikokeen yksityisestä laboratoriosta. Arvo oli noussut vain neljä pykälää, ollen nyt 29.

Oireista pahin on kipeä suu. Kieli verestää ja kitalaki on kuin nokkosilla hierottu. Jokainen voi miettiä miten se vaikuttaa mielialaan.

Terveyskeskuksen kanssa hyödyttömän asioinnin lisäksi olen hakenut apua yksityislääkäreiltä. Yleislääkäri epäili kilpirauhasta ja B12-puutosta. Ei ollut, joten hän menetti mielenkiintonsa.

Sitten työpaikkalääkäri tiesi syyn olevan närästys. Suu-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri arveli minulla olevan vaihdevuodet. Sen jälkeen gynekologi totesi ettei hormoneista ole kyse.

Kaksi eri hammaslääkäriä kertoivat oireiden olevan silmin nähtävät. Toinen laittoi lähetteellä suusairauksien erikoislääkärille. joka puolestaan lähetti takaisin verikokeisiin ”koska se on se kilpirauhanen”. Vaan kun ei ole.

Maalaisjärkeillen on selvää, että suun limakalvojen oireilu liittyy alhaiseen S-Ferrit-arvoon ja raudan imeytymisen ongelmaan, sillä se on ainut löytynyt poikkeus. Voi toki olla jotain muutakin heittoa veriarvoissa, mutta sitä ei voi tietää, koska lääkäreillä tuntuu olevan tapana lopettaa tutkiminen siihen kohtaan, kun kilpirauhanen on todettu terveeksi.

Jokaiselle lääkärille olen ehdottanut S-Ferritin olevan kaiken takana. Täysin turhaan, kuuroille korville. Haluaisin tietää kuinka lääkäriä valitseva asiakas tunnistaa sen lääkärin, joka kuuntelee potilasta?

Mikä on lääkärien vastuu, kun potilas ei vahingoitu, mutta ei myöskään saa tarvitsemaansa hoitoa?

Keski-Euroopassa S-Ferrit-seuranta kuuluu perusterveydenhuoltoon. Siitä voi päätellä, kuinka vaikeasta ja kalliisti hoidettavasta sairaudesta on kyse (sarkasmia).

Oman elämänsä lääkäri, valitettavasti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Olen pitkään kärsinyt lyijyn ja elohopean puutteesta. Tämä oireilee siten, että minulla on suuria vaikeuksia ymmärtää kasvissyöjien ja cityvihreiden ulosantia. Lääkärini sanoi, että tämä on normaalia, kielsi katsomasta televisiota ja hesaria ja muuttamasta Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkasmi on todella kaukana siitä, kun lähtee seikkailemaan sellaiseen maastoon, josta ei mitään tiedä.

Ehkä alkuperäisen, lehteen annetun kirjoituksen laatija tuntee myös ihmisyksilön biokemiallisen toiminnan?
Oulussa toimii yksi maailman parhaista lääketieteellisen biokemian yksiköistä. Sinä kuitenkin tunnet asian paremmin.

Mistä se johtuu?
Toivottavasti saat mielellesi rauhan. Ainakaan labratuloksia ei kannata seurata kovin tarkkaan, siitä saattaa tulla riippuvaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin paperilehdestä.
Ensinnäkin on lopetettava raudan ottaminen, jos se ei kerta toivottuun laboratorioarvoon vaikuta.

Liiallinen raudan syöminen aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia.

"Jokainen on oman elämänsä insinööri, arkkitehti, taiteilija", ...tai ehkä lääketieteellisen tiedekunnan 6 vuotta läpiopiskellut.

Tietenkin saa ihan vapaaehtoisesti suun kautta rautaa ottaa, kukaan ei estä sitä.
Ei siis ole käynyt mielen vieressäkään, että ehkä ei tiedä asioista kovin paljon?

Paljonko on kyseisen ihmisen hemoglobiini eli HB?
Jos naisella hemoglobiini 13 tai yli, se on hyvä. Liiallinen raudan suun kautta nauttiminen on raskasmetallin varastoimista elimistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos koittaisit lisätä lihaa tuohon kasvisruokavalioosi. Ihminen on kuitenkin luonnostaan sekasyöjä, eli lihan jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta aiheuttaa väistämättä haittaa elimistölle. Valitettavasti ideologia ei edelleenkään kumoa biologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kupari helposti-imeytyvässä muodossa on tärkeä ravintoaine ja vaikuttaa rauta-tasoihin, B12 vitamiinitasoihin ja muutenkin terveyteen. Mutta väärässä muodossa se on elimistölle myrkyllinen. Mistä saisi luotettavan testin kupariarvoista, sekä luotettavan ravintolisän jos vaje todetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta rauta imeytyy, pitää saada riittävästi myös c-vitamiinia. Parasta olisi tietysti saada se ravinnosta eikä purkista.
En silti vähättele ongelmaasi ja terveydenhuollon taholta kohtaamaasi. Olen jonkinlainen kohtalotoverisi. Arvaapa millaista vastaanottoa olen saanut, kun olen kuolemanväsynyt, vaikka ferritiini- ja kilpirauhasarvoni ovat loistavat enkä ole tyypillinen uniapneapotilaskaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit syödä sekaruokaa ihme valittamista toi hyvä ferritiini oulus on ruoka-allergisia joil paljon alempana ferritiini eikä niitäkään hoideta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä näin on, itse saa itseään hoitaa ja ottaa asioista selvää. Sairastan myös kilpirauhasen vajaatoimintaa ja sen piikkiin on sitten kaikki oireet laitettu n. 20 vuoden ajan. Väsymys, aivosumu, keskittymiskyvyn puute, ihottumat ja ihon kuivuus, aukinaiset suupielet ja suun/muutkin limakalvot, lihaskivut ja krampit, päänsärky, korkea syke, hiustenlähtö jne. Noita ei vaan kuriin Thyroxinilla ole saatu, annosta on toki rukattu edestakas, kokeiltu myös eläinperäiset valmisteet. On etsitty lihastautia ja reumaa, mutta eipä löytynyt. Dosentti Esa Sopen kirjoituksen luin ja siitä se lähti selviämään. Tosin apua ei saanut mistään, hb hyvä, lääkärin mielestä ei voi olla siitä kyse. Oireet helpotti rautaa syömällä reilun puolen päästä. Minullakin puute johtuu ruokavaliosta ja -tottumuksista, sekä runsaista kuukautisista. Muut syyt nyt yksityisellä suljettu pois. Kalliiksi on tullut tämä kuvio yhteiskunnalle, "turhine" tutkimuksineen ja sairaslomien vuoksi. Toki kiitollinen olen että tutkittu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kehutaan Suomen terveydenhoitojärjestelmää... Itselläni myös moninaisia oireita, mutta kenelläkään ei kiinnosta, kun veriarvot ovat nippa nappa alarajoilla. Rajoilla, jotka jostain kumman syystä ovat matalammalla kuin muualla maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image