Mielipiteet

Lukijalta

Kun pakkanen paukkaa, muista myös karvaista lenkkikaveria

Mielipiteet 27.2.2018 9:00
Leena Kehänen

Suomea hellii huikea talvisää. Lunta on sadellut jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja pakkasta on riittänyt niin ettei lumi ole sulanut pois, kuten viime talvena tapahtui.

Pakkasella tulee tarve pukeutua lämpimämmin, varsinkin silloin kun mittari menee alle kymmenen miinusasteen ja kipuaa lähelle 20 astetta. On pitkää kalsaria, villahousua, useammat sukat, lämpimät kengät, toppahousut, paitoja voi olla jopa kolme, päällimmäisenä villapaita, minkä päälle tietysti tuulta pitävä takki, kauluri tai kaulahuivi, paksu lämmin pipo ja tietysti kunnon hanskat.

Toiset toki ovat lämminverisempiä, eivätkä tarvitse näin paljoa vaatetta ulos lähtiessään. Lenkkikaverille, sille karvaiselle, hihna/valjaat päälle ja menoksi, eikö miten se meni?

Ihminen vuoraa itsensä päästä varpaisiin lämpimästi, ettei varmasti tulisi vilu, mutta lenkkikaveri, se rakas koira, saa tyytyä omaan karvoitukseensa, oli se sitten kuinka ohut tahansa.

”Mutta eihän sitä ennenkään koirilla ollut vaatteita. Miten ne aiemmin ovat pärjänneet kovilla pakkasilla ja nyt tulisi laittaa vaatetta, siis koiralle? Jonnin joutavaa höpötystä.”

Koirat ovat varmasti aiemminkin kärsineet kylmyydestä, on vain ollut vähemmän tietoisuutta asiasta, niin kuin allekirjoittaneellakin.

Koira aika hyvin kertoo eleillään ja ilmeillään mikäli sitä palelee. Esimerkiksi minun noin kymmenen kilon koira ei kovilla pakkasilla tahdo olla pihalla kauempaa kuin tarpeiden teon ajan, vaikka vaatetta olisikin päällä. Jo lyhyen kävelymatkan jälkeen hän nostelee tassujaan ilmaan ja alkaa pyrkimään syliin lämmittelemään.

Kovilla pakkasilla riittää hyvin lyhyemmät lenkit, noin 15 minuutin mittaiset. Paksummalla karvalla varustetut koirat pärjäävät toki turkkinsa puolesta paremmin, mutta niilläkin anturat kärsivät liian kylmästä. Tuskin on pahitteeksi heillekään heittää toppaloimea jos koira on viluisempaa sorttia, vaikka karvaa olisikin paljon. Ohutkarvaisille koirille on hyvä pukea töppöset jalkaan pakkasilmoina, jo ihan niillä lievemmilläkin.

Koiraa ei tulisi myöskään jättää kaupan eteen odottamaan kovilla pakkasilmoilla, kauppareissun voi tehdä erikseen.

"Kovilla pakkasilla riittää hyvin lyhyemmät lenkit, noin 15 minuutin mittaiset."

Kesäaikaan tulee paljon porua kun koirat jätetään liian kuumaan autoon, mutta ei koiraa tulisi jättää myöskään liian kovalla pakkasella, eikä varsinkaan ilman vaatteita tai lämmitystä. Pienen hetken varmasti pärjää, mutta ei varttia kauempaa.

Ulkokoiralla tulisi olla lämmitetty koppi ja tietysti tarkistaa, että vettä on tarjolla ihan sulassa muodossa. Tuskin sitä itsekään talvipakkasella tahtoisi jäätä nuolla tai syödä lunta. Nautitaan näistä huikean hienoista ilmoista, mutta huolehditaan että kaikilla on kiva ja ennen kaikkea lämmin olla ulkona.

Leena Kehänen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Meillä koira ei ole "hän" vaikka onkin rakas perheenjäsen.

Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Ennen ei Suomessa ollut kovinkaan paljon "rotukoiria" suhteutettuna koko koirakantaan. Suuri osa koirista oli hankittu johonkin tarpeeseen, joka on pääsääntöisesti ollut metsästyskäyttö. Pieni osa on ehkä toiminut paimenkoirina. Käyttökoirien ominaisuuksiin kuuluu säänkestävyys mikä tarkoittaa paksua ja tiivistä turkkia sekä valtaisan vilkasta verenkiertoa käpälissä. Omilla Suomenpystykorvillani on karvapeite todella muhkea ja tiheä sekä tassut erittäin lämpimät, jopa kuumat. Pikinokkani ampaisevatkin riemuissaan ulos kovillakin pakkasilla, mikä kertoo niiden nauttivan ulkoilusta kelillä kuin kelillä. Metsästys onkin sitten oma lukunsa kun tassutkin painuvat hiukan hankeen, jossa ne pysyvät vieläkin lämpimämpinä eikä koira muutoinkaan huomaa metsästyskiihkoltaan mitään muuta. Suomenpystykorva, SE on koira.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image